Pracovat nebo jít na PN v 11. tt?
Ahoj holky,
chci se zeptat na váš názor. Jsem v 11.tt a asi je čas oznámit to v práci. Pracuji v jednosměnném provozu s pohotovostma (příslužby po telefonu - nepravidelně). Když to oznámím, přijdu o pohotovosti a o celkem dost peněz, takže se mi asi mateřská a rodičovská pak bude vypočítávat s téhle nižší mzdy. Takže jsem si říkala, že jsou tu asi jen dvě řešení. Buď ještě chvíli zůstanu a budu i sloužit, nebo asi půjdu na PN, abych nepřišla o peníze☹
Jaký máte názor vy? Jak byste to řešili?
Vůbec nevím, na koho se obrátit o radu a kdo by mi s tím mohl pomoct, aby to pro mě bylo co nejlepší.
Děkuji za vstřícnost a odpovědi.
právěže v nemocnici pracuju, takže je to víceméně jasné. Chtěla jsem jen vědět ohledně tech peněz - máme hypotéku a každá korunka se hodí i pro mrňouska. Vůbec to nedokážu rozhodnout. Děkuji za odpověď a držte se 😉
@molynka tak to jsme na tom stejne, taky nevim zda nahlasit uz ted nebo pockat co nejdyl, taky je hlavni faktor penize, uz davno bych mohla byt na nemocenske, ale je to bida s tema penezma, takze dokud zvladam tak mlcim a chodim do prace. Ja teda pracuju v kanclu, kdybych delala nekde tezkou praci tak bych to neriskovala. Tak ona nocni sama o sobe tehotny nevadi. Jestli neprijdes do styku s nemocnyma tak bych jeste nic nerikala.
Ahoj děvčata, řeším podobný problém, pracuji na novorozeneckém JIP, takže 12ctky noční, denní, navíc do práce dojíždím (30km)....a přemýšlím co je lepší, jestli zůstat v klidu doma na rizikovým, s tím že mi vychází PN na necelých 10 000 :-/ a nebo jít do práce...zatím jsem teda na PN stejně, protože marodím s angínou, takže vůbec nevím co....
mě by teda asi PN vyšla finančně "líp" než zůstat v práci normálně bez služeb,ale fakt nevím ☹ A to byste asi musela přejít do jednosměnného provozu ne?
Ahojík,tak já jsem těhotná čerstvě.Na gynekologii jdu až 14.1 ale už teď mám napsanou nemocenskou od obvoďačky.Jelikož pracuji ve fabrice kde se dělají noční směny,občas 12ky. Jsem zaměstnaná na pozici operátor expedice,takže mám nastarost vykládání,nakládání kamiónu,balení zboží (dost těžkého).Do toho vytahujeme z boží z pecí,ve kterých je až 70 stupňů,Takže u mě byla volba jasná.Hned jak jsem zjistila,že jsem těhu šla jsem na nemocenskou 🙂 U prvního dítěte jsem to oznámila v práci asi v 7 tt a okamžitě mě poslali domů ať se nevracím dřív než s nemocenským lístkem,že mě nemají kde přeřadit. V tvým případě bych to tady určitě zaměstnavateli nezatajovala,pokud teda děláš noční atd.Ono to opravdu za ten risk nestojí.Takže za mě nemocenská 🙂
@molynka Ono taky záleží zda by ti nevadili ty omezené vycházky na PN. Finančně na tom určitě budeš lépe na neschopence.
Mě teda zaměstanavatel umožní dělat jenom denní, ale ono nevím co je horší, protože mít 15 nebo 16 denních, taky nic moc, já se musím rozhodnout do úterý, to jdu na gyndu. Holky prosím nevíte jak se počítá ta PN? KDyž hrubá mzda za posledních 12 měsíců je cca 18500? 😒
Já totiž holky vůbec nevím z čeho se ta mateřská počítá ☹ A z čeho PN....
