kami1984
28. bře 2018
1732 

Modré pondělí, škaredá středa, zelený čtvrtek... Jak to vlastně je?

Včera jsme se dozvěděli od Ivy zajímavé informace o Velikonocích. Já bych na její téma dneska ráda navázala. Ve školce se paní učitelka s dětmi o Velikonocích samozřejmě baví, byli na velikonoční výstavě, připravují pro nás překvapení a na nástěnkách je to samé vajíčko a kuřátko.

Syn se mě pořád ptá, mami a proč je pondělí modré? Já bych radši červené. A škaredá středa? Co udělala?

Tak jsem si dala do kupy všechny informace a snad to mým chlapečkům správně podala 🙂

Modré pondělí

Podle tradice bylo v tento den lidem zakázáno vykonávat jakoukoliv práci.

Žluté (šedivé) úterý

V tento den hospodyně uklízely a vymetaly pavučiny. Žluté úterý symbolizovalo zlato, světlo a slunce. Žlutá je jásavá barva i barva zralosti. V křesťanském umění symbolizuje věčnost, ctnost, rozum, úctu, vznešenost, žárlivost, Boží světlo. Proč byla úterý přisuzována i šedivá barva, není známo.

Škaredá středa

Škaredá nebo také Sazometná středa připomíná Jidášovu zradu, tedy škaredý skutek. Sazometná proto, že se v ten den vymetaly saze z komína. O tomto dnu se sice uklízí, ale přesto bychom se neměli škaredit. Podle jedné lidové pověry by totiž zakaboněná tvář opakovala každou středu v roce.

Zelený čtvrtek

O Zeleném čtvrtku se nemá nic půjčovat a také byste se neměli s nikým hádat. Odměnou se vám pak budou všechny hádky vyhýbat a peníze si k vám samy najdou cestu. Když na zahrádce ještě před rozedněním zatřesete stromy, měly by urodit více ovoce.V minulosti mívali lidé odpoledne volno a pekli jidáše, sladké pečivo z kynutého těsta, které se nakonec potřelo medem. Kdo snědl jidáše, měl být zdravý.

Zelený čtvrtek je také ve znamení zeleného jídla. Měl by se jíst špenát, zelí nebo třeba salát z kopřiv, abychom byli po celý rok zdraví, jak tvrdí jeden z velikonočních zvyků. Podle jiné pověry byste se měli postit a jíst pouze zeleninu.

Velký pátek

Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista.

Podle evangelií zemřel na kříži ve tři hodiny odpoledne. Na památku jeho utrpení se v tento čas konají obřady. Základním církevním zvykem je půst. Ostatní zvyky, které se v tento den dodržují, jsou pohanské.

Velký pátek je podle pověr spojen s kouzly. Měly by se například otevírat poklady ve skalách a také památná hora Blaník. V minulosti se věřilo, že se voda z horských pramenů mění na víno.

Bílá sobota

Den vzkříšení a poslední den půstu pašijového týdne – to je Bílá sobota, kdy se zvony vracejí z Říma, kam odletěly na Zelený čtvrtek. Na Bílou sobotu bývá s kostelích ticho, neslaví se mše. Křesťané oplakávají Ježíše Krista, ležícího v hrobě.

O sobotě se ale také bílilo, uklízelo. Příprava na Hod boží velikonoční musela být důkladná. V žádné domácnosti nesměl chybět prostřený stůl, velikonoční beránek a jidáše. O Bílé sobotě můžete začít s pletením pomlázky nebo zdobením vajíček.

Boží hod velikonoční

V noci ze soboty na neděli vstal Ježíš z mrtvých, přichází Velká noc a po ní Boží hod velikonoční. Křesťané se v ten den radují z příchodu Pána. Na Boží hod se pekly a světily velikonoční pokrmy (mazance, vajíčka, chléb, beránci). A kdo v ten den okusil posvěceného beránka, našel podle pověry ztracenou cestu v lesích.

Velikonoční pondělí

Velikonoce končí starým zvykem, pomlázkou. Žena nebo dívka má být o Velikonočním pondělí pošlehána čerstvými pruty, aby byla svěží a zdravá. Podle jednoho z výkladů je pomlázka symbolem oplodňovacího aktu. O tom svědčí i fakt, že ženy za pošlehání pomlázkou děkují vajíčky.

Celý týden se nese ve znamení Týdne s ambasadorkami http://www.modrykonik.cz/blog/kami1984/article/velikonocni-tyden-s-ambasadorkami-q2h6zf/ a i dneska se objeví na jednom z blogů soutěžní otázka...

