no_title
10. kvě 2019
1017 

O domporodech a kojení aneb mediální hon na čarodějnice

“Lidi, vy*erte se na domácí porody! Já fakt nechci jezdit na zbytečně mrtvé děti!!! Brečet až o samotě v sanitce”. Pamatujete si tuto památnou větu? Oběhla snad všechny média před několika týdny. Zveřejnil ji záchranář Daniel na Twitteru. Asi 15 různorodých médií o tomto psalo.

Mezitím vody vychladly, mediální senzace opadla a média se pak zaměřila na jinou dojnou krávu – na kojící aféru v bance. Později se vrátím i k tomuto.

Před několika dny bylo na fb stránce DULA/Laktační poradkyně - Zrozeni Sláskou.cz zveřejněno, co se tehdy u onoho „domácího“ porodu skutečně stalo. Jak už se dalo předpokládat, všechno bylo jinak. Články o záchranáři, co brečel v sanitce, vůbec neřekly, co se stalo. Vlastně řekl jen to, že záchranář brečel v sanitce a nějaké dítě umřelo. Jak? Proč? To nikdo nevysvětlil. Nevím, jak jste to měly vy. Ale já sama jsem máma, porodila jsem díky Bohu zdravého syna a neumím ani vyslovit, jak by mě ztráta syna bolela. Bylo mi úzko z pomyšlení, co se mohlo stát. Mě a většinu maminek zajímala jediná otázka. Proč? Tak pokud chcete vědět, jak to ve skutečnosti bylo, čtěte dál.

Zde je citace z oné fb stránky:

„Toto je autorský text ženy, která před několika týdny přišla o miminko a dovolila mi tento text sdílet 🙏

“Dlouho jsem se rozmýšlela, zda se odvážím podělit o svůj příběh. Naše holčička se narodila doma před 7 týdny, mrtvá.

Byl 272. den těhotenství, nic nenasvědčovalo tomu, že by se porod blížil, moje porodní asistentka právě odletěla na 3 dny do zahraničí. Opouštěla mě s instrukcí, že kdyby se cokoliv dělo, mám jet do porodnice. Nemyslela jsem si, že k tomu dojde.

Ještě ten večer přišly kontrakce, slabounké, měla jsem radost, myslela jsem si, že jde o poslíčky, a že se konečně moje tělo začíná alespoň trochu chystat. Nemohla jsem se dočkat miminka...

Poznala jsem, že rodím až ve chvíli, kdy jsem dokázala nahmatat hlavičku. Odešla voda, zelená, nad tím jsem ale neměla čas přemýšlet, protože v tom okamžiku přišla další kontrakce a hlavička už byla venku. Tělíčko vyklouzlo samo, placenta hned za ním, snad o pár vteřin později. Pupeční šňůra byla úplně bílá. Nepotřebovala jsem studovat vysokou školu (jsem veterinární lékařka) na to, abych poznala, že Johanka je už nějakou dobu mrtvá. Sice jsem se pokusila ji oživit, ale to spíš proto, že tonoucí se i stébla chytá.

Nevím jak dlouho jsem si ji potom chovala, snad několik hodin. Byla nesmírně krásná a já prožívala jakýsi trans, nálož poporodních hormonů, blaženost, která nijak nekorespondovala s tím, co se právě stalo. Nejkrásnější a nejsmutněší okamžiky v mém životě.

Probrečené dni a noci, ty přišly teprve později.

Umyla jsem se, uklidila, zavolala jsem záchranku, už jen proto, aby záchranáři mohli konstatovat smrt. Se záchrankou dorazila i kriminální policie, a musím smeknout, že policisté se chovali velmi mile a profesionálně a že výslechy byly vlastně i docela příjemné.

Byla jsem hospitalizovaná, četla si lavinově šířící se zprávy na internetu a cítila vděčnost, že se potvrdilo to, co jsem tušila - tedy že Johanka zemřela ještě před tím, než porod začal. Nešlo nic dělat.

Podle statistik, které jsem našla a nevím, jak jsou relevantní, v ČR ročně zemře 400 dětí v období těsně před/při/po porodu. Letos je mezi nimi i naše Johanka, vymodlené a dlouho očekávané miminko.

Píšu sem snad proto, že jsem unavená z různých spekulativních zpráv, že toužím potom napsat sled událostí tak, jak jsem je prožívala já, mýma očima.

