icon

Jak ochránit děti před sousedskými psy na zahradě?

6. říj 2025

Prosím o radu, jsem úplně hotová. Koupili jsme si chatu víkendovku. Bohužel ve městě, co pracujeme, na hypo nedosáhneme, tak jsme zůstali v bytě v nájmu a já jsem hrozně chtěla, ať si děti můžou někde venku hrát, ať si můžu zahradničit, a hlavně ať se zabezpečíme na důchod a nejsme navždy v nájmu... tak jsme koupili menší chatičku v zahrádkářské kolonii kus od nás. Všichni sousedi super, ale za námi je taková mladší ženská, která tam chová psy. Od začátku jsem z toho neměla dobrý pocit, ale sousedi říkali, že to snad bude prodávat... no je to dva roky a neprodala. Prý je to chovná stanice, ale psi se tam tak různě střídají, je tam proměnlivé množství, asi jen 2-3 psi tam jsou na stálo. Takže je asi jen cvičí, převychovává... nevím. Každopádně jsme se k ní šli představit a poprosili jsme ji, zda by nemohla přesunout boudy od našeho společného plotu, protože tam na to psi lezli a měli jsme strach, že přeskočí plot. Manžel byl fakt hodně slušný a milý, chtěli jsme to preventivně řešit, protože nám na zahradě běhají děti. Paní nás vyloženě odbyla, že si na to budeme muset zvyknout, protože tam byla první ona a měli jsme si rozmyslet, než si tam postavíme barák. Že ji to nezajímá a nemá ty psy kam jinam dát. No a teď jsme koukali na kameru, že nám tam běhá po naší zahradě vlčák. Když pominu to, že tam byla od firmy připravená zemina na setí trávy, kterou rozhrabal, kačírek kolem domu rozhrabal, pochcal co se dalo... tak je mi úplně špatně z toho, co kdyby tam v tu chvíli byly děti. Manžel okamžitě volal firmě, co tam dnes byla pracovat, jestli ještě nejsou poblíž, pán byl tak moc milý, že opravdu přijel, v tu chvíli byl pes ale už pryč (nechápeme, jak se dostal zpět, musel to prostě přeskočit i zpět, kameru máme bohužel jen zepředu a ne vzadu za domem), i přesto šel ten pár z firmy za sousedkou a dal mi ji k telefonu. Ta se sice omluvila, ale řekla mi, že si za to můžeme sami, protože tam děti k psům přes plot strkají ruce. To je naprostý nesmysl, s dětmi jsem na zahradě vždy já a navíc moc dobře vědí, že to dělat nesmějí, z psů mají respekt. Teď co se to stalo, tak jsme tam ani nebyli. Vůbec si nepřipouštěla a nepřipouští, že by se mohlo cokoliv stát. Prý veškeré škody máme poslat na pojišťovnu, že psy pojištěné má, mně ale vůbec nejde o peníze a majetek, ale chci ochránit svoje děti, aby si na své zahradě mohly hrát. Doteď ti psi běhali na volno max že jí utekli z branky, ale na našem pozemku to máme zaznamenané poprvé, což ale neznamená, že se to nikdy nestalo, tu kameru tam máme celkem krátce. Co mohu tedy preventivně dělat, když je paní taková? Aktuálně mám tu nahrávku cizího psa, jak nám tam běhá, jako svědek by se možná dal brát ten pán z firmy, ale on je takový, že se do ničeho nebude chtít montovat... Budu vděčná za jakékoliv rady, jen mi neříkejte, že to mám prodat atd. 😢

Strana
z2
pipi_puncocha
6. říj 2025

Jediné, co reálně můžete dělat, je prostě postavit betonový plot, 2m do výšky, metr pod zem, ať se ani nepodhrabou, z vaší strany si dáte živý plot a budete to ignorovat. Jakákoliv snaha se domluvit je na dlouhou trať a s nejistým výsledkem.

sigyn
6. říj 2025

Chcete-li mít jistotu, tak jak se píše výše - pořádný plot. Ano, psy jsou sice její, ona za ně zodpovídá, ale až se něco stane, tak dostane max. pokutu a jede se dál. Stejně tak uhánění přes veškeré úřady. U rodičů jsme řešili něco podobného a to jim tehdy i sousedovic psi pozabíjeli zvířata. Po tahanicích po policii z toho byla pár tisic pokuta (5-7k?) a nahrazení škody. Bude vás to stát peníze navíc, ale stejně si časem uvědomíte, že za ten klid a nervy za to stojí.

