icon

Návrat do práce po dvou letech: Způsobit trauma dítěti?

95newmommy2020
28. bře 2022

Ahojky holky, v květnu mě konečně čeká nástup do práce na full time. To mu budou 2 a 3 měsíce a bude převážně s babi a manželem. Babi ho miluje, umí ho rozvíjet, čte si s nim, děla s nim rikanky, zapojuje do vaření apod. Je akční, má zahrádku. Je na ni zvyklej. Takže tady je celkem velká šance, že to bude v pořádku. Já už se do práce moc těším. Jediný, co ve mě hloda, je to, abych mu nezpůsobila nějaký trauma. Měl jste to někdo takhle, že jste nevydržely doma ani ty 3 roky? 🙂
Další věc, je že si mSlim, že by bylo slušně tchýni něco zaplatit. Jenže s tím nás posila do haje, že jsme rodina. A že je vděčná, že jsme si vybrali ji a ne jesle. Peníze si určitě neveme. Jídlo si nakoupit taky nenechá, maximálně tak ji tam muzu nenapadne podstrcit pleny. Co s tím?

Strana
z2
drakenn
29. bře 2022

Tak babička je ideální volba, dokonce to sama chce. To je ta pravá socializace! Babička mu dá víc než jesle nebo dětská skupina. Takže bez výčitek bych do toho šla!

alpakovo
29. bře 2022

@95newmommy2020 tak prvni syn měl dva a ja si šla do práce odpočinout.... druhy syn měl dva a kousek a opět jsem šla do práce mezi lidi.... a třetí syn bude mít dva v prosinci a já nejspíš už v září nastoupím do práce. Je to super nabídka a lepší místo než před mateřskou. A ani u jednoho syna nepozoruji,že by jim to vadilo nebo uškodilo

treasurka
29. bře 2022

@95newmommy2020 To poznáš až nastoupíš. Třeba to bude v pohodě, a třeba začne dělat takové ty věci, co nikdy nedělal, jak se tu někdy objevuje v diskuzích. Takové to jak začnou být děti "zlé" zapomenou, co už uměly, "strašně zlobí", nechtějí k mámě, atd. Prostě to v nich nějak pracuje, a dávají to najevo takhle. Pokud babičku zná a má s ní už navázaný dobrý vztah, tak to ale nejspíš zvládne bez následků, konec konců, nejsou to jesle...

95newmommy2020
autor
29. bře 2022

@treasurka On je s ni moc rad. Nemá tam problém, ani prespat. Mám pocit, že se tam rozvíjí i víc než doma. 😀 Dokáže sám jist, sedět u jídla, obuje si boty. Doma se mu nic z toho nechce.

treasurka
29. bře 2022

@95newmommy2020 Tak to je skvělý. Úžasný, když takhle prarodiče fungujou. V dobrém závidím, jednou chci být taky taková babi.

kamce
29. bře 2022

Taky jsem ve dvou letech nastupovala na plny ☺ a udelala bych to znovu ☺

95newmommy2020
autor
29. bře 2022

@treasurka Mě přijde, ze ona má i mnohem větší trpělivost a toleranci vůči bordelu, a množství času takže mu dovolí mnohem víc se zapojit a nehrouti se z toho. Já třeba ani nevarim, ona to dokáže a ještě ho i zapojí. Baví ji to si s nim hrát, číst knížky, stavět donekonečna komíny. Ale taky říká, ze je to jiný, když je v duchodu. Že tak nějak dokáže lip vnímat ten přítomny okamžik.

andelka
30. bře 2022

@95newmommy2020 to je fakt. Moje mamka taky s malým zvládá víc než já. Akorát s ním ještě nebyla takhle pravidelně často. Ale co do aktivit,rozvoje,to byla vždycky lepší. Taky učila 42 let ve školce a pořád ji to baví, ty aktivity, učení, hry..

