ivakalinova
19. srp 2019
2571 

A co takhle staré dobré Chorvatsko?

Dobro jutro lijepa (krásné dobré ráno),

v rámci Dnů s ambasadorkami jsme se mohli podívat na Island, do Španělska, na Gibraltar, do Spojených Arabských Emirátů, do Izraele, do Slovenských Tater a na Kanárské ostrovy. 

Dlouho jsem zvažovala jakou destinaci si pro svůj výlet vyberu já. A rozhodla jsem se pro své nejmilovananější a tím je Chorvatsko (možná je to i tím, že jsem tam v roce 2013 byla požádána o ruku). Snažila jsem se spočítat, kolikrát jsem tam za svůj život byla a myslím, že číslo 25 je hodně reálné. Je to možná destinace, kde většina z nás byla úplně poprvé u moře (pravda, nejspíš Chorvatsko a Itálie). Jeden by řekl, že Chorvatsko je takové obyčejné, ale pro mě je to země neobyčejná. Miluji jejich kulturu, chorvaty, jejich náturu. Ale o tom více v článku. 

Pojďme si nejprve něco říct o Chorvatsku oběcně.

Chorvatsko, (úředním názvem Chorvatská republika, starším názvem Charvátsko, Charvátská republika, chorvatsky Hrvatska, Republika Hrvatska) je evropský stát, který se geograficky nachází na pomezí střední a jižní Evropy, jde o jeden z nástupnických států bývalé Jugoslávie. Jeho sousedy jsou Slovinsko, Maďarsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Černá Hora. Hlavním městem je Záhřeb, který je i jedním z 21 tamních krajů. Moderní Chorvatsko je parlamentní republikou.

Jedná se o 18. nejpopulárnější turistickou destinaci na světě. Turismus je i jedním z nejdůležitějších zdrojů příjmu státu, podílí se 20 % na HDP. Vzdělání pro své občany Chorvatsko poskytuje zdarma, včetně státních vysokých škol. Jeho nejdůležitějšími obchodními partnery jsou Itálie, Slovinsko a Německo.

V roce 2011 byl roční příjem z turistiky odhadován na 6,61 miliardy eur. V roce 2015 do země přijelo přes 13 milionů zahraničních turistů, nejvíce Němců, Slovinců a Rakušanů. Na čtvrtém místě jsou Češi, kterých přijelo přes 739 000. Po Slovensku je tak Chorvatsko nejnavštěvovanější evropskou zemí českými turisty. V letním období proto česká média poskytují informační servis o cestách do Chorvatska, v samotném Chorvatsku je možné poslouchat stanici Českého rozhlasu Radiožurnál a chorvatské policii přijíždí pomáhat i čeští policisté.

Mezi první hojně navštěvovaná turistická místa patří od poloviny 19. století Opatija, která byla v roce 1890 jedním z nejvýznamnějších evropských lázeňských středisek. Další střediska postupně vyrostla po celé délce pobřeží. V současné době turisté navštěvují především členité pobřeží Jaderského moře s mnoha ostrovy a historickými městy, jako Dubrovník, Split, Zadar, Šibenik nebo Rijeka.

Zajímavé je například město Pula nacházející se v jižním cípu poloostrova Istrie. Nachází se zde totiž jeden z nejznámějších a nejvyhlášenějších antických amfiteátrů. Další navštěvované město je Trogir, malebné městečko nedaleko Splitu je zařazené mezi světové kulturní dědictví UNESCO. K vidění jsou zde zbytky antických památek, na jejichž pozůstatcích vyrostly středověké budovy. Je zde pevnost s obrannou věží ze 14. století, katedrála svatého Vavřince ze 13. století, knížecí palác nebo renesanční radnice.  

Z vnitrozemí je nejnavštěvovanější národní park Plitvická jezera, zapsaný mezi přírodní památky světového dědictví UNESCO, a hlavní město Záhřeb. V zemi je 8 národních parků a 7 památek světového dědictví.