autor
6. říj 2025

Je to blbý, ale na pořádný betonový plot teď prostě nejsou finance. Už jsme to chtěli obehnat preventivně, ale v našem případě byla nabídka 100 tisíc. Takže je to na pořadu dne, až došetříme. Samozřejmě bych si dovedla představit ty peníze utratit jinak...

autor
6. říj 2025

Že se s paní nedomluvíme, je mi jasné už teď. To jsme zkusili už i teď s tím telefonátem. Má svoji pravdu a my jsme pro ni náplava, co se musí přizpůsobit. Ale je mi do breku z toho, že normálně nemám šanci se někde dovolat. Já fakt nechci řešit pokousaný dítě ☹. To prostě žádná náhrada škody apod. nezaplatí 😢.

guliii
7. říj 2025

Bohužel opravdu toho nemůžete moc dělat, když se nic nestane. Což chápu, že je hrozné.
Co můžete udělat je plot. Případně elektrický ohradník, el. síť na ovce.. je to bezpečné i kdyby se dotkli děti. Máme koně s docela silným ohradnikem, psa, děti. Už jsme dostali všichni, zabolí to, ale nebezpečné to není. A vyjde vás to 2-5 tis.
Dál můžete volat policii, odchyt když bude pes u vás.

Paní má chovatelskou stanici? Registrovanou? Nebo množírnu? Můžete jí tam poslat kontrolu, veterinu. Neříkám někomu dělat naschvály, ale to, že psi utíkají opakovaně není prostě v pořádku. Je v pořádku, když se podívají v jakých podmínkách zvířata žijí.

zuzekk
7. říj 2025

Taky bych se mrkla na legálnost chci v zahrádkářské kolonii. To, že tam byla první neznamená nic. Jasne, podmínky typu sousedi byly na zvážení před koupí, ale ted jste rovnocenní, její práva nejsou silnější. Mela by si psy zabezpečit.

cherie24
7. říj 2025

Jak je psáno výše, poslat na ní veterinární kontrolu, ať si zjistí, jak to má s tou stanicí. Oni přijet musejí. Máme ve vesnici paní, co chová koně a už tam měla kontrolu několikrát. Koně se mají dobře, nikomu nic nedělají, ale pár náplav 😃 nechce mít v okolí koně. Kontrola se vždy omluví, udělají zápis a jedou domů, prostě musí. Pokud vám pes bude zas běhat po zahradě, tak nekompromisně zavolat policajty, ať ho odchytí. Bohužel u nás na vesnici se řeší jeden agresivní pes, co utíká, už roky. A nezmůže s tím nikdo nic. Pes jakože útočí na lidi, běhá na ně, štěká, honí lidem nohy, útočí na cyklisty, ale reálně nikoho ještě nepokousal, takže obec nemůže nic. Mě útočil na kočárek... Párkrát byla přivolána policie na odchyt, jenže pes mezitím podlezl zase zpátky domů a to nemůžou nic. Je to bojové plemeno, žádná sranda, všichni se bojí, kdo bude ten první pokousaný, ale krom toho, že pána vyzvala obec i policie několikrát, ať si zajistí pozemek nebo psa zavírá,tak se nic nezměnilo. Pán plot neřeší, má ho fakt v dezolátním stavu a psa prý do voliéry odmítá zavírat. To je týrání prý. 🙂 Takže asi tak.

