evly
26. lis 2014

Pozor na horečky a febrilní křeče, náš otřesný zážitek

Poprvé píšu článek a ještě na mobilu,tak buďte schovívavé 😊 Ale řekla jsem si,že o tomhle se moc nemluví a ráda bych tak varovala maminky,ať nemusí zažít to,co my. Minulou neděli jsme byli na bazéně po delší době a už zase dlouho nepůjdeme. Na můj vkus chladno a voda i v dětském bazénku studená,ale Ellince se líbilo,blbla s taťkou na skluzavce, hrála si ve vodě. Potom umýt,usušit,nabalit, zababušit do kočárku a směr babička na oběd. Byl i čas jejího spaní a zřejmě se i unavila,tak během chvilky vytuhla a spala celou cestu,cca hoďku. U babičky dobrý,jen tak po 2-3 hoďkách měla takový trochu nakřáplý hlas. Ale jinak fajn,hrála si,vyváděla,jako obvykle. Měli jsme tam zůstat na noc,ale nakonec jsem říkala,že raději pojedeme domů,že nemám nic na teplotu s sebou, kdyby náhodou.

A jen co jsme dojeli domů byla taková trošku vlažná,teplotu si změřit nenechala (proto teď pořidíme ten teploměr na čelo,ucho), ale odhadovala jsem to na 37, dali jsme sirup nurofen a brzo šla spinkat. Není to nijak horečkové dítě, po očkováních měla skoro vždy trošku zvýšenou, ale žádné Vysoké horečky a po sirupu obvykle ok. Takže jsem to čekala i tentokrát. Ovšem chyba lávky.

Kolem 1 v noci se vzbudila na kojení,to proběhlo v pohodě,sáhla jsem na ni,že je teplejší,tak nachystám další dávku sirupu. V tom šíleně zakřičela,zakvičela nebo co to bylo za zvuk,že se i manžel vzbudil,já ji vzala do náruče a už ani nevím jak jsem to zjistila,ale jen si vybavuju,jak jsem začala křičet,že nedýchá. Manžel rozsvítil a vrhl se k nám,já s ní zkoušela zatřást,jestli je to jen takové to zapomenutí dýchání, o čemž se mluví dost často,tak ať se nadechne. Nereagovala na nic,byla jak hadrová panenka, trošku se třásla (ale nebylo to jak epileptický záchvat,ke kterému to přirovnávají,spíš jen jak zimnice), oči v sloup, trošku modrala. Ten pohled z hlavy nikdy nedostanu. Vrhla jsem se na telefon a točila 155 a popisovala co se děje, mezitím manžel do Ellinky dýchal a já v duchu jen prosila,ať nám neumírá a nadechne se.

Což se naštěstí stalo, než přijela rychlá dýchala,sice byla trošku mimo,dostala čípek do zadečku paralenu-naměřili jsme teplotu 39 a ještě rektálně diazepam od doktorů,zabalili jsme ji do deky,dali čepici a jela jsem s ní záchrankou do nemocnice a manžel za námi taxíkem. ještě teď při psaní mi jdou do očí slzy a klepu se,byl to nejhorší zážitek v životě.

V nemocnici už bylo fajn,dostala kapačku,vzali odběry a před 3 ráno mi usnula u prsa a my šli s mužem domů zabalit jí a mně věci do nemocnice a trochu se uklidnit. V tu chvíli jsem byla zralá na panáka,ale věděla jsem,že za pár hodin chci a musím být u ní,ať tam má po probuzení mámu a prso bez alkoholu 😊 stejně jsem usnula až v 5 a v 7 hurá za ní,vzbudila se až před 9 a moc se jí nelíbila kapačka a byla síla ji udržet v postýlce nebo u ní,ale byla do večera na takové nižší jipce a já na židličce,taťka došel na návštěvu i s vystrašenou babi a na večer jsme dostaly pokoj a odpojení kapačky,takže živel už pochodoval a řádil. Za což jsem ráda. Ve středu nás pustili domů, ale naše Ell dostala v sobotu zase teplotu,tak už jsme zásobeni diazepamem,který budem dávat při teplotách,dostala čípek a já ji pořád kontrolovala a snižovala teplotu,protože už nic takového fakt nechci zažít a nepřeji to nikomu z vás. Včera jsme byli na EEG a v pondělí pro výsledky,aby se vyloučila epilepsie a další věci.

