icon

Pracovat nebo jít na PN v 11. tt?

molynka
31. pro 2014

Ahoj holky,
chci se zeptat na váš názor. Jsem v 11.tt a asi je čas oznámit to v práci. Pracuji v jednosměnném provozu s pohotovostma (příslužby po telefonu - nepravidelně). Když to oznámím, přijdu o pohotovosti a o celkem dost peněz, takže se mi asi mateřská a rodičovská pak bude vypočítávat s téhle nižší mzdy. Takže jsem si říkala, že jsou tu asi jen dvě řešení. Buď ještě chvíli zůstanu a budu i sloužit, nebo asi půjdu na PN, abych nepřišla o peníze☹
Jaký máte názor vy? Jak byste to řešili?
Vůbec nevím, na koho se obrátit o radu a kdo by mi s tím mohl pomoct, aby to pro mě bylo co nejlepší.
Děkuji za vstřícnost a odpovědi.

Strana
z2
lu777
31. pro 2014

@xpila nj, tak ono ty omezené vycházky problém být můžou - např. má člověk už jedno dítě doma a potřebuje do školky nebo jsou Vánoce a jede k rodičům...

jinak jak je to se zaměstnavateli asi všichni víme 😉

pokud je někomu dobře a pracuje v těhu, tak buďte rádi, že vám je dobře 😉 a taky že budete mít víc peněz pak 😉
mně bylo zle jak psovi do 7. měsíce a každou chvíli jsem krvácela... (ležela jsem doma, PN jsem ale neměla, dala jsem totiž ihned po zjištění těhu výpověď, nechtěla jsem riskovat nic, ani ultrazvuk už, protože po něm jsem hned měla potíže)
v druhém těhu mi bylo dobře a to byla paráda! 😎 😎 ještě ráda jsem lítala kolem domácnosti a 1.5 letého synka...

jitavrtule
31. pro 2014

@molynka Materská se počítá jako 70% tzv denního vyměřovacího základu na kalendářní den. Denní vyměřovací základ se počítá z hrubé mzdy za posledních 12 kalendářních měsíců (tj. součet hrubé mzdy za posledních 12 měsíců děleno počtem dní) a pak se ještě podle své výše procentuelně snižuje (jsou 3. úrovně denního výměru, snižují se různým procentem - částky a výše procent kterými se to krátí jsou v odkazu dol).
No a mateřská trvá 28 týdnů, tak to už si pak pronásobte samy.

Takže to ve finále vychází čím vyšší plat, tím míň člověk dostane. Což na druhou strnu dává smysl, protože mateřská, stejně jako rodičák, je sociální dávka a ne výhra v loterii 🙂

více info o penežitém příspěvku v mateřství ("mateřská") třeba zde:
http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/191/1...
http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni...

sulemina
31. pro 2014

@lu777 mohu se zeptat jaké potíže ti způsoboval ultrazvuk? díky

sattanek
31. pro 2014

Holky, moc tomu nerozumím, kdo má tedy nárok na tu peněžitou pomoc v těhotenství?....Jinak ještě jestli se můžu vyjádřit, myslím, že vesměs jsou tu samé maminky a těhulky a většině z nás, aspoň pokud soudím správně, jde o to, aby hlavně naše mimi bylo v pořádku a dost mě zaráží jednání některých z Vás, které tady hned argumentují docela nehezkými větami....začalo to dotazem a když to člověk čte dál, opravdu ho nějaké příspěvky zarážejí.

lu777
31. pro 2014

@sulemina dvakrát jsem byla hned na začátku těhotenství na utz a hned po tom mi začaly křeče a o miminko jsem přišla...
subjektivně mi přišlo, že mi dr. při tom utz na to břicho dost tlačil... fakt nevím, laicky tomu nerozumím, ale prostě když jsem otěhotněla potřetí (už bez IVF, po manželově operaci, nebylo to tak jednoduché), tak jsem zůstala doma ležet, nechtěla jsem nic riskovat... ono v 1. trimestru pokud není něco ok, tak to stejně dr. nezachrání...
na udržení jsem brala čínské byliny..

zuzana_ka
31. pro 2014

@molynka To je fajn, že řešíte jak je to pro vás vyhovující, ale myslete spíš na miminko a zdravotní stav a né jak vám to vyjde nejlépe finančně...

Ted obecně:
docela se nedivím zaměstnavatelům, že upřednostňují muže před ženami i když to popírají... Právě kvůli takovým ženskejm, které sotva uvidí dvě čárky na testu už si berou nemocenskou, protože co kdyby...
Argument, že já pracuji mezi lidmi, proto musím hned na nemocenskou, abych nepotkala člověka s rýmou, je prostě blbost.
Práce s lidmi není nebezpečná, to by si každá těhotná musela brát volno a striktně nechodit mezi lidi!

