redakce
26. bře 2019
3738 

Zákrok, který může pomoci donosit miminko, zároveň může způsobit i velké komplikace: Jak probíhá cerkláž děložního hrdla?

„Cerkláže děložního hrdla se bojím čím dál víc, ale já si už moc vybírat nemůžu, mám za sebou 3 potraty a cerkláž je u mě asi jediná a poslední možnost, jak miminko donosit,” píše jedna z maminek v diskuzi a snaží se o tomto zákroku najít nějaké informace a hlavně zkušenosti maminek, které ho už podstoupily.

Cerkláž děložního hrdla je dneska již méně používaný operační zákrok v oblasti hrdla děložního čípku. I přesto jej občas nastávající maminky v nevyhnutelných případech podstupují. O co se jedná? A pro koho je tento zákrok vhodný?

V jakých případech se provádí

Cerkláž je operace, která se provádí mezi 16.-26.tt těhotenství při nedostatečnosti děložního čípku (hrdla). Při nedostatečnosti děložního čípku je děložní hrdlo slabé a tíhou miminka v děloze se tak může začít otevírat a zkracovat předčasně (tento údaj se vyjadřuje pomocí tzv. cervix score). Nedostatečnost děložního čípku a tím způsobené předčasné otevírání a zkracování pak může zavinit potratpředčasný porod nebo předčasný odtok plodové vody.

  • Pokud je nález mírný, je doporučen klid na lůžku a omezení pohlavního styku, těhotná žena až do konce těhotenství může zůstat doma, ale s klidovým režimem.
  • Pokud se nález zhoršuje, je nutné podstoupit hospitalizaci v nemocnici, kde je absolutní klid na lůžku a také jsou podávány léky na tlumení děložních stahů, aby se zabránilo předčasnému porodu.
  • Pokud jsou potíže velmi závažné, tak může lékař doporučit právě cerkláž děložního hrdla, která dokáže ustálit otevírající se hrdlo a tím zabránit předčasnému porodu.

Dále se operace provádí u žen, které již v minulosti prodělaly předčasné porody a nebo samovolné potraty po 12. týdnu těhotenství. Lékaři cerkláž někdy doporučují i preventivně a to v případě vícečetných těhotenství (od trojčat výše).

Za jakých podmínek může dojít k cerkláži?

Podmínkou podstoupení tohoto zákroku je zdravý, vitální plod v děloze a vyléčená případná poševní infekce. Lékaři také zjišťují, z jakého důvodu u ženy v minulosti došlo k předčasným porodům nebo potratům. Zákrok je vhodný pouze pro ženy, které porodily předčasně nebo potratily z důvodu nedostatečnosti děložního hrdla, respektive předčasně se zkracujícího děložního čípku.

Uživatelka z Modrého koníka se svěřila v diskuzi, že má s tímto zákrokem pozitivní zkušenost: „Mně dělali cerkláž v 17.tt, čekala jsem dvojčátka a při kontrole v 17.tt mi doktorka zjistila zkrácený čípek na 1,2 cm. Byla jsem v nemocnici asi týden, dělá se to v krátké narkóze, po zákroku jsem nesměla vstát ani na záchod, až druhý den ráno. Brala jsem pak jen magnezium až do konce těhotenství (8 tablet denně). Čípek jsem měla teda zkrácený už pořád, celé těhotenství jsem proležela. Vůbec žádné problémy spojené se zákrokem jsem ale neměla. Rodila jsem ve 34+3, ale z jiných důvodů.”

Kdy se zákrok neprovádí

Cerkláž se neprovádí, pokud žena krvácí nebo jí odtekla plodová voda. Kontraindikací je také intraovulární infekce - infekce postihující plodové obaly, placentu nebo samotný plod, ale také děložní hrdlo nebo dělohu. Překážkou jsou i děložní kontrakce, které nelze utlumit. Zákrok lze totiž provést pouze v případě, že je děloha klidná, bez kontrakcí. 

Na co se v případě cerkláže připravit

Cerkláž děložního hrdla je krátký a jednoduchý výkon, který se ale provádí v celkové narkóze, takže je nutné podstoupit klasické předoperační vyšetření. Cerkláž je sešití svalů děložního čípku, čímž se oblast děložního hrdla zpevní a nemůže se dále otevírat. 

Při operaci lékař provede pod sliznicí děložního hrdla malý steh, kterým hrdlo obkrouží a uzavře. K výkonu se používá zdvojené, nevstřebatelné vlákno, které se později odstraňuje při rutinní prohlídce na gynekologii. Odstranění stehu je snadné a není nijak bolestivé, občas ale může být doprovázeno slabým krvácením.

Steh se odstraňuje nejpozději ve 38.tt, vždy však musí být odstraněn před začátkem porodních bolestí, tedy před započetím děložních kontrakcí, jinak bude způsobovat komplikace u porodu.