Ale ono to určitě bylo z té blbé horečky a proto taky tento článek píšu, aby se o tom mluvilo a vědělo se,že se to může stát, i když jde spát s nízkou teplotkou 😞 takže hlavně snižovat,snižovat...

Já jako malá měla měla z febrilních křečí klinickou smrt - při teplotě vždycky dáváme E taky Diazepam ☹

26. lis 2014

Jdou mi slzy do očí, je to hrozný, tohle je už druhý případ s úplně stejným průběhem za poslední měsíc. Držím palce, ať je vše OK a epilepsie se nepotvrdí!!

26. lis 2014

Ahoj, precetla jsem si Tvuj pribeh a musim Te poprosit, zda bys ho nenapsala i do nasi spolecne Wiki knihovnicky, kterou si tady tvorime https://www.modrykonik.cz/febrilni-krece/ a pomohla jim tam dalsi spouste maminek.
Dekuji Ti moc!

26. lis 2014

my zažili skoro to samé, najednou z ničeho nic horečka, zimnice, třesavka, pak se pozvracel a v náručí mého přítele nám malý zkřečoval, potom došlo jak píšeš k úplnému uvolnění svalů a takové jakoby bezvědomí, kousl se při tom do jazyku ale dýchal, volali jsme vystresovaní RZP a tam nám řekli okamžitě na balkón a kontrolovat dýchání až do příjezdu RZP. V nemocnici naštěstí nic nezjistili, EEG, oční pozadí i odběry negativní - uffff, přeji ať je malá brzy fit a nic dramatického se nepotvrdí. Febrilní křeče jsou velice nebezpečné a často se hodně podceňují, to je bohužel fakt ☹

26. lis 2014

ježiši, tohle prosím ať nikdy nezažiju ☹ to musel být hrozný zážitek ☹ přeji ať je maličká v pořádku!!! Mě jednou pípal v noci monitor dechu, vystřelila jsem jako nikdy...hrozný, naštěstí dýchal, ale tohle...to musel být hrozný šok...Jinak, slyšela jsem, že jsou fk jinak neškodné, koukám ale, že asi ne, že může dojít k zástavě dechu...to je dnes den tedy ☹

26. lis 2014

Myslíš, že bychom tvůj článek mohli zvěřejnit i na facebooku Modrého koníka? Jako skutečné upozornění. Dávám ho i do Vybrali Jsme, aby maminky viděly, co je třeba dělat v takových situacích.

26. lis 2014

Když to čtu, jdu do mdlob, opravdu to snad nezažijeme. Jste dobrá a pohotová, my měli nad 39st. ale naštěstí byla jak spálená, rudá. Léky podáváme až kolem 38,5st.

26. lis 2014

držím palce, aby se epilepsie nepotvrdila! Kdyby cokoli, napiš a pokud budu vědět, poradím 😉

26. lis 2014
evly
autor

@jennyska určitě,zítra jak malá usne,tak na to kuknu

26. lis 2014
evly
autor

@isoldaeva určitě, můžete 😊 mně nepřijde, že bych vytvořila něco extra. Jen,aby se to nepodceňovalo, dřív by mě taky nenapadlo, že se něco takového může stát.

26. lis 2014
evly
autor

@mila81 monitor nám dřív taky pípal,ale jen cestováním po postýlce,ale i to je v noci dobrý šok. Teď jsem si říkala, že jsem ráda, že spí poř´d s náma v ložnici a ne v pokojíku.