Pokud si někdo zařídí nemocenskou jen proto, aby si udělal veget od práce, protože ho to tam nebaví, tak mu přeji aby neměl ani jednu vycházku a seděl doma na zadku, aby pocítil co je to nemocenská!!!!

Nemocenská, už jak její název napovídá, by měla být pro maminky na rizikovém či s opravdu náročnou prací apod.

@zmrz_lina Souhlasím s Vámi🙂

ronyx
31. pro 2014

@zuzana_ka No to byste se divila kolik právě zaměstnavatelů pošle své zaměstnankyně na nemocenskou a nepláčou,že přišli o člověka.Ještě jsou rádi,že se nemusí starat co s těhulkou,když je to fabrika,kde je to pro ni nevhodné na každém rohu.Takže nemyslím,že kvůli tomu upřednostňují chlapy.

Jinak co se týče tady pořád dokola řešených vycházek ( i když nechápu proč,když tady o tom nebyla jediná zmínka,že by si někdo stěžoval) Jde vidět,že máte jedno dítě.Jinak byste nemluvila stylem přeju aby neměl ani jedinou vycházku. Já na nemocenskou nešla abych si válela šunky,nebo měla čas chodit po drbárně u kamarádek,ale i přesto si nedovedu představit,že bych ty vycházky neměla! Ráno vedu malého do školky,odpoledne pro něj musím zajít.To si hold vycházky vyžaduje! Nemluvě o nějakém drobném nákupu atd. Víte vy kolik je třeba maminek,které nemají možnost aby jim dítě ze školky,školy vyzvedávaly prarodiče či otec? Nechápu tyhle řeči

zuzana_ka
31. pro 2014

@ronyx
Mě nemusíte přesvědčovat, že právě vy jste si nemocenskou zasloužila a že jste si neválela šunky 😀
Každá si může sáhnout sama do svědomí, jak to s její nemocenskou bylo....
Jak jsem již psala, nemocenská je pro nemocné a neměla by to být možnost ulejt se dřív z práce, protože mě to tam třeba nebaví... S tím doufám se mnou souhlasíte???🙂
Mě se doktor taky ptal jestli nechci jít na marodku, z toho usuzuju, že se tato možnost dost využívá, bez toho aníž by byl k tomu závažný důvod....

ronyx
31. pro 2014

@zuzana_ka O ničem vás nepřesvědčuju,já mám svědomí čisté 😉 Další věc je,že to tak není vždy,že dr nabídne těhuli ať je doma a to i v případech,že má třeba problémy s častou nevolností.Zrovna včera jsem tu četla téma,kdy holčinu která neustále zvrací a má práci při které si ani na minutu nesedne její gyndař na nemocenské nechat nechce a psalo tam dalších spousta maminek,které na tom byly dost podobně.Takže mi netvrďte,že pomalu každý dr nabízí jen tak nemocenskou. Věřím,že je spousta maminek,které na tu nemocenskou jdou jen z důvodu,že se jim hold nechce do práce,jinak nemaj žádné zdravotní komplikace,ale i tak bych je nijak neodsuzovala,proboha není to žádný smrtelný hřích.Jak už tu někdo řek,je spousta ženských které si válí šunky na pracáku a makat nebudou a tady se pomalu linčujou ženské které si hold chtěj dělat menší pauzu,když už pak třeba celý život budou makat.Nijak to nepodporuji,ani neomlouvám,jen si myslím,že to není důvod k nějakému rozčilování a pohoršování.Na světě se dějou horší věci.Každý jsme tu sám za sebe,tak neřešte ostatní ženské.Makejte až do porodu a nad ostatníma jen mávněte rukou.Uděláte nejlíp 😉

zuzana_ka
31. pro 2014

@ronyx Takže podle vás když se nějaká mamina uleje z práce a svede to na těhotenství aníž by k tomu byl vážný důvod není nic špatného?
V tom případě se s vámi nemám o čem bavit.
Evidentně se řídíte heslem "kdo neokrádá stát, okrádá rodinu"

ronyx
31. pro 2014

@zuzana_ka Urážky si nechte laskavě od cesty! Nic o mě nevíte,takže si vaše stupidní hesla nechte.Já jsem pouze řekla,že to až moc řešíte.Pokud vás to tak šíleně vytáčí do vrtule založte si nějaký klub,stávkujte,rozčilujte se společně,třeba se vám uleví.Tím,že si tu budete vylívat vztek na ostatních ničemu nepomůžete,tak proč to vůbec děláte? Mě se nelíbí milion věcí na lidech,to ještě není důvod abych každého kritizovala a starala se do věcí,po kterým mě ale vůbec nic není. Souhlasím,že diskuze s vámi nikam nevede a už mě začla i dost nudit. Lituju vás,lidi co se nedokážou povznést nad problémy ostatních jsou chudáčci,celý život se budete rozčilovat nad věcma které ani změnit nejdou.Hold někteří lidi se asi tak moc nudí,že musí neustále řešit ostatní.

