Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    llluckaaa
    9. srp 2019    Čtené 1006x

    Jak se hubne s náctiletou

    Aneb je tu další z mých historek z nutriční poradny 😉

    Začalo to asi takhle... Zazvonil mi telefon, na jehož konci byla jedna osoba O. z příbuzenstva, která mi sdělila, že by náctiletá dcera (říkejme jí třeba N. ) chtěla sestavit jídelníček, aby zhubla. A že mi za to samozřejmě zaplatí. Než jsem se stihla nadechnout a zapojit se do hovoru, monolog pokračoval slovy: "...ona to ale stejně nevydrží a nebude ho dodržovat".

    Co na to mám asi tak říct? No nic, nejlepší bude upřímnost. "Jestli to nehodlá dodržovat, tak je úplně zbytečný, abych sestavovala jídelníček. Nemám moc volného času a nebudu jím plýtvat na něco, co je zbytečný." "Dobře, já jí řeknu, že nemáš čas." "Řekni N., ať mi zavolá a já si s ní o tom promluvím." "Jojo, já jí řeknu, že nemáš čas." "Řekni N., ať mi zavolá."

    Tohle vážně nevypadalo na dobrý začátek a čekala jsem, že se N. vůbec neozve. Ozvala se. Přišla na návštěvu, naměřili jsme jí nadváhu, probrali jsme, čeho chce dosáhnout a jak bych si to představovala já. A teď opět na rovinu: "Hele, N., mluvila jsem s O., a už na začátku jsem o tobě slyšela, že to stejně nebudeš dodržovat. Bohužel bez podpory rodičů to nebudeš mít jednoduché. Musíš zvládnout si sama nakupovat a připravovat si jídlo. Zvládneš to?" "Zvládnu. Já ti za práci zaplatím." Hmmm, ta holka vypadá docela odhodlaně. "Já od tebe žádné peníze nechci a myslím to naprosto vážně. Domluvíme se tak, že ty peníze, co bys dala mně, použiješ na nákup jídla. Třeba takového, které ti přijde drahé a bylo by líto ti dát za něj peníze. Ale aby bylo jasno, nebudu dělat zbytečnou práci. Nebudu se snažit jen já. Pokud to budeš flákat a vymýšlet výmluvy, končím." "Dobře."

    Náhoda? Osud? Následující den jsme se s N. potkaly v jedné sámošce nad regálem se zeleninou 🙂 Po porovnání obsahu košíků N. říká: "Tys mě včera tak motivovala, že jsem šla hned ráno běhat.  Běžela jsem asi hodinu, bylo to hrozně fajn." "To jsi mi udělala velkou radost, N.".

    Mám z ní vážně radost. Když jsem si pak šla sama zaběhat, přemýšlela jsem nad tím, že trochu závidím její mámě, že má doma dceru, která chodí ráda běhat a jí ráda zeleninu a cizrnu, zatímco se mnou nikdo z dětí běhat nechce a cizrnu odmítají strčit do pusy. Že je škoda, když rodiče shazují snahu svých dětí už v počátcích. Že je důležité děti podpořit, i když se třeba vydají takovou cestou, kterou bychom si my sami nikde nevybrali.

    llluckaaa
    27. čer 2017    Čtené 730x

    Moje zkušenosti s multifunkčním hrncem gorenje

    Když jsem byla vybrána pro testování multifunkčního hrnce pro přípravu dětské stravy BFM900BY od gorenje, měla jsem ohromnou radost. Nemám sice už doma kojence, takže nepřipravuji první příkrmy a kašičky, ale i tak v páře vařím ráda a různá mixovaná jídla chystám často. Trošku mě mrzí, že jsem hrnec neměla k dispozici v době, kdy jsem chystala první jídla pro své děti. Odbylo by tak složité hlídání plotny a několikeré připálení jídla a drhnutí hrnce. Jednoduchý by byl v hrnci i ohřev již připravených skleniček s příkrmy. Navíc se dá hrnec používat i na sterilizaci lahviček, saviček a dudlíků, což by se mi v naší miminkovské době velmi hodilo a nemusela bych si pořizovat samostatný sterilizátor.

    Ale teď už něco o hrnci. Hrnec je pěkně lehký a skladný, lze v něm připravovat pokrmy v páře a mixovat. Součástí jsou 3 nádoby na dušení, takže můžete dusit 3 různé suroviny odděleně. V největší nádobě je pak možné i mixovat. Součástí hrnce je i plastové kleště na uchycení horkých nádob a samozřejmě i český návod.

    Hrnec z baby kolekce gorenje je primárně určen pro přípravu stravy pro nejmenší a tomu odpovídá i velikost hrnce a nádob. Hrnec lze určitě používat i později pro odrostlejší členy rodiny, jen musíte počítat s tím, že nedělní oběd pro několikačlennou rodinu pouze v tomto hrnci nepřipravíte. Ale dvě středně velké porce pro dospěláka zvládne tento hrnec s přehledem.