26. lis 2014

Evi jste stateční, pro mě to byl taky nejhorší zážitek s dětma - ono, doktoři ti řeknou "to nic není, následky to většinou nemá" - ale když máš v náručí to modré, nedýchající dítě, oči v sloup, třesoucí se a bezmocné....brečím ještě teď, když si na to vzpomenu ☹ ...od té doby mi může o vyhorečkování organismu kvákat kdo chce jak chce, ale já snižuji teplotu už při 37,5 a při 38 dávám prevnetivně půlku Diazepamu. Moje děti prostě 40 mít nikdy nebudou a je mi úplně jedno, jak úžasný vliv na tělo může mít to, že nechám horečku proběhnout, protože tohle už znova zažít opravdu nechci a nezažiju, to jsem dětem slíbila...snad to fakt nebudu muset již nikdy řešit 😲

26. lis 2014

to, co jste popsala určitě nechce zažít žádná maminka a byli jste s manželem skvělí, jak jste byli pohotoví, i když v roli byl i stres a strach o život dítěte. V tomto směru by byl ve stresu každý. Přeji, aby vše bylo v pořádku a již jste toto nikdy nemuseli zažít. Já jsem se takové reakce také vždy bála, zejména, když malá prodělala virozu, kde měla horečky 39°C, ale doktorka mne poučovala, že nurofen nebo jakýkoliv léčivý přípravek - analgetikum se podává až při horečce a to je od 38,5°C - při zvýšené teplotě to nemá smysl. Ale maminky, které již tento stav prožily, věřím, že se bojí i sebemenší změně teploty, aby se vyhnuly dalšímu ataku.

26. lis 2014

Moje vnučka,shodou okolností,taky Ella,má za sebou tento stav už 4x ☹.A vždycky 155kou do nemocnice.Strašný.Teď už,jak je starší,se s horečkou vypořádá lépe.Ale stále všichni máme v lednicích a v lékárničce léky pro 1.pomoc,kdyby náhodou.At už se Vám to neopakuje

26. lis 2014

Evčo, vůbec si to nedokážu představit....už když jsi to psala v naší skupině jsem měla slzy v očích. Je to pro mě určitě upzornění a horečku už nebudu brát na lehkou váhu. Ellinka je úžásná holčička a určitě už bude všechno v pořádku. Už její den narození jí musí přinést plno štěstíčka do života 🙂

26. lis 2014

Dobře jste to zvládli a hlavně, že to dobře dopadlo.

26. lis 2014

Evi, musela to být hrůza☹ snad už se to nebude nikdy opakovat☹ já bych se z toho asi složila☹

26. lis 2014

hlavně že je malá v pořádku 🙂 taky mám slzy v očích, jelikož vím jak vám v tu chvíli bylo....

Nám se to stalo loni v létě, dcera měla 9 měsíců tehdy, šla spinkat odpoledne, teplotu měla od předchozího dne, ale ně nijak závratnou (tehdy jsme měli poučení dávat diazepam až od 38,5 po odečtu) to ona neměla, až později v nemocnici jsem se dozvěděla, že ve spánku teplota může hodně rychle vyskočit a k těm křečícm dochází právě ve chvíli po probuzení, kdy ten mozek je ještě v té fázi probouzecí a je trochu mimo, tak práve tehdy je nejnáchylnější k těm křečím.
no a po tom odpoledním spánku byla taková trošku mimo a měla jakoby zimnici, tak jsem ji ještě změřila, měla po odečtu 39,1 dala jsem ji nurofen sirup, a šla jsem o patro níž jenom pro ten diazepam, no než jsem přišla, tak malá sirup vyzvracela, pěnu u pusy a dusila se....maminky co to zažily ví, o čem mluvím, je to šílený stav, ale člověk prostě myslí jen na to aby to dítě začlo dýchat....to se mi nakonec podařilo (byla jsem s ní sama doma) a okamžitě jsem šla za tchánem a valili jsme do nemocnice. Tam byla malá asi dva dny na dětské Jipce se čtyřícítkama horečkama, ale díky bohu pod lékařským dohledem.