zuzana_ka
31. pro 2014

@ronyx Spíš lituju já vás, protože evidentně nechápete pojem diskuze. Zakladatelka chtěla názor, tak jsem napsala svůj a holt není po vůli. To se občas stane, že se najdou i protiklady.
Pokud si myslíte, že v diskuzi se objeví jen debata ve které mají všichni stejný názor, tak vás asi zklamu, ale takové v podstatě neexistují🙂

ronyx
31. pro 2014

@zuzana_ka Diskuze se ze začátku týkala úplně něčeho jiného,ale chápu,že vám to nedalo a musela jste si ulevit 😀

zuzana_ka
31. pro 2014

@ronyx Jestli se vás dotklo, že jsem napsala, že se mi nelíbí když někdo se uleje z práce a svede to na těhotenství aniž by k tomu měl důvod, tak je to vaše smůla...

ronyx
31. pro 2014

@zuzana_ka Mě se nic nedotklo 😉 je to přece diskuze,tak jsem musela napsat svůj názor na váš podle mě zbytečný příspěvek,ale jak už jsem řekla,chápu,že jste si potřebovala ulevit.No nic,vidím,že asi dost toužíte po posledním slovu 😀 tak si poslužte.Já mám na silvestra lepší věci na práci,než se tu dohadovat s někým,kdo je mi úplně,ale naprosto volný 😉

sulemina
1. led 2015

@lu777 díky za info, má mamka má stejný názor a já po zkušenostech půjdu asi taky později na svůj první ultrazvuk

akmitaf
1. led 2015

No já teda nevím, pracuji od 21 let - na neschopence jsem byla 14 dní a pak až v těhu, a když mi řekli, že musím ležet a že je to z námahy, dost jsem si to vyčítala, znovu už bych nic neriskovala. Je to u každého na zvážení, když si pak přivodíte předčasný porod třeba v 25 tt už je asi na vše pozdě ( to hrozilo mě a můžu vám říct, že to vůbec nebylo pěkné období ). Myslím, že když do spolčenosti přivedu zdravé donošené dítě ušetřím společnosti víc peněz než když přivedu na svět nedonošené dítě, ale bez neschopenky. Jinak jak už se tu psalo, nemyslím si, že bych svou neschopenkou společnost tak ochudila - obzvlášť, když si představím kolik let ještě pracovat budu. Je spousta zdravých lidí, kteří sedí doma celý život a jen čekají na dávky. A pokud vás nemá kam zaměstnavatel přeřadit můžete se s ním klidně soudit, ale výsledkem bude jen to, že budete první na seznamu propuštěných po návratu z rodičáku. Pak si můžete s malý dítětem doma posedět na pracáku i několik let .

molynka
autor
5. led 2015

Holky, děkuji za diskuzi, nečekala jsem, že se to až tak "zvrtne", ale každý názor má něco do sebe a já si aspoň utřídila, co chci 🙂

toga25
6. led 2015

@molynka ahoj, taky jsem pracovala v nemocnici. Napíšu ti mou finanční situaci 🙂 Na PN jsem šla bez rozmýšlení (pracovala jsem na odd se spoustou ležáků, infenkčních, agresivních pacientů). GYnekolog mi ji psal hned. Nešlo přeřadit ani na jinou práci ani nebylo možné, abych se ,,vyhýbala" některým činnostem. Byla bych spíš navíc než k užitku, už tak se nestíhalo 😀 Můj plat byl v rozmezí od 17-19 tis (podle hodin, dělali jsme spoustu přesčasů, podle víkendů, nočních, však to asi znáš 😉 ). PN jsem měla kolem 14 tisíc a na mateřskou jsem nastupovala 6 týdnů před termínem porodu. Mateřská byla 16 tisíc a teď bych měla mít už rodičák, který jsem si zatím volila do 3 let věku dítěte a vychází mi to z těch 220 tisíc na 7 tisíc měsíčně. (předpokládám ale že půjdu do práce dřív) 🙂 Byla jsem překvapena a to mile, jak jsem na tom během PN byla. Jinak kontrola mi přišla jednou, ale vycházky jsou na prd, co si budeme povídat 😀

mer
29. led 2015

No tak já při prvním těhu dělala do 18 týdne - taky nemocnice interna - ale holky hodné, pomáhaly, nic jsem netahala, druhý těhu jsem chtěla dělat co nejdýl bohužel v 7 týdnu jsem začala krvácet a byla jsem nucena jít na PN, no a jsem i ráda, jelikož při 1 těhu mi bylo dobře, žadný nevolnosti lítala jsem jak čamrda, ted se sotva vleču málou zvládám jen velmi těžče je mi blbě celý den pomalu, doufám, že to brzo přejde ble... 😖

Strana
z2