Hluboko do kapsy - krizový jídelníček
občas se stane, že jsou dny nebo i celé období, kdy bývá tzv. hluboko do kapsy.
O nutnosti mít nějaké finanční rezervy jistě psát nemusím, ale sáhněme si do svědomí, kdo z nás má opravdu nějaké větší rezervy? O tom ale tenhle článek není.
V tomto článku bych se ráda rozepsala o úspoře na jídle a ráda bych vám sepsala nějaké svoje tipy na horší časy...
Úspora na jídle a celkově na nákupech, je jedna z forem šetření peněz, které se v peněžence projeví hned.
Pár tipů na toto téma jsem už četla na netu, ale neosvědčila se mi ani jedna rada.
Co se mi ovšem osvědčilo nejvíc, tak si spočítat, kolik peněž můžu použít na nákupy potravin a podle toho nakupovat.
Když vezmu třeba modelový příklad. Do výplaty zbývá 10 dní a na účtu poslední tisícovka. Vychází to na cca 100kč na jídlo za den, což není moc, ale vařme na dva dny a hned je rozpočet 200kč veselejší. To si myslím, že je klíčové, pokud se chceme alespon nějak kvalitněji najíst. Z těch 200kč bych si vyčlenila takovou polovinu na obědy.
Začneme snídaní:
Snídaně považuji za velmi důležité jídla. Bez nasnídaní a vypití kávy fakt nefunguji.
Takové levné snídaně jsou třeba palačinky (wafle), ovesné kaše, domácí pribináček, hemenex a celkově jídla z vajec.
Osobně vidím ve vejcích velký potenciál na levné a energeticky hodnotné snídaně. Uvidíme, jak s cenou vajec zahýbá zrušení klecového chovu.
Mám moc ráda snídani, kdy si do misky nakrájím banán na kolečka, zamíchám společně s jogurtem, posypu ovesnými vločkami a zakápnu nějakým sirupem nebo medem. To mi dodá dost energie na celé dopoledne a když si koupíme jogurt ve velkém balení, tak to vychází levně a je z toho snídaně pro všechny.
Další levná varianta snídaně je prostý krajíc s máslem a nějakou zeleninou jako je rajče, okurka, paprika nebo jen chleba – máslo – doma vypěstovaná řeřicha.
Svačiny a deserty
Osobně moc nestíhám dopolední svačiny. V podstatě u nás svačí jen Sárinka ve škole. Tím, že doma snídá, nedávám jí ani velké svačiny do školy. Nejčastěji to jsou ovesné sušenky, croisant, výživa... je to sice dražší, ale potřebuji mít jistotu, že to sní.
Jinak celkově svačiny můžou být obdoba snídaně. Nebo si jen zakousnout nějaké ovoce.
Jako levné dezerty můžou být třeba pudingy nebo třeba takové dětské tiramisu – piškoty zalité černým čajem, na to domácí pribináček ze smetany a tvarohu.
Docela se mi osvědčilo udělat takový ultra dětský desert – nastrouhala jsem jablko, které jsem povařila se skořicí do měkka, do sklenice jsem dala pár piškotů a zalila tím rozvarem.
Co občas dělám, tak taštičky z povidel a listového těsta
Obědy
Obědy budou nejdražší menu z celého dne. Oběd má dodat energii na dlouhou dobu, takže by měl být vydatný. Osobně bych zapomněla na jídla typu grenadýr apod. protože si tím koledujeme, že za hodinu budeme mít zase hlad.
I u malého rozpočtu bych se nebála masových obědů, jen je ovšem potřeba mít na paměti, že maso by mělo být jen jako příloha a zástupce bílkovin.
Začnu asi tím „nejvýhodnějším“ a to jsou omáčky. Osobně beru omáčky, jako něco, co zasytí, nestojí tolik peněz a je jich nespočetně variant. Takové to „za málo peněz hodně muziky“
K omáčkám nejraději používám plecko – je poměrně levné, variabilní a bývá rychle měkké. Ted jsem koupila kilo plecka za 99kč, z toho udělám 6-8 plátků což stačí na dva obědy.
