redakce
14. bře 2018
37241 

Desatero chyb, které dělají rodiče dětí ve školce

 Vstup do školky je pro děti opravdu ohromný a také důležitý životní mezník, který v nich do velké míry formuje vztah ke vzdělávacím institucím vůbec. Jak tento velký životní krok dítě zvládne, samozřejmě hodně záleží na povaze konkrétního jedince, ale také na rodičích.

"Mám za sebou pár let praxe jako učitelka v mateřské školce, a proto bych se vám ráda pokusila poradit, co rozhodně nedělat. Všechny body vychází z mých zkušeností a rozhodně je nechci prohlašovat za nějaké dogma, pod které by se podepsala každá paní učitelka. Jedná se však o zkušenosti, které jsem vypozorovala právě při praxi s dětmi a doufám, že pro vás budou přínosné a pomohou vám v klidu prožít první týdny docházky do MŠ," říká jedna z koníkovek - enapay.

My rodiče občas - samozřejmě nevědomky - děláme chyby. To je naprosto normální a určitě na našich dětech nenapáchají nezvratitelné škody, nicméně pojďte se společně se mnou podívat na školkovské desatero chyb, které občas dělá spousta rodičů. 

Desatero hříchů 

1. Vyhrožují svým dětem školkou

Určitě to znáte - dítě vás doma neposlouchá, dělá si z vás legrácky a v nestřežené chvíli pronesete některou z těchto vět (samozřejmě v nesčetném množství variací, kombinací a s hrozivou intonací):

"Počkej ve školce, tam tě paní učitelky srovnají."

"Tohle ti ve školce nikdo trpět nebude."

"Půjdeš do školky a já budu mít klid."

Dítě pak získá pocit, že školka je místo, kam je odkládáte, abyste měli klid, aby se zlepšilo jejich chování atd. Ne, takhle to opravdu není. Paní učitelky ve školkách jsou většinou velice milé osoby, které to s dětmi umí a také jim umí připravit vhodný program s ohledem na jejich věk a potřeby. V žádném případě to nejsou osoby, které si neposlušné dítko podají a ukážou mu co proto. Před dětmi mluvte o školce vždy jen v dobrém, je i ve vašem zájmu, aby se tam děti těšily a ve školce se jim líbilo.

2. Lžou a dávají sliby, které nemohou splnit

Ráno vedete dítě do školky a to začne před třídou brečet, že chce jít domů alespoň po obědě. Nechcete, aby brečelo, a tak slíbíte, že si ho vyzvednete po obědě, i když víte, že to nemůžete splnit. Dítě sice v tu chvíli brečet přestane, ale opravdu bych vám nepřála vidět dítě, které čeká, až si ho vyzvednete. Věří, že splníte, co jste mu slíbili a když pochopí, že nepřijdete, je to mnohem horší. 

3. Nedodržují své sliby

Občas se samozřejmě stane, že svému dítku něco slíbíte a okolnosti vám bohužel znemožní to splnit. Pokud dítěti slíbíte, že ho vyzvednete po obědě a z jakýchkoliv důvodů to nemůžete dodržet, zavolejte do školky paní učitelce a poproste jí, aby vašemu potomkovi pověděla, že dorazíte později. I když jsou děti malé, chápou velmi dobře a je pro ně mnohem lepší dozvědět se věci na rovinu, než pořád čekat, kdy přijdete a pak být zklamané. Samozřejmě se to týká i všech jiných situací. 

4. Protahují loučení a dělají z něho "doják"

Pro loučení před odchodem do třídy se nejvíce osvědčilo tuto chvíli co nejvíce urychlit. Dejte prckovi pusu, popřejte mu hezký den, zamávejte a jděte pryč. Čas strávený ve školce uteče velmi rychle a za chvíli už zase budete spolu. Je tedy zbytečné tuto chvíli nějak dramatizovat, i když víte, že se vám i synovi/dcerce bude stýskat.

Možná se budete divit, ale zažila jsem maminku, která každý den ve dveřích brečela a neustále opakovala holčičce, jak moc ji miluje a bude se jí po ní strašně stýskat. I když je to určitě pravda, tak přesně tyhle chvíle vašemu dítěti mohou spíše ublížit. Holčičku, která jinak školku milovala, samozřejmě maminka rozbrečela také a rozhodila ji na hodně dlouhou dobu. Pokud vaše dítě už tak odchází do školky s pláčem, tak mu dlouhé loučení stejně nepomůže a rozhodí vás a dítko ještě více.

