redakce
20. pro 2018
1972 

Živé vánoční dárky: Jaký mazlíček je pro děti nejlepší a od kolika let se o něj dokáží postarat?

„Nevidím problém v tom pořídit domů zvíře, když po něm děti touží a rodiče nejsou proti a jsou si vědomi toho, že většina péče o zvíře padne na ně a jdou do toho s tím, že se postarají. Ano, zvíře není hračka, ale nevím, proč by se dětem do domácnosti nemohl pořídit mazlíček, se kterým budou vyrůstat.“ Kdyby to bylo jen na dětech, mnoho rodin by svou domácnost sdílelo s celou zoo. Naštěstí o tomto rozhodují dospělí, kteří ovšem velmi často poleví a zejména o Vánocích se nechají obměkčit ke koupi nějakého toho zvířátka. Je vůbec zvíře vhodným vánočním dárkem a ve kterém věku jsou děti schopné se o ně opravdu postarat?

Než pořídíte pod stromeček nějaké zvířátko, zamyslete se dobře nad tím, zdali je zvíře vůbec vhodným dárkem. Často se stává, že prvotní nadšení z nového člena velmi rychle opadne a po pár dnech ho lidé chtějí vrátit. Jenže zvíře není věc, kterou si můžeme jen tak vzít a zase vracet, jak se nám zlíbí.

Kdy se děti dokáží postarat opravdu o zvíře?

„V kolika letech byste tak považovali za vhodné pořídit vašim dětem nějakého domácího mazlíčka? Nemyslím pejska, ale třeba křečka, morče apod. Já uvažuji, že bych dceři (3,5 roku o Vánocích) pořídila od Ježíška morčátko – je mi jasné, že čistit a krmit ho budu já, ale chtěla bych, aby se dcera také starala a zvykla si. Co myslíte?“ ptá se maminka z diskuze Kdy pořídit dítěti zvířátko.

Pokud je přání vlastnit zvíře opravdu upřímné a dlouhodobé, není nic krásnějšího, než dítěti vyhovět a pod stromeček dát nejkrásnější dárek. Děti se ovšem – až na výjimky – nejméně do věku 12-15 let o žádné zvíře samy starat nedovedou. Pokud se pro nákup rozhodnete, mějte na paměti, že veškerá péče bude především na vás. Úklid, venčení, krmení, čištění pelíšku či akvária, a to ne na rok nebo na dva, ale na spoustu let. 

Samozřejmě nejlépe vědí sami rodiče, zda jsou děti schopné dostát svým závazkům. Vyzkoušet to mohou tím, že zpočátku přidělí dětem nějaké úkoly, které musí pravidelně vykonávat – třeba zalévání květin apod. Je vhodné si předem domluvit, co se bude dít, když svým závazkům nedostojí. Také je možné přihlásit dítě do nějakého chovatelského kroužku. Za pár měsíců poznáte, zda máte doma opravdového milovníka zvířat nebo šlo jen o chvilkovou zábavu.

Kam si dojít pro nového člena rodiny?

Zvířata nerostou na stromech, takže ho musíte někde koupit. Většina odborníků by vám jistě doporučila zvíře, které má průkaz původu (PP). Tak budete vědět, jak moc vám vyroste a jakou povahu můžete očekávat. Stejně tak jsou známé genetické dispozice (vadné kyčle, klouby, špatné zuby, oční vady apod.) a získáte poradenství od chovatele. Taková koupě je sice o něco dražší, ale v ceně již bývá i očkování, odčervení a prověření zvířete.

Když koupíte zvíře od nějakého tzv. množitele, nevíte, zda si s sebou zvíře nenese i nějakou nemoc nebo se u něj neprojeví později nějaké zdravotní problémy. Často jsou také taková zvířata chována ve značně nepěkných podmínkách.

Živé kamarády (obvykle kočky a psy) můžete pořídit i v útulcích, tam je ale lepší, abyste už měli s chovatelstvím nějaké zkušenosti. Nechte si v útulku poradit, jaké zvíře je pro vás nejvhodnější a zda se vůbec hodí k dětem.

Jací domácí mazlíčci se obvykle objevují v českých domácnostech?

Nejčastěji si lidé domů pořizují psy nebo kočky. Oblíbení jsou ale i různorodí hlodavci, rybičky nebo třeba želvy. Každé zvíře má své pro a proti a všichni do jednoho potřebují péči.

Nenáročné želvy?

„Já měla želvu asi od 15 let. Osobně bych ji pořídila jen do rodinného domu do výběhu na zahradu + terárium na přechodné období a sklep na zazimování. I když to není zrovna kontaktní zvíře, strašně mě bavilo ji krmit a pozorovat. Určitě je to velice zajímavý "mazlíček" a ne moc tradiční, ale nevím, jestli vhodný pro tak malé dítě, zvlášť, pokud by to bylo jeho první zvíře,“ píše maminka v diskuzi o želvách.