kafr
30. bře 2022

Ad trauma- 😂fakt ne. Co se babi týká, je super, že v ní máte takovou oporu. Naše babi je taky hlídací, i se hezky věnuje, ale nezvládá kázeňsky (vnoučata s ní slušně ořou). Na to si dejte pozor, babičky mají tendenci rozmazlovat 🙈
My jsme dali do soukromých jeslí v 2r 4m a super! Dítě v tomto věku už maminku tak nutně každou minutu nepotřebuje a navíc ten přechod do "školky" zvládne lépe než pak ve 3r. To není jen můj postřeh, ale i z jeslí, ze 2 školek nezávisle na sobě (jedna z nich má právě třídu pro děti 2-3r) ti špunti nad tím tolik nepřemýšlejí, není ještě natolik rozvinuté vlastní JÁ, přejímají názor, který se jim dá.
Ad odměna pro babi: když nám babička hlídá, snažím se jí poslat oběd. Samozřejmě nechtěla, ale navlikla jsem to tak, že jsem toho v neděli udělala moc... Takže měli na po, út, nebo jsem dala oběd do krabičky do mrazáku a pak poslala. Babička vaří moc ráda, ale taky přišla na to, že takhle mají víc času na hraní a nemusí trávit dopoledne v kuchyni. Však víš sama.

lu31nka
30. bře 2022

Chodím do prace od synových 12mesicu. Jen teda na zkrácený úvazek protože babičky ještě hlídací nejsou takže jsem v práci jen když je muž doma a může pohlídat. A jsem moc spokojená...člověk aspoň vypadne a i se synem si od sebe odpočineme 😁🤗

merope
30. bře 2022

@95newmommy2020 Začala jsem na pár hodin týdně pracovat už v půl roce malého - na dopoledne v týdnu byl s tatínkem a bylo to super.

Myslím, že dvouleťák by mohl být traumatizovaný, kdyby byl 5 dní v týdnu od rána od 7 do večera do 17 v jeslích / dětské skupině a trošku tam pak můžou chybět nějaké ty vazby. Ale tady sama píšeš, že hlídá tatínek (blízká osoba) nebo babička (druhá blízká osoba). Pro dítě tohoto věku by to ještě chtělo pár vrstevníků (kamarádi, postupně začne vnímat i "stále stejné" kamarády) a pak to je ideál.

Naopak v tomto věku mi už "být jen s matkou a hoďku denně s tátou" přijde až nezdravé.

pettykul
30. bře 2022

já nastoupila, když mladšímu bylo 3,5 let, zvládal to v poho, ale začala blbnout starší dcerka, ve svých 6 letech fňuká, že do školky nechce, vše chce dělat s mámou, ani nechce už nikde přespávat, jak dřív a to nepracuju každý den, často je beru po O a trávíme odpoledne spolu. Takže za mě je úplně jedno, kdy začne žena pracovat nebo také může čekat do 15 let svého dítěte😁

kafr
30. bře 2022

@pettykul to je právě ono- čím starší dítě, tím horší. Špunti to obvykle zvládají dobře.

uzivatelkapetra
30. bře 2022

Já se vracela přesně ve dvou letech a hlídal denně děda, jezdil k nám a už je to cca rok a půl a nějak ho to nepoznamenalo 🙂
Nejdříve možná byl smutný, když jsem já nebo chlap odcházeli do práce, tak jsme se radši nepozorovaně vyplížili, ale teď v pohodě.
A dědovi jsme dávali myslím 3t měsíčně, aby měl zaplacený benzín a něco ještě zbylo.

prejeta_zaba
30. bře 2022

Nenech se odradit nějakými závistivými řečmi. Dítě o nic nepřipravuješ, proč by. 🤷‍♀️ Já popravdě neznám nikoho, komu by to takhle klapalo, že má aktivní babičku ochotnou věnovat čas dítěti. Buď teda od roka pracují, ale pytlíkují to všelijak po školkách, dítě věčně nemocné, odložené u televize. Což je stres pro všechny. A nebo prarodiče nechtějí/nemohou. Tak buď ráda, že to u vás jde. 😉

maxulekapcule
30. bře 2022

Já šla s prvním synem v půl roce do prace, na téměř plný úvazek, má pět, zadny následky nemá. Se druhým synem už v pěti týdnech, ale chodí pracovat se mnou, takže si ho hodlám užít, a dělat to takto aspoň do tech dvou let, pokud to půjde

pettykul
30. bře 2022

@kafr oba chodili do soukromé školičky 3x týdně od 2 let, vlastně mladší už od 18 měsíců, tak nevím, u obou mi přijde, že jim vadí chodit každý den😁

Strana
z2