mblumtritt
25. říj 2017
1936 

Hledám dlouhodobou antikoncepci, zn.: Děti a byt už mám

Již před tím, než jsme byly tři, jsme byli s mužem rozhodnutí, že budeme chtít jen jedno dítě. Během mého „báječného“ těhotenství a ještě „lepším“ porodu mé dcery Medy se to i potvrdilo- znovu už absolvovat tento proces nechceme, navíc se nám potvrdilo i to, co jsme si o sobě mysleli už jako bezdětní – chceme vložit veškerou péči a energii jen pro ní.

Ujasnění, že nechci mít další děti, během vlny druhátek všech mých kamarádek, pro mne bylo příjemné – málokdy si bývám něčím jistá.
Horší byla otázka, jak svou plodnost nevyužívat po další dlouhé roky- volba antikoncepce se překvapivě ukázala jako nejtěžší oříšek celé záležitosti.

Restart cyklu po porodu

Přestože jsem plně kojila celý první rok dcery, jelikož má drahá dcera byla kozomila a kromě jogurtu a okurek odmítala jíst úplně všechno, co jsem jí s láskou podávala, menstruovala jsem velmi brzy, asi třetí měsíc po porodu.

Mé cyklické já si během těhotenství asi dobře odpočinulo, protože můj cyklus byl na minutu přesný a všechny cyklické fáze se mi nabízely s maximálním prožitkem – ovulace, kdy jsem nebyla schopna myslet několik dní na nic jiného než na sex byla ta lepší část cyklu, po němž přícházel stejně silný premenstruační syndrom- návaly vzteku, záchvaty zuřivosti, pláče a probdělé noci s uvažováním o své vlastní existenci.

V době menstruace jsem obvykle první tři dny ležela v křeči a nedokázala být vzhůru.
Navíc vzhledem k tomu, jak asi silné bývaly moje ovulace jsem začala mít obavy o to, zda antikoncepční metoda, kterou jsme roky bez problému používali- přirozená antikoncepce s ohledem na plodné dny, je ještě tak účinná a bezpečná jako v dobách, kdy by nám nevadilo, kdybych otěhotněla a kdy jsem ani o tom, že bych otěhotnět mohla, moc nepřemýšlela - bylo to prostě jedno.

Nyní, v přesvědčení, že otěhotnět prostě nikdy znovu nechci, jsem v očekávání každého cyklu s každou hodinou zpoždění, kterou jsem si předem způsobovala nervozitou, šílela.

Stop nervům a PMS

Kvůli obavám z otěhotnění a nedůvěře k přirozené antikoncepční metodě, kterou jsem si strachem z otěhotnění vypěstovala, a také z vyčerpání z měnících se nálad a mučícím stavů během premenstruačnímu syndromu jsem se pomalu rozhodla, že vyzkouším hormonální antikoncepci. Kdysi, jako náctiletá, v dobách pubertálních vztahů a prvních lásek, kdy se prakticky nedělalo nic jiného, než souložilo, jsem jí brala a moc mi to vyhovovalo, bylo mi po ní dobře, neměla jsem žádné potíže.

Když jsem před deseti lety začla žít s manželem, časem, po získání vzájemné důvěry, jsem jí pro nadbytečnost vysadila.

Bohužel za tu dobu se pohled na hormonální antikoncepci změnil, už se nepokládala za tak geniální výdobytek doby a spíše než o přínosech se o ní teď hovoří v souvislosti s riziky, které s sebou její užívání nese.

Hormonální antikoncepce není jednoduché řešení

Zdravotní rizika užívání antikoncepce jsou často diskutovaná.

Po mnoha výzkumech a upravování dávek obsažených hormonů, které se během let velmi snížily, jsou její vedlejší účinky prokázány a jejich seznam se rozšířil. 

Mezi známá rizika, jako je riziko vzniku trombóz či embolií, se v posledních letech prokázal vliv na růst nádorových onemocnění, vysoká zátěž pro trávicí systém a játra a také alergické změny na pokožce.