Pro děti se želva tak úplně nehodí. I když se může zdát jako naprosto pohodové a nenáročné zvíře, nějakou tu péči potřebuje. Také cena může odradit. Želva suchozemská stojí několik tisíc a lidé raději volí želvu vodní, která stojí několik stovek. Ta ale za několik let vyroste, docela kouše a příliš nevoní. Želvy také nejsou tvorové na hraní a dětem by se měly dávat do ruky jen s velkou obezřetností. Krunýř mají velmi křehký a pád z ruky nebo ze stolu pro ně může být tím posledním. Ani péče není úplně jednoduchá. Želva potřebuje slunce, vápník a vitamíny. Jinak chřadne.

Rybičky

Pořízení celé výbavy na rybičky sice něco stojí, ale pak už je jejich provoz poměrně nenáročný. Mají minimální nároky na krmení, stačí jednou až třikrát denně jim nasypat, občas vyčistit akvárium a kochat se jejich krásou. Pro děti ovšem mohou být po čase nezajímavé, protože to rozhodně nejsou zvířátka na mazlení.

Afričtí šneci

Afričtí šneci jsou nenároční tvorové na chov i čas. Kdykoliv se mohou vytáhnout z terária a nechat na dlani. Moc peněz nestojí ani krmení nebo údržba terária.

Roztomilí hlodavci – myš, křeček a morče

„Měli jsme asi deset křečíků postupně v dětství a potom několik morčátek. Křečík není tak mazlivý, přes den spí, v noci řádí a dělá hrozný rachot. Když si ho naučíš na ruce, tak je strašně rychlý a rychle uteče. A ti naši křečci taky občas kousli. Kdežto morčátko se dá hodně rozmazlit, je vzhůru přes den a v noci spí, sedí na klíně a nechá se hladit, obvykle moc nekouše, rádo se nechá krmit a vůbec bych řekla, že je k dětem dost přátelské. Velmi mazlivé jsou rozetky, ale rozmazlit se dá každé morčátko velmi kvalitně,“ podělila se se svými zkušenostmi jedna z maminek v diskuzi.

Jen málokterý hlodavec je zvědavý na nějaké mačkání a mazlení. Výjimku tvoří morče, které si chováte od mláďátka a je zvyklé. Křečci, pískomilové a křečíci tak přítulní nejsou a dokáží i bolestivě kousnout. Většina hlodavců si svá území značí močí a ta opravdu pěkně nevoní. A i když vyčistíte jejich bydlení každý den, budou o to víc pít, aby mohli zase močit. Morče a činčila zapáchají o něco méně.

Na druhou stranu to nejsou zvířata, která by byla na chov a čas náročná. Přes den obvykle spí a žijí v noci, což nemusí být vždy příjemné. Křeček je spíše samotář. Morče zase přátelštější. Když máte jen jedno, bude na vás víc závislé. Dvě už si vystačí i sama. Mají velmi ráda krmení zeleninou z ruky, což děti obvykle milují. Pamatujte, že hlodavci jsou křehká zvířata a musíte děti při péči o ně hlídat.

Zakrslý králík

Králík je další roztomilé a poměrně nenáročné zvíře. Před jeho koupí je ovšem nutné zabezpečit otvory a kabely. Králík totiž všechno překouše. Potřebuje také dostatek pohybu a alespoň čtyři hodiny denně být mimo svou klec. Rád vyhrabuje hlínu z květináčů a stranou dejte veškeré květiny, které jsou jedovaté. Jeho domeček mu čistěte obden nebo ještě lépe každý den. Nezapomeňte na pravidelné očkování.

Mluvící papoušek

Je-li vaše dítko nebo třeba i partner milovníkem ptáků, může to být ideální dárek. Ochočení papoušci jsou velmi kontaktní, inteligentní a dokáží se naučit i mluvit. Samozřejmě ne sami od sebe a dítě to samotné nezvládne. Na ochočení papouška potřebujete hodně trpělivosti. Musíte si získat jeho důvěru a nic neuspěchat. A děti trpělivostí příliš neoplývají. Někteří papoušci mají také sklony se fixovat na jednoho blízkého člověka a na ostatní žárlí a klidně i ošklivě klovnou. Také se dokáží velmi hlasitě vyjadřovat.

Domácí kočka

Kočka je určitě méně náročná a ukecaná než papoušek. Když je dobře vychovaná, dá se o ní říct, že je to nenáročný společník. Nevyžaduje dlouhé procházky, velkou část dne spí, není smutná, když nejste pár hodin doma, pokud to není od rána do večera a každý den. V takovém případě ji raději pořiďte nějakého kamaráda nebo kamarádku. Kočka je osobnost. Mazlí se, když chce ona, přijde, když chce ona. Nedá se vycvičit jako pes a s dětmi si nebude hrát, kdykoliv chtějí.

