Odmítnutí přesčasu ve 12tt a pokuta od zaměstnavatele
Preji vsem krasny vecer, mam na Vas dotaz... Jsem 11+2tt, a dnes jsem dostala pokutu v praci za to, ze jsem odmitla jit na prescas. Podle zakoniku prace nesmi tehotna pracovat ani z vlastni vule, presto jsem pokutu dostala... Jak to tedy je? Vsem dekuji za pripadne reakce...
@rosie18 Hmm tak asi ji dost stve ze jeji tehotenstvi skoncilo nezdarem (pochopitelne..) a mozna si i trosku vycita ze treba vic neodpocivala, tak ti ma za zle ze ty dodrzujes zakon... nezbyde ti nez to zkusit hodit za hlavu a rict ji, ze kdyz by to od tebe bylo hnusne, tak by zakon nebyl na tve strane..
Ja si to myslim taky tak...
@saminomimino Já s tebou naprosto souhlasím, bohužel bych si ale tipla, že jsi nikdy nepracovala, nebo minimálně, protože tohle je bohužel velmi složitá a komplexní problematika a až budeš muset volit mezi uživením dětí (a zaplacením bydlení, atp), tak si boje rozmyslíš, sklapneš a do tý práce naklušeš 🙂. Jinak pracuji pro rakouský a italský trh a ujišťuji tě, že ani tam není žádná pohádka, býti zaměstnancem soukromého sektoru 😀. Ale trošku férovější asi jsou, to jo....
@rosie18 ja myslim, ze tehu je trochu obdobi, kdy by zena mela opravdu hodne myslet spise na sebe, protože nejde uz jenom o ni, ale brani i mimi v sobe. To, ze kolegyne chodila do práce, kdyz byla tehu je jeji rozhodnuti, kazde tehu je jiné, kazda i tehu jinam snasime. Proste to tak je a je. Myslim, ze nedelas pro praci malo a necekas od ne nejake ulevy v podobe zkraceneho uvazku nebo praci 2x tydne se svacinou a ranni kavickou.
Kdy a jak si oznamovala zamestnavateli, ze jsi tehotna? Jinak souhlasim, jak pisi holky - co nejdříve vse sepsat a predat na personalni.
Hod to za hlavu a rozhodne nemej vycitky. Delas maximum dobre podle svého svedomi pro sebe a pro mimi. A je to rozhodnuti na kazdem. Drzim palce!
@orchidis S tim uplne nesouhlasim.. taky mame hypoteku a dite na ceste ale ani ja ani manzel si nenechame srat na hlavu... kdyz napr.manzelovi nechteji zaplatit nejaky prescas tak si tvrde stoji za svym.. nemeli bysme problem jakoukoli firmu zazalovat za neferove chovani.. chce to jenom trosku odvahy a hlavne viru v to, ze pravda je na vasi strane... A tohle rikam jako clovek ktery od 16ti pracuje v kazdou volnou chvilku na nejake brigade a od te doby co jsem dostudovala chodim do prace..
@rosie18 já měla u prvního těhotenství taky naprd práci,šla jsem na celé těhu na neschopenku a užívala si poslední měsíce v klídku a nic nedělání.....pokud tu možnost máte,tak proč ne,bude to fakt naposled,těhotná není nemocná,ale přece jen,je potřeba si to patřičně užít,než se někde mordovat s idioty,pokud máte partnera co vydělává jde vše 🙂
@orchidis pracovala jsem velkou část svého života a to na různých místech 😀 Asi bych ztěží komentovala něco očem nic nevím ne...
Navíc třeba můj muž,pracuje u německé firmy,je jediný kdo se vrápi nebo ozvat kdo si nenechá srát na hlavu,jako ti kolem,a hele ono to nejen že jde ono to i nese své ovoce,a to živí celou rodinu,přesto hubu nedrží,vždy je možnost jít pracovat jinam,jako samoživitelka bych asi z nároků na slušné chování k zaměstnancům slevila,ale pokud jsou na vše dva,není nutné dělat ze sebe pindu
A opravdu nechci zadne jine ulevy, krom teda toho, ze netaham plne krabice... Ani nechci snizeny uvazek. Manazerce ani kolegynim se nelibi, ze nechci jit na prescas...