Zdravotní rizika fyzické schránky našeho těla jsou prokázaná, mne nejvíc vadí vedlejší účinky na poli ovlivnění psychiky, které jsou stále předmětem spekulací a spíše subjektivních pocitů jednotlivých uživatelek. 

Uměle vyvolaný cyklus bez ovulace a všech jejích hormonálních bonusů vede často k nechuti na sex.

Absence cykličnosti v případě boje s PMS může být výhodou při potlačení těch negativních emocí a výkyvů, na druhou stranu ale přichází emoční útlum i v ostatních fázích cyklu, které jsou nám ženským přínosem.

Často se hovoří o tom, že ženy užívající HA se díky vymazání své cykličnosti a změnám, které hormonální zátěž přináší, chovají jako muži a tento jev vede také ke špatnému výběru životních partnerů.

Skvělý dokument na toto téma je ke shlédnutí zde v archivu ČT. 

Těmito poznanými okolnostmi, které jsem jako nepociťovala,změnil můj názor na její užívání jako na komfort bez rizika.

I přes své vnitřní přesvědčení, že HA není to zrovna to nejlepší, co pro svoje tělo mohu udělat, ze zoufalství a zvědavosti jsem se rozhodla jsem  pro experiment, zda mi dokáže antikoncepce na moje potíže s psychickými problémy během cyklu pomoci. Uvědomovala jsem si, že příznivější pro celou mou situaci by bylo zkusit pracovat na přijímání své cykličnosti, ale vzhledem k okolnostem jsem se rozhodla pro jednoduché řešení.

Také jsem si od „prášků“ slibovala, že mi přinesou klid ohledně nechtěného těhotenství. S vědomím a znalostmi, co hormonální antikoncepce může způsobit, jsem si ji nechala předepsat  s tím, že ji použiji jako lék a uvidím, zda mi pomůže. A doufala jsem v lepší zítřky.

Hormonální antikoncepce jako lék

Během prvních měsíců užívání se nestalo téměř nic, krom úlevy od silného krvácení, které jsem mívala, a s ním spojené bolesti. Vůči sexu jsem ovšem pociťovala úlevu, že jsem chráněna před nechtěným otěhotněním, a pomohlo mi to k uvolnění.

Výkyvy během cyklu jsem pociťovala stále, ačkoli s vědomím, že se jedná o uměle vyvolaný pseudocyklus. Stále jsem přibližně věděla, kdy bych asi měla ovulovat a kdy se blíží onen týden před menstruací. Premenstruační stav se zmírnil, ale nepominul. Spása přišla až v okamžiku, kdy jsme bleskově zvolili termín dovolené a já na ní nechtěla menstruovat, takže jsem použila dvě plata bez přestávky, abych zabránila krvácení.

Teprve v tuto dobu jsem si všimla, že jsem dokázala delší dobu fungovat bez depresivních stavů a poměrně dlouho jsme se s mužem nepohádali a dokázali se kolem sebe pohybovat bez řevu. Poprvé po delší době mi bylo dobře a nenesla jsem následky premenstruačního týdne dalších několik dní.

Happy end se nekoná

Ukázalo se, že zřejmě jediné řešení mého problému by tedy zřejmě bylo nemenstruovat už nikdy a vůbec, což jsem naštěstí se zachováním trochy mé kdysi zdravé mysli zavrhla.
Zároveň jsem si také uvědomila, o co jsem přišla v těch „lepších časech“ - boje bláznivá ovulace a velká chuť k sexu a s ní velké napojení na celé moje tělo, kdy jsem si bez většího snažení mohla užívat dlouhé a mnohonásobné orgasmy, byly nyní jen sladká vzpomínka. Uvědomovala jsme si, že komfort nekrvácení a nehoršících se nálad jsem vyměnila za minimální potěšení a téměř nulové chuti na sex, kterou jsem dokázala udržovat jen ve snaze hledání starých postelových časů.