    VAŘENÍ V PÁŘE

    Pro dušení je potřeba nalít do hrnce přiměřené množství vody. Čím více vody nalijete, tím déle bude hrnec dusit, maximum je 300 ml, což odpovídá 20 minutám dušení. Při nalévání vody jsem měla trošku problém jednou rukou nalévat vodu do otvoru a současně sledovat rysku na straně hrnce, která značí, kolik vody je v hrnci je. Praktičtější mi přišlo odměřit si potřebné množství vody v samostatné odměrce a toto množství pak do otvoru v hrnci nalít. Nelekejte se, že maximálních 20 minut je příliš krátká doba na to, aby zelenina stihla změknout. Měla jsem hrnec nacpaný odspodu až nahoru, s bramborami a mrkví a vše se zvládlo připravit do 20 minut. Jen je potřeba zeleninu pokrájet na meší kousky - maximálně 2-3 cm. I kdyby zelenina ještě měkká nebyla, jednoduše se nechá hrnce vychladnout, dolije se další voda a může se vesele dusit dál. Výhodou několika nádob na dušení je, že můžete jednotlivé druhy zeleniny připravovat samostatně. Ty, které jsou měkké rychleji, můžete dát vařit až do horního patra na poslední pár minut, zatímco brambory, které trvají najdéle, se budou vařit v páře v největší spodní nádobě.

    Samostatné vaření jistě ocení i maminky podobně vybíravých dětí jako jsou ty moje. Jedno nechce hrášek, druhé kukuřici a třetí brokolici. Po tradičním vaření v páře v kastrolu s pařákem jsem si doma kolikrát připadala jako Popelka, protože u nás následovalo otravné přebírání jednotlivých druhů zeleniny. Tomu se u multifunkčního hrnce díky odděleným nádobám vyhnete.

    MIXOVÁNÍ

    Další funkcí tohoto šikovného pomocníka je mixování. Ve spodní největší nádobě je sekací nůž, který umí rozmixovat uvařenou zeleninu na jemné pyré. V hrnci jsem zkoušela i přípravu petrželkového a rukolového pesta. Musím říct, že přípravy pesta jsem se trochu bála, protože ne každý mixér tuto činnost zvládne. Multifunkční hrnec si s pestem ale poradil hravě, i když jsem pro jistotu postupala tak, že nejprve jsem do mixovací nádoby dala olej, česnek a poté přidávala po částech natrhané lístky. Vždy jsem si část rozmixovala a podle konzistence přidávala další natrhané listy. Výsledkem bylo pěkné jemné petrželkové a rukolové pesto. Určitě s experimentováním nekončím a budu zkoušet další druhy.

    Jednoduchá je i příprava krémových zeleninový polévek, kdy si udušenou zeleninu zalijete vývarem a společně je rozmixujete do jemna. Mixovací nádoba má i praktickou výlevku, takže vám tekutina při vylévání nikde nestříká a teče přesně tam, kam potřebujete.

    Multifunkční hrnec pěkně zvládl i mixování jahod na dřeň nebo dušených meruněk na pudink.

    Na závěr bych chtěla říci, že jsem v hrnci našla šikovného pomocníka, který mi bude v kuchyni pomáhat připravovat nejen zdravou a chutnou stravu pro děti, ale zvládneme spolu i rozmanitá jídla pro dospěláky.

    llluckaaa
    5. pro 2016    Čtené 243x

    Tescoma Delícia v mojí kuchyni

    Musím říct, že když jsem byla vybrána k otestování výrobků Tescomy, měla jsem ohromnou radost. Těšila jsem se, jak si doma tentokrát s přípravou vánočního cukroví vyhrajeme, napečeme nové tvary lineckého cukroví a krásně si nazdobíme perníčky. Ještě nebyl doma balíček a já už jsem měla v lednici zadělaných několik těst, ve spíži připravené dva druhy čokolády, suroviny na bílkovou polevu a různé zdobící krémy, zatímco hlavou mi lítaly nápady, které bych chtěla uskutečnit.

    Jako první přišlo na řadu testování cukrářské zdobící tužky Delícia. Tužka je zabalená do pěkné a praktické krabičky , kterou budu určitě využívat i nadále. V příslušenství je 5 trysek (hrotů) o různých průměrech, takže je možné vybrat si šířku podle druhu polevy nebo typu zdobení. Oceňuji, že je součástí balení i odkládací stojánek, do kterého je možné postavit tužku tryskou dolů a tím ji i utěsnit. S použitím nálevky pak lze tužku naplnit horkou tekoucí čokoládou naprosto bez jakýchkoliv problémů, nikde mi nic neteklo strankou a byla to pěkná čistá práce. Jediné, co mi v balení malinko chybí, je nějaký čistící kartáček na silikonové tělo tužky. Když jsem dopsala čokoládou, sice jsem čokoládu hned z těla vymačkala, ale tužku jsem nerozdělala a nedala ji odmočit do horké vody, takže mi v ní čokoláda ztvrdla a já pak měla problém ji dostat z míst u matice ven. Samozřejmě jsem si poradila a tužku posléze vyčistila štětcem, ale líbilo by se mi, kdyby byl nějaký speciální čistící kartáček i součástí balení k tužce, byla by to pro mě taková malá třešnička na dortu 🙂