5. Komentují jídelníček

Většina rodičů v šatně dětem předčítá, co budou mít ten den k jídlu. Na tom samozřejmě není nic špatného. Pokud je něco, co vaše dítě miluje, klidně mu to řekněte, aby se mohlo těšit.

Pokud však víte, že bude něco, co vaše dítě rádo nemá, odpusťe si komentáře typu:

"Jiříčku, fuj, dneska máte rybičkovou pomazánku, to zase nebudeš nic jíst a budeš mít hlad." Ano, je klidně možné, že Jiříček nebude svačinu chtít, ale ve školce funguje jedno velké kouzlo - "skupinové, davové vnímání" a je tedy možné, že když Jiříček uvidí, jak si děti okolo něj pochutnávají na svačince, zkusí ochutnat také a nakonec třeba i zjistí, že je to vlastně dobré.

6. Zapomínají na náhradní oblečení

Přestože jste velmi pyšné na to, že vaše dítě je už x měsíců bez plenek a čurací nehoda se mu nestala opravdu dlouho, nezapomeňte dětem vždy nachystat kompletní náhradní oblečení, raději třeba i ve dvou variantách. Školka je pro děti přece jen poměrně stresující záležitost (především v počátcích docházky), a tak se malá nehoda stát může. Mimoto se také dítě může polít, umazat a velká většina dětí vyžaduje převléknutí. Ve školce sice bývá i nějaké erární oblečení pro všechny případy, nicméně každé dítě má raději své vlastní oblečení. 

7. Dávají dětem do školky nevhodné oblečení

Ve školce se dělá spousta činností, při kterých se vaše dítě může umazat, volte proto oblečení, u kterého vám nebude vadit, když se třeba i poničí. Každý rodič samozřejmě chce, aby to jeho potomkovi slušelo, ale lepší oblečení je opravdu zbytečné prckům do školky dávat.

Mimoto se také snažte dítěti dávat oblečení, které mu jde dobře oblékat a nepotřebuje přitom pomoct od paní učitelek. Ne, opravdu to není kvůli paní učitelkám, ty zajisté každému dítěti rády s oblékáním pomohou, ale mějte na paměti, že těch dětí mají na starost 26 a není tedy možné pomoci všem najednou. Dítě pak musí čekat, což některé vystresuje až k slzám. A to určitě nechcete.

8. Dovolují dětem nosit si do školky drahé hračky z domu

Zde platí opět to, co je uvedeno výše - nedávejte dětem do školky nic, co nechcete, aby se zničilo. V některých školkách si děti mohou vzít do třídy v podstatě jakoukoliv hračku (s ohledem na bezpečnost), ale pamatujte, že paní učitelky mají zodpovědnost za velké množství dětí, nemohou proto ještě hlídat hračky před poničením či jejich ztrátou.

9. Dávají do školky nemocné děti

Vím, že tenhle bod je někdy opravdu velmi složitý, vy musíte do práce, hlídání žádné nemáte a nebudete přeci nechávat dítě doma jen proto, že má rýmu. Jenže podobou situaci musí řešit i ostatní rodiče. Pokud tedy vaše dítě nakazí půl třídy, nikdo vám asi nepoděkuje.

Zkuste se na to podívat i z pohledu vašeho potomka. Má rýmu, bolí ho hlava, potřebuje odpočívat a přitom musí být ve školce s dalšími dětmi, přičemž opravdu není čas a prostor se mu zásadně přizpůsobit. Vzpomeňte si na chvíli , kdy není dobře vám. Kde jste nejraději? Doma, v klidu. Snažte se proto podobný komfort dopřát i svým dětem.

10.  Nečtou nástěnku

Poslední bod vám možná bude připadat trochu úsměvný, ale číst nástěnku je velmi důležité. Paní učitelky nemají tolik času, aby mohly každému rodiči sdělovat informace o provozu školky, výletech atd.

Několikrát jsem zažila situaci, kdy jsme měli odjíždět na výlet a rodiče přivedli dítě do školky později - třeba až poté, co jsme odjeli.  Nebo bez vhodného vybavení. Bohužel tím pak nejvíce trpí právě dítě, které je smutné a trápí ho, že o výlet přišlo. Paní učitelky se to nejdůležitější snaží sice připomínat, ale ne vždy to vyjde. Nebo to řeknou tatínkovi, který na to hned zapomene a "problém" je na světě.

