Návrat do práce po dvou letech: Způsobit trauma dítěti?
Ahojky holky, v květnu mě konečně čeká nástup do práce na full time. To mu budou 2 a 3 měsíce a bude převážně s babi a manželem. Babi ho miluje, umí ho rozvíjet, čte si s nim, děla s nim rikanky, zapojuje do vaření apod. Je akční, má zahrádku. Je na ni zvyklej. Takže tady je celkem velká šance, že to bude v pořádku. Já už se do práce moc těším. Jediný, co ve mě hloda, je to, abych mu nezpůsobila nějaký trauma. Měl jste to někdo takhle, že jste nevydržely doma ani ty 3 roky? 🙂
Další věc, je že si mSlim, že by bylo slušně tchýni něco zaplatit. Jenže s tím nás posila do haje, že jsme rodina. A že je vděčná, že jsme si vybrali ji a ne jesle. Peníze si určitě neveme. Jídlo si nakoupit taky nenechá, maximálně tak ji tam muzu nenapadne podstrcit pleny. Co s tím?
@me_druhe_ja To si říkám taky. Většina mě podporuje, ale mám dvě kamarádky. Ty to mají tak hozene, že jsou smutné že jim konci rodicak a nechce se jim do práce od dítěte. Tak to berou tak, že se chci zbavit dítěte.
Myslím si že v pohodě, a buď ráda, že to tak máš a ještě i ušetříš, já teď nastupuju od dubna na DPP k nám do práce, dva tři víkendové dny v měsíci, mám dvanáctky, třeba celý příští víkend budu v práci, dcera bude s manželem... Kdybych chtěla nastoupit normálně, tak musím dát malou do dětské skupinky, což jsou tak minimálně 2-3tis měsíčně 🙂 jako výhledově s tím počítám, protože budu nastupovat na plný úvazek nejspíš nejpozději příští jaro/léto a malá do školky půjde až od září, takže to musím něčím vykrýt... Prarodiče jsou velká výhoda, kterou nemáme, u nás všichni chodí do práce, naši jsou navíc skoro 100km daleko
@95newmommy2020 tak někdo to tak má, že by byl klidně doma furt... Já se do práce docela těším, i když vím, že v tom stresu mě to zas přejde, no stejně si dám na pár měsíců okolo Vánoc pauzu, budou zas chřipky a různé svinstva, tak to nechci natahat domů, když nemusím (lékárna, no 😄)
Já se vracela na jedno-dvě odpoledne, když bylo dceři 8 měsíců, na prakticky plný od dvou let (ale je fakt, že jsem to hodně realizovala noční prací), do školky chodí až od tří, takže taky nejvíc hlídali babičky a děda, event. Jsme se točili doma s mužem. Trauma nepozoruji, v mé sociální bublině je zvykem se nejpozději v roce aspoň na den vrátit do práce.
Co se financí týče, já tohle téma před tchýní opakovaně naťukla (jsou důchodci), opakovaně byla rezolutně proti. Řeším to hypertrofickými vánočními a narozeninovými dary…
@jako_mala_holka Tak to určitě, hlavně logistiku jako je převoz dítěte k babi a domu bude řešit manžel. Takže to mám celkem pohodlne. Mě už přišlo i, ze jsem doma tak nějak zbytečná. Začalo mě to hrozne stvat.navíc ta kvalita toho strávenýho času není nic extra.
Nastupovala jsem ve 2 letech a 14 dnech sobecky jsem nechtěla přijít o práci kterou mi nabízely a nechtěl čekat ještě rok prostě ted a nebo nikdy protože je to místo které by se obsadilo a neodchází se z něj. Šla jsem do toho ze začátku mi bylo ouvej ano byl malinký ale zvládnul to s přehledem a i ve školce k němu byli skvělí. Nepozoruji žádné trauma narozdíl od holek se kterými jsem byla doma celé 3 roky, nenech se zvyklat a pokud do toho chceš jít a máš podporu tak do toho jdi.🙂😉
@drep To je dobrý nápad s těmi dary. 😊 Mě ta práce už hrozne chybi, chyběla mi tak od toho 10 měsíce. Ale po tom roce a půl už to bylo neúnosné.
