Letní osvěžení - v hlavní roli káva

I když rtuť teploměru stoupá ke třicítce, někdo sází na klasiku a uvaří si „turka“. Jiný si brousí zuby na letní kávové speciality, které osvěží. Překvapí svou chutí nebo kombinací ingrediencí, která by nás nenapadla ani ve snu.
Ledový kofein, skvělá kombinace, když teplota stoupá a vy se potřebujete osvěžit anebo dodat energii. Ve světě existuje celá řada způsobů jak ho připravit. Nesčetně kombinací kávy s ledem, zmrzlinou anebo studeným nealko nápojem potěší v horkých dnech každého.
LEDOVÁ KÁVA SE ZMRZLINOU(nestárnoucí klasika)
Ingredience:
- 125 ml espressa
- 100 ml mléka
- 1 kopeček zmrzliny
- šlehačka
- čokoláda nebo skořice
- kostky ledu
- cukr (já ale nedávám)
- Předem uvařené espresso nechám vychladit.
- Espresso, kostky ledu, cukr a mléko protřepu v šejkru, až mi vznikne krásná pěna (pokud nemáte šejkr, můžete použít ruční šlehač).
- Do vysoké sklenice vložím několik kostek ledu, kopeček vanilkové zmrzliny a na hranu sklenice pustím pár lžiček čokolády (můžete klidně použít různé toppingy, pikao...)
- Zaliji v šejkru připravenou kávou.
- Kávu ozdobím šlehačkou, skořicí, případně čokoládou.
- Vždy podávám s brčkem a dlouhou lžící.

ICE LATTE
Jeden z oblíbených nápojů, který je extrémně jednoduchý, krásně vypadá a můžete tím oslnit na každé zahradní party nebo grilovačce.
Ingredience:
- 60 ml espressa (nebo dvojité 120 ml)
- 150 ml mléka (zkoušela jsem i s rostlinným mlékem)
- kostky ledu
- Sklenici naplním ledem, zaliji vychlazeným mlékem (nebojte se použít rostlinná, je to opravdu vynikající i s nimi).
- Uvařím si espresso
- Opatrně naliji espresso (ten, kdo je milovník kávy, klidně dvojité) přes led, aby se mi vrstvy nepromíchaly. Nejlepší je dát espresso do konvičky s nálevkou a pomalinku lít přes led, vrstvy se opravdu nepromíchají.

ESPRESSO TONIK
Tento nápoj má velmi specifickou chuť a nemusí úplně každému chutnat, nicméně je velmi osvěžující a hlavně jednoduchý na přípravu.
Ingredience:
- 150 ml vychlazeného toniku
- 60 ml espressa
- kostky ledu
- citron
- Sklenici naplním ledem, přiliji vychlazený tonik.
- Uvařím si espresso.
- Do sklenice přidám jeden plátek citronu,
- Opatrně naliji espresso přes led, aby se mi vrstvy nepromíchaly. Nejlepší je dát espresso do konvičky s nálevkou a pomalinku lít přes led, vrstvy se opravdu nepromíchají.

FRAPPÉ
Ingedience:
- 120 ml espressa
- 60 ml vody
- kostky ledu
- V případě, že máte frappé mixér - všechny ingredience dejte do mixéru, vyšlehejte do husté pěny a přilijte do vysoké sklenice bez ledu. Opět podávejte s brčkem.
- V případně, že nemáte frappé mixér (jako třeba já) - všechny ingredience smíchám ve vysoké nádobě na mixování, ponořím tyčový mixér a mixuji tak, aby se frappé napěnilo. Přiliju do vysoké sklenice a čekám, až se krásně oddělí vrsty. Podávám opět s brčkem,
Pokud si dáte frappé v kavárně, pravděpodobně dostane mléčnou variantu. Je mnohem hustější a krémovější. Postup je úplně stejný jako u bezmléčné verze, jen dolévám místo vody studené mléko.