K tomu dělám nejčastěji omáčku z kořenové zeleniny, která je levná...
Nebo klidně stačí podusit plecko s bylinkami, přidat houby a je z toho uho. Uho je asi ta úplně nejlevnější omáčka...
Další omáčka, která u nás jede ve velkém je rajská. Opět stačí „jen“ protlak, který stojí pár korun...
Další levnou záležitostí je dušený špenát. Osobně mi k němu chutná volské oko a brambory.
Nebo co takhle dušená mrkev? 🙂
Osobně moc nejíme knedle, přijdou mi dražší než těstoviny, rýže či brambor... Navíc v nich nevidím energetický potenciál. Spíš je vnímám jako něco na zaplácnutí žaludku.
Když máme omáčku s masem na dva dny, další dva dny udělám něco jednoduššího např. polévku. Když už polévku jako samostatný chod, tak jí udělám trošku hutnější.
Třeba taková fazolová polévka se sýrem a zakysanou smetanou, valašská kyselica, dýňová polévka s trochou mozzarely, bramboračka s domácími sušenými houbami nebo dělám vývar z kuřecího masa. Většinou používám dvě čtvrtky, které pak oberu, takže polévka je hodně bohatá.
Příloha do polévek
Prostě klasika brambory, těstoviny, opečený chleba... ale taky taková celestýnská nudle je docela fajn. Je to taková palačinka, kde se místo mléka použije olej. Navíc dodá jídlu trochu té domácí poctivosti. Nebo třeba játrové knedlíčky. Jsou sice trochu pracnější, ale polévka je potom o hodně zdravější a játra se dají koupit za pár korun.
Večeře
Večeře může být taková obdoba snídaní nebo svačin či „dojídání“ zbytků od oběda.
Nebo třeba si můžeme ozvláštnit jídelníček a udělat si domácí pomazánku s domácím pečivem. Domácí pizza ze zbytků zeleniny, uzenin a sýrů je taky super.
Nebudu nic zapírat, u nás se jede od výplaty k výplatě. Co je navíc, za to se staví...
Hodně často musím přemýšlet nad tím, co do košíku dávám. Naštěstí jsou základní potraviny pořád cenově přijatelné.
Vlastně ty nejdražší položky z celého nákupu bývají průmyslově zpracované potraviny jako např. mražená pizza, různé jogurtové dezerty pro děti, instantní jídla... nic zdravého, takže i z principu není důvod za to utrácet. Občas holkám dopřeju nějakou radost a koupím montíka nebo pribináček, ale určitě z toho nedělám běžně kupovaný produkt.
Nakupování je dost relativní, protože můžete mít za pár korun jídlo na několik dní nebo nákup za několik tisíc a košík plný pochutinek...