@rosie18 tak jim to dej pisemne, ze si je ustne tehdy a tehdy pisemne informovala a s odkazem na prislusny zákon, který tu holky zminovaly odmitas praci prescas a zadas je o dodrzeni, co je v zakone na ochranu tehotnych, resp. upravu pracovni doby a naplne podle moznosti určujících zákonem. Pokud to neklapne, tak bych se slusne s nimi snažila domluvit a pokud ani to, tak jak tady bylo psano obrátit sa na prislusne urady.
Záleží na tom, zda v práci chceš zůstat nebo ne. V dnešní době bych určitě byla se vším hodně opatrná a určitě bych to netáhla někam vysoko. Jde o to, že každý je nahraditelný a bohužel na každé místo čeká dalších 10. Slušně bych se s nimi domluvila, zda by bylo možné, aby ti přesčasy už nedávali a pokutu pokud na tom trvá klidně uhradila 🙂 Ale já se asi moc bojím nejakých sporů 🙂
@saminomimino ok, promiň, vycházela jsem z toho, že jsi mladinká a máš už 4 děti a maturuje se v 19ti, či 20ti.
Ano, zahraniční zaměstnavatelé, zvláště němečtí jsou o trochu slušnější, než čeští, ale zase Čechy jako národem ve skrytu dost "opovrhují" a proto to chování k zaměstnancům zde, není žádný med. Zkrátka bych jen volila trochu opatrnější postup - slušný rozhovor, uhrazení pokuty, vyjednání jasných podmínek. V něčem bych ustoupila, udělala vstřícný krok, atp. Realitou je to, že pokud dotyčná začne řvát, může se taky se zlou potázat a zůstat bez práce a bez dalšího zajištění. Kliček, jak se jí zbavit, je milion, dělám z 1/3 HR agendu, takže vím, že to jde a dělá se to. Já jsem k tomu taky byla jednou nucena, ale "naštěstí" pak dotyčná odešla sama.
@rosie18 Jako tehu by te vyhodit nemeli,ale delaji se ruzne veci:( pokud se s nimi nedomluvis,odejdi na nemocenskou...
@orchidis ja ti nevim,mam zkusenost se dvema rakous.zamestn. a co se tyce slusnosti,chvaly pet nebudu.Myslim,ze vse je o lidech....a odejit z prace sama jako tehu,pokud mi dela zanestnavatel problem je s ohledem na materskou dost problem....
@rosie18 Jako tehu by te vyhodit nemeli,ale delaji se ruzne veci:( pokud se s nimi nedomluvis,odejdi na nemocenskou...
@orchidis ja ti nevim,mam zkusenost se dvema rakous.zamestn. a co se tyce slusnosti,chvaly pet nebudu.Myslim,ze vse je o lidech....a odejit z prace sama jako tehu,pokud mi dela zanestnavatel problem je s ohledem na materskou dost problem....
@sarajurka urcite je vhodne se slusne domluvit,ale podle toho,vo zakladatelka pise-neuhrazena mzda za 4 mesice,kraceni stravenek a pod.nemam pocit,ze 100 kc to vyresi....ale opravdu zalezi,kdy a jak a komu tehu oznamila,kdy dostala prikazem prescasy a pod.to jsem nejak tu chronologii zatim z diskuze nevycetla...
No, každopádně to nevypadá jako zaměstnavatelé - majitelé, se kterými je rozumná řeč. Navíc, mají asi podnikatelské problémy, a dále je nikdo moc asi nezajímá, když se chovají, jak se chovají.
@rosie18 jo,a to je jako dostačující,že je někdy dá?pokud je máš zaplacené tak je máš dostat každý měsíc,pokud je nedostaneš tak teda bych chtěla ihned stržené peníze zpět,si to spočítej pozpátku,my doplácíme na stravenku 15 kaček,když si vezmu že měsíčně jsou to 300 tak ono se to naskládá,navíc majitelka si to hezky odečítá z daní-celý zbytek,takže u nás by to bylo přes 1100-tak vlastně svým způsobem i podvádí finančáky-na tohle dojít kontrola,tak se z toho nevykroutí,ono totiž by musela doložit i jejich nákup
není to jednoduchý,ale prostě já osobně bych někomu peníze do kapsy jen tak nestrkala,v obchodě taky když si zaplatíš chleba tak si ho odneseš ne,a to je úplně to samý
Je někde v zákoně, že to musí být písemně? Já to sdělila jen ústně, nic po mné nikdo nechtěl.

Ano, to jim rikam taky... Dekuji za podporu...