Je nabídka práce na živnost známkou švarcsystému?
Ahojky, prosím pomoc. Nabízí se mi práce v redakci, jedné velké redakci. Je to práce snů, ale....chtějí to mít jen a pouze na zivnost. To problém ani není, ale jinak vše jako v klasické práci. Musela bych tam být od - do, měla bych pravidelne směny od-do, 5 týdnů dovolené, 3 sick days, dotované občerstvení na pracovišti, firemní automobil, firemní mobil, všechno firemní, ale na živnost. Nezavani to těžkým svarcsystemem? Každopádně nevím, proč taková divná podmínka, když všechno je do puntíku stejný jako v klasickém zaměstnání, jestli chtějí někoho Ken má nějakou dobu, tak aby pak nemuseli platit odstupné, dávat výpovědní lhůtu a nevím co všechno, no nelíbí se mi to. Zase je to práce, kterou hledám roky, a teď by to konečně vyšlo, ale náležet taky nechci. A je divné, že inzerát jim pořád visí na netu.
@j.a.n.i Ne, neni to stejne. U zamestnance se to vypocitava ze mzdy, osvc nema mzdu.
@dashyyy https://www.mesec.cz/kalkulacky/nemocenske-osvc/
Tady je to prehledne sepsane.
@sfet Já měla právě podobnou "Mandátní smlouvu", ale bylo tam definováno, že 20 hodin týdně musím být dostupná v kanceláři, měla jsem přesně definováno, co pro ně dělám. A měla jsem klasicky výpovědní lhůtu té mandátní smlouvy!! Pozor, tyto mandátky mívají typicky výpovědní lhůtu.
Dělat ještě popisky pro Alzu může být mimochodem dobrý způsob, jak z toho nemít švarcsystém. Jinak mrkni, jak taková rozumná mandátka má být postavená.
@merope Do novin ale asi tahle smlouva neni vhodna, ne? Spise smlouva o dilo. Nebo ja to tak alespon mam. Jsem autor v ramci svobodnych povolani. Nemam ani zivnost. V dobe, kdy jsem zacinala n to ani zivnoyt nebyla, ted myslim, ze uz je.
@sudylichozrout ale když jedeš na ičo (svarc) tak ale nikdy nemůžeš mít povinnosti zaměstnance (a ani jeho výhody) . Fakturuješ a děláš práci, kterou odevzdáváš, nic jinýho po tobě nemůžou (neměli by) vyžadovat. Takže nějaké od-do, to ani omylem. Ale to je o každém, jak si to vykomunikuje.
@konidana Presto to mnohe firmy zkousi, jak ukazuje tahle diskuze.
@sudylichozrout takže podle toho, cos mi psala v SZ a tady, mám tam všechny povinnosti zaměstnance i živnostníka, ale žádné výhody jak zaměstnance, tak i živnostníka. Beru jen nevýhody. No to je nabídka jak prase, plus ten obsah článku. Aby to ještě nebylo tak, že tuhle pozici mají pro někoho přípravenou, pro znamyho, který ještě dejme tomu studuje a volný bude třeba v červnu a oni tam musi zatím někoho umístit. Nebo je to běžná praxe u nich a to není divu, že lidé se o to místo nervou.
@sfet Musíš si to i spočítat stran příjmů, praxe, výhod - a opravdu dobře přečíst tu smlouvu a co pro tebe znamená. Já sama osobně bych se té smlouvy nebála, ale na mandátky jsem dělala léta, typicky jsem měla tak 3-4 v souběhu a neměla bych tedy problém ani s úředníkem, co by to přišel zkontrolovat.
Mít jenom jednu a ještě s povinností přítomnosti na pracovišti bylo jednu dobu "o ústa" - je potřeba si alespoň zkontrolovat, zda to není ze strany pracovníka nelegální (to už nevím, já už asi 10 let dělám v jiném sektoru a tam se zase typicky pracuje na DPP).