Doporučujeme
My často polévky, děti je milují a vydrží na dva dny, my jako zavářku dáváme často červenou čočku, pohanku nebo tarhoňu. NO a te nprotlak, to je taková záchrana...ten mi tu nesmí chybět 🙂 Jinak milujeme zeleninu, ale ty ceny v zimě, no někdy až k pláči, teď jsme se naučili přejít na zelný salát... jednoduchý, dobrý a cenově taky někde jinde 😉
dobré je se připravit už v létě, je spousta levné zeleniny a ovoce, dají se připravit do mrazáku nebo zpracovat na předpřipravené omáčky k těstovinám, ovocné tvarohové knedlíky jsou vděčné a mají i tu bílkovinu, marmeláda se dá použít na kaše a do jogurtu místo sirupů, ovoce se dá usušit jako svačinka nebo udělat rovnou ovocné kůže... I když mám malou zahradu, ovoce je tam hodně druhů a ještě teď máme na stromě mišpule :o)
Jojo, jídlo je jedna z prvních věcí, na které se dá ušetřit. My projíme hodně peněz, jsme dva dospělí a dvě děti, z toho jedno půlroční a jedno tříleté. Myslím, že minimálně těch 10 tisíc na jídlo padne, i více. Jsem zvyklá dělat si zásoby, bydlíme na malé vesnici mimo civilizaci. Vařím na dva dny, nejčastěji omáčky, zapečené brambory/těstoviny, masové směsi s rýží. Peču si chleba, ale zase kupuju toustový a chutná nám jenom ölzl za 50 Kč 🤦♀️ ve velkém u nás jede šunka a sýr. Vždycky si říkám, že kdyby bylo špatně, tak mám kde ušetřit
Jsme dva dospělí a jedno skoro dvouleté prtě a co jsem doma zavaruju, susim, mrazim všechno co se da. Od zeleniny, jahod, hub, šípku, bylinek delam svoje marmelady, stavy, povidla kecup... Musim rict, ze me to těší, ze mame svoje, ze vim co v tom je a hlavně se ušetří celkem dost peněz. Kdyz vidim co stoji marmelada nebo bezova stava je mi zle z tech cen.
Super, díky za další tipy ❤️❤️❤️
Jeste jsou fajn uzene kosti - je z toho vyvar a pak treba maso do testovin.
@zlesaakapradi jo kosti jsem teď taky kupovala... Pamatuješ si za kolik je kupuješ?
Taky by jsem takhle ráda vařila, bohužel muž je přes týden pryč a jezdí domů většinou v sobotu večer a v pondělí ráno zase jede, tak že hodně peněz utratí on za toto cestování. Já se snažím vařit nějak úsporně, taky vařím omáčku i klidně když ji je více zamrazím a za nějaký čas vyndám. Moc děkuji za inspirace k obědu jako je špenát, vejce a brambor 😉
@levandulovy_caj Ty jo, to ne, vzdy toho beru vic...
Rady dobré, akorát kupováním levných potravin se podporuje to, co my třeba podporovat nechceme (klasická jatka, nic moc chovy slepic, vše ve velkém)...my si také nemůžeme vyloženě vyskakovat, ale řekla bych, že tak 80 % potravin už dva roky kupujeme od farmářů, mouku z malého rodinného mlýna atd. Vlastně téměř vůbec nechodíme do obchodů, občas třeba pro Lipánky nebo Matyldu, aby měly holky změnu (aneb líbí se jim obal :D) nebo potraviny jako ocet atd...a upřímně řečeno musím říct, že nedáme za jídlo o mnoho víc než dříve, i když stojí vajíčko 9 Kč/kus, kilo vepřovýho 250 Kč a víc, kuře okolo 300 Kč, mouka 20 Kč/kg, sýry cca 40-80 Kč/100 g, mléko 30 Kč atd, biozelenina také dražší než normální...mnohem více totiž přemýšlím o tom, co kupuji a hlavně, tyto kvalitní potraviny mnohem více zasytí, stačí jich méně. A také člověk nakoupí jen to, co je potřeba, více o tom přemýšlím. Dříve jsme nakoupili mraky věcí ve slevě apod a za pár týdnů/let u trvanlivých je vyhazovali, protože se nepoužily. Základem šetření pro mě je tedy vaření a pečení doma (sladkého i pečiva) a nekupování zbytečností a polotovarů. A také pokud má člověk zahradu, tak zabrat a vypěstovat si co nejvíce sami. My třeba jedeme ve velkém dýně hokkaido a vydrží nám vždy minimálně do června, každý týden je z ní nějaké jídlo minimálně na jeden oběd+jednu večeři.