Výsledek se změnil, okolnosti nikoli

Nyní při načínání posledního plata antikoncepce, ke které už nechovám žádné pozitivní city, jen si chci užít poslední letní dovolenou jako zaručeně neplodná, jsem tam, kde jsem byla před asi devíti měsíci, kdy jsem načnula to první.

Nechci mít další děti, nechci trpět premenstruačním syndromem a nechci přijít o svoje ženství, které souvisí s mým sexuálním životem víc, než jsem si myslela.

Čeká mne poprázdninová návštěva gynekoložky a rozmýšlení, jakou cestou se se svými vaječníky a dělohou vydáme. 

Mými dalšími možnostmi zřejmě bude úprava dávkování antikoncepce a zřejmě i její změna, či vydání se zcela jinou cestou. Možná je to výzva začít dělat věci jinak.

Možnosti dlouhodobé antikoncepce

Mám několik dalších možností volby dlouhodobé antikoncepce, konkrétně je popisuji v dalším článku. 

Vzhledem ke své extrémní citlivosti se obávám děložního tělíska, že ho ucítím, volba toho nehormonálního by se mi moc líbila, obávám se však silnější a nepravidelné menstruace a můj problém s PMS by se tím neřešil. Názorů na jeho používání je i na Koníkovém foru o něm požehnaně a velmi se různí. 

Volba hormonálního tělíska je se obávám trochu z bláta do louže, ačkoli hormonální dávka je nejnižší že všech hormonálních antikoncepcí. Nevyřešil by se ale můj vnitřní boj s tím, že mám všeobecně k léčivům odpor a moje poslední antikoncepce je spíš krok zoufalství. Možná mým přesvědčením, že je hormonální antikoncepce špatná volba, jsem si předem její pozitivní účinky zazdila. Rozhodně se ale o tom poradím se svou lékařkou, rozsáhlá diskuze k přečtení je zde na Koníkovi také.  

Ze všech mých obav tedy vyplývá, že mne čekají měsíce zkoušení a hledání a také rozhodnutí, jakou cestou se vydat. 

Konečné řešení naší plodnosti - sterilizace?

O podvázání vaječníků jako o jednorázovém a konečném řešení mé plodnosti, které by se mi z hlediska pohodlnosti a jistoty líbilo nejvíc, jsem hodně četla a vážně o něm uvažovala asi deset sekund. Ačkoli má má otázka ohledně dalšího dítěte roky negativní odpověď a po tom, co jsem se bolestivě stala mámou evidentního jedináčka, zcela vyřešena, naštěstí jsem se za roky mého dospělého života poučila o tom, že nikdy neříkej nikdy je třeba dodržovat.

Ačkoli si nyní nedokážu představit mít či chtít další dítě, vím, že nedokážu dohlédnout za horizont událostí třeba za pět let, kdy ještě nebudu tak stará, abych nemohla další dítě chtít/mít. Proto o sterilizaci neuvažuji zatím vůbec, navíc zatím v české republice není dostupná jinak, než operativně, a do té možnosti bych vzhledem ke svým stavům po operačních zákrocích asi také nešla.

Vasektomie, čili sterilizace muže za pomocí prerušení chámovodů, je zatím tabu, o kterém můj muž nechce vést rozhovor.

Poučená, ale stále na začátku

Po několika měsících zkoumání svého těla v cyklu, který se po porodu nahodil do nejvyšších otáček, a vlivu hormonální antikoncepce na něj, jsem toho moc nevyřešila a čeká mne další zkoušení, která metoda chránění před početím mi bude dlouhodobě vyhovat.

Nyní mne teda čeká další pokus o tlumení premenstruačního syndromu, zřejmě tentorkáte přírodní cestou a pravděpodobně vyzkoušení děložního tělíska.
Snad jsem podělením se o svůj hormální experiment přinesla informace některé další ženě, která řeší dlouhodobou antikoncepci či také PMS.
M.

Zdroj: antikoncepce.cz; Wikipedia

Obrázky: flickr.com, pixabay.com

#antikoncepce #premenstruacnisyndrom #pms #jedinacek #otehotneni

Mam 2 děti a další uz nechceme..polikat prasky nechci kvuli svemu telu a telisko zase vadi memu muzi tudiz jsme se rozhodly pro naplasti Evra a spokojenost!