Jen si na to vzpomenu a zase brečím jak želva, jak málo stačilo a nemusela tu být ☹((
Holky fakt to nepodceňujte, některé děti můžou být bez komplikací, ale opravdu to může skončit i celoživotní epilepsií.

Nejvíc mě dostaly slova jedné maminky tady na MK, že by svému dítěti diazepam nikdy nedala, že je to svinstvo, tak jsem jí popřála, aby její holčička nikdy neprožila to co naše Vendulka, ve druhém případě by si to asi hodně rychle rozmyslela.
Každé dítě je jiné, starší syn nikdy problémy neměl a dcera má teplotu naprosto u všeho....

A nejsmutněji mi bylo, když jsem se dozvěděla, že tchýně prohlásila, že jsem hysterická, ale už jsem se přes to přenesla....kdo nezažil nemůže pochopit.

Nejsem nijak hysterická, že bych dávala léky když má 37 přes den, ale když má víc jak 37 před spaním, tak nurofen dostane vždy (i v nemocnici mi řekli, že raději dvakrát zbytečně, než jednou pozdě) a z neurologie máme předepsaný diazepam při teplotě od 37,5 - naštěstí je bez následků, ale ne všechny maminky co si tím prošly se svými dětmi, to můžou říct :-/

27. lis 2014

@kramlinka88 Ahoj. Pokud muzes a chces take pomoci svym pribehem ostatnim maminkam, prosim, napis ho i naseho spolecneho MK WIKI clanku na tema https://www.modrykonik.cz/febrilni-krece/ 🙂

Deluji Ti a preji fajn den 😉
Janca
Modry konik team

27. lis 2014

@evly Díky, málokdo takové zkušenosti popíše a přitom jsou to potřebné praktické rady.Dík.

27. lis 2014

@kramlinka88 ano, kdo nezažil, neví. Já se třepu ještě teď a to o tom jen píší a podotýkám, že jsem zdravotní sestra, si pamtuju jak jsem brečela do telefonu na záchrance, no opravdu hrůza a upřímně taky nechápu maminy, které by nejradši dětskovi nedali vůbec nic, protože podle nich je všechno jen svinstvo, nic se jich netýká a týkat nebude. Je to moc smutné, protože diazepamem (pokud se podává v rozmezí jakém má) se nikdo nepředávkuje a opravdu je prevencí proti křečím. Žádná matka neví jak se při vysokých horečkách zachová dětský mozek, opravdu tuhle zkušenost nikomu nepřeji, ale přeji si jedno: aby už si konečně některé maminy uvědomily, že ne všechno, co podáváme dítěti je špatné a zamysleli se třeba nad příběhy těch, kteří tohle zažili na vlastní kůži.

27. lis 2014
Komentář byl odstraněný

Zažili jsme se starší dcerou něco podobného...a to hned 3x...poprvé ve 14M, zkolabovala naštěstí v čekárně na potovosti, takže si jí hned vzala sestra, podruhé po půl roce doma, to už jsem byla vybavené Desitinem, ale stejně jsem volala rychlou, a potřetí před 1,5rokem...je to hnus, pořád si přesně pamatuju, jak bezvládně mi lezežla v náručí, jako hadrové panenka...Každou horečku prožívám v šílených stresech a kontroluju obě holky jako šílená, nez teploměru nejedu ani na chatu na víkend...Asi tě nepotěší, že toho stresu se bohužel už nezbavíš...ale naučíš se s tím žít...a s věkem dětí je to lepší, tělo se s horečkami vyrovná lépe.

27. lis 2014

...jo, kontroly na EEG absolvovala taky, vše v pořádku, naštěstí...

27. lis 2014
evly
autor

@aninkas1 přesně tak Ani, my dokonce v propouštěcí zprávě máme psané půl Diaz. už při 37, tak jsem dala teď o víkendu při 37,5 raději, protože to zase bylo na večer před spaním a zažít to už fakt nikdy nechci. To už mě pak napadaly myšlenky typu, co kdyby nespala s náma, ale sama v pokojíku, slyšela bych ji, atd? Naštěstí je vše v pořádku a myslím, že i výsledky budou dobré. Jen už při teplotách budu snižovat, hlídat a spát vedle ní.