@j.a.n.i Však já to myslela přesně tak, že při stejném základu "hrubé mzdy" (fakturované odměny) mají mnohem menší příjem v nemocenském, než kdyby to měli v hrubé mzdě dle pracovní smlouvy. Právě proto, že na nemocenské odvádí minimum. A jak píše liuchožrout, první dny máš neplacené při nemoci úplně, zatímco jako zaměstnanci ti hradí zaměstnavatel náhradu ze mzdy. Pokud jsi OSVČ, jsi doma zadarmo, protože neodvádíš práci = nefakturuješ (pokud budeš mít třeba havárku a skončíš na dva měsíce ve špitálě, tak prostě příjem mít nebudeš). Jsme to moná trochu blbě napsalo, myšlerno to bylo takto. Prostě pro OSVČ se v 99% vůbec nevyplatí si nemocenské platit, proto si to taky neplatí
@sfet Ještě mě napadá jedno:
- pravidelné směny - tam bude nějak napsaná dostupnost na pracovišti
- můžeš si napsat 5 týdnů, kdy na pracovišti nebudeš (je třeba ve smlouvě jasně specifikovat, jak se těch 5 týdnů oznamuje - v běžném zaměstnání dovolenou de-facto určuje zaměstnavatel, tady by mělo být jasně napsané, kdy a jak se toto oznamuje)
- dotované občerstvení na pracovišti - to není žádný problém, aby bylo poskytnuto i lidem na ŽL
- firemní automobil mívají zcela běžně i lidé pracující opravdu zcela na sebe (MLM systémy to mají často jako odměnu od jisté úrovně) - zjisti si ale, co to přesně pro tebe znamená, u zaměstnanců je jasně dáno, jak to vypadá při použití automobilu pro osobní účely a často se to vůbec nevyplatí, u OSVČ to může být zcela jinak, to chce účetní
- firemní mobil jsem mívala sama u mandátek dost běžně - resp. teda mívali jsme zvýhodněná volání, zcela zdarma volání v rámci sítě, platila firma, pro kterou jsme dělali a pak nám to strhávali z provizí (fin. poradenství - provizní systém)
Co se týče příjmu - je třeba si počítat s tím, že sociální a zdravotní pojištění si budeš platit sama a pak je dost doporučené si platit i nemocenské pojištění. I tak nemáš placených prvních 14 dní nemocenské - je třeba mít i ve smlouvě / být domluvená, jak funguješ v případě nemoci (neschopenka tady absolutně nefunguje, ta je pro zaměstnance).
Každá mandátní smlouva je dohodou mezi dvěma podnikateli, tzn. nějaká výpovědní lhůta mandátní smlouvy je samozřejmostí (a je opět o domluvě mezi podnikateli, jak je tato výpovědní lhůta dlouhá), pokuty při porušení mandátní smlouvy a podobně. Jediné, co tam je je, že v případě že by zkrachovali, tak podobné smlouvy jdou až za zaměstnanci.
Potom je klíčové určit, co teda vlastně fakturuješ - zda si píšeš hodiny, kdy pro ně pracuješ - a fakturuješ jim počet hodin, zda je tam nějaký měsíční paušál nebo zda pro tebe budou mít nějaké konkrétní úkoly, které jsou opět specifikované v mandátní smlouvě. A rovnou bych řešila možnosti, že pro ně budeš pracovat i z domu.
Stran mzdy je dobré se podívat, kolik to zhruba odpovídá klasické hrubé mzdě - zpravidla to mívá nižší daně, je fér se tak nějak rozdělit. Tzn. třeba 40.000 hrubé mzdy nebo 40.000 na mandátní smlouvu je, že je mnohem lepší klasický zaměstnanecký poměr. Ale kdyby ti dali třeba 60.000, tak jasně že člověk bude volit tu mandátní smlouvu.
Pokud jsi nikdy na ŽL nedělala, doporučuji si sehnat někoho, kdo tomu rozumí a kdo ti to vysvětlí + přečíst tu mandátní smlouvu.
Tak neplacení odvodů je takový nešvar tady v Česku, protože většina lidí, která má z živnosti velké oči nedokáže zodpovědně přemýšlet, to není chyba švarcsystému... Muž to měl kdysi teda tak, že marod/nemarod, chodilo mu pořád stejně, i když třeba týden neudělal nic páč umíral na rýmičku 😀 Ovšem měl daný počet hodin měsíčně, který musel vybillovat klientům, kdy to stihne bylo na něm.
@sfet na takhle jednostranně postavenou spolupráci bych nekývla, ani kdyby to byla jediná šance jak se k té práci dostat. To je prasárna, ne smlouva.