Děkuji Bohu, že jsem nevěděla, že "rodím" mrtvé miminko. Cítím vděčnost, že jsem se mohla v klidu, v soukromí rozloučit. A cítím vděčnost za těch krásných 9 měsíců, během kterých jsem mohla prožívat ten zázrak, tu radost a ten strach, kdy jsem mohla prožívat, jaké to je, být máma.”

Nyní už víme, co se stalo a přesto je to médiím jedno. Dokonce se jim jedna žena psala, že už se ví, jak to bylo a že to bylo zveřejněno. Ptala se, jestli to nechtějí uvést na pravou míru. Ne. Odpovědí bylo, že to má anonymní zdroj a proto se tím nebudou zabývat.

Možná zdroj anonymní je, ale ten, kdo to zveřejnil, tu maminku zná. Takže vlastně až tak anonymní není.

Přitom existuje anonymní zdroj, které média naopak velmi zajímal. Ano, tušíte správně. Je to ona neblahá kojící aféra v bance, kdy nějaká Lucie napsala na Laktační Ligu a ta pak příběh zveřejnila.

Nevíme, jaká to byla Lucie. Laktační Liga určitě neřekne, kdo to byl, protože by schytala hodně nenávistných reakcí. Proč tedy anonymní zdroj média zajímal ohledně kojícího příběhu a ohledně údajného domácího porodu nikoliv?

Můj názor je takový, že to prostě nesedí do mediálního obrazu, který nám média dávají. Jaký je to obraz? Domácí porody jsou špatné. Kojit na veřejnosti se nemá. Alternativní matky jsou špatné. Jediná správná a zajímavá máma je Agáta. 😀

Média neukazují pravdu. Ukazují to, co lidi chtějí vidět. Co chce vidět valná většina. Nebo – z čeho se dá vytřískat hodně pozornosti a peněz – rozsáhlé hejtovací diskuse návštěvnost stránek rapidně zvýší a tím i sledování reklamy a tím i financí z toho plynoucích.

Druhá stránka věci je, že podobné články zároveň společnost mění. Vezměme si třeba i to kojení na veřejnosti. Část lidí je pro, část proti a část není rozhodnutá. Pokud budeme stále omílat toto téma a vyvolávat záměrně ohnivé diskuse, stane se to, že skupina, která je proti, bude ještě agresivnější. Může se stát, že budou agresivní i v reálu. Což se díky kojící aféře dělo (pár zkušeností maminek kojících venku) nebo si vzpomeňme na útoky na romské děti. Které i když by třeba jejich rodiče nebyli kdovíjak svatí, za to prostě nemohou. Nebýt horlivé medializace, tyto věci, by se nejspíš nestaly.
A část lidí, kteří názor nemají. Mohou být nakonec proti, protože ne každý si umí udělat svůj názor a pokud je nenávisti více, je snadné ji přejmout. I k tak normální a přirozené věci, jako je kojení, která naprosto nikomu neubližuje.

Lidi, ženy, neberte média moc vážně. Nebo vyhledávejte jen ty seriózní. Ty, které se na aférách nemají v plánu přiživit. Všechno má dvě strany mince. Na tomto je to krásně vidět. Tento článek jsem napsala hlavně proto, že v médiích se toto pravděpodobně neobjeví, ale přesto myslím, že by se lidé měli dovědět pravdu.

Díky Ti 🙂

10. kvě 2019

Typický. Před pár lety taky lynčovali jednu maminku za smrt miminka po domporodu. Ale že maminka věděla, že děťátko nepřežije první minuty na světě, že se s ním chtěla v klidu rozloučit, to už nikdo nenapsal..

10. kvě 2019

Waw. Dakujem ti za tento super clanok. Uz davno som nieco tak pravdive a zmysluplne na konovi necitala.

10. kvě 2019

děkuji.Pamatuji si to.Je moc smutné,že nechtějí uveřejnit pravdu.