Je mi upřímně jasné, že to není pro každého, ale my v tomhle dost změnili myšlení a radši se uskromníme jinde (třeba luxusní dovolený nás fakt neberou, nejradši jsme na zahradě), doma holky mají oblečení z druhý ruky a mladší schovávám něco po starší, atd, ale jídlo chceme fakt kvalitní...pokud budeme muset někde omezovat, jídlo bude poslední...(nebrat jako rýpání nebo tak něco, jen nabízím jiný pohled na věc 🙂)
@sarkoc nás by třeba vajíčko za 9kc zruinovalo... ☺️
Jinak já jsem tento článek psala jako tip pro ty, kteří se z ničeho nic ocitnou s minimem peněz a musí do výplaty vyjít ☺️
@sarkoc Já bych moc ráda takto začla, tohle se mi moc líbí. Máme prostor pro zahrádku (fakt malý), ale nevím jak na to. Vyrostla jsem v paneláku, takže umím tak leda přesadit kytku z malého květináče do většího, peníze na investici nemám (kvalitní zemina, vyvýšené záhony atp.) - začala jsem podnikat a jsem z nuly v mínusu... a chlap mě ubezpečil, že on se o tohle rozhodně starat nebude... Bydlíme na místě, kde i na obyčejné základy domu museli použít extra techniku, soused se mi směje, že budu "první zahradnice v kamenolomu". Má to nějaké řešení? Jde i za takovýchto podmínek nějak jednoduše a levně začít? Zatím to řeším tak, že do pár darovaných truhlíků mi známý daroval starou hlínu a v tom mám jahody a rajčata. Přijde mi ale, že nějaké větší zahradničení chce prostě ty investice a dobré plánování a znalosti (co kam zasadit), atd. Že to prostě není jen tak...
@verdos Zdravím, nemohu ted psát moc, napíšu později třeba zprávu, at to tu nezahlcuju 🙂, ale k těm výše zmíněným podmínkám...doporučila bych sehnat v okolí někoho, kdo by vám navezl hromadu koňského hnoje...přes to přeházet vrstvu hlíny (stačí tenkou), leckdy se obojího chtějí lidi zbavit zdarma...takže pokud nemáte vozík za auto, zaplatit akorát převoz no...my třeba našli pána ve vsi, kde máme zahradu, co má koně a hnůj nám už třikrát dovezl přes celou vesnici zdarma na valníku v rámci udržování dobrých vesnických vztahů prý (a to tam ani nebydlíme, jen tu zahradu tam máme)...dali jsme mu za to sklenici medu, ptž manžel včelaří, a jak byl rád 🙂 Přes to tu hlínu no a pak už stačí v květnu zastrčit přímo do země pár semínek dýní hokkaido a cuket a nebudete stačit za pár týdnů sbírat (někde radí předpěstovávat rostlinky doma, ale je to úplně zbytečný, nejlíp se mi vždy daří těm, co dám rovnou ven)...chce to jen trochu vody, práce s tím nula, jen občas vytrhnout plevel, aby nepřerůstal ty rostliny :D ale tohle je sám o sobě plevel a v tom hnoji to neuvěřitelně jede...jen počítat s tím, že se to dost rozroste, takže záleží na prostoru no...my jsme letos ze 4 rostlin cuket a 8 rostlin hokkaido sklízeli zhruba 40 cuket a 90 dýní. Investice téměř nulová a kuchyni se s tím dají dělat zázraky, do začátku snadné a levné si myslím ;) Ne všechno spotřebujeme my, ale mnozí pak rádi vymění za vajíčka, jinou zeleninu atd 🙂
Máme 1000kč na týden pro dva dospělé a dvě malé děti 😉 kdyby manžel nepotřeboval furt mado bylo by to veselejší. Nestěžuji si. Ve své podstatě se máme dobře jen na šetření nevím kam už sáhnout. Rozhodně nemáme dva měsíce stranou. Když se podaří něco malo našetřit pribehnou důležité položky, boty, oblečení, rozbité auto... 🙈 musíme vydržet, částečný úvazek sháním marně...
@morwisek to znám moc dobře...
Z výplaty do výplaty... Co je navíc, jde do baráku...
Teď ještě k tomu přibyl výdaj za benzín do práce a se Sarinkou do školy...
