Pečení s dětmi je jako běhání po delší době flinkání se na rodičovské: Když vyběhnete, chvilku je to paráda, moc vás to baví, říkáte si, proč to vlastně neděláte častěji. Za první zákrutou vás začne pobolívat hlava, mírně rudnete a začínáte se zadýchávat. Po další chvilce jste rudá jako rajče, při dýchání hlasitě funíte, lehce se vám zatmívá před očima, stačí ještě pár chvil a máte pocit, že každou chvíli explodujtete. Co to, zatraceně, bylo za stupidní nápad se do toho pouštět?! A pak je po všem, vy se vydýcháte a dáte si nohy nahoru, do krve se vyplaví endorfiny, vás omámí hluboký pocit uspokojení, jo, dala jsem to, jsem skvělá, proč to vlastně nedělám častěji?
Běhání teď moc nedám, ale můžu vás ujistit, že pro pečení platí totéž: stačí to zopakovat párkrát a stane se toho zvyk. Tu prostřední fázi budete zvládat lépe a lépe, ten omamný pocit na konci ale zůstane pořád. A při pečení navíc i sladká odměna k tomu.
Jestli jste ale v pečení zhruba na tom stupni, jako já v běhání, mám pro vás tip na dokonalé jednoduché cukroví, které za vás v podstatě celé zvládnou udělat děti samy, ale ani náhodou ho nezvládnou všechno sež**t. To bude na vás 🙂
Takže voila: recept na čkoládové lanýže je tedy! Poctivě přiznávám, že různé varianty s dětmi vymýšlíme sami, ale základní recept je z Vánoční Kuchařky pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové, kterou si také každé Vánoce rádi prohlížíme, protože je krásná.
Co budete potřebovat?
Čokoládu! Čím kvalitnější, tím lépe, já si teď oblíbila Ritter sportku, která je vyrobena jen ze tří surovin: kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Procento kakaové hmoty si můžete vybrat, mají dvě varianty. Ale pro obměnu můžete klidně použít i čokoládu bílou nebo s ovocem. Potřebovat budete 200 gramů.
100 gramů másla
70 gramů smetany ke šlehání (ano, odvažování tekutých surovin je při pečení lepší než odměřování, protože je mnohem přesnější)
Cukr? V originálním receptu je ho 60 gramů nebo méně. My nedáváme vůbec, čokoláda už přece sladká je a smetana také.
kakaový prášek, mletý kokos nebo oříšky na obalení
Jak postupovat?
1. Uvařte si kafe.
2. Nechte děti nakrájet máslo na kostky. Není to úplně potřeba, pak ho budete rozpouštět v rendlíčku, ale nakrájené se rozpustí rychleji a děti to neskutečně baví.
3. Nechte děti nalámat čokoládu na čtverečky. Doporučuji množství vstupní suroviny lehce navýšit, protože při lámání vždycky část čokolády záhadně vysublimuje.
4. Spolu se smetanou máslo rozpusťte v rendlíčku a zahřejte, až bude tekutina horká. Pokud přidáváte cukr, míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Jakmile se začne z tekutiny kouřit, vypněte sporák a odstavte a vsypte nalámanou čokoládu. U tohoto kroku doporučuji asistovat, aby se děti nepopálily.
5. Teď je potřeba pečlivě míchat a šlehat, aby se vše rozpustilo a spojilo v hladkou, omamně vonící čokoládovou hmotu. To už zase zvládnou děti samy, ale raději rendlík držím za ucho, když nabere míchání moc velkou razanci, aby se nepřevrhl.
6. Olízat metličku. Nejdůležitější mezikrok ze všech! Tento krok děti spolehlivě zvládnou samy. Ani ji pak není potřeba moc umývat...
7. Hmotu nechte pořádně vystydnou a pak na pár hodin šupněte do lednice. Vy si dopijte kafe.
8. Potom přijde další kratičká mezifáze, kdy budou děti potřebovat vaši pomoc. Kdyby se totiž lanýže tvarovaly prsty, zejména pak dětskými prstíky, které by se do nich s rozkoší zanořily, rychle by se roztekly. Při tvarování je potřeba pracovat rychle, a pokud možno bezkontaktně. Nejvíc se mi osvědčilo vzít si na pomoc dvě lžičky a tvořit lanýže podobně jako nočky - vykrojím lžičkou malý kousek a stíráním z jedné lžičky na druhou vytvořím nok, který jen prsty maličko zakulatím. A šup ho dětem do ubrousků!
Na jednom ubrousku je kakao, na druhém strouhaný kokos, s úspěchem se ale dají použít i mleté mandle, oříšky nebo cokoli jemně namletého. Povalováním ze strany na stranu se lanýže obalí. Díky tomu potom nebudou tak citlivé na teplo a půjde je i uchopit do prstů bez rizika ušpinění.