10. kvě 2019

Diky za clanek, vyborne napsano. Jinak ja jsem si v posledni dobe vsimla, ze kojeni a domporody si rada vyuziva rada firem k rozproudeni provozu na fb, a to navzdory tomu, ze jejich obor s materstvim souvisi treba jen periferne. Ale proste uz si marketaci vsimli, ze staci se jen zeptat “jaky je vas nazor na kojeni na verejnosti” a hned jim to vygeneruje zurivou diskuzi o nekolikaset prispevcich. Prijde mi to dost nechutne a hlavne nechapu, ze na to nekdo skace🤦🏼‍♀️

10. kvě 2019

Tohle je bohužel smutný příklad. Další je třeba očkování a biomatky. Viz článek "Neočkované batole se nakazilo v nemocnici spalničkami". Opět lynč jako prase na biomatky a podobně. Nikdo neřešil, od koho se dítě nakazilo a hlavně, proč nebylo očkované. Sama maminka se musela v diskuzích bránit, že čekala s očkováním až po operaci, kvůli které v nemocnici byli. Ale že by pak taky na to téma vyšel další článek, to ne..je to hrozné a smutné, jak spousta lidí přemýšlí ☹

10. kvě 2019

Já si zase myslím, že i v okamžiku porodu by maminka byla schopna vytocit 155 a vykriknout adresu.

10. kvě 2019

"Lidi, ženy, neberte média moc vážně. Nebo vyhledávejte jen ty seriózní." - taková tu dnes nemáme ☹

10. kvě 2019

@8284 a? Vy nejste schopna pochopit psaný text?

10. kvě 2019

@suzanna123 ? Přemýšlím i o dalších věcech. Nemusíte hned útočit. ☹️

10. kvě 2019

@8284 tak to se omlouvám - nenapadlo mě, že někdo píše do diskuze s článkem nesouvisející věci, protože ho zrovna napadnou... Pardon 🙄

10. kvě 2019

Tak, jako nevíme, zda záchranář kecal, nevíme to ani u oné maminky. Každý, ať si udělá názor sám.Z jedné strany dokážu pochopit, že šlo vše moc rychle, z druhé strany mně přijde, že maminka měla porod doma naplánovaný tak jako tak.😉

10. kvě 2019

@8284 jak kdo... já mám telefon vždycky na x různých místech (rozhodně ne u sebe) opravdu bych při porodu nebyla schopna ho ještě hledat. Ani těsně po něm.

10. kvě 2019

@sebestka a pochopila jste, že to dítě bylo mrtvé už před porodem?

10. kvě 2019

@suzanna123 tak číst i psát zatím umím, stejně i tak chápat, co čtu nebo píšu😉

10. kvě 2019

@sebestka v tom případě nechápu, proč řešíte, jestli nejela do porodnice úmyslně..

10. kvě 2019

@sebestka Ano, maminka měla možná porod doma naplánovaný úmyslně. No a co? Pointa je v tom, že dítě bylo mrtvé ještě předtím, než porod začal, takže kdyby porodila v porodnici, bylo by to jen další mrtvé dítě, která se v českých porodnicích narodí 500x do roka a nikdo o tom nepíše...

10. kvě 2019

@suzanna123 a co je tobě po tom, co já řeším? Ty totiž nechápeš nikoho, kdo má jiný názor. A nejen v tomto příspěvku.🤦

10. kvě 2019

@rebe pointa je v tom, že ta matka je stejně anonymní, jak ten záchranář 😉. Takže můžu věřit a nemusím.🙂

10. kvě 2019

Až na to, že maminka rozhodně není anonymní. Její příspěvek jsem četla v jedné FB skupině, byla tam i podepsana. Jméno sem ale psát nebudu.

10. kvě 2019

@zmrz_lina 😄takových profilů si každý může udělat, kolik chce.

10. kvě 2019

@sebestka no proto se ptám, abych to pochopila... Já jsem celkem chápavý člověk. Ovšem z "vysvětlení" jako je tohle, opravdu o moc moudřejší nejsem

10. kvě 2019

@sebestka opravdu to nebyl anonymni profil, ani fejkovy, narychlo udelany. Jsem v te skupine a pani je skutecna, realna.

10. kvě 2019

@suzanna123 tak si to zkus přečíst víckrát, třeba to tam skočí.

10. kvě 2019

@sebestka skočí mi leda to, že máš nulové argumenty, tak útočíš

10. kvě 2019

@dora13 ale jo, já se nehádám.Ani ji neodsuzuji.

10. kvě 2019

@sebestka třeba padesát, ale zrovna tohle opravdu není ten případ...

10. kvě 2019

@suzanna123 tys začala. Já nemusím mít argumenty vůbec žádné a už vůbec ti nemusím nic vysvětlovat. Přečti si svůj první komentář vůči mně a pak někoho obviňuj, že útočí.