@sarkoc Hlína je v naší lokalitě právě hodně drahá a velmi ceněná komodita. Vím, že jinde se jí lidé rádi zbavují, no tady, když už se něčeho zbavují, tak je to pro zahradničení fakt nepoužitelné. Hnůj navézt také nemůžeme (leda do těch vyvýšených záhonů, ale ty něco stojí...) - kolem domu se rozprostřela skrývka (to jsme přímo museli udělat, bylo to nařízeno při stavbě) a protože pozemek je fakt malý, docela se to zvýšilo. Navezením čehokoliv takto plošně bychom se patrně dostali do stavu, že by byl barák "utopenej", což manžel rozhodně neschválí. Prakticky jsme teď s úrovní terénu již na maximu. Jinak nezastavěno máme cca 200 metrů čtverečních, velká část z toho je nějaký úzký pruh, ve stínu, apod.
@verdos Verčo, já třeba mám zahrádku 300m a z toho mám velkou část okrasnou. Na ovozel jsem nechala placek asi 50m2. A mám jahody, borůvky, rajčata, papriky, dýně, cukety, hrášek, maliny, angrešt, a asi sedm ovocných sloupovitých stromků.
Jsme tu na písku, hlinu jsem teda navážela. Ale borůvky a maliny jsem měla v květináčích z Lidlu, ředkvičky jsem měla normálně v truhlíku. Úroda zatím nic moc, mám malé rostlinky, ale věřím, že letos bude líp. Investici to chce, kupuju normálně substrát v zahradnictví..a květináče..ale ten pocit, když si utrhnes svý rajče..to úplně jinak chutná. A je to investice jednorázová, obyčejné truhlíky nebo venkovní květináče zas tolik nestojí. Letos už budu kupovat jenom sazeničky.
@78marcela Jo, Marci, rajčata a jahody právě mám a vím, že ta chuť je jinde. Taky tu máme keř rybízu a keř ostružin. Vše to byly de facto dary či přebytky, i vyřazené truhlíky, ve kterých to mám (a vím, že nejsou ideální, neb jsou malé a rajčata prostě nemají prostor ani do šířky ani do hloubky), i hlína, kterou jsou keře zahrnuty "do kopečku" (namísto aby byly zasazeny nějak moc do hloubky) byl darovaný přebytek. Je to tak 3 roky zpět, co jsem to získala, rajčata si teď teda předpěstovávám, nedaří se mi bohužel ačokča, kterou jsem taky původně měla. Jsme tady už ve vyšších polohách, tak tu taky ne vše úplně přežívá, jsou tu trošku extrémní podmínky celkově (např. co jinde označují za silný vítr, to my tu máme denně, apod.). Nicméně ovoce je tak na zobání (a do muffinů) a jen z rajčat nic moc neuvařím. Na stromky tu teda místo není, ale nějakou zeleninu bych tu fakt ještě ráda. Takže jsem vlastně chtěla vědět, jestli vůbec něco a co je snadné a nenáročné na podmínky a ideálně samozřejmě i na tu investici (každopádně mě tu veškeré odpovědi utvrzují v tom, že to je řešení jen pro ty, co nějaké finance mají).
@78marcela zkusím :D. Akorát ředkvičku za okno asi ne, kamarádka měla letos a bylo z toho dlouhé nic... a pak mi říkala, že přišla na to, že to mělo nedostatek sluníčka, že pak se neutvoří ta ztluštělá část a je to k ničemu. Tím, že to bylo letos, tak to mám vcelku v čerstvé paměti (ale možná to bylo i tím deštivým rokem, nevím). Tak je zkusím někam umístit. Truhlík mám přislíbený další jeden vyřazený, tak aspoň vím, co do něj dát, až dorazí :D (a že to musí na slunko). Stovka není moc, ale pro mě momentálně nereálné 🙂. Dík.
Začni psát komentář...



My hodne delame jeste pomazanky😊