@95newmommy2020 bude to fajn 🙂
@copinka Určitě, je to právě má vysněná pozice, za vyšší peníze než jsem měla před MD. Mám trochu výčitky i vůči babičce, že ji ho “hodím na krk” Ale sama říká, že jim tím uděláme největší radost na světě. A kdyby na to nestacila, tak se snad jesle nebo soukromá školka najde.
@95newmommy2020 Některý z nás jsou prostě povoláním matky. A některý se potřebují realizovat i jinak. Já mám teda kolem sebe všechny kámošky, co se do práce těší/těšily. Některé taky měly to štěstí jít dřív, ale u některých to nešlo a ty ke konci rodičáku, než našly místo ve školce, fakt trpěly. A pro to dítě je taky fajn, když bude i jinde než s matkou.
Mít hlídací babičku, navíc takhle suprovou, vracím se do práce hned 😉 Syn má 14m.
Chtěla bych se na podzim začít vracet do práce. Vzhledem k absenci hlídání, tak na jeden až dva víkendy v měsíci. Uvidíme, jak to půjde. Dokonce zvažuju soukromé jesle, ale to už bych musela být v práci víc, aby se nám to vyplatilo. Ale nějak vnitřně mám pocit, že malému by prospělo netrávit čas jenom se mnou.
@95newmommy2020 Ségra šla ve dvou letech synovce kvůli hypotéce (švagr je OSVČ) a v malé dětské skupině, kde obě tety znal to dal v pohodě. Trochu si teda myslim, že mu to oba od začátku kompenzovali věcmi a jeho pokoj je fakt jak hračkárna. Já třeba občasné hlídání mám, ale denně by mi ho nikdo nehlídal, tak mám brigádu z domu na DPP a na cestě teda druhého syna, takže v rámci možností se snažím věnovat jemu i sobě, pro mě bylo daleko náročnější miminovské období, teď jsme parťáci. Obecně si myslím, že lepší, ať je s babi a ty jsi víc v poho. Ale i tak to bude trochu kolotoč a dilema, jestli jít po práci cvičit nebo být s malým, to nás ale čeká všechny..
@95newmommy2020 vydržela jsem doma přesně 3 roky. Děti 3roky+1rok. Pak jsem šla naplno do práce a manžel na rodičák. Nejlepší věc, co jsme mohli udělat🙂 Být doma dýl, tak jsem v blázinci.
Raději mít pracující spokojenou usměvavou mámu než mámu doma, ale vyhořelou, znuděnou, nervózní. Pokud má člověk to štěstí, že dítě nemusí dát do jeslí, ale může být s milující a pečující babičkou, kde je spokojené a netrpí odloučením, je to podle mě výhra pro všechny strany. Každá žena má své specifické potřeby a že kamarádky naplňuje být doma s dětmi je super (taky to tak mám a děsím se návratu do práce 🙂 ), ale je naprosto normální a v pořádku to mít jinak, má to tak řada žen, jen hodně se o tom bojí mluvit, protože by je okolí odsoudilo.
Říká se šťastná máma = šťastné děti. Tohle si musíš vyřešit ty v sobě aneb chceš do práce nebo musíš do práce. U nás prarodiče také nic nepotřebuji, ale např. lázně nebo dovolenou s polopenzí - to vždy rádi přijmou 🙂
Od deseti měsíců chodím na den do práce, nárazově i víc. Teď jsou synovi 2 roky. Je úplně v pohodě, nic mu nechybí, den tráví u babičky. Chodila bych i víc, ale jsem těhotná, tak už to nechci měnit na ty cca 4 měsíce. v budoucnu to ale plánuju úplně stejně i s druhým, pokud to půjde. Většina světa ale chodí na plný úvazek do práce maximálně po pár měsících, tak bych český přístup viděla jako výjimečný. Když to někomu vyhovuje, je dobré to mít a nemuset...