No mateřskou pak člověk má od 8.týdne před porodem a pak nějak do půl roku dítěte a ta je nějak ještě menší než PN....aspoň, jsem to tak někde slyšela, a PN je asi jako normálně neschopenka, ale to mi právě zajímá jak ta se počítá ☹ protože prý to taky není žádná sláva...
mateřská je ze 70% čistého příjmu, počítají se tam i příplatky a všechno...
@molynka
Pokud se rozhodujete zda zůstat v práci kvůli penězům, tak váš zdravotní stav asi není nijak závažný, aby jste byla na rizikovém už od samého počátku těhotenství, protože kdyby byl, tak nemáte co řešit....
Občas mi příjde, že si některé ženské hledají důvody pro nemocenskou, aby si užívali volna od samého počátku a akorát je zajímá jakou budou mít mateřskou...
@molynka pokud kuli těhotenství budeš mít nižší mzdu, tak existuje vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, který by ti měla doplatit sociálka... ale jestli pracuješ sice v nemocnici a v kanclu a občas pohotovost a není ti blbě, tak bych to asi neřešila a chodila do práce. a PPM je o trochu víc než nechopenka a i kdybys byla celý těhotenství na PN, tak se PPM počítá z výdělku před tím
@molynka ahoj holky já bych s oznamováním počkala do první genetiky v cca 12 - 13 tt. Jinak mateřská i neschopenka se ti bude počítat z posledního odpracovaného čtvrtletí. Liší se jen %, ty už z hlavy nevím. Jinak já to řešila kvůli dojíždění a furt to odkládala, pak jsem musela zůstat ležet a dost si to vyčítala, v závěru jsem zjistila, že když si od své výplaty odečtu cestovné cca 4 tis měsíčně jsem na neschopence, už nebylo co řešit. Dr. by mi ji stejně už asi nezrušila, ale za mě jsem měla zůstat doma v klidu už dřív.
@zuzana_ka Tohle se tu řeší pořád dokola snad na 10ti forech. Já zase nepochopím,proč jsou některé ženské tak jedovaté a mají potřebu řešit těhotenství jiné.Každého věc jestli bude nebo nebude v práci před porodem.Proč má tolik ženských potřebu to nějak komentovat a šťourat se v tom? Vy ji stad tu nemocenskou budete platit se svého?
Ono asi nejde o to, zda ta ženská chce a nebo nechce zůstat doma, ale spíše zvažuje co je pro miminko lepší...nechápu, proč je někdo hned takovej nepříjemnej ,že když nám není špatně, tak nemusíme zůstávat doma.....ona práce v nemocnici je sama o sobě náročná, kdo to neví, nepochopí, spíš jsme se snažily si pomoc a vyřešit to, od toho přeci tato stránka taky trošku je, o radách, pomoci a tak....tak si to nekažme hnusnýma narážkama
no já nikoho kdo byl doma zbytečně osobně neznám 🙂
spíš je potíž v tom, že některé provozy (noční, tahání těžkých věcí - případ jak zakladatelky tak Ronyx 😉 ) jsou opravdu v těhotenství nevhodné a pak pokud není kam přeřadit, tak je to komplikované...
jinak si myslím, že je zbytečné na sebe útočit, těhotné jsou doma stejně pár měsíců ... a jsou lidi co v životě nebyli v práci a nemají ani těhu nevolnosti a nic... takže bych to fakt nehrotila 🙂
@zmrz_lina Tak tohle snad nebudu ani komentovat 😀 Laskavě si první přečti mou situaci a pak používej ve větě slovo VÁS.To za prvné a za druhé ani o jedné z maminek nic nevíš,neznáš jejich situaci,takže si laskavě nech to své posuzování jestli to někdo ochcává nebo ne pro sebe. Hysterky které neumí udržet pusu na uzdě,když se jim nějaké téma nelíbí fakt miluju.