25. říj 2017

Omlouvam se-polykat 🙂

25. říj 2017

@viktorkaa akorát, že z náplasti se uvolňují taky hormony, takže možná pošetříš trošku játra, ale jinak pořád máš hormonální antikoncepci. Sama bych potřebovala nějaké dobré řešení ,ale nenacházím ho ☹

25. říj 2017

Taky resim tuhle otazku. Cekame druhe a pak dloouho o zadnych detech nechci slyset.
Pilulky absolutne odmitam, skrz me zdravotni problemy, kt mi zpusobovaly.
Telisko po precteni, co dokaze udelat, me taky nepresvedcilo.
Zatim jsem naklonena jedine k LadyComp nebo jemu nejakemu pribuznemu.

25. říj 2017

Já už žádné děti neplánuji. Jednak věkem, i když není tak závratný. Druhak finanční stránkou. Představa toho, že opět z mateřské a rodičáku a mého muže platu táhneme celou domácnost a další dítě, mě děsí.
Prášky mi po druhém porodu začaly dělat problémy. Ani ne tak ta kojící verze. Až po dokojení ta běžná. Mám za sebou změnu za jinou a problémy byly stále. O prázdninách jsem se rozhodla švihnout s balením do koše (pardon do lékárny) a od té doby nemám bolesti hlavy, nejsem hnusná, nejsem protivná, nejsem za příšeru, sex je lepší ... No muž teda hudrá na kondomy, ale to je jeho problém.
Poslední dobou uvažuji o formě sterilizace - buď já nebo muž. Ten teda zatím "neslyší". U ženy se dá zvolit forma odebrání vejcovodů a plodnost zůstává. Možnost mít dítě po IUI nebo IVF otevřená. Uvidím, co ukáže čas ... do přechodu daleko, máma ho měla hodně pozdě a prý se to dědí.

25. říj 2017

Držím vám palce ženy, ať si najdete co sednete... Já jsem po napsání článků už hormonálku vysadila a jsem ráda. Byla jsem rozhodnutá pro přirozenou antikoncepci, jako jsme to dělali vždycky, dyt proč, nebyl s tím nikdy problém. No a minulý týden přišla kamarádka že po letech stejného provozu je těhotná. Tak to mi taky moc nepomohlo :D :D

25. říj 2017

Chceme druhe a posledni. Antikoncepci nechci a telisko nemuzu z duvodu cyst. Pro me je jedinym resenim kondom.

25. říj 2017

@mblumtritt Hlídám si ovulaci pomocí testů. Před ní používáme kondom, po ní už nic. Možná mě to jednou vypeče, ale řekla bych, že pravděpodobnost je minimální.

25. říj 2017

I já toto po dětech řešila.zadne další už nechceme,hormony nechci já,kondomy u nás jaksi nebyly spolehlivé- jsme lemplove...takže můj muž to vzal na sebe a kupodivu i můj cyklus se tím změnil,jsem víc v klidu a oba si užíváme 👍

25. říj 2017

@kajalka já na sobě poznám ovulaci i bez testu, zcela spolehlivě. Taky mi to roky fungovalo, tak také doufám, že nevypeče, když nejvíc spoléhám :D

25. říj 2017

Po dvou dětech jsem vysadila pilulky a řešila,jak dále.Vsadili jsme na kondom,ale po "nehodě" jsem potřetí otěhotněla.Po přerušení těhotenství jsem začala používat spermicidy ve formě globulí a jistíme to přerušovanou souloží.Takže kdyby náhodou,o zbytek se postará globule.Ano,nevýhodou je plánování styku,ale už jsem si zvykla a vychází nám to už několik let.