@95newmommy2020 taky jsem šla ve 2 letech, ale Adámka jsme museli dát do soukromé školky a byl naprosto nadšený! Buď ráda, že máš někoho kdo ti s dítkem pomůže 😊😘 a není to žádný ze jdeš od dítěte, to je blbost, stejně by jsi do práce jít musela a děti si zvyknou, taky nejsme přece traumatizované 😅 druhý syn půjde taky ve 2 letech do školky 😊
@95newmommy2020 ja jsem první pracovní maily posílala už v den porodu třetí 🙂 když mas firmu tak se tě nikdo neptá, věci prostě běží a ty musíš řešit aspon to nejnutnější👍Takže bych byla úplně v klidu 🙂
Šla jsem ve dvou letech na dva dny, klidně bych si uměla představit i více (chodím od nového roku). Syn je každý z těch dvou dnů s jednou babičkou. Peníze povětšinou babičky nepřijmou, ale přijde mi fajn aspoň tam dítě zásobit plenami, jídlem typu kapsičky, tyčinky, dětské sýry (syn toho sní docela dost) a třeba 1x ročně vyvézt babičku někam na hezkou dovolenou, nebo zakoupit welness pobyt atd.
Já šla na částečný uvazek vždy v roce dítěte a na plný v jeho roce a půl, resp ve dvou letech u druhé dcery. Nemám pocit, že bych holky zanedbavala nebo se jim nevěnovala. Naopak myslím, že to že je hlídali prarodiče nebo tatínek nebo šly na pár dní do školky, jim ohromně prospělo. Já se na ně pak taky hodně těším, stejně taky ony na mě. Společně trávíme kvalitní čas, muzem jezdit na výlety a dovolené a já se navíc mohla vrátit do práce, kterou mám ráda a rozvíjí mě. Nejsem zastánce predlouhe mateřské dovolené. Samozřejmě záleží i na povaze dítěte..
Jinak já rodičům take neplatim za hlídání, ale jednou za čas je třeba pozvu na večeři nebo jim koupím dorty nebo tak.. Samozřejmě se mnou mohou počítat vždy když je třeba abych je někam odvezla nebo se o něco postarala, když to potřebuji.
@95newmommy2020 ja sla v roce a pul a obema to prospiva ☺
@95newmommy2020 já začala u obou děti dělat v roce na poloviční úvazek, u druhého na 24h/tydne. Přišlo mi, že to prospělo nám všem, kluci mají super vztah s prarodiči, já si společné dny víc užívala. Přiznávám, že plný úvazek si v tom věku představit nedokážu, ale to je i tím, že by to nešlo řešit bez jeslí - a ty u nás v malém městě k dispozici nebyly.
Podle me super po vsech strankach, budou mit krasny vztah, obohati je to navzajem. Ja jsem dala malou ve 2.5 letech do jesli. Kdybych mela moznost manzel+babicka, sla bych na zkraceny uvazek i driv. Na full se ale v dohledne dobe nechystam :D Jak se babicce odvdecit, to nevim.. ale moc bych to neresila, kdyz sama nechce. Vylozene ji za to platit by bylo stejne divny.. Obcas ji neco podstrcis a bude 🙂
No, uvidíš jak dlouho to bude babička na full time zvládat. Je fajn, že pomůže i manžel. Taky jdu do práce trochu dřív než jsem myslela (ale syn už má 3 a 2 měsíce), hlídat bude taky babička a manžel. Naštěstí ale jen 5h denně. Nicméně když měl prostřední syn 2,5 roku, tak jsem si našla brigádu na 2x týdně 8-10h, a hlídala babička. A hrozně jsem si to užila. Moje mamka taky moc peníze nechce, ale třeba udělám nákup, nebo jí koupíme lístek do divadla, nebo poukaz na masáž..