Nástup do MŠ je kolikrát náročnější pro rodiče než pro samotné děti - nahlédněte proto do rozsáhlé diskuse Jak maminky zvládají nástup dětí do školky. O tom, jak nástup do školy zvládají děti, si můžete přečíst také na fóru

Ani se mi nechce verit, ze zminene chyby opravdu nekdo dela...

14. bře 2018

Jo! Davaji nemocny deti do skolky! Zrovna dneska mi prisla mala s horeckou a bolestí hlavy a to sla do skolky teprve včera. Jenze proc by si matky nechavaly doma svoje nemocny dite, kdyz muzou mit doma klidek? 😡👊

14. bře 2018

Hezky popsané 👍

14. bře 2018

Přiznám se, že občas na tu nástěnku taky zapomínám. Není čas číst něco, když nám cesta domů trvá cca 2 hodiny a potřebujeme stihnout vlak nebo autobus. A tatínek "kraviny" nečte 😀

14. bře 2018

@shak29 u nás přesně to samé,syn byl ve školce 3 dny,co tam byl druhý den,volaly učitelky jedné mamince,ať si přijde pro dítě,že má horečku,kluk seděl na lavičce na chodbě zasopleny a shodou okolností maminka přišla zrovna ve stejný čas jako já a první co přinesla bylo,že vůbec nevypadá nemocně 🤔. No nas malý měl druhý den na to 38°C.

14. bře 2018

@vercav89 proto tam už malyho nedávám... Neustálej kolotoč nemoci... Jenže u nás každá nemoc s teplotou nad 37.5 znamená Diazepam kvůli febrilnim křečím.. Je sice hezký že matky potrebujou do práce ale pak jsou s deckem stejně ve finále doma neboť jakmile padne do teplot už si ho tam samozřejmě nenechají jen mezitím nakazí X dalších... Jsem samozivitelka takže pro mě úplně naprd že musím hlídání jistit jen kvůli tomuhle jinak.. Ale zdraví je pro něho číslo jedna. Ale týden zdravej a druhej týden už volali ze má horečku, teplotu a tak furt dokola.. Od té doby co je doma ani ťuk.. Nevím jak to bude dál..

14. bře 2018

Krásně popsané...ač nemám dítko ještě ve školce, tak bod 9 mě ničí....infekce typu ruce, nohy, ústa, virózy...atd.....pro některé je to jen obyčejná rýma ☹...kterou si ale bohužel přinese domů "darem" dalších 10 dětí...a je úplně jedno, jak vyvinutou imunitu mají ☹

15. bře 2018

To je věčný boj s virozkama donesenýma ze školky..klasika, příjdu s dcerou do šatny a vždycky tam je nějaké dítě se snoplem u nosu. Na každé pololetí máme donést dva balíky kapesníků, absolutně mi nejde o těch pár korun...ale když má moje dítě rýmu, do školky nejde! Nebo chlapeček si stěžuje, že ho bolí břicho a tatínek na to - to tě za chvíli přejde a za nějaký den máme doma všichni střevní chřipku..odnese to samozřejmě nejmenší, kojenec. Taky když vidím, jak se v lednu děti ze školky prohánějí na zahradě na odrážedlech, pochybuju velmi o zdravém rozumu učitelek.

15. bře 2018

@shak29 jasne muže to mít ze skolky ale kde berete tu stoprocentní jistotu, ze je to od tam tud. Mohla to mít v sobě klidně už předtim a propuklo by to i kdyby tam nesla.

15. bře 2018

@terezapetrova to nemohla, protože uz pred tim jsem ji mela doma skoro 3 tydny, kdy byla taky nemocna ze skolky, ptz byli venku a mala mela úplně mokry boty i rukavy u bundy.
A kdyz sem ji davala do skolky, tak byla zdrava. Jinak bych ji tam nedala, jsem doma na rodičáku, takze mi problem nedela nechávat si doma nemocny deti.
A sama mi dneska pi.reditelka potvrdila, ze nemocny deti ve skolce maji, ale ona s tim nic neudela.
Takze tady beru tu jistotu. A tuplem, kdyz tam detem tečou zeleny nudle a kasel maj jak tuberáci 😉

15. bře 2018

@shak29 s dodatecnejma informacema je to jasny nu

15. bře 2018

@luj89 prijde mi, ze pani, která to psala by dost možná nenašla na rodičích jediné pozitivum byt znám nadpis článku a nerikam, ze popsané veci se nedeji. Po přečtení článku opravdu možná nějaké rodiče jeste neskolkovych deti napadne, ze snad ani deti do školek pred 5tym rokem dávat nebudou.