Pro někoho je nejlepší dovolená letecky, all inclusive, připadně hotely. My to tak s manželem úplně nemáme. Rádi jezdíme autem, bez zajištěného jídla a bydlíme v apartmánech. Je to pro nás svoboda a pohoda. Ptáte se proč? Proč si neužít pohodlí, že nám někdo uvaří, někdo nás tam ozdveze a my se nemusíme o nic starat? Tak dívejte!

Jak vypadá taková dovolená v Chorvatsku podle našeho? Neboli  dobrodosli (vítejte)!

Samozřejmě nejdůležitější je vybrat si lokalitu. Já osobně doporučuji začít Zadarem a vybírat dál směrem dolů. Čím níž jedete, tím se vám možná bude víc líbit (my to tak máme). Ale samozřejmě s dětmi zažijete nádhernou dovolenou i nahoře v Pule, Rijece. 

Pokaždé vybíráme apartmán u moře, vždy s výhledem na něj. Nikdy nevybíráme veliká města, spíš menší vesničky, ale určitě s nějakým vyžitím. Upřednostňujeme raději klid a malinké soukromé pláže před apartmánem. 

Chorvatsko vstoupilo do letošní turistické sezóny s celkovým počtem téměř 950 tisíc lůžek ve všech typech ubytování. Na hotely z tohoto počtu připadá cca 115 tisíc lůžek, na turistické komplexy cca 52 tisíc, na kempy 213 tisíc, na ubytování v soukromí 420 tisíc lůžek a na jachtařské přístavy - mariny asi 62 tisíc lůžek.

Pozor! Ať je návštěvník Jadranu ubytován v jakémkoli ubytovacím zařízení, musí platit ubytovací taxu.

Obecně k cenám ubytování v soukromí. Ve vrcholné sezóně (1.7. - 31.8.) zaplatíte za dvoulůžkový pokoj 20 - 70 EUR denně, za čtyřlůžkový apartmán 50 - 100 EUR denně, za šestilůžkový apartmán 80 - 150 EUR denně.

Víte co mám úplně nejraději? Když druhý den ráno vstáváme. Vím, že celou dovolenou máme před sebou. Otevřu okno, cítím slaný vzduch, koukám na moře. V tu chvíli mi vlastně k životu vůbec nic nechybí. To mám asi na celé dovolené nejraději. 

Možná se ptáte, jak to máme s jídlem? Ráno vstaneme, Kája dojde do pekara (ano, do pekárny), já uvařím kafe a ještě v noční košilce posnídáme na balkoně. Buď si dáme něco sladkého (kolači) nebo kruh (chleba). Ticho, klid, moře, snídáme, kdy chceme. Obědy buď ovoce, nebo zavařená jídla, které vezu z domova (to se mi osvědčilo nejvíc). Večer pak na jídlo vždy chodíme.

Máme rádi dovolené, kdy jsme hodně u moře, na pláži, zmrzliny (mimochodem, v Chorvatsku mají opravdu výborné zmrzliny), kávy, drinky, ovoce (mňam, to jejich ovoce, to je luxusní) - broskve, nektarinky, hroznové víno, meloun. Naše dovolené nejsou aktivní, moc nás neužije na veliké cestování. Raději na pláži čteme, povídáme nebo prostě jen koukáme a kocháme se. 

Na většině pláží v letoviscích jsou bezplatně k dispozici sprchy a jednoduché kabiny na převlékání, ale za půjčení lehátka či slunečníku se už musí platit. Běžné jsou i možnosti občerstvení přímo na plážích - plážové bary a restaurace. Stále se rozšiřuje nabídka sportu a zábavy na plážích či na moři, od těch levnějších (různá šlapadla, klouzačky, nafukovací atrakce na vodě, tobogány, trampolíny apod.), až po ty dražší (např. jízda na banánu, na vodním skútru, na vodních lyžích, parasailing aj.). Často se lze setkat s vybíráním parkovacích poplatků u pláže, na které má právo majitel okolních pozemků.