    Ale vraťme se k testování tužky... Připravovala jsem dort pro dceru k svátku a toto byla příležitost, jak vyzkoušet psaní a kreslení čokoládou. Psaní a kreslení jsem dělala tryskou č. 3. Vše šlo jak po másle a z výsledku jsem byla nadšená já i dcera. Podrobný postup jsem popsala tady: https://www.modrykonik.cz/blog/llluckaaa/message/test_tescoma-jak-se-pise-cokoladou-jlzila/

    Dalším úkolem bylo napéct zásobu perníčků, které bychom mohly s dětmi ozdobit. Recept na těsto na celozrnné špaldové perníčky, které jsem upekla, je uložený tady: https://www.modrykonik.cz/blog/llluckaaa/message/test_tescoma-mala-ochutnavka-spaldovych-03zmvf/

    Ke zdobení perníčků jsem měla doma 3 pomocníky, které zdobení moc bavilo, takže byl o zdobící tužku velký zájem a já měla co dělat, abych se k tužkce vůbec dostala a pár perníčků na své zdobení ubránila.

    Zdobila jsem bílkovou polevou za použití trysky číslo 2 a nejlépe mi šlo zdobení pomocí teček. Dlouhé jemné linie se mi dělat moc nedařilo, ale mohla jsem si za to sama. Bílkovou polevu jsem měla víc tekutější než bylo záhodno, takže se mi rozjížděla do stran, a čárky připravené tryskou č. 2 byly na tak malé perníčky na můj vkus moc masivní. Takže poučení pro mě na příští zdobení - sáhnout po trysce č. 1 a dát si záležet na správné konzistenci bílkové polevy.

    Linecké těsto jsem měla už dostatečně odležené v ledničce, takže přišel ten správný čas otestovat sadu vykrajovátek Delícia. V praktické plastové krabičce je uloženo 6 různých motivů, ze kterých se mi nejvíce líbí hvězdička a stromeček. S vykrajovátky se pracuje jednoduše, díly do sebe dobře zapadají a jsou příjemné na dotyk. Mají pěknou vánoční zlatou a bílou barvu. Tvary jsou jemné a malinké a výsledkem jsou pěkné linecké jednohubky. Výhodou je, že nemusíte hledat přesný střed a všechny výsledné jednohubky od jednoho motivu vypadají stejně.

    Po odpočinkovém vykrajování a pečení lineckých jednohubek jsem si napekla další várku perníčků. Tentokrát jsem nedělala více tvarů, ale sáhla jsem jen po vykrajovátku hvězdičky, abych si na hvězdičkách mohla vyzkoušet linky, které mi při přidchozím zdobení moc nešly. Na fotkách vidíte hvězdičky o šířce 5,5 cm od jednoho vrcholu k druhému, na kterých je šířka bílé bílkové linky asi 1 mm. Jak jsem se už poučila, základ dobře nazdobených perníčků leží v dobře připravené polevě. Prostudovala jsem si tedy různé návody na internetu a nakonec připravila vlastní polevu. Postup jsem sepsala sem: https://www.modrykonik.cz/blog/llluckaaa/message/test_tescoma-ne-ze-bych-si-pripadala-ja-7n305k/

    Nemám zrovna ruce neurochirga a na podobné jemné práce jako je zdobení perníčků jsem si vždy připadala spíše nešikovná, takže upřímně přiznávám, že jsem byla já sama velmi příjemně překvapená, jak dobře mi zdobení šlo a můžu s jistotou prohlásit, že takto pěkně nazdobené perníčky jsem ještě nikdy neměla. Zdobila jsem tryskou č. 1 a i když jsem očekávala, že se mi bude tato úzká tryska ucpávat, nestalo se mi to ani jednou. Ale i tak jsem občas preventivně trysku prošťouchla univerzálním čistítkem, které je součástí balení tužky.

    Lépe se mi psalo, když jsem neměla tužku moc napěchovanou, nebyla tolik citlivá na stisk prsty a poleva tekla po stisku spíše pomaleji. Když bylo potřeba utáhnout píst, jednoduše jsem otočila tužku tryskou vzhůru, malinko pootočila pístem, promačkala a zjistila, jak tužka reaguje. Pokud jsem utáhla moc, trošku polevy jsem si odstříkla stranou, očistila trysku vlkým hadříkem a zdobila jsem potom s méně napěchovanou tužkou.