27. lis 2014
evly
autor

@lukkyna jasný Luci, mají holky krásné datum narození a já i předtím měla 13ku ráda a nepovažovala ji za nešťastnou (ačkoliv muž trošku smutní, že se rodilo,když měl být na masters of rock a teď se v tu dobu fesťáku budou každý rok slavit narozeniny 😄), ale je to bojovnice a už zase v plném nasazení dělá čurbes a řádí,tancuje,takže supr. V pondělí jdem na neurologii, kde budou i výsledky,tak uvidíme.

27. lis 2014
evly
autor

@jajinka121 na to nebyl ani čas Pavli,naštěstí. Když už byla v nemocnici na kapačce,tak jsem si oddechla, byla jsem zralá na panáka,ale museli jsme fungovat,jít ve 3 ráno domů zabalit věci a v 7 budíček ať jsem u ní (je v poslední době zas jak miminko často u prsa,takže ani toho panáka jsem neriskla) a v nemocnici mě zaměstnávalo ji udržet v klidovém režimu 😄

27. lis 2014
evly
autor

@kramlinka88 je to fakt hrozný zážitek, který člověka dost poznamená, je vděčný, že je vše v pořádku, ale s každou teplotou se ty myšlenky budou vracet a budeme se o ně bát a snažit se tomu zase jakkoliv předejít. Už to plně chápu a buď v klidu, hysterka určitě nejsi, bych chtěla tchýni vidět, kdyby ji zrovna měla na hlídání nebo třeba chvilku po tomhle zážitku a malá měla teplotu. To by asi taková hrdinka nebyla.

27. lis 2014

@evly držíme s Rozinkou palečky, určitě bude všechno v pořádku!

27. lis 2014
evly
autor

@sarihy jéje,3x? To jste si tedy zažili ☹ je mi už jasné, že bez výbavy teď už nikam nepojedu, při každé teplotě budu ve střehu a večer kontrolovat, taky jsem ježíška požádala o teploměr ten bezdotykový,ať můžu měřit častěji, v noci,atd,protože změřit ji teď je nadlidský výkon. Ale to nevadí,klidně budu ve stresu,hlavně, že je v pořádku, v tu chvíli, když nedýchala, jsem už myslela na nejhorší, takže jsem ráda,že to dopadlo takhle.

27. lis 2014

@evly jj, taky jsem potom měla strach dát K. spát jinam 😖 - i proto jsem ráda, že s námi děti spí/spaly v posteli - protože když je jim takhle ouvej, tak je mám pod kontrolou 🙂

27. lis 2014

@evly A bezdotykový teploměr je nezbytnost - u nás je v permanenci několikrát denně 😲 Nedokážu si už představit pokaždý dítěti sundavat všechno oblečení a pleny a strkat jim to do zadečku - v podpaží to neudrží 😲

27. lis 2014
evly
autor

@aninkas1 já mám ještě takový ten na čelo jak se zbarvuje, spíš tak pro představu, ale ten bezdotykáč byl i v nemocnici supr,kolikrát to malá ani nepostřehla,nebudilo ji to,takže se bude hodit. Kor když už vždycky budem přeměřovat každou chvilku.

27. lis 2014
evly
autor

@aninkas1 s náma taky spala v posteli,ale už nějaký měsíc mám přiraženou postýlku bez bočnice u postele a většinou si tam odcestuje,až se pomazlí s taťkou. Ale pořád je vedle mě a pod dozorem,hlavně pořád v noci pocucává,tak je to pohodlnější.

