Odmítnutí přesčasu ve 12tt a pokuta od zaměstnavatele
Preji vsem krasny vecer, mam na Vas dotaz... Jsem 11+2tt, a dnes jsem dostala pokutu v praci za to, ze jsem odmitla jit na prescas. Podle zakoniku prace nesmi tehotna pracovat ani z vlastni vule, presto jsem pokutu dostala... Jak to tedy je? Vsem dekuji za pripadne reakce...
@linee Ale v těhotenství je jiná situace, běží ochranná doba, takže až na výjimečné výjimky (zrušení zaměstnavatele apod.) se těhotná nesmí propustit, a to dokonce ani při zvlášť hrubém porušení prac.povinností (=což jinak je okamžité zrušení prac.poměru).
Ale jinak ano,bohužel s tím mám zkušenosti, že v případě, kdy se zaměstnavatel rozhodne "vyštípat" zaměstnance, začne se na něj zaměřovat, dávat vytýkací dopisy apod., takže často člověk ten psychický nápor neunese a radši to vzdá. Ovšem znám i spoustu případů, kdy se zaměstnanec bránil, případně naopak vytáhl nekalé praktiky zaměstnavatele a s pomocí právníků úspěšně získat dost velké "odstupné", resp. mimořádné odměny při odchodu.
@xpila Koukám do ZP a ani v případě 55 nejde dát těhotné okamžité zrušení PP - poslední věta:
Okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele (§ 55)
Zaměstnavatel může okamžitě zrušit pracovní poměr pouze v případech:
jestliže byl zaměstnanec odsouzen pravomocně pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na dobu nejméně 6 měsíců. Tohoto důvodu tedy lze použít až nabylo soudní rozhodnutí právní moci;
porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jim vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Musí jít o takové porušení povinnosti, které svou intenzitou opravňuje zaměstnavatele k okamžitému zrušení pracovního poměru.
Zaměstnavatel nesmí okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.
U nás před. dvěma lety letěli vedoucí a zástupci včetné téhotné na hodinu. Nemohu zde psát podrobnosti, ale o žádný trestný čin nešlo. Jakou formou se dohodli - nedohodli na výpovědi mi není známo. Jde o to, že múže třeba člověk na výběr dohodou nebo néco horšího, a raději to obvykle vezme, protože o tom moc neví, takže tak nebo tak, nakonec odejde. Jak by to být mělo, a jak to funguje, je prostě jinak.
@j.a.n.i Vycházím z tohoto:
Za zvlášť hrubé porušení povinnosti se považuje - odcizení či poškození majetku zaměstnavatele nebo jiných zaměstnanců, fyzické napadení zaměstnavatele nebo jiných zaměstnanců, opilost na pracovišti, dlouhodobější neomluvená absence a další jiné závažnější prohřešky.
@misimisi Jo, muzes rozhodne rict ze si to promyslis a das jim vedet.. nikdo te nemuze pod natlakem nutit cokoli podepisovat.
@misimisi určitě se můžeš sbalit a odejít, rozhodně je to lepší řešení. Ale existují takové "nátlakové akce", že nepodepsat to ustojí akorát hodně odolný jedinec, kterých fakt moc není. A když se to udělá "chytře", tedy bez svědků, dotyčný to nikdy neprokáže, že to bylo pod tlakem.
No, právě, že to nemůže jít tak hladce 😉
@misimisi
@blondynka400
To chce proste si stat za svym, rict ''Dekuji, podivam se doma na tu dohodu a dam vam vedet do konce tydne, jestli ji podepisu nebo pripadne jake k tomu mam pripominky.'' Pokud by na to cokoli odpovidali tak jim zopakuji tutez vetu a at se jdou bodnout..
@karlajasmine Zatím se mě to netýká, ale až se vrátím po rodičáku, tak se může stát cokoliv, že. 😉
@misimisi Oznámila bych jim, že dokument nechám nejdříve projít svým právníkem, odejít s papírem tě nechat musí. Bez odstupného bych to však nepodepsala. Navíc podpisem dohody se zříkáš nároku na podporu v nezaměstnanosti. Takže se nechat vyhodit pro nadbytečnost s řádným odstupným. Pokud by tě chtěli vyhodit pro hrubé porušení a tys je dala k soudu, bude na nich, aby prokázali, že se z jejich strany jednalo o oprávněné rozhodnutí.
Což soud uznává ve velmi výjimečných případech.
@brunetka11 Pokud bude v dohodě uvedeno, že se Tvé místo ruší z organizačních důvodů, tak se podpora nekrátí, navíc na odstupné máš samozřejmě nárok také. A i kdyby to byla "obyčejná" dohoda bez uvedení důvodů, o podporu tím nepřijdeš - ničeho se nezříkáš, jen se krátí na menší částku/procento. Je ale potřeba si ohlídat, aby v textu dohody byl opravdu uveden ten důvod a vyplaceno odstupné.
@karlajasmine já s tebou souhlasím. Ale zase na druhou stranu ono fakt existují metody, jak docílit podpisu a věř mi nebo ne, málokdo to ustojí tím stylem co jsi psala....
@mayyas Při normální výši platu se jedná o dost nižší částku. A jestliže se jedná o nadbytečnost zaměstnance, pak je nesmysl podepisovat dohodu a vystavovat se snížení nárokovatelné částce - jednoznačně se jedná o nadbytečnost, proto by měl zaměstnavatel zaměstnanci podat výpověď.
Ale to už zabředáváme do personálně právní legislativy.
@brunetka11 V tomto si jednoznačně stojím za svém, i v případě dohody, pokud se uvede jako důvod nadbytečnost (nebo další dle ZP), tak se nesnižuje ani podpora, ani se nepřichází o nárok na odstupné (doporučuji si ale vyplacení odstupného nechat v dohodě písemně uvést). Takto se to standardně praktikovalo ve 3 různých firmách, kde jsem v posledních letech pracovala (a věř, že to nebyly žádní soukromníci, ale velké společnosti, kde vše připravovali právníci), a sama jsem jednou s dohodou a uvedenými org.důvody odcházela - s odstupným a následně plnou výší podpory na ÚP.
A co se týká výhodnosti dohody, záleží na okolnostech - ve dvou z uvedených firem byl podpis dohody "odměněn" ještě dalším platem navíc k odstupnému, takže se to prostě vyplatilo (jak zaměstnanci, který dostal peníze navíc oproti výpovědi, tak té firmě, protože při skončení PP dohodou se eliminovalo riziko soudního sporu). A i bez toho, někdo může prostě upřednostnit mít vše skončeno hned a být případně ihned k dispozici pro další zaměstnání, než ještě 2 měsíce čekat na skončení výpovědní doby - ale to už je pak volba každého.

@misimisi Nikde v Zákoníku práce není specifikováno, že by oznámení o těhotenství muselo být písemné. V
@rosie18 Pokud jsi přesčas dostala nařízený v době, kdy už šéfová o Tvém těhotenství věděla, tak mají smůlu. Být Tebou bych určitě neustupovala - jak psaly holky, pokutu odmítni písemně a trvej i na těch stravenkách. Nenechávej se přece okrádat - chápu, že je to těžké, pokud jsi tam jediná, která se ozve, ale jsou to Tvoje práva. Takhle to prostě budou dělat dál a dál jim to bude procházet. Teď v těhotenství jsi chráněná a buhví co v té práci bude, až se budeš jednou vracet po rodičovské, takže tím bych se já teď nezabývala. Držím palce.