#velikonoce #pepco

Hezky napsané, akorát mohu se zeptat, odkud jsi čerpala? Opravdu to neber špatně, ale mše se v kostelích neslaví na Velký pátek, ne na Bílou sobotu.

28. bře 2018

@terezka1484 z radiožurnálu, tam jsem čekala, že by mohly být info zaručené. Já nejsem věřící, tak jsem věřila tomuto zdroji.

28. bře 2018

@terezka1484 jak to tedy prosím je, opravím to.

28. bře 2018

@kami1984 No na Velký pátek, protože byl Ježíš ukřižován, tak je ticho a neslaví se mše, jako symbol smutku a na Bílou sobotu protože byl vzkříšen, tak už je to slavnostnější, vracejí se zvony, začínají hrát varhany. A na Velký pátek by se třeba nemělo hýbat se zemí.

28. bře 2018

@kami1984
@terezka1484
Já musím oponovat, jsem evangelička (Českobratrská církev evangelická), a u nás v kostele máme na Velký pátek bohoslužby dokonce 2.

28. bře 2018

@luciska82
@luciska82 TAk ale u katolíků se taky chodí do kostela, ale prostě se neslaví mše tak, jako v jiný den.

28. bře 2018

@terezka1484 mo, nevin ale b patek je bohosluzba i s prijimanim, nekoho to proste muzezmast a bila sobota je Aliturgicky den.... Proto virgilie vzkriseni zacina po zapadu slunce - drive se dem pocital od zapadu do zapadu slunce

28. bře 2018

@luciska82 ano, u vas je to velky svatek tak proc by nebyly treba 2 bohosluzby

28. bře 2018

@terezka1484 a to jako proc se nema hybat se zemi??? Jako verici a veri poveram 🙈

28. bře 2018

@kolibricek36 není mše jako taková! A pověrám nevěřím, takže klid!

28. bře 2018

@terezka1484 hm. Tak proc to pises???

28. bře 2018

@kolibricek36 A nemůžu napsat to, co dodržovali naši předci???

28. bře 2018

@terezka1484
@kolibricek36
holky, na Velký pátek není mše, ale velkopáteční obřady. Je bohoslužba slova, uctívání kříže a přijímání. Hostie se neproměňují, jsou z předchozího dne. A co se týká toho nehýbání se zemí, u nás se taky dodržuje. Je to z úcty k tomu, že v zemi ležel Pán Ježíš. Nepovažuji to za pověru. Myslím, že jsme přiměřeně katolická celá rodina, všichni moji příbuzní ( i mladí) z maminčiny strany chodí aktivně do kostela. Strýc je soukromý zemědělec, vždy, když je o Velikonocích krásně, všichni jsou v poli, on ne. Jedou jako rodina na pouť. Vždycky říká, že počasí neuteče a že to tak dělal jeho otec i jeho děd. My to dodržujeme celá rodina a doufám, že to naučím i své děti.

28. bře 2018

@plksv Však ano, to jsem psala výše, že se nekoná mše jako taková, jako v jiný den. A právě proto, že to za pověru nepovažuji, tak jsem to napsala, že se to u nás taky dodržuje, ale hned jsem byla nařčena, že jako věřící věřím pověrám. 🙂 Ale nevadí, já se s nikým hádat nechci a napsala jsem pravdu.

28. bře 2018

@plksv no vzdyt to jsem psala,....

28. bře 2018

@terezka1484 hele nebylo narceni,jen uzas co verici napise...

28. bře 2018

@kolibricek36 Hele napsat něco, co se nezakládá na pravdě, je nařčení. A do věřících se neopírej.

28. bře 2018
Komentář byl odstraněný

@terezka1484 nema cenu- jsem spatna kdyz na neco upozornim.... Tak se mejte krasne.

29. bře 2018

ještě jedna "pověra" se vztahuje k velkýmu pátku - nemělo by se věšet prádlo. Je to kvůli tomu že Kristus visel na kříži

29. bře 2018

@yelowangel no parada 😀 venku krasny pocasi, tak uz mi tam od rana visi

30. bře 2018

ne velky patek by se nemelo kopat nebo ryt do zeme,nejist maso,atd...O tom veseni pradla nic nevim,to byva o vanocich,ne?

30. bře 2018

@samcuska nene na velikonoce, když se na velký pátek pere prádlo říká se že se pere v Kristově krvi a nemělo by ani viset protože byl ukřižovaný https://www.odpovednik.cz/co-znamena-velky-patek/

31. bře 2018
31. bře 2018

Začni psát komentář...

Odešli