redakce
15. srp 2018
6715 

Proboha, já jsem fakt těhotná aneb můj 5. týden těhotenství. Jak se miminko vyvíjí a co se děje v těle maminky?

„Posledních pár dní se cítím jinak. Divně. Jen nevím, jestli to není jen síla mé sugesce. Těhotenské testy mám samozřejmě nakoupené. Mám nebo nemám už testovat? Rozum říká ne, srdce na mě řve 'samozřejmě, že ano'. Tak strašně chci vědět, jak na tom jsem. Zároveň se však bojím zklamání. Bylo by hodně dětinské brečet, pokud to nevyšlo? Ne, tohle se opravdu nedá, jdu zjistit pravdu. Ať je jakákoliv! Nádech, výdech… A znovu. Otevírám oči a koukám na test, který mi právě sdělil, že...

...proboha, já vidím dvě čárky. Před očima se mi najednou zatmí a já si nejsem vlastně najednou vůbec jistá, co to znamená. Rychle hledám návod k těhotenskému testu, který právě držím v ruce, a kontroluji, zda to opravdu značí těhotenství, nebo se jedná o nějaký jiný druh testu, kde dvě čárky znamenají, že těhotná právě nejsem. Samozřejmě zmatkuji a návod mi hned vysvětlí, že to je opravdu tak. Jsem těhotná! Sakra, dýchej… Takovou dobu jsem se na tuhle chvíli těšila a najednou vlastně nevím, co říct. Explodovala ve mně ohromná směsice citů, pocitů a emocí. Víc než cokoliv jiného momentálně cítím strach. Já budu máma.

Budu dobrá máma?

Co když mi to nepůjde?

Nechci přibrat 30 kilo.

Jak to mám říct Karlovi?

Bude miminko zdravé?

Je to holka nebo kluk?...

Možná jste to cítily podobně i vy, ale mě tenhle zmatek neskutečně překvapil. Myslela jsem si, že jediné, co budu při tomhle výjimečném okamžiku cítit, bude nekonečná radost. No, nic. Ještě jeden nádech, výdech a začnu tuhle informaci zpracovávat: Já jsem totiž TĚ - HOT - NÁ.

Po prvotním šoku jsem se začala velice rychle uklidňovat a honem jsem se dala do pátrání na internetu, co se teď bude dít dál. Jak vlastně moje miminko právě vypadá? Pokud to zajímá i vás, v klidu se usaďte a čtěte následující řádky, kde se dozvíte ty nejzásadnější informace o malém “vetřelci” v mámině břiše v 5. týdnu těhotenství.“

Co se děje s miminkem v 5. týdnu těhotenství?

Miminko, které prozatím lékaři označují jako embryo, je velké cca 2 mm a už v tuto chvíli je pupeční šňůrou spojené s placentou. Placenta zajišťuje výměnu dýchacích plynů a především výživu embrya.  V 5. týdnu těhotenství se hovoří již o trojvrstevném zárodku - tedy o zárodku, který se skládá ze 3 zárodečných listů. Z jednotlivých zárodečných listů se pak vyvinou konkrétní orgány a tělní tkáně:

  • Z vnitřní vrstvy (odborně nazývané jako entoderm) se vyvíjí základ plic, jater, trávicího systému a slinivky břišní.
  • Ze střední vrstvy (odborně nazývané jako mezoderm) se vyvíjí kostra, svaly, ledviny, cévy a srdce.
  • Ze zevní vrstvy (odborně označované jako ektoderm) vznikne nervový systém, kůže, oční čočky a zubní skloviny.

V tuto dobu začíná fungovat také vlastní krevní oběh. Již před koncem 5. týdne těhotenství je krevní oběh tvořen jednoduchou trubicí se základem srdce. Embryo právě teď vypadá jako pulec, s hlavičkou i ocáskem. Na budoucí hlavičce dítěte jsou již viditelné zárodky uší.

Co se děje s maminkou?

V 5. týdnu těhotenství již ženy začínají pociťovat tzv. těhotenské příznaky. Mezi ty nejčastěji popisované patří ranní nevolnosti, potřeba častějšího močení, zvýšená únavu, bolest prsou či zvláštní kovová pachuť v ústech. Zde je ovšem zapotřebí brát v potaz individualitu jednotlivých těhotných. Zatímco vaše kamarádka o svém těhotenství na jeho počátku ani nevěděla, vy můžete klidně zažít pravý opak.

Prý ranní nevolnosti

„Hmmm, to je opravdu zajímavé - přečetla jsem si, že mě mohou trápit ranní těhotenské nevolnosti. Nevolnosti mě sice trápí, to ano, ale co bych dala za to, kdyby to bylo jenom po ránu. Pocit na zvracení mě pronásleduje v podstatě po celý den a já si začínám myslet, že tento termín musel vymyslet jedině chlap. Nucení na čůrání je taky poměrně nepříjemné. Dojdu si na záchod a po malé chvilce mám pocit, že musím znova. Ihned. Nejhorší je to v noci. Kamarádka mi říkala, že na konci těhotenství je tento stav ještě horší a intenzivnější a já se pomalu ale jistě začínám děsit konce. Ale co by člověk pro tyhle drobečky neudělal? Navíc to zvládly tisíce žen přede mnou, takže já to zvládnu taky.“

Je načase oznámit těhotenství budoucímu tatínkovi

„Během pár hodin jsem se s novou informací vyrovnala a začínám přemýšlet o tom, jak tuhle skvělou zprávu sdělím manželovi. Spousta mých kamarádek s oznamováním budoucímu tatínkovi čeká až na potvrzení těhotenství u gynekologa, ale já se znám. Nevydržela bych mít před mužem tak zásadní tajemství, a proto se tuhle zprávu dozví ještě dnes. Mám silné nutkání vzít do ruky telefon a hnedka za tepla mu tuhle nádhernou novinu vyzvonit, ale protože vím, že je to hodně důležitý mezník v jeho životě, chci mu tuhle informaci sdělit osobně a vidět, jak se s touhle zprávou popasuje.

Nakonec to nevydržím a telefon stejně beru do ruky. Tentokrát jdu volat svému gynekologovi. Je totiž zapotřebí objednat se na první těhotenskou prohlídku. Sestřička si vyslechla, co potřebuji, zeptala se na datum poslední menstruace a objednala mě na poslední den 6. týdne těhotenství. Kladla mi však na srdce, že kdyby se mi cokoliv nezdálo, krvácela jsem, či jsem pociťovala bolesti břicha, mám přijít kdykoliv a co nejdříve. Ale to se mě snad týkat nebude.

Teď už mi jen zbývá vymyslet, jak to sdělení pojmout. Poradíte mi? Jak jste svým partnerům sdělily své těhotenství vy?“

Použité zdroje:

https://www.modrykonik.cz/jsem-tehotna/5-tyden-tehotenstvi/

https://www.babyonline.cz/tehotenstvi-tyden-po-tydnu/5-tyden

https://www.babyweb.cz/5-tyden-tehotenstvi-vyvoj-plodu-tehotenske-zmeny

https://www.maminkam.cz/5-tyden-tehotenstvi

https://www.maminka.cz/5-tyden-tehotenstvi

Začni psát komentář...

Odešli