mariegroth
30. zář 2020
2747 

Čištění a bělení zubů: Moje rady a zkušenosti

Pokud na Koníku něco často slyším, pak je to následující: “Tvůj muž vypadá jako Ross z Přátel.” A druhá věc: “Jak se staráš o zuby, že je máš tak bílé?

V článku najdete moje rady a praktiky ohledně péče o dětské a dospělé zuby. No, a pokud vás zajímá bělení s produkty z drogerie, ale také se surovinami, které pravděpodobně máte už doma, tak tento článek je přesně pro vás.

Každodenní péče

Řekla bych, že nedělám nic extra. Zuby si čistím alespoň dvakrát denně po dobu dvou minut. Můj elektrický kartáček má v sobě časovač a sám se vypne po dvou minutách. Používám tento od společnosti quip.

Každé dva měsíce mi poštou automaticky přijde nový nástavec. Dost se také věnuji správnému čištění. Pohyby kartáčku v ústech jsou důležité. Nezapomínám ani na mezizubní prostory. Používám dentální nit s aktivovaným černým uhlím. Od zubařky mám ústní vodu, která je vysoce účinná. Po jejím použití mám pocit dokonalé zubní čistoty a hlavně nemám suchá ústa, což mnohé ústní vody způsobují. Pokud bych ale měla zmínit oblíbenou ústní vodu z drogerie, pak je to jedině Crest. A tím se dostáváme k mé oblíbené zubní pastě, kterou používám nepřetržitě přes rok - Crest Whitening Therapy Charcoal .

Právě černé uhlí má skvělé bělící účinky, a proto ho často naleznete v různých pastách a dalších bělících produktech. Vím, že pasta Crest v ČR k sehnání není, ale zkuste se po ní podívat v zahraničí. Za mě je tohle jejich nejlepší pa

Určitě také musím zmínit, že si dávám pozor na pití, které dokáže zuby zabarvit. Nebojte se, rozhodně si neupírám kávu a občasný sladký nápoj typu coca-cola. Tyto tekutiny se ale snažím pít přes brčko. A dodám, že také nekouřím. 

Péče o zoubky našeho batolete Mavericka je poměrně ještě jednoduchá. Zuby čistíme zatím jen navlhčeným kartáčkem sloníkem od Dr.Brown’s. Pokud se mnou Maverick hodně zápasí, pak raději sáhnu po kartáčku prstovém od stejné značky. První pastu začneme, na doporučení lékaře, používat až za 6 měsíců. 

I u Mavericka se snažím dbát na stravu. Cukr je v USA snad i ve vzduchu. Opravdu nejsem fanaticky proti cukru, ale to neuvěřitelně velké množství cukru v potravinách je někdy alarmující. Jeho jediné pití je voda, mateřské a umělé kozí mléko. Po poslední lahvičce vyčistíme zoubky a pokud se vzbudí na mlíčko, tak přetřu zoubky navlhčenou gázou.

 A protože mu teď rostou zoubky, také mu mrazíme různá kousátka. Nejčastěji kaktus a meloun. Také používáme krmící dudlík, do kterého dám kostičku ledu a on si ho pěkně cucá.

Dentální hygiena

Mnohem důležitější, než bílé zuby, jsou zdravé zuby. Dvakrát ročně chodím na dentální hygienu a opravdu si to nemohu vynachválit. Miluji ten pocit čistých zubů a když prostě víte, že jsou profesionálně vyčištěné. Opravdu doporučuji na hygienu chodit a udělat z toho prioritu. I toto čištění napomáhá k udržování pěkné barvy zubů. 

Bělení zubů - produkt z drogerie

Konečně se dostávám k péči, na kterou se často ptáte. Bílé zuby se mi líbí, přidávají mi na sebevědomí a je to moje osobní preference. 

Zuby si exkluzivně bělím pásky Crest, které jsou v USA k dostání v každé drogerii a dalších obchodech. Používám je přes osm let a nemohu si je vynachválit. Vlastně jsem je začala používat proto, že jsem jako chudý student neměla peníze na profesionální bělení, které začíná na $200. Pásky používám zhruba každých devět měsíců. Vynechala jsem je v těhotenství. Vlastně ani nevím, jestli jsou v těhotenství nedoporučovány, ale prostě jen tak pro jistotu jsem tenkrát pásky vynechala. Existuje několik druhů a já mám nejraději tento druh. Pásky se přikládají na zuby každý den po dobu dvou týdnů vždy na třicet minut.

Bělení s pomocí pásků jsem přiznala všem zubařům, které jsem v USA navštívila a nikdy mi za to nevynadali, jen zopakovali, že bych je neměla bělit příliš často a nenechávat pásky na zubech přes doporučený čas. Přesto bych se ujistila, že JAKÉKOLIV bělení vám neudělá neplechu se zuby. Bělení není vhodné pro citlivé zuby! Pokud máte všeobecně potíže se zuby, raději bych to neriskovala a možná vyzkoušela jen domácí šetrné metody.

