Nárok na odstupné po rodičovské dovolené delší než tři roky?
Nikde jsem nenašla odpověď, tak snad máte někdo zkušenost. Od roku 2009 jsem zaměstnaná na 8 hod úvazek, smlouva je na dobu neurčitou. V roce 2016 jsem nastoupila na první mateřskou dovolenou, v roce 2019 se narodilo druhé dítě, takže jsem navázala a pokračovala v MD a RD. Před třetím rokem druhého dítěte jsem požádala zaměstnavatele o prodloužení RD do čtyř let věku dítěte, zaměstnavatel mi vyhověl. Syn bude mít v únoru 4 roky, měla bych se tedy vrátit do práce. Požádala jsem zaměstnavatele o zkrácení úvazku na 6 hod. Nemůžu být na 8 hod, nestíhala bych vyzvedávat děti ze školky. Bylo mi řečeno, že mi nebudou moci asi vyhovět. Vím jistě, že k tomu nemají žádný pádný důvod mi to neumožnit. Vždycky kdo se vracel po RD, tak šel na zkrácenou a nebyl to problém. Chtějí jestli jim podepíši dohodu ukončení pracovního poměru. Vím, že mě nechtějí nazpět, protože už tam nejsem potřeba, ale oni nevi, že to vím😁Dohodu podepsat nechci, protože jestli mě chtějí propustit, protože tam nejsem potřeba, tak chci výpověď pro nadbytečnost a myslím, že bych měla nárok na odstupné. Je to tak nebo je tam něco jinak když se vracím po čtyřech a ne po třech letech.? Mám nárok na odstupné?
@westie odpovídá to na dotaz. Nárok na odstupné nemá... Zaměstnavatel jí nemusí práci držet, může ji propustit. Pokud by nastoupila na 8ky, pokračovala by v pracovním poměru a pak by byl postup stejný, jako při ukončení v běžném PP... Ale Zaměstnavatel tohle bude vědět a pokud se jí bude chtít zbavit, nastoupit jí nenechá. Pošle výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou před koncem neplaceneho volna.
Pokud by to neudělal, dohodli by se na 8 hodinové pracovní době, paní by nastoupila a PAK by jí chtěl až vyhodit, nárok na odstupné by bylo. Ale to by byl blbej a jsem si jistá, že ta situace nenastane.
@anetka1701 Ja si prave myslim, ze neodpovida, protoze kdyz se domluvim na neplacenem volnu, mam pak po jeho skonceni narok na navrat do prace, ne? K cemu by pak bylo neplacene volno, kdyz by po jeho skonceni hrozilo, ze se proste nemam kam vratit? Jen v tu chvili uz neni tazatelka brana jako zamestnanec vracejici se z rodicovske dovolene, ale klasicky zamestnanec vracejici se z neplaceneho volna.
@anetka1701 Samozrejme chapu, ze v neplacenem volnu nemam ochranu pred vypovedi, ale stale plati klasicke podminky pro vypoved a to tak jednoduse a bez nakladu pro zamestnavatele nejde.
@westie tak hrozí tam nějaký měsíc na překážkách ze strany zaměstnavatele když se to nestihne včas... ale ne odstupné... psala jsem, že 2 měsíce výpovědní lhůta tam bude...
@anetka1701 Omlouvám se, ale ráda bych toto pochopila. Já žiju v domnění, že zaměstnavatel nemůže dát výpověď bezdůvodně, může jen podle důvodů par. 52 ZP, kde pak je následně definované odstupné (par. 67 ZP). Druhá možnost ukončení prac. poměru je dohodou a pokud je to bez udání důvodu, není povinnost odstupného, ale to všichni víme, že je pro zaměstnance nejméně výhodné. Pokud jí dá zaměstnavatel překážky, to je už jiná otázka, a i za to jí musí platit.
Jakou možnost výpovědi bez odstupného máš prosím na mysli ty? Chápu výpovědní lhůtu, ale nesetkala jsem se s možností, že zaměstnanec dostane výpověď bez udání důvodu a bez odstupného. A raději pro úplnost, nerýpám, jen to chci pochopit, ať případně příště nevykládám nesmysly🙂
@bara88 zkraceny uvatek neni polovicni,ale trictvrtecni 6 hodinovy.
@veroniques - tak musi to zduvodnit,zas se to bude tezko zduvodnovat,pokud uz tam nekoho takto ma...