15. bře 2018

Když jsem se ptala učitelky řekla mě doslova že jsou soplaci všichni a že posíláji domu jen až maji teplotu po změření... Že už to bohužel nefunguje tak máte nemocný dítě tak sem nepůjde.. A to jsou nemoci který jsou většinou vidět.. Horší je, když mají virus v sobě a ten den se mu rozjede ale mezitím oslinta ostatní děcka..

15. bře 2018
apacheee
AMBASADORKA

@terezapetrova článek jsem původně psala já a věř, že s rodiči "mých" dětí mám velmi dobré vztahy, hlásí se ke mně po letech a při mém odchodu na mateřskou se mnou brečelo i několik maminek. Ale je zajímavé, co všechno někdo pozná z pár řádků 🙂

15. bře 2018

Nemam vubec pocit, ze clanek je obecne kriticky k rodicum ani ze je namireny proti nim. Mam 9ti letou praxi jako ucitelka ve skolce a nic z toho, co autorka pise, neni ani trosku pritazene za vlasy. A autorka to pise moc hezky a neverim, ze by se to mohlo kohokoli dotknout 🙂
@terezapetrova

15. bře 2018

@apacheee napsala jsem jen jaký to na me děla dojem. Nic vic. Btw nevim co si mam predstavit pod tim, ze původně .. jste to psala vy. Hezky vecer

15. bře 2018

@1lenuska1 prosím nevkládejte mi do úst slova "která jsem nenapsala" - napr nějaké přitahování za vlasy. Tim jestli se to mohlo někoho dotknout nebo ne jsem vubec neresila.

15. bře 2018

@apacheee Díky za pěkný článek, neříkám, že jsem perfektní máma, ale dodržuju vše maximálně jak mám 😂 dokonce i učitelkám občas připomenu, že se má dle nástěnky (www stránky), něco zaplatit 😃 u nastydlych děti je to sporné... Občas je prostě jinam, než do školky dát nemůžou a třeba už nemají dovolenou, hlídání, častý paragraf... Ale věřím, že jich moc není a většina to nějak vyřeší 😉

15. bře 2018

@terezapetrova Ja Vam vubec nic do ust nevkladam, to bych si nikdy nedovolila a myslim, ze to vypada uplne jinak. Jen jsem reagovala na to, jak jste psala, "ze by asi autorka nenasla na rodicich zadne pozitivum", proto jsem Vas "oznacila". Nic vic.
A to, ze si myslim, ze jsou uvadene priklady realne, je muj nazor. S Vami to nema co delat. Pokud jsem se Vas dotkla, omlouvam se. To jsem opravdu nechtela.

15. bře 2018

Když me přijde, ze spousta dětí je unudlanych furt. To by tam nešly nikdy. Ale hlavně, infekční jsou většinou první 2-3 dny a to ještě ani nemusí vědět, že jim něco je. Stejně se to nedá uhlídat.

15. bře 2018

@jhoki ja bych napsala vetsinou spis reditelek. Mamka pracuje jakk ucitelka a to, co casto reditelka po nich chce, mi hlava nebere. Treba i to kazdodenni chozeni ven apod. A nazvala bych to syndromem reditelek, protoze mamka za zivot uz prosla par skolek a vsude bylo neco 🙂 ale to je uz na delsi debatu.. jen ze ne vzdy muzou za vsechno ucitelky. Je tam taky reditelka 🙂 ... jo a snad vsude pry na konci roku nejvic kytek dostava od rodicu kucharka 🙂 nekdy bych rodicum prala stravit tyden ve skolce a starat se o 25 deti najednou 🙂

16. bře 2018

@1lenuska1 me přišlo, ze vkladate.. jestli to bylo jen pro me z vaši strany ne šikovně napsané chapu. Jinak s tim "dotknutim" jsem vám napsala, ze to neni můj případ to vy to uvádíte v každém příspěvku..