10. kvě 2019

@zmrz_lina však já se nehádám. Ve skupině nejsem, tak nevím.Jen jsem chtěla poukázat na to, že internet je zrádný a za profil se může schovat kdokoliv.

10. kvě 2019

@sebestka nejsem blbá 😉 kdybych nevěděla, že není fejkova, vůbec to sem nepíšu 😉

10. kvě 2019

@sebestka můj první komentář: "a pochopila jste, že to dítě bylo mrtvé už před porodem?" Tak pokud tohle berete jako útok, pak jo...😀
Nic, opouštím kolbiště, téhle "argumentaci" už jsem odvykla (naštěstí).

10. kvě 2019
10. kvě 2019

@sebestka Ten záchranář, který ten původní status napsal, byl vodní záchranář. Tedy ne ten záchranář, který jezdí v sanitce. Přesto o autentičnosti jeho výpovědi nikdo nepochyboval. Pravdomluvnost této ženy je ale zpochybňována. Proč? Proč se ti chce raději věřit, že je to lež, než že se to takto odehrálo?

10. kvě 2019

@rebe já jsem jen chtěla poukázat na to, že za profilem se každý může "schovat".Jak záchranář, tak i ta maminka. Nemusí být pravda ani jedno. Ale když si přečteš komentáře víš, tak mě dvě holky asi přesvědčily, že to psala opravdu ta maminka, jejíž dítě se narodilo mrtvé.

10. kvě 2019

Přijde mi divný, že paní přijde na to, že rodí, až když cítí hlavičku ... ☹

11. kvě 2019

@jamborka Ja jsem taky nevedela, ze rodim, a prijela jsem do porodnice otevrena na 10.

11. kvě 2019

@no_title , já jsem i při kontrakcích po 2 minutách byla schopná s pojízdným stojanem na kapačku přejít celé oddělení, abych si ve skřínce vyzvedla kameru s foťákem a došla s tím zpět na sál, protože jsem doprovod neměla a nechtěla jsem personál zdržovat kvůli (pro ně) nedůležitým věcmi. Tudíž si myslím, že když mám člověk sílu na to, aby doma sám porodil dítě, tak má i sílu zavolat si RZtu - když už ne kvůli dítěti, taknkvůli sobě. Paní měla "štěstí", že bylo miminko mrtvé před narozením, ale vrtá mi pořád hlavou, kdy byla asi naposledy na monitoru, že už byla plodovka zelená apd. Já měla ke konci kolikrát křeč, když se ve mě miminko nepohlo alespoň každou hodinu 😝

11. kvě 2019

@jamborka Známé se narodilo dítě v noci v posteli 5 minut od první kontrakce

11. kvě 2019

@madre1 Ano, to je to, co mě napadlo. A jak dlouho bylo mrtvé? Kdyby se nechala při kontrakcich zkontrolovat (jak ji radila dula), nebylo by to jinak?
Ale tyto "coby, kdyby" si musí vyřešit hlavně rodina a ta to odžít.

11. kvě 2019

@sylvinka
@madre1 moji zname zemrela holcicka dva dny pred terminem porodu, tedy v dobe, kdy uz je zena ve velmi intenzivni peci lekaru, pravidelne chodi na monitory — ona taky chodila, a presto se to stalo. Co by bylo, kdyby, si resi kazda zena, ktere se neco takoveho stalo, zda mohla neco udelat jinak, vini se z toho, byt za to proste v naproste vetsine pripadu nemuze, proste se takove veci obcas stanou. Rozdil je v tom, ze stane-li se to v porodnici, tak o tom media ani nepipnou, nikoho to nezajima, pokud doma, je z toho nekolikadenni medialni shitshorm a lync — a presne o tom je ten clanek.

11. kvě 2019

Mně přijde, že to dítě muselo být mrtvé několik dnů, ne-li týdnů, pokud bylo v takovém stavu, v jakém se popisuje ☹️

11. kvě 2019

@dora13 Ano, o tom ten článek je, ale to není novinka, svět žije senzacemi. Prakticky u žádné "senzacni" zprávy se už nedozvíme, jak to dopadlo, jak to bylo.
A co se týká konkrétní maminky, tvé kamarádky. Já mám kamarádku, kdy po odtoku zelené vody, ztráty ozev, akutním císaři , holčičku sedm minut ozivovali a dnes má dva, pusu nezavre.
Třeba to šlo, třeba taky ne.
Každá budeme hledat podporu toho svého.