Za mě a okolí taky povoleno. ;) hlavně si nic nevyčítej, jestli je babička nadšená (a snad jí to vydrží), nic neřeš. I školka ve dvou letech děti úžasně rozvíjí, s babičkou zase zažije jiné věci než doma. Já chodila na částečný od mimina a kolem roku, roku a půl jsem od malé dostávala hrozně 'vynadáno' (taky byl covid, takže jsem najednou nechodila pravidelně). Jak za mnou zapadly dveře, byla úplně v klidu, s babičkou, pohoda.
My babičku kompenzujeme jinou pomocí - pomoc na zahradě, nákupy...
Šla jsem ve dvou a půl, ale od 2 a 2 měsíců malý chodil do dětské skupiny... Pro mě to bylo na jednu stranu dobře, na druhou jsem měla šílený stres ohledně marození malého, pořád jsem sháněla hlídání, střídala s očr(což byl v první práci obrovský problém a tlak na mě). Malý je hodně nemocný( týden ve školce, dva doma). Teď cekame druhé, jsem rozhodnutá být doma ty tři roky, je mi jasné, že mi bude hrabat teda😆ale zase mi to vyjde než malý půjde do školy a budu doufat, že druhé bude mít větší imunitu 😆mít hlídání od babičky takhle nabídnuté, tak bych šla s klidnou hlavou ☺jsou tím vyřešené i nemoci a tak.
@95newmommy2020 neviděla bych to jako trauma. Šla sem když synovi byli teda 3, ale dceři byli čerstvě 2. Vzali to v pohodě. Chodili do soukromých jeslí, ale vyplatilo se mi to. Pak šli do státní školky ve 3,5 a 2,5.
Žádné trauma nemají. Kolektiv jim spíš naopak prospěl.
Dříve sem šla brigadne jen přes léto, když nejmladší bylo asi 7-8 měsíců. A taky bez problémů. Nebylo to teda každý den a ani celý den samozřejmě. To hlídala babička, děda a prababička (ještě v té době dost vitální)
Nebylo to teda proto že bych se s nimi doma nudila, ale kvůli finanční situaci, do které nás dostal bývalý manžel. Jinak bych asi byla doma na prdeli jako všichni v mém okolí. Ale nelituji že sem se zaběhla takhle včas. A když teda dříve hlídali prarodiče, tak si nenechali nic dát. Tak jsme to neřešili. Ale měli jsme skvělé vztahy. Držím palce ať je to podle představ 🤞🍀
zajimava otazka, co babicce za to... asi bych obcas dite vybavila nejakou zeleninou/ovocem a babce obcas soupla neco co ma rada - dobry syry, salamy, vinko atd... chapu ze penize nechce, ze si to uzije, ale i tak maly stravnik toho z duchodu muze babicce ujist docela dost 🙂
@95newmommy2020 já bych tedy výčitky neměla, 3 roky je strašně dlouho, v Evropě nevídané.. užijte si to...a ty peníze bych nějak necpala, může ji to urážet, je to její vnuk..vemte jí třeba na dovču, nebo ji zaplaťte jí a tchánovi

@95newmommy2020 Prosím te, to by musel být celý svět kromě ČR a SR, kde je mateřská tak dlouhá, traumatizovaný. 😀 a skoro ve dvou a půl letech už to fakt není Miminko. 🙂 Já doufám, že na podzim zacnu pracovat, ráda bych...Už mi to leze na mozek všechno.... Mladsi bude kolem 20m. Ale já teda chci napřed částečný úvazek. Nicméně dost záleží na tom, jestli se v jeslích, kam chodí ted 2x týdně na dopol, uvolní místo na pravidelnou docházku.