Ahoj holky, tak jdu z toho pohovoru. No, pracovní doba by tam byla klasika 8 hodin denně, kdyby byla náhodou někde bouračka, tragédie, vražda, tak i déle, ale to není často. Zhruba každých 8 týdnů víkendová služba od 8:00 do 23:00 sobota i neděle. Mám malý dítě, nedovedu si představit. No, manžel by se musel snažit. A teď to podstatné, práce na živnost a smlouva by byla smlouva nebo dohoda o spolupráci, jakožto nějaký vztah by tam byl. Plat -at počítám mezi 30 - 40 000 měsíčně. Samosebou z toho bych já platila odvody. Nedokázali říct přesně, že to vždy na konci měsíce určí šéfredaktor, podle počtu článků, podle odvedené práce. Řekli, že 4 články denně se dá, někdo zvládne taky šest levou zadní. Pokud je nějaký rozhovor, kam musím dojet, tak stačí tři, protože cesta tam i zpět zabere část dne. Řekli mi na rovinu, že vše je jako na HPP, jen na živnost. Výpovědní lhůta by byla měsíc. Ale jinak jistota žádná. Pak jsem se zeptala palčivou otázku: ,,Promiňte,nejedná se náhodou o svarcsystem?" Ony zbledli, pak úsměv a řekli, že samozřejmě se nejedná a už mě vyprovázely, už se nechtěli vůbec bavit, a řekli, že ještě jsou pohovory, v pátek určitě ozvou. Je mi jasné, že asi odpověď bude ne a je mi to jedno. Děkuji všem za reakce. Legální práci zdar!
@sfet No tak to je masakr! I kdyby te nahodou chteli vzit, tak nikdy, jo? Strasny ojeb od zacatku do konce.
@sfet No tak tomu říkám teda dream job 😀. To bych jim rovnou sdělila, že za takových podmínek děkuji, ale ani se už nemusí ozývat.
@sfet to jsou lásky... ruce pryč...
Hele a nestalo by ti za to založit si tu živnost? Pokud to budeš mít jako vedlejší, odvody jsou jen z toho co si vyděláš a můžeš si postupně nabalovat zakázky... Pokud hledáš v tomhle oboru, skoro bych řekla že to je nejrozumnejsi řešení... Mám to stejně-pracuji na HPP a k tomu mám živnost, kde si občas vezmu nějaký zakázky... Já mám nakonec jedinou firmu, kde je "nastenka" - tam si vyberu úkoly co chci dělat, udělám je kdykoliv se mi to hodi, odevzdám a fakturuju hodiny...
@anetka1701 Jen ciste novinarinou se na faktury neuzivis. Chce to jeste neco k tomu.
@sudylichozrout no někde se začít musí... Přijde mi právě fajn možnost toho přechodu-IČO i práce a nabalovat zakázky, dělat si kontakty...
@sudylichozrout Ale je to stejné, pokud je stejné odvedene sociální s nemovenskym, tak je stejna i nemocenska, zadny rozdil v tom neni. Jo, ze psvc plati mensi odvody, o to se nehadam, ale ro neni prpblem nemocenske, ale jejich.
@anetka1701 Jen je potřeba si pohlídat, aby to bylo opravdu na vedlejšku a to celé měsíce. Jakmile někdy i na část měsíce spadne do HPP, tak se platí odvody za celý měsíc.
@sfet Takže počítám-li dobře, tak ti dají 30.000, ty si z toho zaplatíš nějakých 5877 sociální, zdravotní a nemocenské. Takže ti zbyde cca 24.000, z toho daně už nebudou skoro žádné (paušální náklady). Mimochodem - pro ně náklad zhruba jako bys měla hrubou mzdu 22.450. A z toho po tobě chtějí nejasnou náplň práce na mandátní smlouvu a cca 4 články denně.
@ninive211 Ono aby se dalo živit novinařinou, tak opravdu musíš produkovat články v nějaké takovéto rychlosti - víc jak 2 hodiny ti článek zabrat nemůže, jinak se tím živit nedá. Proto to občas vypadá, jak to vypadá ☹.
@merope počkej, jak to myslíš? Zálohy na vedlejší první rok neplatim, další rok podle příjmu v tom prvnim roce... Nevím jak mám počítat měsíc na HPP - proste pracuju v práci, k tomu mám fakturaci (ehm... víc nez mám na HPP)... v březnu to celý zuctuju, doplatím odvody a podle toho mi vypoctou kolik budu platit další rok zálohy...
@j.a.n.i To prave neni problem jejich ve smyslu, ze by zatloukali prijmy. To je otazkou vydelku jako takoveho. A zejmena ze zacatku jsou vydelky hodne mizerne, nez se zivnost rozjede. Mam nejak pocit, ze vidis za kazdym osvc zlodeje. 🤦

@sudylichozrout díky.. nechtěla jsem se v tom moc šťourat, ale budu se na to muset kouknout no :-/