autor
7. říj 2025

Ono volat policii nevím, jestli má smysl. Pes u nás podle kamery chvilku pobyl a zase se nějak dostal zpět, asi zase přeskočil. Než by někdo přijel... ale to mě děsí, že si pes skočí tam a zpět jak kdyby nic. Oni mají u plotu boudy a kotce, takže na ty si skočí a už mu / jim nic nebrání se dostat k nám, dále mají u plotu vyrovnané harampádí, prostě vyloženě skokanský můstek pro psy k nám. A zabezpečit se musím já, místo aby to pochopila ta nána, že ona si je musí zabezpečit. Ten elektrický ohradník by tedy fungoval i pokud bychom ho dali k plotu na náš pozemek? Děti za barák, kde je hranice pozemků, nechodí, my tam jen jednou za čas posekáme trávu a je tam tedy hlavní vchod, který použijeme ale jen při příjezdu, jinak chodíme přes terasu na druhé straně... teď tam určitě žádné keře apod. dávat nebudu, i když jsem chtěla... Přemýšlím i o ostnatém drátu...?
Co tam paní přesně má, to nevím. Psi se tam různě střídají, 2-3 psi jsou tam stálí. Bohužel i bojová plemena. Prostě nikdy nevím, co tam zase bude, když přijedeme. Podle souseda chovná stanice, ale to by se tam nestřídali různé rasy, můj názor. S jistotou vím, že je v kynologickém spolku, takže tím jsem se uklidňovala, že asi ví, co dělá a jak pracovat se psy... tohle ale hodně podcenila a prostě mě vytáčí, že to bagatelizuje - že když k nám psi skočí, tak všechny škody zaplatí, nikdo nikoho nepokouše, protože to se ještě nikdy nestalo... a ještě mi tvrdí, že si za to můžeme sami, protože tam děti strkají ruce - ony se tam bojí chodit, když tam na ně hned začnou štěkat psi, natož aby tam strkaly ruce... achjo. Psi tam chodí její brankou ven i na příjezdovou cestu, protože branka je velmi často otevřená, takže na procházky to tam taky úplně není. A jak píšu, nejsou tam jen stálí psi, ta smečka se mění. Ostatní sousedi o ní nemluví moc hezky, ale spíš šeptem... kolikrát tam vyloženě hystericky a sprostě řve po dětech, tak s ní nikdo do křížku nechce jít, ale to si dovolí jen, když si myslí, že ji nikdo neslyší, jinak s ostatními mluví jak milius.

ai30
7. říj 2025

@anonym_autor Reknete ji, ze vam tam behaji krysy a budete tam mit dlouhodobe rozmisteny jed. A ze jste videli jejiho psa behat po pozemku, tak at si na to dava bacha, aby se ji nejaky neotravil, kdyz k vam preskoci. Ja jsem pejskomil, pejskar, ale tyto lidi bych nejradej brala vzduchovkou.

ai30
7. říj 2025
@anonym_autor

Ono volat policii nevím, jestli má smysl. Pes u nás podle kamery chvilku pobyl a zase se nějak dostal zpět, asi zase přeskočil. Než by někdo přijel... ale to mě děsí, že si pes skočí tam a zpět jak kdyby nic. Oni mají u plotu boudy a kotce, takže na ty si skočí a už mu / jim nic nebrání se dostat k nám, dále mají u plotu vyrovnané harampádí, prostě vyloženě skokanský můstek pro psy k nám. A zabezpečit se musím já, místo aby to pochopila ta nána, že ona si je musí zabezpečit. Ten elektrický ohradník by tedy fungoval i pokud bychom ho dali k plotu na náš pozemek? Děti za barák, kde je hranice pozemků, nechodí, my tam jen jednou za čas posekáme trávu a je tam tedy hlavní vchod, který použijeme ale jen při příjezdu, jinak chodíme přes terasu na druhé straně... teď tam určitě žádné keře apod. dávat nebudu, i když jsem chtěla... Přemýšlím i o ostnatém drátu...?
Co tam paní přesně má, to nevím. Psi se tam různě střídají, 2-3 psi jsou tam stálí. Bohužel i bojová plemena. Prostě nikdy nevím, co tam zase bude, když přijedeme. Podle souseda chovná stanice, ale to by se tam nestřídali různé rasy, můj názor. S jistotou vím, že je v kynologickém spolku, takže tím jsem se uklidňovala, že asi ví, co dělá a jak pracovat se psy... tohle ale hodně podcenila a prostě mě vytáčí, že to bagatelizuje - že když k nám psi skočí, tak všechny škody zaplatí, nikdo nikoho nepokouše, protože to se ještě nikdy nestalo... a ještě mi tvrdí, že si za to můžeme sami, protože tam děti strkají ruce - ony se tam bojí chodit, když tam na ně hned začnou štěkat psi, natož aby tam strkaly ruce... achjo. Psi tam chodí její brankou ven i na příjezdovou cestu, protože branka je velmi často otevřená, takže na procházky to tam taky úplně není. A jak píšu, nejsou tam jen stálí psi, ta smečka se mění. Ostatní sousedi o ní nemluví moc hezky, ale spíš šeptem... kolikrát tam vyloženě hystericky a sprostě řve po dětech, tak s ní nikdo do křížku nechce jít, ale to si dovolí jen, když si myslí, že ji nikdo neslyší, jinak s ostatními mluví jak milius.