    Po úspěšném splnění mise zdobení perníčků jsem si pak s tužkou pohrála a zkoušela psát různé vzkazy a texty psacím písmem. Problémy jsem už neřešila vůbec žádné, po "osahání" tužky a rozepsání mi šlo vše pěkně od ruky.

    Na závěr bych chtěla říci, že zdobící tužka i vykrajovátka se pro mě staly praktickými pomocníky v kuchyni a určitě je v budoucnu ještě hodněkrát využiji.

    S poděkováním za možnost vyzkoušet si výrobky Tescomy a s přáním krásně prožitého adventu, Vánoc a nového roku 2017 se s Vámi loučím.

    Lucka.

    llluckaaa
    25. lis 2015    Čtené 297x

    Objevte pozitivní účinky pickles i vy

    Čekárny lékařů se plní, tržby farmaceutických firem rostou, čerstvé chutné zeleniny na pultech ubývá... A my stále hledáme něco, co nám pomůže zlepšit imunitu a přežít nejen chřipkovou sezónu ve zdraví.

    Už jste slyšely o pickles? Možná ne, ale určitě znáte kysané zelí nebo okurky 😉 Pickles, neboli kvašená zelenina je v podstatě zelenina, která prošla procesem mléčného kvašení. Při kvašení (jinak také fermentaci) dochází k přeměně cukrů obsažených v zelenině na kyselinu mléčnou za pomoci mléčných bakterií. Zní to složitě, ale ve skutečnosti se jedná velmi o jednoduchý způsob zpracování a uchování zeleniny, který využívali už naši předci.  Kvasit můžete ledacos, vedle zelí a okurek také kedlubny, ředkvičky, ředkev, brokolici, květák, červenou řepu, cibuli, křen, česnek nebo kapustu.

    Takto zpracovaná zelenina je lépe stravitelná než čerstvá, uchovává si vitamíny a minerály a navíc obsahuje i zdraví prospěšná probiotika a prebiotika.

    Ale v čem spočívají pozitivní účinky, o kterých píši? Podívejme se na zoubek například zelí, které se kvasí nejčastěji. Obsahuje významné množství vitamínů C, K, skupiny B, dále pak draslík, hořčík, fluor nebo selen. Při pravidelné konzumaci tak přispívá ke správné funkci mj. imunitního systému a obranyschopnosti těla. Vláknina pomáhá formovat stolici, vylučovat odpadní látky z těla a působí jako prevence a léčba zácpy a některých onemocnění střev. Probiotické bakterie udržují příznivou střevní mikroflóru a působí tak na správný metabolismus živin, vitamínů a minerálů.  Kvašené zelí  působí příznivě i na krvetvorbu, ateriosklerózu a regeneruje stěny arterií. Zelné fytochemikálie mají zase detoxikační a protirakovinné účinky. Díky obsahu vápníku je vhodné zelí konzumovat při osteoporóze a odvápnění organismu.

    Už jste dostali chuť tento zázrak přírody vyzkoušet? Dobře, jdeme na to 🙂 Jen vás musím ještě upozornit, že velké množství celulózové vlákniny v zelí může některým způsobit nadýmání, takže ho nedoporučuji jíst, když se chystáte na rande 😉

    Zelí se nejlépe připravuje ve velké kameninové nádobě vyrobené pro tento účel - kvašák nebo zelňák . Pokud ale začínáte, zvládnete to určitě i bez kvašáku. Využít můžete jakoukoliv větší nádobu - skleněnou, porcelánovou, kameninovou. Malé množství se dá připravit i v klasické zavařovačce od okurek, kterou má většina lidí doma. Vedle ní si připravte ještě malou sklenici, misku, nůž, prkénko, sůl, kmín, zelí a případně další zeleninu.

    Zeleninu nakrájejte na jemné proužky, nastrouhejte nebo nasekejte v robotu. Čím menší kousky, tím lépe. Přidejte mletý kmín a sůl (množství soli asi 15 g na 1 kg zeleniny). Po osolení je potřeba zeleninu mačkat a mnout v rukách, aby se sůl zapracovala a zelenina začala pouštět šťávu. Zeleninu napěchujte do sklenice. Zatěžte malou sklenicí, ve které je voda. Dejte do misky, je možné, že tekutina přeteče. Počkejte několik hodin a pak se podívejte, kolik pustila zelenina vody. Pokud je potřeba, přilijte převařenou vychladlou vodu, aby byla všechna zelenina pod vodou. Umístěte někam, kde je stabilní teplota a tma. Záleží na podmínkách kvašení, v chladnějším prostřední zelenina kvasí pomaleji, v teplejším rychleji. Mně se osvědčilo nechat kvasit 5 dní. 

    Dobrou chuť! 🙂

    llluckaaa
    24. lis 2015    Čtené 146x

    Co je zdravé není dobré?