9. Hotové lanýžky dáváme do papírových formiček na minimufinky, které používáme znovu a znovu, když některý lanýž náhodou nevydrží déle než pár okamžiků. Pak je uložíme do chladu a chodíme pravidelně užírat, aby se náhodou nezkazily. Hotovo!
A když budete mít při ochutnávání čokoládových lanýžů ještě chvilku času, zasoutěžte si s Marcelou @mummy88 v její soutěži s Joie.
A nezapomeňte na to, že s pečením je to vážně podobné jako s běháním: obojí se má dělat pro radost, a ne se u toho uhnat. Nikdo přece nechce, aby ho ještě několik dní bolelo celé tělo, zejména pak teď před Vánoci. Takže klídek, nikam se nehoňte. Hlavní je být spolu a mít se fajn. Jo, a jak vždycky říkají naše děti: nezapomeňte přidat lásku! Protože když se přidá láska, jídlo vždycky chutná líp. A nikdy to s ní nejde přehnat.
Krásné, klidné a pohodové Vánoce!
Vaše Rebe, Rézka, Davka a Minka a #lassig
tak to je boží recept, ale trochu se bojím, že by lanýže dopadly stejně jako naše vosí hnízda... po dokončení pečení zbývala sotva polovina dávky a druhý den už nezbyly žádné - já měla asi jedno😅
Taky je děláme, skotští u nás při přípravě s dětmi záhadné mizí kostky másla, čokoláda zůstává netknuta 😂.
Super, kafe si právě dělám, první bod jsem zvladla👍
Zkusim. Mala bude nadsena
Ja myslím, že na stoprocent zvládnu prvni bod a posledni větu ze sedmeho bodu. 😊😂😊💙💙
@kristynkal Skvělý výkon 😀
určitě vyzkoušíme, čokoládu máme moc rádi 🙂
Tak zadělání probíhá dobře dcera je naštěstí ve školce takže čokoláda ani máslo nemizí synacek to totiž nejí ale baví ho to pripravovat
Pobavila mě sublimace 😀 Dcera zdobila perníčky a poleva, ktera by normálně vystačila na vagón cukroví, vyšla sotva na polovinu těch perníčků 🤔
Hmmm, to bude asi taky moooc dobrý. 🙈
Já budu po těch Vánocích vypadat, když všechno, co tu holky (myslím všechny ambasadorky) prezentujete, vyzkouším. 😀
Mnaam vypada uzasne
Hmmm. Mistr na lanýže byla moje teta, která odmítala mámě recept poskytnout. Tak jí schválně pošlu tenhle a uvidíme, jestli tetičku nakonec netrumfneme 🙂.
Taktéž přidávám na seznam, který měl mít původně jen max 5 druhů a už je jich tam i s tímto teda 12 😀
První krok je super! 🙂
Už se těším jak je vyzkouším 🙃
A já se nic nedozvím, protože mi to nejde načíst 😳
Já si lanyze dělám často, rozpustim čoko ve smetaně, nechám ztuhnout a vydloubavam lžící, to je pane labůžo 😀
@krtikkrtovaty musis vyzkouset, ochutnat a rozdat 🙂
@rebe Vanocni kucharka pro dceru je skvělá 🙂
Přirozeně bezlepkové..nooo, tak to bude manžel na vrcholu..blaha. Vyzkouším 🙂
Uděláno ze dvou dávek a dceři chutnají. Proč mám takový pocit že do Vánoc fakt nevydrzi
@krtikkrtovaty No, jak budeš vypadat... Jako já budeš vypadat. A teď dobře zvaž, co na to řekneš 😀
@rebe No když já nejsu taková kočka jako ty, tak myslíš, že mi to teda prospěje? 🙂
@krtikkrtovaty Dobrá odpověď 🥰 A jednoznačně prospěje! Hubnout můžeme v lednu, teď je čas vonět čokoládou a chutnat po vanilce 🙂
Přesně tyto lanýže už nějaký rok dělám a opravdu jsou vynikající....
Jen ten postup trošku poupravim, dle tohoto...😁
To je tak krásně napsaný, že budu muset zapojit také naše dětičky a společně si lanyze uděláme! A jak závidím když vidím, že někdo dá na linku dite..u nás by spadlo ..jak ja bych si přála mít velkou kuchyň s ostrůvkem👍🤔🤷♀️♥️
@etmargareth Já ji tam nedala, ona si tam vylezla sama. Už si i sama přistrčí schůdky a vyleze nahoru, je tam pečená vařená 😀 U nás zrovna stydne další várka...
@rebe Holka šikovná 😁 u nás také deti lezou sami na linku a já z toho mám psotnik 🙊
To vypadá moc dobře a překrásné fotky. 😊
Můžu tě poprosit? Jakou mají trvanlivost v lednici? 2 týdny? Z mýho pohledu by čokoláda měla působit na máslo a smetanu jako konzervant? Eksla mi trouba a mám jen 7 druhů... 😄😄😄😄
Začni psát komentář...
Tak teda ještě jedno cukroví přidám