@anonym_autor Popripad postavit jeste jeden plot cca 1,5 metru pred tim soucasnym. At maximalne preskoci do toho meziprostoru

autor
7. říj 2025
@ai30

@anonym_autor Reknete ji, ze vam tam behaji krysy a budete tam mit dlouhodobe rozmisteny jed. A ze jste videli jejiho psa behat po pozemku, tak at si na to dava bacha, aby se ji nejaky neotravil, kdyz k vam preskoci. Ja jsem pejskomil, pejskar, ale tyto lidi bych nejradej brala vzduchovkou.

@ai30 Ale to bych mohla použít. My jsme na ni dosud byli milí, takže bych v tom módu jela dál a otočila bych to, že o mě vlastně ani tak nejde. Ve skutečnosti tam samozřejmě nic nedám už kvůli dětem. Jen si říkám, jestli to pak nemůže použít proti mě, pokud by jí nedejbože někdo psa opravdu otrávil, protože jak píšu, štve tam víc lidí.

autor
7. říj 2025
@ai30

@anonym_autor Popripad postavit jeste jeden plot cca 1,5 metru pred tim soucasnym. At maximalne preskoci do toho meziprostoru

@ai30 Tolik prostoru tam bohužel není...

aneta15
7. říj 2025
@anonym_autor

Je to blbý, ale na pořádný betonový plot teď prostě nejsou finance. Už jsme to chtěli obehnat preventivně, ale v našem případě byla nabídka 100 tisíc. Takže je to na pořadu dne, až došetříme. Samozřejmě bych si dovedla představit ty peníze utratit jinak...

@anonym_autor řešila jsem stejný problém, nic jiného než betonovy plot Vám problém nevyřeší. Také jsme na něj neměli peníze, a rok jsme spali v obýváku, protože peníze na ložnici jsme investovali do plotu. Ale opravdu jsem se bála pustit děti z dohledu

hanka_12345
7. říj 2025
@anonym_autor

@ai30 Ale to bych mohla použít. My jsme na ni dosud byli milí, takže bych v tom módu jela dál a otočila bych to, že o mě vlastně ani tak nejde. Ve skutečnosti tam samozřejmě nic nedám už kvůli dětem. Jen si říkám, jestli to pak nemůže použít proti mě, pokud by jí nedejbože někdo psa opravdu otrávil, protože jak píšu, štve tam víc lidí.

@anonym_autor a jak?? Jak by to pouzila? Ty mas.jed na.sve zahradce. Pro vlastni potrebu a ne abys.tam likvidovala cizi psi....Co tam delal jeji pes?? Ktery to asi sezral???
Na to nema.co rict a ani te z.ceho obvinit

ai30
7. říj 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Jo toho mista na plot tam neni, to mas pravdu. O tom jedu bych ji dala pisemne upozorneni a zaroven to rekla sousedum okolo, at mas svedky (je jedno, ze jim treba bude jasne, ze je to proti psum, pokud s nima nejsi kamos, pravdu bych jim nerikala). Co si jeji pes, ktery tam nema co byt, udela na tvem pozemku, to neni tvuj problem (nehlede na to, ze ten jed tam nedas, zejo. Kdyby to nepomohlo, maximalne bych nastrazila neco, co psovi neublizi, ale pobjele se ji z toho. Proste z toho udelat jeji zajem. Koza blba je to.

ai30
7. říj 2025
@ai30

@anonym_autor Jo toho mista na plot tam neni, to mas pravdu. O tom jedu bych ji dala pisemne upozorneni a zaroven to rekla sousedum okolo, at mas svedky (je jedno, ze jim treba bude jasne, ze je to proti psum, pokud s nima nejsi kamos, pravdu bych jim nerikala). Co si jeji pes, ktery tam nema co byt, udela na tvem pozemku, to neni tvuj problem (nehlede na to, ze ten jed tam nedas, zejo. Kdyby to nepomohlo, maximalne bych nastrazila neco, co psovi neublizi, ale pobjele se ji z toho. Proste z toho udelat jeji zajem. Koza blba je to.