    S blížícím se koncem roku mají lidé tendenci bilancovat a já nebudu vyjímkou.

    V roce 2015 jsem si na bedra naložila náročný úkol, protože jsem se rozhodla konečně vyvrátit jeden z nejčastějších předsudků, které o zdravé a dietní stravě panují.

    Tušíte, co mám na myslí? Někteří modří už vědí a ti ostatní se to teď doví.

    Tak schválně... Kolikrát jste už slyšeli "Co je zdravé, není dobré.", případně i opačně "Co je dobré, není zdravé. " a nebo "Já nemůžu nikdy zhubnout, protože rád jím." ? Já to slýchám pravidelně a pokaždé mě překvapí, že je to myšleno úplně vážně. Mezi lidmi panuje zvláštní představa, že začít "držet dietu" nebo "jíst zdravě" znamená zapomenout na všechno, co měli do té doby rádi, že je potřeba změnit se na asketu, který musí zatnout zuby a trpět hlady nebo že zdravá strava je fádní a nudná.

    A tak to vlastně začalo... Podobné hlášky mě vyprovokovaly založit na MK album s fotkami a recepty dietních jídel. S rostoucím počtem fotek, receptů a sledujících jsem se rozhodla dát dohromady i vlastní webové stránky. A tak vzniklo v lednu 2015 Jíme chytře pro zdraví.

    Učila jsem se zacházet s novým foťákem a programy na úpravu fotek, hledala zajívamé recepty, uvařila stovky jídel, zkoušela nové suroviny a koření, poslouchala rady zkušených foodblogerek a strávila hodiny sepisováním receptů a článků na počítači. A i když jsem byla kolikrát frustrovaná, unavená a vyšťavená jak špatně připravený steak, stále mě tato práce baví a vidím v ní smysl 🙂

    S koncem roku 2015 se blíží oblíbenost mého alba na MK k tisícovce, návštěvnost Jíme chytře dosahuje několika tisíců, a já bych tímto chtěla poděkovat všem, kteří se na jejich tvorbě podílí, i když nejsou na první pohled vidět. Mé rodině, která občas trpí při zkoušení nových receptů, mým přátelům, kteří mi posílají tipy na nová jídla, autorům foodblogů a receptů, kteří mě inspirují, i lidem, kteří  mě konstruktivně kritizují, ...

    llluckaaa
    3. říj 2015    Čtené 0x

    Život je otázkou priorit

    K sepsání tohoto zamyšlení se schylovalo už dlouho, ale až rozhovor s někým z mého okolí mě přimělo dát myšlenky na papír.

    O čem to bude tentokrát? O životě. O tom, co v  životě chceme a jak se toho snažíme dosáhnout.

    Tak např. onen Někdo z mého okolí, koho pro potřeby tohoto článku budu nazývat zkráceně N. N. se na mě obrátil s otázkou, jestli nevím, co má dělat, aby nebyl tak unavený. Vstává brzy ráno, pospíchá do práce, v práci stres a spěch, aby všechno stihnul. Domů se vrací unavený a má sílu akorát tak lehnout si k televizi. N. dá 5 turků denně a už ani to mu nepomáhá. A protože já neumím ani věštit a ani nezvládám zázraky na počkání, začnu se N. vyptávat.

    "Snídáš?" "Ne, snídat nestíhám, nemám na to čas."

    "A co tedy ráno děláš od té doby co vstaneš a než odejdeš do práce?" "No co bych dělal, udělám si kafe, dám si cigaretku a tak dále..."

    "A myslíš, že bys sis večer mohl nachystat snídani, kterou bys ráno snědl? To by zabralo ráno určitě méně času než dát vařit vodu, připravit hrnek, dát do něj kafe, zalít a čekat, až to trochu vychladne..." N. se na mě dívá, uculuje se a říká: "To se mi ale nechce."

    Rozhovor probíhal dál v podobném duchu, až do místnosti přišel někdo další, s kým se N. začal bavit o tom, co nejlépe zabírá na bolesti zad. A nemyslete si, že probírali jógu, rehabilitace nebo nadváhu. Kdepak 😀 Vášnivá debata se točila celou dobu o tom, které prášky na bolest jsou lepší.

    A tak to v životě chodí. Ke stejnému cíli mohou vést různé cesty, některé jednodušší, jiné na pohled náročnější, rychlé i pomalejší, zdravější i nezdravé. Je to na nás, kterou cestu si zvolíme. Den má 24 hodin a my rozhodneme, jestli 30 minut z nich věnujeme přípravě kávy nebo jídla, jestli se po celodenním sezení v práci položíme na gauč k televizi nebo si půjdeme zaplavat, jestli do sebe v rychlosti ke svačině hodíme croissant nebo jablko. Na výběr máme hodně možností, ale to, co děláme, ovlivňuje především to, co dělat chceme.

    llluckaaa
    25. srp 2015    Čtené 0x

    Když hubnou muži

    Statistiky uvádí, že neuvěřitelných 65% mužů je v České republice obézních nebo mají nadváhu. Jedná se především o androidní typ nadváhy a obezity, kdy dochází ke kumulaci tuku v oblasti břicha a s ním spojenému vyššímu zdravotnímu riziku jako je diabetes 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, onemocnění trávicího traktu atd.