Když je náhodou škaredě nebo máme chuť, jedeme na výlet. Opět výhoda, že máme auto s sebou. V Chorvatsku najdete krásné památky, nádherná města, výborné restaurace, kavárny, přenádherné a veliké přístavy (to je doslova pastva pro oči). Často na naměstích bývají různé trhy. Chorvati jsou velmi milý a sympatičtí lidé, pozdraví vás, zastaví se s vámi, poradí, usmějí se, popovídají. V restauracích a kavárnách se dorozumíte perfektně česky. Sladoled (ano, zmrzliny) jsou obrovské, dětem nabírají ještě větší. Jejich kava s mlijekom je opravdu výborná. 

Rozšíření možností zábavy se zejména v posledních letech věnuje velká pozornost. Je všeobecně známo, že současnému návštěvníku pobřeží už zdaleka nestačí pouze ležet na pláži, opalovat se, občas se vykoupat, případně jednou nebo dvakrát vyjet hromadně na nějaký organizovaný obvyklý výlet (ano, až na nás). Dnes se chce bavit a je pro něj samozřejmá návštěva diskoték, účast na různých společenských hrách a zábavních show, na volbách nejrůznějších Miss, karnevalech a na dalších akcích. Rád se účastní i nejrůznějších sportovních soutěží, i za účasti zástupců různých národů, rád se jde podívat na místní tradiční hry, na vystoupení pěveckých souborů, na ukázky lidových tanců. Zábavou je pro něj i návštěva různých trhů, poutí, lidových slavností a festivalů. Není sebezapadlejší místo na pobřeží či na ostrovech, aby neuspořádalo v průběhu léta alespoň několik zajímavých akcí, od maškarních průvodů přes poutě k místním svatým, aby tu nehrála hudba k tanci, nekonaly se lidové veselice pojící se k místní tradici.

Večery pak obvykle chodíme na jídlo. Za zmíňku určitě stojí výborné víno, ryby, masa, ale i pizzy. 

Kuchyně chorvatského pobřeží je zvláštní a pestrá, nabízí jídla ovlivněná gastronomií italskou a mnohdy i rakouskou a maďarskou. Zanechala zde své stopy i doba tureckého panství, takže tu jsou domovem i různé zeleninové závitky s masovou náplní (např. tzv. arambašići) a hlavně čevabčiče (ćevapi) a ražniče (ražnjići). Některá jídla převzala tato kuchyně i z chorvatského vnitrozemí.

Ryby se připravují na tři způsoby. První způsob - na roštu (na gradelama či na žaru) je pro české návštěvníky asi nejchutnější způsob úpravy. Další je úprava na brudet či brodetto, tj. dušení ryby s rajčaty, cibulí, různým kořením a bylinnými přísadami, tedy jakýsi guláš. Mezi českými turisty asi najde nejméně příznivců třetí způsob, ryba vařená - na lešo (vaří se ve vodě ochucené česnekem, petrželkou, kořením, s přidáním oleje a s dalšími přísadami).

Káva (kava) je nezbytná stejně jako u nás. Podává se téměř výlučně espreso, v maličkých šálcích, velmi silné. Často je lépe objednat si hned dvojité espreso (dupli espreso) nebo tzv. dugi či duži espreso (tedy dlouhé nebo delší), což znamená s větším množstvím tekutiny, ale se stejným množstvím kávy.

A pokud pořád váháte, tak co tohle? Večer sedíme na balkoně, pijeme vínečko, koukáme na moře, povídáme si, sledujeme příjíždějící lodě do přístavu (to je romantika neskutečná).

Možná je pro někoho Chorvatsko moc obyčejné, pro mě je to opak, vždycky to bude srdeční záležitost a pokud bych mohla, doporučím ho s klidným svědomím úplně všem. 

