Alergie na b-lactoglobulin. Nachází se ve všech mléčných výrobcích?

Zodpovězené
30. lis 2019

Dobrý den,

nachází se b-lactoglobulin ve všech mléčných výrobcích? Máme úplně vysadit mléčné výrobky nebo je stačí pouze omezit, jak nam doporučili na alergologii?

Děkuji

Dobrý den,
všechny proteiny mléka jsou zejména u dětí potenciální alergeny, beta lactoglobulin (syrovátková bílkovina) je jedním z nich, ale u dětí skutečně nelze spoléhat na naprostou neomylnost testů, bývají mnohdy falešně negativné i falešně pozitivní, zejména pokud jde o intolerance tak velmi nespolehlivé.
Proto bych osobně doporučila po dobu nezbytně nutnou vynechat všechny mléčné produkty a výrobky z nich, takto lépe zjistíte, jak na ně díte reaguje a střevo dostane čas na reparaci, pokud vlivem intolerance mléka bylo podrážděné.
Obvykle se doporučuje 6-8 týdnů eliminace, z praxe ale mnohdy vyplývá, že doba eliminace by měla být ještě delší, minimálně 8-12 týdnů a pak postupně zkoušet mléčné produkty nvovu zavádět, zařazovat ve velmi malém množství rotačním způsobem, t.j. jeden den zařadit například lžičku kysaného produktu a počkat další tři dny, zda se neobjeví případná reakce, pak pokračovat v podání zase 4.den, postupně zkoušet další mléčné produkty a eventuelně při dobré snášenlivosti navyšovat množství.
Lepší snášenlvost mívají obvykle produkty z mléka kozího a ovčího, pokud by je dítě přijímalo po nutné eliminační dietě, zkusila bych to posléze právě s nimi.


Přeji Vám krásný den.
Pavla