25. říj 2017

Jsem těhotná potřetí a čeká mně planovany císař. Jediná výhoda, kterou v cisari vidim je planovana sterilizace 😀😀 taky jsem se bala, ale kdyby nam (ha ha) ruplo v kouli, tak je vzdy.moznost umělého... a já se na ten klid a pohodu šíleně těším 😀😀

25. říj 2017

@mblumtritt já se čím dál více přikláním k odebrání vejcovodů, akorát se trochu bojím toho, aby přechod nepřišel zbytečně brzo. Mám kamarádku po tomto zákroku, teď v 45 letech prožívá přechod a gynekolog jí řekl, že tím zákrokem se to uspíší

25. říj 2017

Potřetí ( jsem 7m. po porodu ) jsem otěhotněla přes prášky, takže už nevěřím, že je to 100% ochrana. Teď mám antiko v injekcích, a je fakt, že chuť na sex je na bodu mrazu.. Tělísko nechci, všichni v okolí s ním mají špatné zkušenosti a implantát se prý rád zanítí. Škoda, že sterilizace u ženy stojí tak moc, hned bych na to šla.

25. říj 2017

@anetka1701 Upřímná závist! :D

@mmddss Taky jsem o tom slyšela a zrovna dobrý bonus to není, moje maminka byla v přechodu od asi 40ti, protože měla potíže se štítnou žlázou, a průběh a dopad urychlení toho procesu nic moc...

@maritina čím dál víc přemýšlím, že až jednou budu mít peníze (ha, ha 🙂 ) takže do toho asi půjdu, i s rizikem té operace. Myslím že by to dodalo hrozný klid.
Jinak hormonálně to na mne působilo uplně stejně, těším se, až to tedka vyprchá, nastoupí normální cyklus a pokud v PMS nevyvraždím rodinu, snad přijde i sex jako dřív :D

25. říj 2017

@mblumtritt hele antinu jsem brala chvíli, fakt chuť na sex 0-0-prd :( ať si říká kdo chce co chce, dělá to s náma fakt strašný věci... Bez antikoncepce je to super, s ní jsem fakt frigidka :( Za tu sterilizaci jsem ráda... Sice se to ve mně mele, ale IVF je kdyžtak jistota :D

25. říj 2017

@aklin určitě kondom není jediné řešení. Máme tu spermicidy, pesary, symptotermální metoda.

@anetka1701
@maritina
@mblumtritt někde jsem četla, že podvázáním vejcovodů se žena nezbaví menstruace, je to tak? Nějak jsem to víc nezkoumala, ale třeba kvůli tomu bych raději řešila jinou antikoncepci.

25. říj 2017

@kuk93 je to pravda. Ale mně menstruace nevadí... Je to přirozená věc 🙂 Než řešit hormony a cizí tělesa v děloze, tohle je pro mně nejsnažší a nellepší řešení...

25. říj 2017

Já uvažuji nad pesarem, přijde mě to z té nehormonální antikoncepce jako nejlepší řešení

25. říj 2017

@kuk93 Jasně, cyklus pořád běží... Když mrkneš na můj blog tady, je tu článek o Metodách dlouhodobé antikoncepce, tam je popsaný, jak to funguje a co to obnáší...

26. říj 2017

Ten konec me teda dorazil. Chlapska jesitnost. Skoda, ze tu ani nikdo z diskutujicich nezminil vasektomii. Jako zena se muze nicit hormonama, jit na sterilizaci, prozit problemy spojene s predcasnym prechodem, kylou, atd., a chlap je jako z obliga? Vasektomie je mene invazivni, stejne ucinna, vratna, vse funguje nadale a akorat par dni boli pytlik. V porovnani s jizvou po cisari, nastrihem, atd. zadny velky rozdil. Jo, muz se taky cukal, nikdo nema chut si nechat rezat do sourku, ale po podani kvalitnich informaci, zkusenosti, atd. proti tomu nic moc nema.

27. říj 2017

@maii můj muž to má,jak jsem psala výše...a spokojenost

27. říj 2017

@maii U nás je to zatím otázka peněz, ale časem si myslím, že by do toho muž šel. Vzhledem k Tebou jmenované jizvě po císaři atp., já už jsem si vše vybrala :D

27. říj 2017

@properjoey Hrdina 🙂 Myslím že u nás to není tak rozšířené, jako v zahraničí. Ale věřím, že i to se časem změní.

