icon

2 holčičky. Společný nebo dva oddělené pokoje?

nika110818
20. únor 2025

Ahoj, prosim, mate nekdo zkusenost, co funguje lip pro 2 sestricky? Spolecny pokoj nebo 2 oddelene? Vim, ze to je hodne individualni a zalezi i od veku, ale zajimaji zkusenosti z praxe. Dcerky jsou male, ale maji se hodne rady a starsi hodne vola po spolecnem pokojicku. Dekuji. 😊

lv
20. únor 2025

Když jsou malé, tak spolu, větší rozdělené, pokud je ta možnost.

gruyerre
20. únor 2025

@nika110818 určitě bych je dala spolu. Moc se mi nelíbí takové to separování dětí. Pokud máte dva pokojíčky, udělala bych jeden jenom hrací a druhý spací a do něj psací stůl/stoly. A když si přejí být spolu, tak nevidím jediný rozumný argument pro rozdělování.

blondynka400
20. únor 2025

@nika110818 určitě společně. Když jsou pak větší, dají se vymyslet i další alternativy, aby měla každá svůj prostor a přesto spolu

kakba
20. únor 2025

Jesrli male deti tak spolecne, az si zacnou lezt na nervy, rozdelit.

lauriak
20. únor 2025

My sme ich dali spolu - maju 4 a 8 rokov. Oni su stastne, ze spinkaju spolu. Vecer maju debaty, smeju sa. Do buducna planujeme starsiu dat samu a k tej mladsej pribudne miminko.

cilkat
20. únor 2025

Kmotřenky se stěhovaly do nového bytu, když holkám bylo 5 a 6 a každá dostala svůj pokoj. Dopadlo to tak, že první dva roky v jdonom z pokojů společně spaly a ve druhém si společně hrály. Teprve někdy kolem 10 a 11 let se to začalo lámat na "můj a tvůj pokoj", ač je měly obě od začátku zařizované a vedené jako jeden jedné a druhý druhé.
Když to srovnát třeba se mnou a segrou (podobný věkový rozdíl), měli jsme společný pokoj celý život a prostě jsme v něm měli každá své "uzemí" (postel, stul, židle a kousek podlahy, kde jsme se ráda válela...). Potřebu vlastního pokoje jsme cítila velmi minimálně ve chvílích, kdy jsme se jako už vlastně skoro dospělé učili třeba na maturitu a rušilo fakt už každé šustnutí. ... Ale to bychom na sebe možná vrčeli i každá při svém pokoji třeba za hluk na chodbě/v kuchyni.

radkazenklava
20. únor 2025

@nika110818 ségra má 2 holčičky a mají společný pokoj na spaní a mají v něm i oblečení. Druhý pokoj slouží na hraní a mají v něm větší hračky. My máme 2 kluky a právě předělávame pracovnu ať mají také jeden pokoj na spaní a druhý na hraní. Přijde mi to u malých dětí vhodnější že jsou spolu, až si sami řeknou, můžou mít každý svůj..

amenophus
20. únor 2025

Nase holky 3 a 6 maji kazda svuj pokoj. Jednak proto, ze mala donedavna dost spatne spala a tu velkou budila,.kdyz byly spolecne, a jednak proto, aby mela velka svuj prostor, kde ma svoje hracky a nikdo ji je nebere (protoze mala jinak drzi heslo "co je tvoje, to je moje, a co je moje, na to mi nesahej"). Ale ted uz u babicky nebo na dovolene zvladaji spat i spolu v jednom pokoji a libi se jim to, ale do nedavna to bylo nepredstavitelne. A dohromady je ale dat nemuzem,.pokojiky jsou moc male (a palandu kvuli mladsi se sebevrazednymi sklony odmitam).

sarihy
20. únor 2025

Ze začátku společný, pak rozdělit... Zpočátku bych udělala společné spaní v jednom pokoji a v druhém hernu, ale přípravu v obou tak, aby pak mohly být samy.

cherie24
20. únor 2025

@nika110818 my máme holky 5 let a 3 roky a mají jeden společný spací pokojíček, kde mají postele do L a stěnu ze šatní skříně a druhý mají jako herní. Teď to mají takto přesně rok. A neměnila bych. V samostatném pokojíčku by se podle mě bály a navíc uspávání probíhá společně. Úklid hraček probíhá taky společně. Nemají na výběr, společný pokoj = společný bordel. 😀 Teď to tak ještě určitě dlouho zůstane, až budou větší, tak uvidíme, jak to budou chtít. To už si rozhodnou samy.

alubif
20. únor 2025

Z vlastní zkušenosti z dětství rozhodně rozdělit.

hennrietta
20. únor 2025

Do svých 16 jsem měla pokoj s bratrem. Jinak to nešlo.
Máme dceru a syna a také budou mít společný pokojík.

martulka88
21. únor 2025

@nika110818 Vlastní zkušenost - já, ségra o 2roky starší a brácha o 5 let. Byt 5+1. Naši udělali pokoj bráchovi a já pokoj se ségrou. Odjakživa jsme si byly blízké. Jsme nejen ségry, ale zároveň i nejlepší kamarádky. Když měla svatbu, zvažovala svědka mezi námi sourozenci. Já jsem hned řekla, ať vezme bráchu, že ji pomohu se zařizováním. A když jsem měla svatbu já, šla mi ona. Pokud můžeš, udělej jim společný a kdyby nedej bože časem chtěly samostatně, tak máte tu možnost rozdělení. My jsme si každý večer povídaly a na ty naše společné roky, než se odstěhovala, velmy rády vzpomínáme. Dokonce když švagr, tehdy ještě jako její přítel měl noční (bydlí na stejném sídlišti, jako naši rodiče), tak na noc chodila k našim a tak jsme si dělaly naše večerní rituály. A ikdyž jsem šla za manželem 60km, jsme neustále v kontaktu a naše děti jsou si blízké.