já si myslim, že když si tu ženská 2x za život sedí půl roku na nemocenský, tak nás to nestojí tolik, jako naše barevná menšina, co nikdy nedělala nebo se mílim??? A když chce jít na PN tak asi někdy daně odváděla, tak ať si to klidně doma užívá 🙂
jo a k dotazu, v práci nemusíš vůbec oznamovat, že jsi těhotná 🙂 záleží jen na Tobě
@molynka záleží na Tobě, pokud to v práci oznámíš a zůstaneš pracovat, musít ti najít vyhovující pracovní místo a případný pokles peněz ti podle zákoníku práce dorovnat 😉 ale asi bych spíš volila tu nemocenskou,taky to tak udělám a to ze dvou důvodů 1) pracuji v bance a tam přijdu do styku i s dost nemocnými lidmy - posledně tam byl chlápek s tuberou, paní s pásovým oparem apod. nehodlám nic riskovat 2) mám pojistku na PN, která mi kryje i rizikové těhu 🙂
@zmrz_lina Ať je to jak chce, příjde mi trapné už jen to,že tady vběhneš nařkneš tady maminy že chcou něco zneužívat a ještě se vyjadřuješ jako totální hulvát 😉 Co dodat,jde vidět,že máš úroveň. Já se v práci nemíním nikde dohadovat s vedením,někde lítat po právníkách a řešit kraviny,že mě v práci nemaj kde přeřadit,na to musí mít člověk náturu a mít rád spory a hádky jako ty 😉 Děláš tady z toho jako by jsme tady všechnyt okrádaly stát a tuneloval banky. Prostě se ti to nelíbí,tvůj problém,vyřvi se doma a nekaž lidem náladu 😉
@xpila Tady ale maminka vůbec neřešila vycházky,nestěžovala si,jen se slušně zeptala a mě jen zaráží,že se vždy najde nějaká,která si musí rýpnout.Já když narazím na téma které se mi nějak nelíbí,tak to ani nečtu natož nekomentuju,nemám zapotřebí někomu dělat zle a kazit náladu.Hold pokud to někomu dělá radost,vyžívá se v tom,jak to někomu může pěkně slovně osolit,tak prosím
@zuzana_ka cítím se dobře a dr.říkala, že není důvod. Chtěla bych právě ještě chodit do práce, ale napadala mě právě i ta varianta, že když pracuju v nemocnici, že pro mě třeba nebudou mít odpovídající místo, tak by pro mě bylo lepší odejít na PN. Každý přemýšlíme nad tím, co je pro nás nejlepší.
Jsem na PN a penize jsou o neco nizssi nez mzda, ale kdyz spocitam kolik jsem projela na jizdnem, tak mam rozdil asi 1000,- coz neni az tak hrozne. Materska se vypocitava pak z prijmu za poslednich 6mesicu (neschopenka neni prijem a tak se to pocita tech 6.mesicu pred neschopenkou) ta mi osobne vychazela priblizne stejne jak plat a nastupuje se na ni 6-8tydnu pred porodem. Cim dyl se nastoupi, tim je to lepsi skrze penize...no a rodicovska je pak uz jedno...tam je danych 220tis a jen se to rozpocita na zvolenou delku rodicovske.
Ja byla radeji na neschopence a v klidu nez se nervovat v praci a byt ve stresu....a ani ze zdravotnich duvodu mi praci moc nedoporucovali... Nejhorsi je financne stejne rodicovska a tu nicim clovekneovlivni.

Zdravim! Nocni jsou obecne v tehotenstvi zakazane, zvlast pokud jde o praci v nemocnici..aspon to tak zni.. kontakt s biolog.materialem atd. A nahlasit se to taky ma nejak zavcasu, aby sehnali nahradu. Jinak pokud se citis fajn, tak pracovat muzes. Jen zamestnavatel urcuje tu napln prace dle rizika. Ale stejne si to musis uvazit dle toho co presne delas. Ja to budu resit taky brzo. Drzim palce! 🙂