    Oproti ženám mají mužu výhodu rychlejšího metabolismu a menších hormonálních výkyvů, které mají na ukládání tuku a tvar postavy významný vliv. Nejčastějším faktorem způsobujícím nadváhu nebo obezitu je stejně jako u žen nevhodný životní styl spojený se špatnými stravovacími návyky. Mezi časté dietní chyby patří především konzumace tučných živočišných výrobků jako jsou salámy, párky a ostatní uzeniny, tučné druhy masa nebo tavené sýry. Problematické bývá i příliš časté pití slazených a alkoholických nápojů. Naopak zelenina, čerstvé ovoce a luštěniny bývají v jídelníčku zastoupené nedostatečně.

    A jak vlastně takové hubnutí mužů vypadá? Obecně jsou muži přístupnější změně životního stylu a zařazení nových pohybových aktivit než výrazné změně skladby jídelníčku. Ale i zde platí - pro zdravé a trvalé zhubnutí je nutné zajistit pravidelný a vyvážený příjem živin, minerálů, vlákniny a vody.

    llluckaaa
    22. kvě 2015    Čtené 0x

    Není segeďák jako segeďák

    Patříte k těm, kteří tvrdí, že nemůžou zhubnout, protože rádi jí? Nebo proto, že jejich neoblíbenější jídlo jsou segedýnský guláš a zmrzlina a nehodlají se jich vzdát? Mezi největší předsudky patří představa, že při hubnutí musí člověk trpět, trápit se hlady a zapomenout na jídla, která má rád. Ve skutečnosti ale není potřeba se svých oblíbených jídel vzdát úplně. Např. zmiňovaný segeďák, na kterém ujíždím já. Znám několik receptů a variant - od tučné kalorické bomby po zdravou verzi, na které si pochutnají i vegetariáni. Ano, můžu si připravit bůček na sádle, přidat spousty tučné smetany a nalít si omáčku na bílé knedlíky, ale pokud chci zhubnout, raději si připravím kýtu na sucho, přidám spousty zelí, vyberu smetanu na vaření a uvařím celozrnné knedlíky. A vážně existuje dietní zmrzlina? No jasně 🙂 Stačí nakrájet zralé banány na kolečka, nechat je zmrazit a pak je rozmixovat tyčovým mixérem s trochou mléka. A jak jsou na tom vaši oblíbenci? Už jste přemýšleli nad recepty a zkusili vyměnit tučné maso za libové, bílou rýži za celozrnnou a dali si místo několika naběraček smetanové omáčky jen pár lžic? Nemějte strach a experimentujte, pohrajte si při přípravě jídel a určitě vymyslíte jídla, při jejichž konzumaci nebudete mít výčitky svědomí. PS: Recept na segeďák bez masa najdete tady http://www.jimechytre.cz/prispevky/segedynska-cizrna/

    llluckaaa
    12. kvě 2015    Čtené 0x

    Mléčné výrobky při hubnutí

    O konzumaci mléčných výrobků při hubnutí se říká a píše ledacos. Někdo je vylučuje úplně, někdo je považuje za základ diety a jiný zase doporučuje jenom nízkotučné verze.

    A co si o nich myslím já?

    Konzumace mléka a mléčných výrobků není potřeba se při hubnutí bát. Jenom je potřeba myslet na to, že některé jsou vhodnější více a jiné méně.

    Mléko

    Mléko je zdrojem bílkovin, tuku i sacharidů. Můžeme vybírat z několika druhů, nejvíc energie a tuku obsahuje nezpracované mléko (asi 4%), naopak nejmíň odstředěné mléko (asi 0,5%). Při větší konzumaci mléka je vhodnější dát přednost mléku polotučnému (s obsahem asi 1,5% tuku).

    Kefír, podmáslí, acidofilní mléko

    Tyto zakysané mléčné výrobky jsou stejně jako mléko zdrojem bílkovin, tuku i sacharidů. Na trhu se nabízí přírodní neochucené výrobky nebo různé ochucené ovocné druhy. Úskalím ochucených druhů je příliš velké množství cukru, a proto bychom měli dávat přírodním verzím. Komu nechutnají samotné, může je zkusit rozmixovat s ovocem.

