Ukončení HPP na neurčito po skončení rodičovské ze strany zaměstnavatele. Co si o tom myslíte?

hrbinka
9. bře 2023

Dobrý den, pokud byste do toho někdo viděli líp, budu vděčná za postřehy. V květnu mi končí RP a chtěla jsem se vrátit na původní místo. Ale... Pracuji ve školství a ředitelka mi oznámila, že nemám dle inspekce dostatečnou kvalifikaci a tedy na základě toho mě propouští dohodou. Tu jsem ale odmítla podepsat. Chtěla jsem, aby mi dala tedy dohodu, ale na základě organizačních změn z její strany včetně zapsání příslušného paragrafu (kvůli výši podpory). Žádný dopis s výzvou o doplnění vzdělání jsem nikdy nedostala, normálně mě zaměstnali, časem i smlouvou na dobu neurčitou a od té doby se nic nezměnilo, ani mé vzdělání. To prý jde, ale musím na klasickou výpověď, jen tak lze uvézt tento důvod. To by mi nevadilo. Jenže chce upravovat smlouvu, že budu jako na dva měsíce asistentka, nebo že sepíšeme dodatek, že je smlouva na dobu určitou. Nějak se mi to všechno nezdá. Nevím, co teď tedy můžu a nemůžu požadovat, nerada bych tam pak s nimi měla peklo. Ale nechci odejít jen s "holým zadkem", když mi to nemohli říct dřív a tím pádem jsem neměla šanci s tím cokoliv udělat, nebo si najít jinou práci.

eressiel1020
9. bře 2023

@hrbinka S tímhle bych se poradila s odbory, ty mají o tomhle větší přehled

eressiel1020
9. bře 2023
merope
9. bře 2023

@hrbinka Kdyby odbory neporadily, ještě bych se šla poptat na pracák. Rozhodně bych nic nepodepisovala - ať oni dají výpověď a jasně do ní napíšou důvod.

sparkles9
9. bře 2023

@hrbinka
1. Dohoda normálně jde. Rozvazete pracovní poměr dohodou z důvodu nadbytecnosti, uvede se paragraf. Pak dostaneš normálně podporu jako bys dostala výpověď.
2. Pokud už máš smlouvu na dobu neurčitou, nelze ani se souhlasem měnit na neurčitou.
3. Pokud podepíšeš změnu funkce, tak podle mě si tím něco chystá. Třeba dostaneš výtky nebo pozici zruší. Tedy převede tě třeba na dobu 2 měsíců na pozici asistentka a pak tě vyhodí a ušetří odstupné.
Takže suma sumárum. Rozhodně trvej na dohodě s uvedením důvodu a odstupným (pokud tam jsi 2 a více roků, tak 3 platy). Nebo ať ti dají klasickou výpověď.
Případně se pak po ukončení RD dostav do práce. Ať Tě písemně s odkazem na zákon vyzve k doplnění vzdělání, stejně je na to vždy lhůta. Každopádně buď je dotyčná mimo anebo vycurana, takze se nedej...

llluckaaa
9. bře 2023

Trosku mi to zavání, ze chce na tobě ušetřit na odstupnem. Pokud trvá na tom, ze nemůžeš nastoupit z důvodu nedostatečné kvalifikace, požádej ji, ať ti písemne pošle, co je potřeba si doplnit, ze na tom začneš pracovat. Pokud přistoupis na dohodu, nastup aspoň na 1 den, ať se ti pak podpora počítá z výplaty a ne z RP. U dohody určitě trvej na uvedeni důvodu plus bych se nevzdavala ani odstupného. Na změnu pozice v pracovní smlouvě ani na změnu ohledně na dobu určitou/neurčitou, bych nepristupovala. Proste bych se tvarila, jak se strasne moc těším do prace, a ze udělám všechno pro to, abych mohla vrátit zpět má svou pozici ve smlouvě. Komunikujete asi po telefonu, co?

hrbinka
autor
10. bře 2023

@llluckaaa chodím za ní osobně, jen jednou mi volala. Já si myslím, že mi právě nechce dát odstupné. Ona, jakože strašně hodná, by mi dala na jeden až dva měsíce práci jako asistent, abych vykryla dovolené, ale nic víc. Jenže si myslím, že bych tím byla bita jak na penězích, tak na odstupném. A tvrdí mi, že to nelze na dohodu napsat s uvedením paragrafu. Stále na tom trvá. Tak to asi nechám na výpověď, ať mi dá odstupné a podepisovat nebudu vůbec nic.

hrbinka
autor
10. bře 2023

@sparkles9 moc děkuju za odpověď, zařídím se podle toho. Mně nejdřív vůbec nedošlo, že bych možná měla něco dostat, původně jsem se zasekla jen kvůli podpoře, že vím, že by nebyla z platu. A jak jsem to začala řešit a vyhledávat, tak se to postupně rozkrývá, jaká je to na mě bouda. Ona to měla nachystané, abych hned podepsala...

llluckaaa
10. bře 2023

@hrbinka hraj její hru - bud taky hrozne milá a ochotna a chtěj nastoupit zpět, ze si to co nejdřív doplnis. Nezbyde ji než dat ti výpověď s výpovědní lhůtou a odstupnym. Já chtala po RD do dohody paragraf o péči o dite do 4 let nebo tak něco, to pak náleží 60 % tuším, sami mi nabízeli odpracovat 1 den kvůli vyssi podpoře. Já se nemohla vrátit zpět, ikdyz by mě brali 😟