sarihy
21. únor 2025

@martulka88 tohle, co píšeš o sobě a ségře, nemá co dělat s tím společným pokojem. I já ho měla se ségrou a nedopadlo to ideálně vztahově.

izz76
21. únor 2025

@nika110818 Řešila bych to podle toho co chtějí holcicky.

martulka88
21. únor 2025

@sarihy Ale má, my jsme si byly vždy blízké. Neustále jsme si spolu hrály a chtěly být spolu. A jelikož tazatelky holčičky spolu chtějí být, tak proč to nepodpořit. Kdykoliv jim mohou oddělit pokoje.

sarihy
21. únor 2025

@martulka88 Hádat se nebudu, ale podle mě nemá...může to být dobře našlápnuté, ale závisí pak na životě po...moje holky mají skvělý vztah, teď, ale jak to bude za 10L, těžko říct. Rozhodně jsem daleka tomu, abych řekla, že díky společnému pokoji si budou perfektně rozumět i pak následně. Nedělám si iluze, protože moje zkušenost a i to, co vidím kolem, je jiná.

kakba
21. únor 2025

@martulka88 nemuzes to takhle skatulkovat. Tak jak si to mela ty, nebude mit dalsich 90% lidi. Jde i o povahu deti. Moje holky spolu chcou spat v pokoji, nicmene hadky jsou uz jen kdyz jedna do nej vleze, nedejboze hodi jednu vec na stranu te druhe. A to jaky vztah budou mit za 10let nemuzes prece vedet. Muze se cokoliv stat a celej dokonalej sesterskej vztah jde do kytek. I tady si muzes precist spoustu rodinnych pribehu a eozhodne to neni tak slunickovy jak u tebe.

martulka88
21. únor 2025

@sarihy
@kakba Já neříkám, že jsme se nehádaly. Kolikrát jsem i ségru např.kousla 😁 Ale my jsme vychované, že rodina je důležitá a pro nás je na prvním místě (a do toho spadají i naši manželové a naše děti). A jak jsem psala - my si byly vždy blízké. A samozřejmě je to i o povahách dětí. Ale pokud spolu chtějí být, tak proč jim bránit

sayast
21. únor 2025

Synove 5 a 8 maji spolecny. V puberte treba rozdelime,zatim nevidim duvod

sarihy
21. únor 2025

@martulka88 To není ani o výchově, ani o hádkách...to je o tom, jak se pak rozdělí nebo nerozdělí život včetně hodnot a priorit a tak. A opravdu, tohle jsou věci, které společný pokojíček nezaručí.

ninive211
21. únor 2025

Pokud chtějí mít společný a máte tu možnost, dejte společný. U nás holt děti budou mít celou dobu společný pokoj, tak jako jsem to měla já se ségrou, jako to měla většina vrstevníků. Prostě nebyla jiná možnost.

pavlinakm
21. únor 2025

Me se libilo (nedavno jsem to nekde zahledla), ze meli pokoj pro deti udelany tak, ze jeden pokoj byl jen na spani a skrine s oblecenim (tam bylo uklizeno) a druhy pokoj byl zrizeny jako herna. Tam byli ruzne hracky, knihy, zinenky... Muze tam mit kazda svuj koutek. Jakmile jdou deti do cca veku 8-10let, myslim ze uz potrebuji sve zazemi a soukromi, takze to uz bych volila kazde pokoj zvlášť (pokud nejsou holky na sebe fixovane). Ale urcite zalezi na vasich financnich moznostech (zda predelavat pokoje po letech z herny na samostatne pokojiky) a prostorovych možnostech, povaze deti, koníčcich, zda planujete do budoucna treti dite... To uz si musite zvolit sami.

petrasipkova1
22. únor 2025

Společný, my to neudělali a litujeme, máme je v ložnici oba 😆😆

jane46
22. únor 2025

Se segrou jsme mely spolecny az do mych asi 14. Pak uz jsme obe chtely svuj, rodice nam vysli vstric... To same jsme udelali u nasich deti, holka 7 a kluk 8,5... byli spolu a loni chteli kazdy svuj (vic dcera, ma rada poradek, chtela holcici dekorace, jen svoje hracky atd.), nebyl problem a tak se rozdelili. Pokud jsou male na "zjistovani jejich nazoru", dejte je spolu a pak to nechte na nich 🤷 Pokud uz to neni cerstve nemluvici batole, hodila bych rec, at vim jejich nazor a podle moznosti vysla vstric.

jancabr
24. únor 2025

holky jsou dva roky od sebe, zatím je jim 6 a 4. Mají společný pokoj na spaní a pak společnou hernu s pracovnou. Až budou větší, budeme řešit co dál a jak to budou chtít.

nika110818
autor
26. únor 2025

Vsem vam moc dekuji za nazory. 😊 u nas je takova situace, ze starsi dcerka moc chce spolecny pokoj, mladsi je jeste malicka, takze neumi rict, ale kdyz vidim, ze se maji rady, tak si rikam, proc jim to nedoprat. Zamyslim se nad tim jen proto, ze kdyz se tak rozhodneme, uz to nepujde zmenit, protoze aby byli pokoje plne vyuzite, budeme resit s architektem a nabytkem na miru, takze pak uz tom nepujde menit. Ale to uz je nase challenge. 😊 kazdopadne jeste jednou vsem dekuji za sdileni, momentalne jsme asi vic nakloneni spolecnemu pokojicku.

A dekuji taky @martulka88 presne vim, jak jste to myslela, ze spolecny pokoj neni zaruka idylickeho vztahu, ale muze jej podporit. Plne s vami souhlasim. 😊