    Jogurty

    Další zakysaný mléčný výrobek složený z bílkovin, tuku a sacharidů. Na trhu se nachází široká škála druhů lišící se tučností (od odtučněných výrobků, jejichž obsah tuku je snížen na minimum až k velmi tučným, u nichž je tučnost kolem 10%) i příchutí. Ochucené jogurty jsou zdrojem příliš velkého množství cukru, a proto stejně jako v případě ostatních zakysaných výrobků volíme přírodní bílý jogurt nejlépe se střední tučností asi 3,5 %.

    Tvaroh

    Tvaroh je především zdrojem bílkovin a tuků. Vedle neochuceného bílého tvarohu se v obchodech nabízí i řada tvarohů ochucených. Těmto by ale bylo vhodné se vyhnout, jelikož jsou pro potřeby hubnutí příliš sladké. Bílý neochucený tvaroh se nabízí ve 3 variantách s různou tučností. Je možné zvolit tvaroh odtučněný nebo polotučný. Tvaroh je možné ochutit čerstvým ovocem a lehce osladit přírodním sladidlem (lžičkou medu, javorového sirupu, melasy atd.) případně ho použít jako základ pro přípravu slané pomazánky.

    Sýry

    Termizované, přírodní, tvrdé, zrající, s plísní, s bylinkami, s ořechy... Není snadné se v nich vyznat a vybrat ten správný. Některé druhy jsou téměř beztučné, zatímco jiné jsou naopak velmi tučné. Podobné je to i s obsahem bílkovin – některé jich obsahují mnoho, jiné téměř žádné. K redukci tuků jsou vhodné takové druhy sýrů, které mají nižší množství tuku a zvýšené množství bílkovin.

    K nejméně tučným sýrům s vysokým obsahem bílkovin patří např. tvarůžky a cottage. Zvolit můžeme i některý z odtučněných sýrů typu mozzarella light, eidam a madeland light, camembert linessa nebo hermelín figura.

    llluckaaa
    21. bře 2013    Čtené 0x

    Výživová doporučení pro ženy s těhotenskou cukrovkou

    autor: Ing. Lucie Peclová, DiS.

    Základem stravovacího režimu při těhotenské cukrovce je jíst pravidelně aspoň 5 krát nebo 6 krát denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře a případně druhá večeře). Pauzy mezi jednotlivými jídly by neměly být kratší než 2 hodiny a delší než 4 hodiny. V hlavních jídlech by měly být zastoupeny všechny živiny, tedy sacharidy, bílkoviny i tuky, a to v dostatečném množství.

    Sacharidy ve stravě

    Pacientkám s těhotenskou cukrovkou je jejich diabetologem navržena dieta, která určuje, kolik energie, sacharidů a ostatních živin je vhodné během dne sníst. Nejčastěji se jedná o dietu obsahující 225, 250 nebo 275 g sacharidů. Toto množství sacharidů je třeba rozvrhnout do denních jídel tak, aby se minimalizovalo riziko kolísání hladiny glukózy v krvi (tzv. glykémie).

    Ve stravě je nutné omezit potraviny a nápoje obsahující jednoduché cukry. Jedná se především o řepný, třtinový a hroznový cukr, med, obilninové slady, melasu, slazené pečivo a nápoje, neředěné džusy aj. Vyjímku tvoří čerstvé ovoce a mléko. Čerstvé ovoce patří do jídelníčku gestační diabetičky v množství přibližně 200 g denně a je možné ho konzumovat např. ke svačině, přesnídávce nebo druhé večeři. Příjem sacharidů z ovoce se musí započítat do celkového denního příjmu sacharidů. Mléko, kysané mléčné nápoje a jogurty jsou rovněž vhodnou součástí jídelníčku ženy s gestačním diabetem. Příjem sacharidů z těchto produktů se také započítává do celkového denního příjmu.

    Součástí všech denních jídel by měly být potraviny s obsahem složených sacharidů. Jedná se především o brambory, různé druhy mouky, pečivo, těstoviny, rýži a ostatní obiloviny, luštěniny, atd. Je vhodné dávat přednost celozrnným výrobkům, např. rýži natural, pečivu z celozrnné mouky, celozrnným těstovinám atd. před výrobky z bílé mouky, rýže ap. Denně v množství aspoň 300 g by měla být v jídelníčku zařazena zelenina.

    Bílkovinné potraviny

    Vhodnými zdroji bílkovin jsou maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky a luštěniny. Z masa volíme spíše méně tučné druhy jako jsou hovězí zadní, roštěná nebo svíčková, vepřová kýta nebo panenka, krůtí, kuřecí, králík ap. Ryby by měly být konzumovány aspoň 2 krát týdně s množstvím 200 g v jedné porci a můžeme zařazovat sladkovodní i mořské ryby - např. losos, tuňák, sardinky, makrela, filé, štika, pstruh, kapr atd. Z mléčných výrobků preferujeme nízko až středně tučné - mléko do 1,5 % tuku, jogurty do 3 % tuku, tvaroh do 4 % tuky a sýry do 30 % tuku v sušině. Konzumace luštěnin v těhotenství může některým ženám způsobit nadýmání. V těchto případech vybíráme raději méně nadýmavé druhy luštěnin jako jsou červená čočka a fazole mungo nebo adzuki. Při přípravě ostatních druhů dbáme na vhodnou úpravu - několikrát měníme vodu, ve které se těstoviny namáčejí a později vaří, a po uvaření luštěniny rozmixujeme. Takto můžeme luštěniny konzumovat např. v polévkách, pomazánkách nebo kaších.