11. kvě 2019

@sebestka neber to jako utok, ale mne prijde, ze si chces za kazdou cenu najit neco, aby se to dalo hodit na tu matku, jako ze je to jeji vina. Fakt myslis, ze by si nekolik tydnu nevsimla, ze nema pohyby? Nebo ze by v tom tele za tydny noseni mrtveho ditete nevznikl zanet?

@sylvinka no jasny, no. A hlavne neexistuji dva stejne pripady, ani doktori casto nedokazou rict, proc k umrti doslo. Vec se ale ma tak, ze ani nejkvalitnejsi prenatalni pece tomu obcas proste nezabrani, dite muze umrit pote, co jdes z poradny, kde ti doktori potvrdili, ze miminku se dari skvele — ta ma znama mela ukazkove, zcela bezproblemove tehotenstvi. A prakticky nikdo netravi tehotenstvi napojeny nonstop na monitory. Me proste stve, ze kdyz umre miminko zene, ktera chodila na vsechny prohlidky a planovala rodit v porodnici, tak ji vsichni lituji, postuji obrazky svicek a dojemne hashtagy, kdyz se to stane zene, ktera jela alternativnejsi cestou, tak se z ni dela bestie, sobecka mrcha a psychopatka. Pritom v obou pripadech je to predevsim nestastna nahoda, fakt blbej cernej petr a nikdo, nikdo na svete nedokaze rict, co by bylo kdyby.

11. kvě 2019

@jamborka Mně při vstupním vyšetření v klidu přidělávali pásy, že natočíme monitor. Najednou přišla kontrakce, cak cak a hlavička byla na světě. Byl to šok pro všechny.

11. kvě 2019

@sebestka Pupeční šňůra dotepe během patnácti minut, plodovka zezelená za den, dva. Paní dobře věděla, proč to zveřejňuje jen ve skupince, kde může čekat podporu, pustit to o světa a číst takovéhle spekulace založeně na "mně přijde" je fakt šílený. Ano, možná uvažovala o porodu doma. Ale co tě vede k myšlence, že nechtěla pro dítě to nejlepší, že se nesledovala, nepovídala si s miminkem, nestarala se, aby bylo v pořádku... Místo soucitu a lítosti obviňování, kde se to v lidech bere?

11. kvě 2019

@madre1 no.. každý to má jinak... U mě druhá doba porodní vypadala tak, že mě náhodou chtěli vyšetřit a že mám 8 cm. OK. Slezla jsem zas dolů z lůžka. PA řekla. Kdybyste náhodou cítila tlak, tak řekněte jo?
Hm.
Cítíte tlak?
Já nevím... asi jo.
Tak mě honem poslala zpátky, mrkla na to a 10 cm 😀
A najednou to byl kurňa sakra velký tlak :D nezmohla jsem se na nic než na kvílení, že to tlačí, zavřela jsem oči, přestala vnímat a otevřela je až, když byl syn na světě. A to jsem o porodech četla všechno možné, byla na přednáškách, stejně mě ten tlak natolik zaskočil, že jsem i dýchat zapomněla 😀. V 1. době porodní jsem zvládla leccos, dokonce jsem musela být na chodbě, protože nebyl volný pokoj, ale ta 2. byla krizová. Žena v 2. době porodní, pokud se teda proces ničím nenaruší, přechází do jakési intuitivní fáze, kdy prostě racionálně nevnímá. Je to proto, aby tu bolest zapomněla (a opravdu, už nevím, jak to bolelo, tyto věci vím prakticky z vyprávění manžela... syn se narodil ve vaku blan a ani to jsem neviděla, achjo 😀 )

11. kvě 2019

@dora13 mám z toho úplně stejný pocit. V tom příspěvku ani není napsáno, že by plánovala rodit doma. Měla dulu a ta jela do zahraničí, řekla jí, že kdyby něco, tak porodnice. Znamená to automaticky plánovala jsem rodit doma? Nevím, možná plánovala, možná ne. Fakt je, že prostě pro lidi je ten, kdo má dulu, automaticky domrodička a domrodička je automaticky hazardér a u některých diskutujících mám pocit, že si říkají "A co jako čekala?". Kdyby to byla rodička, která dulu ani nemá, nikdo by takhle nepsal. Přitom by to na věcech vlastně nic nezměnilo...