Poslední věc ohledně těchto pásků - V USA je dovolené volně prodávat pasty a bělící pasty s mnohem větším obsahem peroxidu. To je důvod, proč se Crest oficiálně nemůže prodávat v Česku. To je ovšem nedělá nebezpečným zbožím. Produkty Crest jsou nejpoužívanější značkou zubní pasty v USA a jsou přísně testované FDA (Úřad na regulaci jídla a léků). Nemám strach tyto výrobky používat. Na druhou stranu, ne každý člověk se chce pouštět do domácího bělení. Zuby máme jen jedny. 

Domácí bělení

Za bělící prostředky na zuby nemusíte utratit tisíce. Domácí bělení je ideální pro "začátečníky" a je levné, praktické a vsadím se, že většinu potřebných produktů máte už doma. Všechny metody mám vyzkoušené. A určitě je praktikujte opět "jednou za čas".

Živočišné uhlí

Rozemelte nebo roztlučte jednu pilulku uhlí. Namočte obyčejný zubní kartáček a nasypte na něj prášek. Čištěte po dobu dvou minut. S práškem buďte opatrní, je to poměrně nepořádná činnost. Potom si vypláchněte ústa a hotovo!

Jedlá soda a citron

Smíchejte jednu čajovou lžičku a dvě čajové lžičky šťávy z citronu. Měla by se vám vytvořit řidší pasta a tou si vyčistíte zuby. 

Kurkuma, kokosový olej a jedlá soda

Bělit si zuby kurkumou se může zdát směšné, neboť toto aromatické koření je žluté. Výsledky vás ale určitě mile překvapí. Smíchejte jednu polévkovou lžíci s jednou čajovou lžičkou kurkumy a jednou čajovou lžičkou jedlé sody. Výsledkem je opět bělící pasta!

A jak se u vás staráte o zoubky vy? Máte vyzkoušené nějaké další domácí bělení? Budu se těšit na vaše komentáře a vaše zkušenosti.

.

.

.

.

.

#drbrowns

#drbrowns_clanek

Zrovna tu sodu s citronem bych pro dlouhodobe pouzivani nedoporucovala, paklize ma clovek sve zuby rad.

30. zář 2020

@symcca Ano, urcite ne. I to domaci beleni by melo byt jednou za cas.

30. zář 2020

Tak moc bych chtěla mít bílé zuby. Jenže se svým extrémním sklonem ke kazivosti bych si akorát zadělala na problém. No a i kdybych nakrásně chtěla porušit svoje předsevzetí, tak mi to stejně bude na nic. Mám všechny zuby hodně plombované a v puse asi 7 korunek. Takže když bych se pustila do bělení, ty výplně a korunky zůstanou v barvě původní a budu vypadat jak klaun.
Musím říct, ze krásné zuby jsou snad jediná věc, kterou závidím neskutečně. Mně nebylo dopřáno, mám v puse už neskutečných peněz, leč platím za výdrž a ne za estetičnost, vždycky si zubů u lidí všímám. Snad se krásných zubů dočkají aspoň moje holky.

30. zář 2020

Mě by zajímalo jak to celé v USA vychází ?Kolik třeba stojí návštěva dentální hygieny a kolik běžná zubní ošetření. Díky

30. zář 2020

@malenka3 Premyslela jsi o falzetech? Nebo teda nevim, jestli je to spravny vyraz. V anglictine je to veneers. Znam par lidi, kteri je maji a vypadaji dobre.

30. zář 2020

@veinnna Zalezi na tvem pojisteni. Za hygienu platim $80. Preventivni prohlidku mi plati pojisteni, ale zuby tady jdou do tisicu. Jednou jsem platila $600 jen za rentgen. Zubni pojisteni tady neni povinne

30. zář 2020

@mariegroth ano, přemýšlela, ale to prezentuje zbroušení skloviny, aby se daly nalepit. To je zásah do zubu a to nechci, s ohledem na stav mých zubů se snažím udržet každý stůj co stůj a tohle je velký zásah do něj 😟

30. zář 2020

@malenka3 Aha, Aha moc o tom nevim. Nekde jsem cetla, ze je to kontroverzni, takze to bude asi ono. Hele, kazdy mame neco. Nikdo neni dokonaly

30. zář 2020

Díky že si tenhle článek napsala, fakt už mě přestávalo bavit číst pod každou tvoji KZ, a mě zaujaly ty tvoje/vaše bílé zuby. Máš nějaké tipy? 😂😂😂

30. zář 2020

@symcca No to rozhodně ne, sůl na zuby nepatří hrozně rychle bys je odpravila. Raději koupit bělící sady nebo něco "bezpečnějšího" :D

31. led 2022

Začni psát komentář...

Odešli