16. bře 2018

@kuliseks ja bych tu praci rozhodne delat nemohla. Obdivuju ty, které to dělají dobre a ze jiste sou jako ve všech ostatních profesích 🙂

16. bře 2018

Tak ja se priznam ,ze bod 1. Ano 😀..to jako asi obcas pronesu, ze kdyz zlobí, nechce jist tak, ze ve skolce se s nim nikdo mazat nebude, ostatni body mam v pořádku 😀 jen ta nastenka jeste ..no s prvnim synem jsem na ni asi taky trosku zapominala...a unudlemy deti jsou některé pořád prave proto, ze pro nektere rodice je to normální, ale ja si stojim za tim, ze zdravy dite proste sopel u nosu nemá.

31. srp 2020

@terezapetrova mno, uprimne...po precteni clanku jsem se poplacala po rameni, ze jsem "dokonala" matka, protoze nedelam zadny ze zminenych bodu. Opravdu. Na druhou stranu zustavam obcas dele v satne (ano, me dite ma na vsechno cas) a chapu, proc je to tady zminovane nebo proc nekdy se mnou ucitelky jednaji, jako jednaji (nekdy)...a musim dat zapravdu, ze jsem videla vsechny ze zminovanych bodu...vcetne toho, kdy si dite chtelo prosadit hracku do skolky (ale ve vysledku je to pak o tom, aby se o to hracku nehadalo dalsich 20 deti) nebo kdyz matka davala diteti v satne Nurofen, utirala mu zelenou nudli u nosu a vyhrozovala, aby se nerikal ucitelce, ze mel rano 38.... za pravdu ale musim dat to, ze casto ucitele zminuji spise ty negativni veci, ale mene chvali, pokud se rodice snazi ulehcit i jim den co nejvice a skolku nezanedbavaji v zadnem ohledu...

31. srp 2020

@apacheee já s článkem jen souhlasím. Když chodil starší syn do školky, viděla jsem vše výše popsané na vlastní oči. A to skoro každý den. Učitelky stále opakovaly, ale účinek žádný. Někteří rodiče se ještě vstekali, že mají děti špinavé, poničené oblečení, že dětem někdo ponicil hračku, jak se vyjadřovali k jídelníčku před dětmi ani nemluvě. A nemocné dítě, je kapitola sama pro sebe. Hlášky typu, má jen zvýšenou teplotu, večer zvracel, kašel a rýma nevadí - byly stále. A nechápali, proč nemůžou dát dítě do školky.
Už teď se těším, až za rok nastoupí mladší a začne to nanovo. 🤦‍♀️

31. srp 2020

Před nějakou dobou jsme měli zánět spojivek. Děti si ho předávaly mezi sebou, chytla jsem i já, kapali jsme jako blázni. Na hřiště před barák jsme šli až tehdy, kdy jsme byli ok, pokud jsme si tam hráli a blížily se jiné děti, šli jsme domů. Zánět se nám pořád vracel a vracel, až se ukázalo, že ho měly sousedovic děti, kterým máma jen ráno otřela oči mokrou plenou a poslala jen ven do kolektivu. Takže jo, i já věřím tomu, že rodiče dávají nemocné děti do školky 🙂. Náš syn je náchylný na respirační obtíže, takže po týdnu ve školce je doma měsíc s rýmou a kašlem. Za takové situace mne dost mrzí, když vidím ve školce pobíhat děti s nudlí nebo které chrchlají. Jako jo, jsem doma na rodičovské, ale i tak 🙂.

Jinak i já se po přečtení kasala, že chyby nedělám 😀. Jen s tím rezervním oblečením a šaty na ušpinění mám zkušenost, že učitelky nestíhají kontrolovat děti v šatně, popřípadě to některé mají na salámu (u nás fakt mají - tuhle nechali v 16 stupních lítat jednu holčičku jen v kalhotkách), takže když se má děcko převléct na zahradu, jde klidně jen v bílých punčocháčích nebo si oblékne džíny, ve kterých do školky přišlo, přestože má v košíčku tepláky na zničení. To mne pak trochu zarmucuje, když ty parádní džíny jdou po prvním dni do prádla nebo je štupujeme 🙂.

31. srp 2020

Mě by zajímalo, jak teď bude fungovat bod s nemocemi v době Covidové, zda i teď budou rodiče tak silně nezodpovědní...