11. kvě 2019

@no_title , kdybych racionálně nevnímala, tak bych si nebyla schopná zavolat do chodby, ať PA přiběhne a porodila bych sama dítě na podlahu, protože ikdyž nemáte u sebe doprovod, tak tam s Vámi PA také není pořád a chodí jen občas nakouknout. Takže pokud pani vnímala kontrakce a dokázala je popsat, tak si je uvědomovala stejně, jak to, že nahmatala hlavičku a že rodí. Prostě něměla v plánu RZtu volat vůbec, když tam popisuje, jak jí po porodu chovala několik hodin, pak se umyla a ještě uklidila 😀
Já bych jí volala hned, jak by se vzpamatovala - nejsem lékař, abych mohla s určitostí poznat, zda bylo dítě mrtvé nebo nikoliv ☹

11. kvě 2019

@dora13 , mě jen zaráží ta zelená plodová voda - po jak dlouhé době se takto může zakalit?

11. kvě 2019

@madre1 voda se zakalí po tom, když do ní novorozenec např. vypustí smolku. Což se děje často při stresu dítěte ale i po úmrtí smolka odejde. Spíše bývá zelená voda důsledek než příčina.

11. kvě 2019

@no_title , aby se se zabarvila do zelena, to už podle chce podle mě pár dní, než hodin, ikdyby se znečistila smolkou. Ten článek popisuje vše jen částečně, takže z toho stejně nezjistíme, jak to ve skutečnosti bylo. Akorát nás to nutí, se o tom jen dohadovat.

11. kvě 2019

@madre1 stačí si o zakalené plodové vodě něco přečíst, ona se nekazí, ale zabarví se smolkou a k tomu může dojít i těsně před porodem. Není k tomu potřeba několika dní https://tehotenstvi.zdrave.cz/zakalena-plodova-...

11. kvě 2019

@dora13 nemyslím si, že by v tomto pochybyla matka, spíš lékaři. A mrzí mě, že to tak v tom psaném slovu vyznělo. Tady v tomto případě jste mě přesvědčily o opaku. A týdnů jsem psala proto, že kamarádka zažila něco podobného, naštěstí ji malou zachránili,ale plodová voda úplně zelená cuckovitá a několik týdnů gynekologovi říkala, že to není dobrý a on si trval na svém.

11. kvě 2019

@dora13 a co týče pohybů, v nižším týdnu matka cítí pohyby i mrtvého dítěte. A je to tím, jak tam bezvládně plave....Ale je fakt, že tady v tomto případě je to asi kravina.

11. kvě 2019

@rebe a to já někde píšu? Já nikoho neobviňuji, proboha!? Přečti si komentář výš...

11. kvě 2019

@betelgeuzz , ikdyž si ten článek přečteš, tak po rozumné úvaze stejně dojdeš k tomu, že zelená plodovka neznační normální stav. K tomu, aby byla čirá nebo jen mírně zkalená slouží placenta, která jí dokáže za 24. hodin téměř vyčistit a pokud placenta funguje špatně, nejen že začne plodová voda zelenat ale značí to i to, že má dítě nedostatek kyslíku, protože k němu putuje krví matky právě přes tu placentu. Dítě pouští smolku do plodové vody v případě, že je ve strsu, takže tam už to nebylo v nepořádku delší dobu, než pár hodin. Navíc dobu mezi večerními kontrakcemi a následném nahmatání hlavičky nepopisuje, takže z toho nelze vyvodit, jestli to byl překotný porod nebo lážo plážo domácí ☹

11. kvě 2019

@madre1 právě proto jsem psala i několik týdnů☹️Každopádně to maminka, pokud cítila pohyby, nemohla vědět. A nejsme lékaři, třeba na poslední kontrole bylo fakt všechno v pořádku..., ale to už opravdu spekulujeme.

11. kvě 2019

@sebestka , o pohybech miminka se tam nepíše............

11. kvě 2019

@madre1 dítě má nedostatek kyslíku a vypouští smolku a v té chvíli je voda zelená. Pokud má dítě i přímo při porodu nedostatek kyslíku, objeví se zelená voda. neznamená to, že dítě mělo problém několik dní, mělo ho v té chvíli. Na zelenou vodu není potřeba čas.