    Tuky

    Tuky jsou důležitou součástí stravy těhotné diabetičky. Při výběru vhodného tuku je potřeba zvážit, k čemu bude tuk používán. Za studena je možné použít rostlinné roztíratelné tuky jako jsou Rama nebo Flora pro namazání na pečivo nebo do pomazánek. Občas je možné k tomuto účelu použít i čerstvé máslo. Na salátovou zálivku můžeme využít panenský olivový nebo řepkový olej. Pro použití v teplé kuchyni je třeba zvolit tuk k tomu určený - např. řepkový, olivový nebo slunečnicový olej. Doporučené množství oleje, másla nebo roztíratelného tuku v jedné porci je 15–20 g. Výbornými zdroji tuků jsou i semínka (např. lněná nebo dýňová) nebo oříšky. Při jejich konzumaci je ovšem třeba myslet na obsah sacharidů a započítat ho do celkového denního příjmu.

    Pitný režim

    Žena s gestačním diabetem by měla dodržovat správný pitný režim a průběhu dne přijmout 2–3 litry tekutin. Vhodnými nápoji jsou např. stolní voda, nízko až středně mineralizovaná voda, ovocný čaj, voda s citrónem aj.

    Jak stravu připravit

    Při přípravě stravy je třeba dbát na vhodnou technologickou úpravu pokrmů. Maso, ryby a vejce je nutné vždy dostatečně tepelně ošetřit. V případě zeleniny volíme takový druh úpravy, který umožní zachování maximálního množství vitamínů a minerálů. Vhodná je konzumace za syrova nebo po krátkodobé tepelné úpravě. Při přípravě jídel preferujeme vaření, dušení, přípravu v páře a pečení před grilováním nebo smažením.

    Čemu je potřeba se vyhýbat

    Do jídelníčku těhotné diabetičky nepatří syntetická sladidla, potraviny obsahující konzervanty, barviva a jiná aditiva, alkohol, výrobky ze ztužených tuků a nedostatečně tepelně upravené živočišné produkty.

    Jak sestavit jídelníček

    Pro sestavení Vašeho jídelního lístku je možné využít tzv. rámcový jídelní lístek. Jako příklad zde uvádím rámcový jídelní lístek pro diabetickou dietu s 250 g sacharidů, 80 g tuků, 95 g bílkovin a 8800 kJ.

    Při volbě druhu a množství přílohy, pečiva, luštěnin, ovoce a mléčných výrobků se řiďte obsahem sacharidů v potravině (najdete např. zde: http://www.lecbacukrovky.cz/vymenne-jednotky). V případě zeleniny platí pro většinu druhů, že není potřeba při konzumaci v běžném množství (do 200 g) počítat množství obsažených sacharidů. Jedná se o hlávkový salát, brokolici, květák, brokolici, česnek, cibuli, ředvičky, okurku, zelenou fazolku aj.

    Rámcový jídelní lístek pro diabetickou dietu s 250 g sacharidů, 80 g tuků, 95 g bílkovin a 8800 kJ.

    Snídaně: 50 g S

    0,25 l nápoje (např. bílá káva, mléko, čaj s mlékem ap.)     10 g S

    80 g pečiva                                                                                       40 g S

    15 g rostlinného roztíratelného tuku nebo másla

    50 g bílkovinné potraviny (tvaroh, sýr, uzenina aj.)

    Přesnídávka: 30 g S

    ovoce                                                                                                 10 g S

    40 g pečiva                                                                                     20 g S

    Oběd: 60 g S

    100 g masa

    (nebo 200 g ryby, nebo 70 g tvrdého sýru, nebo 100 g tvarohu)

    20 g oleje

    15 g mouky                                                                                    10 g S

    zelenina                                                                                           10 g S

    příkrm                                                                                            40 g S

    Svačina: 30 g S

    0,2 l mléka                                                                                    10 g S

    40 g pečiva                                                                                   20 g S

    Večeře: 60 g S

    100 g masa

    (nebo 200 g ryby, nebo 70 g tvrdého sýru, nebo 100 g tvarohu)

    15 g oleje

    15 g mouky                                                                                     10 g S

    zelenina nebo ovoce                                                                    10 g S

    příkrm                                                                                            40 g S

    II. večeře: 20 g S

    40 g pečiva                                                                                    20 g S

    20 g bílkovinné potraviny (sýr, tvaroh, šunka, aj.)