evapple
27. bře 2019
2114 

Co by mělo dítě umět před nástupem do školky?

Povinný rok ve školce před nástupem do školy má naučit děti socializaci s ostatními vrstevníky a nastavit tak rovné startovací podmínky pro všechny. Co všechno by umělo dítě umět, znát a ovládat před nástupem do mateřské školky?

Co si vybavíte, když se řekne mateřská školka? Pravidelné svačinky, vycházky, spaní po obědě a hromadu hraček? Také zde vzniklo nejedno přátelství na život a na smrt nebo první lásky z pískoviště. Možná o tom ani nevíte, ale kromě toho všeho vás učitelky formovaly tak, aby jste byli připraveni na nástup do první třídy.

Následující seznam je spíše orientační, každé dítě je jiné a také požadavky školek se liší. Některé jsou striktnější, ty tolerantnější počítají s tím, že děti se mnoho naučí v kolektivu.

I když vám školka nedá seznam dovedností, které by mělo vaše dítě zvládat, může je považovat za samozřejmé. V každém případě se počítá s tím, že paní učitelka dětem pomůže a tyto dovednosti je bude učit. Je důležité, aby rodič spolupracoval.

Dítě by mělo:

  • Znát své jméno a příjmení, k dobru by mělo znát svůj věk a kde bydlí
  • Poznat svoji značku, kterou dostalo pro označení místa na ukládání věcí
  • Poznat svoje oblečení a obuv. Je dobré dítěti ráno při oblékání říkat, co má právě na sobě a jaké s sebou bude mít náhradní oblečení
  • Umět se svléknout, při oblékání může mít nedostatky (problémy se zipem, s knoflíky, s punčochami) – mělo by umět říct paní učitelce, s čím potřebuje pomoct.
  •  Umět  se zout a obout, pokud má boty s tkaničkami, mělo by umět zavázat tkaničku – čtyřleté děti by ji měly umět se samozřejmostí, mohou potom pomáhat mladším
  • Samostatně jíst lžící bez (velkého) bryndání a pít ze skleničky nebo hrníčku. Jídlo by po sobě mělo dojídat, ale pokud opravdu hlad/chuť nemá, nemělo by jíst násilím
  • Umět se samo vysmrkat.
  • S jistotou ovládat svůj močový měchýř. Ve školce jsou časové intervaly, kdy děti samostatně chodí na záchod, do té doby by dítě mělo vydržet suché nebo by se mělo umět ozvat, pokud potřebuje jít dříve. Paní učitelka dítě utře, šikovnější zkontroluje a také mu pomůže. Není velkou výjimkou, když dítě v zápalu hry prostě zapomene. Některé školky povolují plenu.
  • Být zvyklé umýt si ruce, když jde ze záchodu, když jde jíst, když je jakkoliv špinavé, utřít se do ručníku a vyčistit si zuby.
  • Umět chodit po schodech bez držení dospělého a také by se nemělo na schodech strkat s ostatními dětmi.
  • Umět po sobě uklidit hračky a pracovní nástroje na správné místo.
  • Umět pozdravit, poděkovat a pokud o něco žádá, mělo by to umět zdvořile (nevybafnout).
  • Umět vyjádřit, co potřebuje nebo co se mu líbí a nelíbí.

I když vaše dítě něco neumí, ve školce se ji určitě naučí, není proto nutné vše násilně dohánět.

Reakce a rady ohledně různých směrů výchovy ve školkách naleznete na jednom z mnoha diskuzních fór věnovaných tomuto tématu:

Všechno se naučí

Je velice důležité, aby dítě paní učitelce důvěřovalo. Nikdy byste dítě neměli zastrašovat ani paní učitelkou ani školkou. Pokud se vám něco na paní učitelce nelíbí, nikdy byste to s ní neměli řešit v přítomnosti dítěte – je ve vašem vlastním zájmu, aby dítě mělo paní učitelku rádo.

Nástup bude trochu komplikovaný odloučením od maminky. Některé děti to ponesou opravdu těžce – a vy s nimi. Velice dítěti pomůžete, když nebudete ve stresu vy sama. Můžete své dítě chlácholit, ale musíte být pevně rozhodnutá odejít a odchod zbytečně neprodlužovat, naopak byste neměla odcházet tajně bez rozloučení. Je dobré dítěti vysvětlit, kdy se vrátíte a potom se opravdu včas vrátit.