31. srp 2020

@apacheee mimo článek, je pravda, že děti jsou hlavně nemocné jen první rok na začátku svojí docházky a pak už to je lepší s imunitou a sourozenci, že se svezou se starším a pak i ten začátek školky mladšího není tak drastický?

31. srp 2020

@priefi ti, co byli zodpovedni predtim, budou zodpovedni i pak, ti, co nebrali ohled na ostatni, nebudou brat ani ted...takze bych rekla, ze pro rodice se nemeni nic....

31. srp 2020

@linee taky mám z toho obavy... Ale teď asi učitelky budou přísnější na "rýmičky", ne? Před tím, co jsem tak četla, tak učitelky na to byly docela flegmy, teď si to asi nelajsnou bych řekla... Doufám v to.

31. srp 2020

@priefi to se klidne stane, ze na podzim nebudou mit zadne dite ve tride, protoze podzim bez rymy....a neumim si predstavit, ze rodice pujdu k doktorce s rymou a obcasnym kaslem bez teploty k doktorce, aby ziskaly papir, ze dite neni infekcni...to se doktori zblazni uz uplne...

31. srp 2020

@linee uvidíme, jaké to bude...

31. srp 2020

Je úžasné reagovat na článek s odstupem času...ten čas před školkou a ve školce...mé starší dítko chodí do školky už skoro dva roky. Začátek těžký nebyl, spíše po určitém čase musel ukázat své "já", které ve školce nemohl, ale zvládli jsme to 😀 Musím říct, že se snažím dodržet všechny zmiňované body (1x mi uteklo pyžamko a 1x tepláčky), jídelníček většinou komentuji, že do školky přijedu na oběd, protože vaří tedy úžasně (naše dietka to opravdu kontroluje a jídlo i svačinky jsou výborné a přitom výživově super)....ale ad bacily/bakterie/viry....bohužel i dítka zdravotníků!!!...a je to fakt "mazec" - odpověď, že ona přece musí do práce a nemůže být s dětmi doma 🙄 někdy šoupli ráno Nurofen a dali do školky 🙄 ...odnášejí to "tety" - komplet a ostatní děti - zrovna zítra se mi vrací dítko po 14 dnech zpět...a zase od kluků, se kterými je jedna banda ☹. Je to nastavené tak od naší epidy, že musí přinést papír od pedimudry, ale než to tety podchytí, tak už se to stačí někdy předat. A musím říci, že jak se říká, že ten první rok je "nastavení" imunity - u našeho dítka je to pořád stále stejné (ono na přímé setkání s virem imunita nevzniká - myslím tím rinoviry, herpes viry atd.....i některé bakterie...např způsobující impetigo....ty zkrátka ty děti/dospělý "chytají" pořád dokola ☹ ) a to je otužovaný, venku 2x denně, pestrá strava, ovozel pod tlakem, probiotika, déčko, ryba 1x týdně...a stejně ☹

31. srp 2020

@priefi Zrovna dnes jsme dávali mladší dítě se starším, tak jsem zvědavá 🙂. Jinak tedy syn stonal i druhý rok ve školce, i když je pravda, že méně.

1. zář 2020

Chore dieta 🙂 no nase deti ked su chore, ani to ich neprinuti lezat, ano vacsinou maju len prechladnutie, dva dni doma staci, aby sa zmenili na divoke zvieratka skakajuce vsade. Asi som mala vysoke ocakavania od malych deti, ze ked su chore budu lezat.

1. zář 2020

Máme adaptační týden, takže syn je ve školce krátce... Po hoďce jsem si pro něj šla, jsou tam 2 třídy a v té druhé už tam klučina kul o sto šest... No... Nedělám si už iluze, nedělám...

1. zář 2020

@linee věřte, že to bude jiné. Dnes se dítě se známky nachlazení nesmí přijmout do školky a pokud se nachlazení projeví až ve školce, tak se hned volají rodiče a dítě se může vrátit do školky až potom co bude potvrzené od lékaře, že je zdravé

6. zář 2020

@sissive to je sice teorie, ale uz po tydnu ve skolce mohu potvrdit, ze praxe je ponekud jina:(

7. zář 2020

@linee tak možná u vás a když se školka nahlásí, tak z toho může mít ředitelka problém. My ve školce nachlazené děti nepřijímáme a nebo si je rodiče musí okamžitě vyzvednout. To samé u dcery ve školce a v okolních školkách

7. zář 2020

Začni psát komentář...

Odešli