27. říj 2017
Komentář byl odstraněný

MS nemám,ale musím se chránit. Řešíme to kondomem. Prášky, ani tělísko nechci.

27. říj 2017

@properjoey jo ahaaaa, ja to z toho pochopila, ze muz ... si dava pozor :D

To je super, jestli jste oba spokojeni, to je proste parada! Muz je pasak, tady se o tom fakt jeste moc nemluvi. I ta cena je minimalne polovicni, nez sterilizace (na vlastni zadost), minizakrok, kdy rano nastoupi a po obede je uz doma, cena skoro srovnatelna s Mirenou (nebo s HA na par let). My nad tim vyhledove taky uvazujeme, tak si rada prectu jakoukoli osobni zkusenost.

@mblumtritt tak snad na to muz pristoupi! ;) Fakt asi chce jen informovat a informovat. Je to sice taky zakrok, taky se to muze zanitit, ale je to o necem jinem, kdyz to je v dutine brisni, dela se to pres celkovou anestezii, pak ty predcasny prechody, brrrr...

Jako konecne se prestava mluvit o HA jako o vynalezu stoleti, magicke pilulce, po ktere nehrozi zaaaaadna nebezpeci, kterou lze brat x let v kuse, ktera vubec neovlivnuje krome mnoha procesu v tele zeny i zivotni prostredi, atd. atd. Tak ted jeste by to chtelo zacit propagovat nehormonalni metody, aby mely pary z ceho vybirat. Chapu, ze pro mlade pary jsou asi vhodnejsi jine metody (telisko, kondom+spermicid, symptotermalni metoda, pesar), ale nejaky uspesny a dobre vypadajici chlap, otec od rodiny, by o tom treba moh promluvit do eteru... hmm... 🙂

@mmddss - no a nebyla by u vas reseni prave vasektomie? ;)

27. říj 2017

@mblumtritt
Vasektomie je zákrok na deset minut.Muž nemusí být hrdina, naopak. Je to naprosto přirozené vyústění vztahu, kde už jsou děti vyřešeny. Manžel absolvoval a od té doby i několik jeho kamarádů a naprosto bez komplikací. Lepší než huntovat ženě tělo hormony

29. říj 2017

@simkar Paráda! Výhledově po zlepšení jiných situací určitě na pořadu dne.

@maii Myslím, že Ha už pomalu odzvonívá. Když jsem s ní začla, a to už je patnáct let, byla na vrcholu a těch, kdo hlásali, že to není uplně výhra, bylo minimum. Po tom co jí asi téměř všichni vyzkoušeli a nahlédli do celé její problematiky, pomalu končí její sláva. Bylo to fajn, těch pár let kdy jsme byli mladý, nic moc jsme nechtěli řešit... a taky s tím nikdy nebyl problém. časy a situace se mění, nicméně zatím ve všech směrech, které ženy kdy řešily, k lepšímu 🙂 pomalu, ale jo 🙂

30. říj 2017

Taky jsem ted resila jakou antikoncepci. Jsem ted pul roku po druhém porodu a další prcek nepřichází v úvahu takže pi dlouhém čtení a hledání. Jsem se rozhodla pro telisko mirena. Byla jsem si to nechat dat minuly týden. A zatím spinim a trochu me poboliva břicho. ... ale myslím že jsem se rozhodla spravne. 😉😊. A budu pak mo spokojena.

31. říj 2017

My máme kondomy, nechtěla jsem si lámat hlavu a dumat hodiny nad tím, co by šlo jinak. Jednoduché, efektivní. A pokud bych už fakt nikdy děti nechtěla, tak si podvážu vejcovody a muž vasektomii.

1. lis 2017

@mblumtritt

Já myslím, že ne, místo prášků si holky zavádí tělíska a náplasti a myslí si, že to není hormonální...

1. lis 2017

Začni psát komentář...

Odešli