COLD BREW
Ve zkratce je cold brew přesně to, co vypovídá název – tedy studená káva. Krátká extrakce v horké vodě je u ní nahrazena pomalou několikahodinovou extrakcí ve vodě studené.
Cold brew je tedy káva, která nepřišla do styku s horkou vodou. Vzniká tak, že večer zalijete čerstvě namletou kávu studenou vodou a necháte ji máčet ideálně kolem 12 hodin. Druhý den dopoledne se na vás těší chuťově vynikající nápoj, který má oproti klasické kávě vyšší sladkost, nižší aciditu a čokoládové a ovocné tóny. Cold brew si můžete pořídit připravené v lahvích anebo vyrazit na čerstvou studenou kávu do kavárny.
Zdá se vám, že se studenou vodou přece nemůžete připravit dobrou kávu? Opak je pravdou. Vlastnosti horké vody jsou v případě cold brew nahrazeny prodlouženým časem. Díky tomu, že si na svou studenou kávu musíte počkat, vám bude ještě o to více chutnat. Jak na to, aby vaše cold brew bylo dokonalé?
- Nasypu do french pressu o objemu 1 litr 140 g HRUBĚ namleté kávy (opravdu je důležité, aby káva byla namletá na hrubo).
- Zaliji dobrou vodou (třeba filtrovanou).
- Uzavřu potravinářskou fólií a vložím do lednice na 12-24 hodin.
Až uběhne požadovaný čas, kávu ve french pressu přefiltruji sítkem. Pak už stačí nalít do sklenice, přidat trošku ledu a doplnit buď citronem nebo jahodou.
Upozorňuji, že se jedná o velmi silný druh kávy a ne každý bude její přiznivce.


Co vy a různé alternativy kávy? Máte raději za tepla, za studena nebo kávu nepijete vůbec? Budu moc ráda za další recepty, podělte se a napište mi to přímo pod článek.
A to nejdůležitější na závěr! Nezapomeňte, že dnes soutěžíme u Marušky @mariegroth
Mějte se krásně a doufám, že nám zachováte přízeň a budete soutěžit co nejvíce.
Vaše Iva a #vileda
Doporučujeme
Ja letos objevila na instagramu slehany kafe (whipped coffee)
Kdy se rozpustna kava vysleha do peny s malym mnozstvim vody. Do sklenice se da led a mleko a navrch jako cepicka vyslehana kava 🙂 je to takova paradicka na oslneni navstevy :D
U nas moc kafe nejede.....ale ja mam rada latte a v lete ledovou kavu. Dekuji za recepty,urcite vyzkousim az prijde k nam moje rodina,ktera je kavova
Jak říká můj chlap káva se pije teplá, jde vidět, že není na mateřské 😂😂 já se chystám vyzkoušet espresso s tonikem jsem zvědavá na chuť 😊
V létě mám ráda ledovou kávu, jinak vzdy variantu s mlekem😉
Kafe je pro mě něco jako čokoláda, mám jí na chuť a bez ní si den nedokážu představit. 😍 Nejradši mám černé espresso, ale v létě miluju frappe. Ale místo klasického ledu, dávám zmrazenou kávu a buď sójové nebo ovesné mléko a nejradši mám flavdrops příchuť karamel na dochucení... Mňam 😋
pro mě i v létě je TOP horká káva 🙂 byť ne vždy ji stihnu horkou vypít ☹
Mám ráda kávu jako takovou, miluji klasiku i latte, ale uz jsem si teď obslehla recept a za chvíli si udělám ledovou 😉🙂děkuji 🙂
Ja letos zkousim silnou kavu zamrazit v tvoritkach na led a v tech vedrech dam jen nnekolik kostek k vychlazenemu mleku do skleničky. Mame tady 26 stupnu tak se to rozpousti rychle 🙂 ale urcite se chutove nevyrovna tady tem receptum 🙂 jen je to rychla nouzovka🙂
Holky, ještě mám jeden poznatek. Zkuste do tvořítka na led dát místo vody kávu. To je úplně nejlepší 👌
Jo a ještě, všechny tyhle varianta lze udělat i z Caro, rozpustné kávy.... 🙂
Ivo, děkujeme za výborné recepty.. určitě vyzkoušíme 🙂 Kávu miluje celá naše rodina.
Musím zkusit ten tonic vypadá to moc zajímavě.
Jinak studené extra nemusím i ve 30 stupních horka káva je horka káva 🖤❤🖤
@alneka jojo, ty časy v práci, to byly rituály. Taky jsem to měla ráda 🙂
@dannyel kdepak, není to vůbec podobné čaji. Musím nakoupit nějaké ty sirupy, s nimi to bude 👌
@max123 určitě se pak pochlub, budu moc ráda 🙂
@prisil tu mám moc ráda. Kdo má rád tonik, určitě mu bude chutnat 🙂
@stratford jojo, já kdysi brala ovocné Monin 🙂
@ivakalinova musím mrknout jaké mají příchuťe, asi to vyhraje jahodový, jak píšete výše. 😃
@stratford Jahodová je do cold brew nejlepší 🙂
@dannyel musím ho někde koupit, ta jahoda je vážně nejlepší 🙂
Začni psát komentář...


ja kafe nepiju vubec.. u nas je kafar manzel a to ve velkym 😁 na nasi lince to je jak v kavarne 😁