„U malého kotěte povahu neodhadneš a ani plemeno negarantuje temperament. Takže buď bych doporučila si opravdu vybrat dospělou kočičku po kastraci o níž ti budou schopni v útulku říct, že se hodí k dětem. Jinak většina kočiček je v útulku krátce a rozhodně si nerady zvykají na společnost mnoha koček. Pokud bys trvala na kotěti, tak nezbývá než důsledná výchova, ale jak kočky, tak dětí. Třeba náš kocour se naučil hrát si bez použití drápků, ale je to u kočky vzácné a znamenalo to dost času – pokaždé, když drápky vytáhl, jsme na něj syčeli, končili hru a tak. Mimčo teprve čekáme, ale v postýlce už se byl podívat (zatím jsem neměla vyprané povlečení) tak jsem ho nechala a asi nechám pod dozorem i v budoucnu. Ale rozhodně stanovit pravidla nesmí na stůl do postýlky na kuchyň, lze naučit jednoduše,“ podělila se o své zkušenosti maminka sicinka v diskuzi Kočka v bytě. Jak ji vychovat? 

Kočka žere v průběhu celého dne podle své potřeby. Stačí jí jen jedenkrát denně nachystat potravu. Také musí mít kočičí WC, to je nutné každý den čistit. Kočičí exkrementy dost zapáchají. A škrabadlo na obrušování drápků. Přesto počítejte s tím, že si své drápky obrousí i o nějaký váš nábytek. Potřebuje pravidelnou veterinární péči a jestliže není určena k chovu, je lepší ji vykastrovat.

Kočku pořídíte za pár korun či dokonce zadarmo od známých, ale její cena se dokáže vyšplhat i na mnoho tisíc, když se jedná o čistokrevnou s průkazem původu.

Oblíbenec většiny – pes

Vše výše řečené platí i u psa. Ať už si vyberete pejska z útulku nebo si koupíte nějakého s rodokmenem, největší podíl péče visí na vás a děti mohou jen pomáhat. Zejména ty menší. Asi není nic smutnějšího, než když se po Vánocích vrací mazlíčci zpět do útulku, odkud s takovou slávou šli. Velmi důležité je zvolení vhodného plemene, jehož velikost, povaha a temperament zapadnou do vaší rodiny. Psi potřebují hodně péče, času i pozornosti. Méně náročná jsou menší společenská plemena (pudlík, buldoček, bišonek apod.). Ale i oni chtějí mít aktivní a pestrý život s páníčkem, který jim věnuje dostatek času.

Psa musíte naučit minimálně základní poslušnosti, pravidelně venčit, denně krmit, hrát si s ním a mazlit se. Nezapomeňte na pravidelnou veterinu (očkování, odčervení). Když však poskytnete psovi vše potřebné, určitě z něj bude ten nejúžasnější vánoční dárek, který udělá šťastné nejen děti, ale i vás.

Pořídit domácího mazlíčka nebo ne?

Jestliže vaše děti chtějí nějakého mazlíčka za každou cenu, pořiďte jim nejdříve nějaké méně náročné zvíře (rybičky, křeček apod.). I taková zvířata sice vyžadují péči, ale není nutné je venčit a věnovat jim tolik pozornosti. Když dítě o zvíře poctivě pečuje, můžete začít uvažovat o kočce nebo psovi.

Zvířata nejsou věci a pod stromeček nepatří!!! Každý rok se řeší problematika přeplněných útulků a vyhozených zvířat po vánocích a tady se zveřejňuje toto??

20. pro 2018

dcerka od malička toužila po pejskovi.... letos v lednu se dočkala, ale jako vánoční dárek to ne....a , že ho má byla strašná náhoda 🙂 a radost teda obrovská

20. pro 2018

Taky nesouhlasím se zvířetem pod stromeček. Jinak my jsme vždycky nějaké zvířátko měli, jako dospělá jsem měla i pejsky,ale k dětem je neplanujeme. Děti s námi zažily rybičky,kraba a králíka.do králíka bych už znovu nešla. Umřel nám po očkování 😏krabik posel stářím,měli jsme ho 7 let,ale manžel už znovu nechtěl.tak jsem si vyskemrala želvičky, starám se já,děti je pouze krmí a koupou ( o to se perou)a i proto máme dvě,aby mohli každý " pečovat" o tu svou. Dětem jsou 3 a 4 roky a chovají se k nim velice pěkně a rozhodně bych řekla,že chov želv,je velice nenáročný,oproti třeba křečkům a pod. Jen dostanou nažrat a vodu. Čištění je minimum,k veterináři nechodí, zvuky nedělají a ještě jsou roztomilé 😍

22. pro 2018

Začni psát komentář...

Odešli