11. kvě 2019

@madre1 Ty jsi jela do porodnice hned po prvních slabých kontrakcích? Já teda pokaždé čekala, až jsem měla pravidelné, silné a časté kontrakce, pak teprve jsem jela. Tato žena popisuje, že měla slabé, nepravidelné kontrakce, pak odešla pldová voda a bezprostředně poté se narodila hlavička. Dá se snad barva plodové vody poznat předtím, než odejde?

11. kvě 2019

@rebe , v článku se nepíše nic o tom, že měla nepravidelné kontrakce, pak odešla pldová voda a bezprostředně poté se narodila hlavička 🙂
Barva plodové vody se doma před jejím odtokem poznat nedá, to opravdu ne a ani jsem nikde nic takového nepsala.
A co se týče mě, jela jsem v těhotenství s 2. synem v 35. týdnu na pohotovost se slabýmia nepravidelnými kontrakcemi, které mi přes noc zastavili kapačkami, ale z ranního odběru krve se zjistilo, že mi špatně fungují játra. Byla jsem s propouštěcí zprávou odeslána na obvod, kde mi to týdne vzali krev znovu a mazala jsem zpátky do porodnice na vyvolání porodu, protože výsledky krve už byly alarmující. Takže oni ty poslíčci nutně vždy neznamenají jen přípravu dělohy na porod, ale i to, že je něco v nepořádku a miminko by mělo jít na svět, ikdyž to není v TP 🙂

11. kvě 2019

@madre1 "Poznala jsem, že rodím až ve chvíli, kdy jsem dokázala nahmatat hlavičku. Odešla voda, zelená, nad tím jsem ale neměla čas přemýšlet, protože v tom okamžiku přišla další kontrakce a hlavička už byla venku. Tělíčko vyklouzlo samo, placenta hned za ním, snad o pár vteřin později. Pupeční šňůra byla úplně bílá. " Vážně nevím, jak jinak by se to dalo chápat, než tak, že měla slabé, nepravidelné kontralce a pak najednou nahmatala hlavičku a odešla voda...
Já samozřejmě chápu, že v 35. týdnu letíš s kontrakcemi k doktorovi, ale ona byla osm dnů před termínem. Osm dný před termínem vidět v kontrakcích hned nějaký problém? Tak dlouho jsem v sobě neměla žádné ze svých tří dětí, všechny se narodily ještě o něco dřív. A u všech jsem u kontrakcí předpokládala, že to jsou poslíčci nebo rozjíždějící se porod. Kdyby každá žena po první kontrakci letěla do nemocnice, jestli to náhodou neznamená nějaký problém, tak by pak ty rodící neměly kde a s kým rodit...

11. kvě 2019
Komentář byl odstraněný

A 272. den těhotenství JE v termínu porodu...

11. kvě 2019

Tohle je přesně ten "hon na čarodějnice": Určitě něco zanedbala. Něco udělala špatně. Může si za to sama. Kdyby byla zodpovědná, tak by se to nestalo. Asi nechodila na kontroly. Kdyby jela k doktorovi. To já na jejím místě...
Hlavně aby si někdo nemusel přiznat, že tohle se může stát úplně každé, nejde to nijak změnit, ani kdyby ležela v nemocnici a chodila na monitor každý den. Nebo dokonce kouknout na čísla a vidět, že se to stává i v porodnicích, že v nich děti umírají. Dokonce i maminky v nich umírají při porodu a těsně po něm.

11. kvě 2019

@rebe , kdybych nad tím mávla rukou a čekala až do TP, mohlo by to se mnou i miminkem (v tom lepším případě) dopadnout úplně stejně. Těhotenství je nejistý podnik od začátku až do konce. O první dítě jsem přišla ještě než stačilo dorůst a narodit se, takže jsem pak byla opatrnější a více se pozorovala. A vyplatilo se - mám tři živé a zdravé děti. Jak říká manžel:" Hrdinů jsou plné hřbitovy - to budu raději posera a budu žít déle." 🙂

11. kvě 2019

ženský, nehádejte se. Tomu miminku tím nikdo nepomůže.

11. kvě 2019
Komentář byl odstraněný

Chudák malá, muselo to být strašný. Je mi jí tak líto. A je úplně fuk, za jakých okolností se to stalo. Přece mámě umřela dcera...a ona to tak nechtěla. V čem bychom se ještě měly jako ženy rýpat, než jen projevit smutek nad ztrátou miminka?

11. kvě 2019

Začni psát komentář...

Odešli