Na závěr si dovolím ještě zlatá pravidla mého oblíbeného spisovatele, pastora a filozofa Roberta Fulghuma. Vychází z kouzelné knížky Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce:

„Všechno, co opravdu potřebuju znát o tom, jak žít, co dělat a jak vůbec být, jsem se naučil v mateřské školce. Moudrost mě nečekala na vrcholu hory zvané postgraduál, ale na pískovišti v nedělní škole. Tohle jsem se tam naučil:

  • O všechno se rozděl.
  • Hraj fér.
  • Nikoho nebij.
  • Vracej věci tam, kde jsi je našel.
  • Uklízej po sobě.
  • Neber si nic, co ti nepatří.
  • Když někomu ublížíš, řekni promiň.
  • Před jídlem si umyj ruce.
  • Splachuj.
  • Teplé koláčky a studené mléko ti udělají dobře.
  • Žij vyrovnaně - trochu se uč a trochu přemýšlej a každý den trochu maluj a kresli a tancuj a hraj si a pracuj.
  • Každý den odpoledne si zdřímni.
  • Když vyrazíš do světa, dávej pozor na auta, chytni někoho za ruku a drž se s ostatními pohromadě.
  • Nepřestávej žasnout. Vzpomeň si na semínko v plastikovém kelímku - kořínky míří dolů a rostlinka stoupá vzhůru a nikdo vlastně neví jak a proč, ale my všichni jsme takoví.
  • Zlaté rybičky, křečci a bílé myšky a dokonce i to semínko v kelímku - všichni umřou. My také.
  • A nikdy nezapomeň na dětské obrázkové knížky a první slovo, které ses naučil - největší slovo ze všech -DÍVEJ SE."

Zdroje informací:Vaše děti a kniha Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, Robert Fulghum, 2015

Zdroj fotografií: Pexels.com

#vyvoj_ditete #vychova_vzdelani #rodina_vztahy 

Ještě jsem se nesetkala se 4letym prckem, které si samo zaváže tkaničky.. Ale jinak ok 🙂

27. bře 2019

ty tkaničky neumí ani 6-letí. Ve školce sice nepracuji, ale 1x týdně vypomáhám při bruslení a teda tkaničky nezaváže samo ani jedno. Hodně jich si neumí samo sundat helmu z hlavy, rozcvaknout klips na gatích, zapnout cvok na riflích atd. A s poznáním oblečení je taky trochu problém občas. Převlíknout ano, ale vždy mě zaráží, jak si po brusláku vše sundají, zůstanou v kalhotkách(trenkách) a pak až začnou hledat, co by si oblekli 🙂))

27. bře 2019

S tkaničkou souhlasím. Syn se naučil zavazovat až v šesti letech. Učila jsem i dříve, ale prostě to nechápal.

27. bře 2019

Také mě ty tkaničky zarazily. Tak do školy ano, ale do skolky to zvládne asi málo deti.

27. bře 2019

Tkanicky me taky dostaly ...

27. bře 2019

Ja souhlasim s maminkami. Podle mne je to i z toho duvodu, ze maminky davaji do skolky detem casto boty s tkanickami. Ty deti ovsem zavazat neumi, takze musi pomoci ucitelka a umite si predstavit, jak dlouho zabere zavazat boty 20-ti detem, kdyz se jde ven na prochazku. Takze do je podle mne duvod, proc se to tady uvadi.

Jinak ja bych byla opatrna i s chlacholenim. Cim dele trva louceni uplakaneho ditete ve skolce, tim horsi je odchod (jak pro maminku, tak zejmena brecici dite, ucitelky ve skolce a dalsi deti v kolektivu). Takze bych odlouceni zbytecne neprodluzovala, je to pak spise horsi.

Ale krasne sepsane, urcite pomuze predevsim maminkam, co posilaji na podzim sve deti prvne do skolky.

23. črc 2019
Autor komentář smazal

Zavát tkaničky a umět říct, kde dítě bydlí, byl požadavek u zápisu do ZŠ!

24. črc 2019

@petaov @pavcatko @barinkas @ann_87 @meduzacek @losbobos @linee Myslím, že je dobré si přečíst tu větu celou. Ta není "má si umět zavázat tkaničky", ale "pokud má boty s tkaničkami, má si je umět zavázat". To docela mění celý význam věty.

24. črc 2019

@merope A taky se tam pise,ze ctyrlete dite by to melo umet se samozrejmosti. Coz si myslim,ze u ctyrletaka urcite samozrejmost neni...

24. črc 2019

@merope se samozřejmostí to má umět při nástupu do ZŠ, ne ve čtyřech letech.
@ann_87 přesně tak

24. črc 2019

Začni psát komentář...

Odešli