@ai30 Coz by byl jeste vic jeji zajem, pokud se o ty psy stara. Protoze kdyby pes utekl z nezajistene zahrady a neco se mu stalo, tak je to jeji pruser.

autor
7. říj 2025
@aneta15

@anonym_autor řešila jsem stejný problém, nic jiného než betonovy plot Vám problém nevyřeší. Také jsme na něj neměli peníze, a rok jsme spali v obýváku, protože peníze na ložnici jsme investovali do plotu. Ale opravdu jsem se bála pustit děti z dohledu

@aneta15 Já si jen říkám, aby ten pocit bezpečí po pořízení plotu nebyl jen na oko, protože dokud ona nepochopí, že ze své strany nesmí mít cokoliv, po čem psi vylezou, tak tam stále riziko je. Mně štve, že v tom telefonátu to strašně zlehčovala, že když tam budou lézt opakovaně a něco zničí, veškerou škodu zaplatí, je pojištěná... ale vůbec nechápe, že o to mi primárně nejde. Teď to byl vlčák a i když ona mi bude do nekonečna tvrdit, že má výcvik, nikdy nikomu nic neudělal atd., tak já se prostě do klidu nehodím.

autor
7. říj 2025
@hanka_12345

@anonym_autor a jak?? Jak by to pouzila? Ty mas.jed na.sve zahradce. Pro vlastni potrebu a ne abys.tam likvidovala cizi psi....Co tam delal jeji pes?? Ktery to asi sezral???
Na to nema.co rict a ani te z.ceho obvinit

@hanka_12345 Během dne jsem googlila a musí se ten jed prý dát do "stanice", aby se minimalizovalo riziko, že to pozřou a roznesou ostatní zvířata, třeba ptáci. Jinak údajně opravdu můžou jít za mnou. Ale mohu ji upozornit, že to mám v plánu, ale už jí neříkat, že jsem od toho upustila, právě z tohoto důvodu.

autor
7. říj 2025
@ai30

@ai30 Hele teď koukám na to, že půlka z toho, co si chci zasadit na zahradu, je pro psy potenciálně nebezpečná. Včetně vinné révy 🙈.

autor
7. říj 2025
@anonym_autor

@ai30 Hele teď koukám na to, že půlka z toho, co si chci zasadit na zahradu, je pro psy potenciálně nebezpečná. Včetně vinné révy 🙈.

@anonym_autor Přitom my jsme doma psa měli a vinnou révu v nemalém množství taky...

zirafka11
7. říj 2025

Jestli je to takováhle nudle jako na obrázku, zkusila bych udělat k tomu plotu "střechu", klidně jen ze sítě nebo pletiva. Aby to psa odradilo vizuálně a kdyby náhodou ne, aby propadl. A dala bych tam kameru taky - důkazní materiál se hodí vždy.

pavca1982
7. říj 2025

Investovala bych do plotu.Pokud nejsou prostředky na beton, tak alespoň na jiný materiál ostnatý drát nahoru , aby pes nemohl přeskakovat a dole zkontrolovat , jestli někde není díra.

plksv
7. říj 2025

Investovala bych do plotu. My jsme potřebovali zabezpečit kvůli našemu psovi velký pozemek, investice do betonového plotu byla nemyslitelná a pro nás i neestetická. Tak jsme na plot připevnili kari sítě a dali je taky cca 30 cm pod zem. Osadili jsme je psím vínem a břečťanem. Je to už 20 let, teď je to krásná stěna, aktuálně zeleno-červená.