@marcicek84 Zkraceny uvazek je jakykoliv uvazek kratsi nez klasicky osmihodinovy (7,5 h pri smennem. Provozu). Proste uvazek se zkracenou pracovni dobou. Tj. I polovicni uvazek je zkracenym uvazkem, podle me. Ja mam uvazek 7h (35h tydne), taky zkraceny.
@marcicek84 no praveze pokud už tam někdo takto je, tak je to pro zaměstnavatele těžší a potřebuje naopak někoho na plny. Jinak cokoliv pod 40h/týden (popr. 37,5h/týden) je zkrácený. Existuje i přesná tabulka úvazků, kde je stanoveno při kolika hodinách je jaký úvazek. Napr. 0,9, 0,2….
@ninive211 to ano,e myslim,ze v tom zakone kdysi bylo,ze by mel vyjit vstric a kratit do 6 h denne,ale ted nevim jak je to aktualne,mozna to uz uplne vymizelo.
@veroniquecz tak ono zalezi prave na charakteru prace,ja mam takovou praci,kdy je to vzdy mozne a fici u nas ruzne druhy uvazku,takze zkraceny problem neni.
Tabulka uvazku neni treba,to si snad dokazes i dopocitat.
@camillaq já myslím, že nárok máš jak na odstupné, tak případný zkrácený, nedej se! zkouší to na tebe a je to teda dost neseriozní... takhle se mnou zkoušela vyběhnout paní ředitelka v minulé práci 🤦♀️ někdy je to těžký, ale postavit se sama za sebe má cenu vždycky, když si v právu 😉
@westie Víš co? Teď budu týden dělat mzdy, tak nemám moc čas to řešit, ale kdyžtak do mě kopni, prohrabu se v zákonech a najdu ti to. Tahle konkrétní jedna věc tam není přesně definovaná, ale vyplívá ze změní tý 52ky a 67ky a myslím ještě něčeho. V bývalé práci jsem na to měla luxusní výklad od firemního advokáta, ale blbec jsem si to nevzala s sebou když jsem odcházela :(
@camillaq no a stejně si myslim, že holky cp tě tu prudí jsou nasraný protože jsou přepracovaný 🤣🤣🤣🤣😎 vtip samozřejmě, ale proč zvládat zbytečnou nálož s malým dítětem i kdyby to stokrát šlo? zkracenej úvazek je vzdycky super s malym prckem, zbyde víc energie i času si s ním užívat života, jako já jsem perfekcionista a desnej dric, ale po celkpvym sesypani jsem pochopila, že jednou chci vzpominat na chvíle s dětmi v pohodě a ne na věčnou honicku a stres, takže nasrat i kdyby to bylo z lenosti zkracenej uvazek maximalne podporuju ❤️ jinak zkus zavolat na ministerstvo práce, mě tenkrat velmi ochotně poradili a vse vysvetlili 👍
@holkaokomodra Naprosto souhlasim. Mam zkraceny uvazek. A jo, mohla bych mit vetsi, i celej by sel. Ale za jakou cenu.. uz tak kolikrat litam a nestiham... ta prace mi fakt neutece, ze bych si toho jeste neuzila dost. O detstvi sveho decka to same rict nemuzu.
@pavlinar amen 😉 ja už mám jedno skoro dospělé a tak vím, že to je zpětně jak pár vteřin... taky jsem se drela, lítala, makala za tři, protože to bohužel jinak nešlo, ale dneska když to můžu mít jinak byť za min peněz, se kterymi ale i tak vyjdu, fakt nehrotim

@anetka1701 To je určitě kvalifikovaná odpověď. Jen tam vůbec neřeší tu otázku, na co má tazatelka nárok v případě, že nepřistoupí na dohodu o ukončení, požádá písemně o zkrácený úvazek, zaměstnavatel ji písemně nevyhoví a ona bude souhlasit s 8 hodinami, aby "donutila" zaměstnavatele jí propustit pro nadbytečnost. A tazatelka podle mě potřebuje názor právníka, jestli v takovém případě má nárok na odstupné a stojí ji to za to riskovat, že bude souhlasit s nástupem na klasických 8 hodin. Kdyby nárok neměla, nemá smysl to ani zkoušet, pokud by ji ale nárok vzniknul, stálo by podle mě za to, s tím souhlasit a čekat, jaký bude další krok zaměstnavatele, když ji ve skutečnosti nepotřebuje.