27. lis 2014

Náš nejstarší také trpěl na febrilní křeče. Poprvé se to stalo u našich, naštěstí je maminka zdravotní sestra z JIP, takže malého rozdýchala - ale stejně měl nedostatek kyslíku. Byl na JIP, pak na normálním pokoji, potom ho převezli do Brna na neurologii, kde jsme si taky užili. Testovali, jestli nemá poškozený mozek. Naštěstí je OK, ale já ze stresu v 19.tt potratila ☹. A všem dětem dávám při teplotě diazepam (bohužel je teda neuspává 😉 ), abych to nezažila znova. Brácha měl tyto křeče ještě snad na gymplu ☹. Mimochodem, synovi se to stalo při teplotě 38,2! A to je normálně horečkový a mívá i 40. Diazepam mám v peněžence, doma, mají ho ve školce, neudělám bez něj krok.

28. lis 2014

@evly Bezdotykový teploměr doporučuji Thermoflash LX 260T ...bez něj ani ránu....v noci u horečkového dítěte k nezaplacení. A taky e mi líbí ty kecy jako že srážet horečku až od 38,5C po odečtu...hahaha, to píše někdo, kdo febrilní křeče nezažil...já dávám Nurofen od 38...riskovat fakt nehodlán. Držím moc palce, ať se tenhle hrůzný zážitek neopakuje. Já mám pořád před očima, jak jsem při druhé atace dala dceři Rectodelt a s bezvládným nahatým tělíčkem běhala po baráku a volala o pomoc...hrozný...je mi zle, jen si na to vzpomenu..Ale díky Bohu jí nic není, je zdravá a moc šikovná, žádné následky to nezanechalo. A stejné to bude určitě u vás!

29. lis 2014

Taky jsme toto zažili,horečka neklesající,pak třes, apatie,promodralé rty,záchranka,nemocnice,EKG,vyšetření na neurologii, taky nám bylo doporučeno při horečce podávat čípky Diazepamu a snižovat.Horečka byla z 6 nemoci.UF bylo to hnusný:-\

29. lis 2014

já jako dítě jsem febrilní křeče prodělala - pourázová horečka po otřesu mozku co se nedalal ničím srazit - a bohužel následky mám. Do 18 let jsem pak musela být hlídána na neurologii na pravidelných kontrolách, CT mozku, EEG ...

1. pro 2014

Je hrozné co se může stát, jsem moc ráda, že se nám to vyhlo minulý týden jsme s horečkami bojovali asi 6 dní. A i to nás hrozně vyděsilo, a když konečně ustali tak velká úleva, naštěstí nám na to zabrali čípky nurofenu.

1. pro 2014

Nechápu, že ikdyž jsem doktorce kdysi říkala o tu rektální trubičku s disepanem, tak mi ji nechtěla napsat. Myslím, že až už má dítě křeče, je dost pozdě... to už si asi pro recept nepohupskám, Je to děsný...

2. pro 2014
evly
autor

@sarihy to fakt,kdo nezažil, nepochopí a my taky snižujeme už u zvýšené teploty. Tu měla už pár dní po propuštění z nemocnice a tento víkend zas ☹ takže nervy celkem brzo po tom zážitku 😞

2. pro 2014
evly
autor

@misgak tak my rektální dostali v nemocnici,ale tu doufám, že nikdy nepoužijem,protože se má dát,až křeče nastanou. Teď jí to dávala ta záchranka. Jinak jsme dostali předpis na tabletky a ty máme dávat půlku už u 37 stupňů.

2. pro 2014
evly
autor

Jinak včera v tom užasně kliuzavém nečase v našem městě jsme byli na kontrole na EEG a vše v pořádku, ale malá měla zase o víkendu teploty (po propuštění z nemocnice už podruhé 2-3 dny během 14 dní), tak jsme se klouzali i k dětské dr, že se mi to nezdá. Na zuby to nevypadá, ani dle dr,tak vzala odběry,stěry a ve čtvrtek budou výsledky. Ale snad jen nějaká virózka,prý třeba dotažená právě z nemocnice

2. pro 2014

@evly no jo jenze kdyz nevis, tak co mas delat az krece nedejboze nastanou?? Nemuzes delat nic...

2. pro 2014

Začni psát komentář...

Odešli