Za ty roky jsem byla například: Zadar, Omiš, Baška Voda, ostrov Pag (hlavní město Pag), Novalja, Split, Šibenik, Trogir, Poreč, ostrov Rab, Pakoštane, Petrčane, Bioagrad na Moru, Sukošan, Podstrana, Vodice, Makarská....atd.

Třeba vás tento článek zaujme a rozhodnote se příští rok právě pro Chorvatsko. Nebo též jezdíte a máte ho rádi? Budu moc ráda za komentáře a doporučení ubytování, lokalit atd. Pojďme si vzájemně poradit, kde je to moc fajn 🙂

A teď už jen dovidjenja (nashledanou) 

Iva a Kája

#vileda

#dny_s_ambasadorkami

#dovolena_s_ambasadorkami

Mne se líbilo Baska voda a Brela 🙂

19. srp 2019

Ja mam nejradeji Dalmacii, zejmena Podgoru (Makarska riviera). Uz se tesim, az nam deti trochu povyrostou a my je tam taky vezmeme.

19. srp 2019

Celý život jsme jezdili s našima do Rovinje.. Naši tam jezdí stále, i do toho samého ubytování 😄. My měli letos v plánu Sukošan, nevyšlo to..snad jindy 😃.

19. srp 2019

Supr! Mame to hodne podobne 🙂 takhle si taky predstavuju idealni dovolenou. Jen loni jsme byli poprve se Stepankou a je to uz jine no... Chybely mi ty vecerni prochazky a vecere v restauracich... Takze je mozne, ze s detma budem volit spis to all inclusive, aspon nez vyrostou 🙂

19. srp 2019

Zdravíme ze Živogošče. Ale už se nám to krátí, zítra domů... ☹️☹️☹️

19. srp 2019

@ithanka to je krása!

19. srp 2019

Také zdravím z chorvatského ostrova. Jsme tu už týden a ještě nás 14 dnů čeká. našli jsme si tu svůj ráj a jsme tu již 3 rok za sebou. Majitelé apartmánu jsou po holky děda s babi 🙂

19. srp 2019

@ithanka Tam jsem byla poprve v Chorvatsku. Byli jsme tam se školou v 9. třídě. Moc hezké vzpomínky z tama mám. 😊

19. srp 2019

@jika10 můžu se zeptat kde přesně jste?

19. srp 2019

@priefi joo Podgora🥰moje srdcovka❤️

19. srp 2019

Mám Chorvatsko moc ráda... Opakovaně jsme byli v Poreči a vždy to byla krásná dovolená... 🙂

19. srp 2019

@monculais my jsme konkrétně tady poprvé, ale jsme nadšení a za rok asi znovu sem. Naposledy jsme byli v Brele, taky nádhera, ale tady je klid a to nám už teď s prckem asi vyhovuje víc 😊

19. srp 2019

Taky chorvatsko milujeme a jezdime jen tam. Trogir, Pula a ruzne... letos Novi Vinodolski. Na jidlo si vzdycky nekam dojdeme, neresime co kde kolik stojj, vyhovuje nam ze nemusime vstavat na snidani a tak.. jednou jsme byli i na jihu na jachte tyden, vyplouvali jsme z trogiru a projeli ruzny krasny mista ❤️ Nikam jinam me to netahne

19. srp 2019

Milujeme Chorvatsko a už osmým rokem jezdíme do Pakoštane ❤️

19. srp 2019

Krásný článek 😍 letos jsme byli v Chorvatsku hned dvakrát v jednom měsíci, v Omisi a pak na Hvaru v Robinsonade a byla to nejlepší dovolená!
Manžel byl poprvé v Chorvatsku, ja jsem jezdila s kamoskama za svobodna a opravdu jsme nebyli naposled ❤️

19. srp 2019

V Chorvatsku jsem byla nekolikrat (min20x?) A je to proste pro me top trojka...