xxx3d
7. říj 2025

podobná diskuze tady už byla, tak dva roky zpátky, jediný v čem byl rozdíl bylo, že majitelka psů bydlela v maringotce, kde byl binec, kolem dokola ale jinak vše stejné jako to popisuješ ty.
takže jsi to ty?
přijde mi zvláštní, že se ten problém shoduje v tolika aspektech a zároveň, že jste to tedy za ty roky už nějak nevyřešili.

autor
7. říj 2025
@plksv

Investovala bych do plotu. My jsme potřebovali zabezpečit kvůli našemu psovi velký pozemek, investice do betonového plotu byla nemyslitelná a pro nás i neestetická. Tak jsme na plot připevnili kari sítě a dali je taky cca 30 cm pod zem. Osadili jsme je psím vínem a břečťanem. Je to už 20 let, teď je to krásná stěna, aktuálně zeleno-červená.

@plksv Díky za další nápady, o kari sítích jsem nevěděla, to vypadá dobře.

autor
7. říj 2025
@xxx3d

podobná diskuze tady už byla, tak dva roky zpátky, jediný v čem byl rozdíl bylo, že majitelka psů bydlela v maringotce, kde byl binec, kolem dokola ale jinak vše stejné jako to popisuješ ty.
takže jsi to ty?
přijde mi zvláštní, že se ten problém shoduje v tolika aspektech a zároveň, že jste to tedy za ty roky už nějak nevyřešili.

@xxx3d Ano, táhne se to už dva roky, zrovna jsem na to dnes koukala, že to tak vychází... nakonec se pár aspektů změnilo, byt jsme si ponechali a dojíždíme tam na chatu. S paní jsme si zkusili promluvit slušně, respektive manžel, vyloženě ho poslala někam a pak jsem ještě přes otevřené okno slušela, jak na něj nadává, co si to dovoluje. Mimo jiné zmínila, že psy musí mít schované za barákem. Podezření, že nám tam běhají, jsme měli už víckrát, protože tam byly exkrementy, teď poprvé se to podařilo zachytit na kameru, tu tam máme celkem krátce. Tak se poprvé omluvila, ale svou chybu neuznala, můžou za to údajně naše děti, to už jsem psala. Pes prý byl zabezpečený...

suzanna123
7. říj 2025

Zkusili jste se poradit s právníkem? Třeba existuje nějaká možnost, jak ji k zabezpečení psů dotlačit

janina228
7. říj 2025

Rozhodně bych investovala do plotu a měla klid. Ono třeba by nemusel být jen beton, třeba i vyšší dřevěný by stačil.. za různá jiná řešení dáš taky nějaký peníze a ještě budeš mít větší zle se sousedkou než už máš.

autor
7. říj 2025
@suzanna123

Zkusili jste se poradit s právníkem? Třeba existuje nějaká možnost, jak ji k zabezpečení psů dotlačit

@suzanna123 Zatím ne. Ale uvažovala jsem o tom. Zatím mě brzdí zkušenosti ostatních, že se s tím v podstatě nedá nic dělat, než se něco stane. Ale to člověk čte pomalu jeden případ týdně, že někde zaútočil pes. Tady mi to přijde o to horší, že je to člověk, co se psy pracuje a je v kynologickém spolku. Dnes jsem udelala první krok, ze jsem video zaslala městské policii a napsala jsem email starostce. Čekám na reakci. Doteď jsme neměli nic v ruce, s tím videem už to není tvrzení proti tvrzení, navíc díky tomu, že se tam vrátil ten pan řemeslník, máme i svědka. Sám říkal, že by se na pozemek neodvážil, ani on jako chlap, prostě tam běhá vlčák a to je velký špatný...

autor
7. říj 2025
@janina228

Rozhodně bych investovala do plotu a měla klid. Ono třeba by nemusel být jen beton, třeba i vyšší dřevěný by stačil.. za různá jiná řešení dáš taky nějaký peníze a ještě budeš mít větší zle se sousedkou než už máš.

@janina228 Zatím to vypadá, že zkusíme ty kari sítě, na to se i manžel tvářil nejlépe, finančně to je ještě ok a můžeme ten plot celkem navýšit. Plus se budeme snažit dál vykomunikovat, ať si dají psi pryč od našeho společného plotu. Ať už přímo s paní, nebo s úřady nebo kam se ještě zkusím obrátit.

Strana
z2