19. srp 2019

@koblicha ja byla vsude mozne, ale Podgora je fakt nej!

19. srp 2019

Díky, že jsi se rozhodla psát o Chorvatsku. Já tam byla na různých místech víc jak 10 krát............ zmrzlinu mají boží, jejich rajčata jsou mnam................ jednou jsme bydleli v soukromém ubytování. majitelé měli za domem malou zahrádku se záhonky - dostali jsme rajče. to chutnalo jen nakrájené a posolené. na těchto dovolených v chorvatsku jsme měli vždy jen zajištěnou snídani, jídlo během dne jsme si uvařili nebo zašli.

19. srp 2019

Chorvatsko je super, taky jsem tam byla asi 22x 🙂 I v zimě 🙂 Jezdíme často do Brely na Makarské riviéře, je tam nádherné koupání a jelikož máme rádi i horskou turistiku, několikrát už jsme si vyšlápli do hor. Poslední dobou se v Biokovu výrazně zlepšilo značení a jsou tam i místa pro horolezectví. Doporučuji také rafting v kaňonu řeky Cetiny (to je ta, co ústí do moře v Omiši).

20. srp 2019

Jinak ať jedeme kamkoliv, vždycky preferujeme ubytování v soukromí a jíst venku případně si uvařit z místních surovin, to pak člověk pozná kulturu dané země mnohem víc 🙂

20. srp 2019

My milujeme Pag.. teda můj muž hlavně miluje Paški sir, tak teď jezdíme kvůli sýru na Pag... nesnášíme velká letoviska, takže hledám malé vesničky.. loni jsme byli ve Vlašiči na Pagu a za mě jedna z nejkrásnějších pláží a přitom klid a letoš jsme byli v apartmánu v Šimuni a taky božíííí 🙂

21. srp 2019

Podgora❤láska moje a můj druhý domov😘!!
Byla jsem tam tak 40x??...možná i vícekrát...na jaře, v létě, na podzim i v zimě😃...A i třeba na jeden jediný den....MILUJU💕

23. srp 2019

My jsme letos po dlouhých letech byli konečně u moře a právě v Chorvatsku na Viru. Zároveň poprvé s dětma - dvěma 😀 V druhé půlce června a byli jsme moc rádi. Žádné kolony, žádné davy lidí, pláže skoro prázdné. Fakt paráda, užili jsme si to 😊 Čím budou kluci větší, tím to bude lepší. Doufám 😂😂

27. srp 2019

@dashyyy Ahoj, dáš prosím tip na konkretni ubytování ve Vlašiči a Šimuni? Taky hledáme něco spíše klidnějšího, kde to moc nežije. Předem díky.

19. bře 2023

@petaov ahoj, brala jsem přes booking a koukám, že Šimuni už tam v nabídce není, ale byl to úplně super apartmán, tam se nám moc líbilo, pár metrů od pláže
https://www.villa-veronika.com/
ve Vlašiči jsme byli tady:
https://www.booking.com/hotel/hr/apartments-sim...
a tady:
https://www.booking.com/hotel/hr/dupin.cs.html?...

20. bře 2023

@petaov jinak Vlašiči je fakt řiťka maličká, ale ta pláž... ráno jsme tam viděli i delfíny 🙂 Šimuni bylo maliličko víc živější 😀

20. bře 2023

@dashyyy děkuji. Nám by taková vesnička vyhovovala. Ale asi to vyhovuje více lidem, protože je to už plné 🙂 No, budu hledat dál.

20. bře 2023

@dashyyy Můžu se ještě zeptat, jestli jste konkrétně na té pláži potřebovali boty do vody? Pro sebe neberu, ale nevím, jak pro děti.

20. bře 2023

@petaov ve Vlašiči nebylo třeba, tam bylo dost písku v Šimuni já jsem nosila, děti ne, všeobecně mi boty nikde moc nenosí 😀

21. bře 2023

Začni psát komentář...

Odešli