„Vyndání stehu nebolí. Doktorka u mě ale měla problém steh vůbec najít a pořádně ho chytit. Cítila jsem jen tlak v břiše jako při menstruaci, ale nebolelo to. Potom se může stát, že bude žena trochu krvácet. Já jsem jen malinko špinila a pak už nic,” svěřuje se další uživatelka v diskuzi.

Režim po operaci

Zákrok vyžaduje zhruba týdenní hospitalizaci. Zpočátku je nutné dodržovat klid na lůžku a ve zbytku těhotenství  se šetřit a dodržovat klidový režim. Tato operace s sebou nese určité riziko vzniku předčasných děložních stahů, proto se během pobytu v nemocnici mohou podávat léky na tlumení těchto stahů. Po zákroku se obvykle užívá až do konce těhotenství magnezium, které zabraňuje  vzniku děložních stahů nebo je snižuje, pokud se již objevily.

Porod po cerkláži

Porod po cerkláži probíhá ve většině případů běžně, po vyndání stehu ke konci těhotenství, se čeká, až se porod rozběhne. Je důležité vyndat steh zavčas, protože pozdní vyndání může průběh porodu zkomplikovat. Problémem může být také anatomická rigidita branky, kdy je kvůli provedenému zákroku branka tuhá a nepoddajná a opět komplikuje průběh porodu.

Další uživatelka má s cerkláží špatnou zkušenost, svěřila se do diskuze: „Tak u mě dopadla cerkláž dost špatně. Čekala jsem dvojčata a v 21.tt jsem měla čípek zkrácený na 2 cm, tak jsem tento zákrok podstoupila. Ale za dva dny po zákroku nastaly problémy. Výtok, svědění, neustálé tvrdnutí břicha a tak to šlo dál pět týdnů, až mi praskla plodová voda. Nemusím psát, že to bylo strašné období, na porod ve 26.tt je moc brzo. Za tři týdny po porodu nám jedno děvčátko umřelo, ale druhé zabojovalo a je to šikulka. I přes všechno to trápení, kterým si prošla. Momentálně jsem dostala odvahu na další těhotenství, tak doufám, že to tentokrát dopadne mnohem lépe.”

Komplikace, které mohou při zákroku a po něm nastat

Cerkláž děložního hrdla má, stejně jako každá jiná operace, svá rizika. Během výkonu nebo po něm může dojít k těmto komplikacím:

  • po cerkláží zůstává na děložním hrdle jizva, která může být někdy při porodu příčinou anatomické rigidity branky - branka je ztuhlá a nepoddajná - někdy situaci zachrání malý nástřih branky a ženě se podaří porodit přirozeně, v některých případech je ale nutné přistoupit k císařskému řezu
  • po operaci mohou vznikat předčasné děložní stahy nebo může dojít k odtoku plodové vody

Cerkláž je zákrok, který se v dnešní době už moc neprovádí. Možná ji podstoupila v minulosti i vaše maminka. Tato operace dokázala pomoct donosit spoustu miminek, na druhou stranu má i svoje rizika. 

Zdroj:

https://www.wikiskripta.eu/w/Cerclage

https://www.modrykonik.cz/snazime-se/nedostatecnost-delozniho-cipku/

Mám za sebou tři cerklaze. Třetí už vyšla dobre, ale nebyla dělaná jako zachrsnna tedy ať se něco stane ale už preventivně v 15 TT. A vše proběhlo ukázkově, kromě teda příšerných nervů a kontrol.

26. bře 2019

Mě cerklaz pomohla a jsem za ní vděčná

26. bře 2019

Ja mela cerklaz ve 22tt. Ale vysledky na streptokoka byly az par dni po provedení. Pak neustale problemy, krvaceni, kvasinky... a ve 29tt odlouceni placenty

26. bře 2019

Mám za sebou tři potraty kolem 24. týdne těhotenství. Při třetím jsem měla od 14tt udělenou preventivně cerclage a stejně jsem ve 24tt porodila. U čtvrtého těhotenství jsem měla udělenou od 7tt cerclage laparoskopicky, steh je položený výš na čípku a nedá se před porodem odstranit, takže se rodí císařem. Pro mě to ale byla záchrana a miminko jsem donosila až do plánovaného císaře ve 39tt. Tak jen, že už existuje i takováhle možnost, když se jinak nedaří 😉

27. bře 2019

@maova o tom, že to jde laparoskopicky, nikdy nikdo nemluvil...a kamarádce ho před x týdny dělali opět klasicky - preventivně, po dvou týdnech se vnitřní steh prořízl, takže přešívání a nakonec doporučili ještě pro jistotu pesar

27. bře 2019

@simi1510 Už to teda budou tři roky, co jsem tenhle zákrok podstoupila, ale v té době jsem byla jedna z prvních a asi to nedělají úplně všude. Takže běžně to asi nenabízejí. Ale třeba si to tady přečte jednou někdo, kdo to bude potřebovat a když se zeptá, tak to udělají 😉

27. bře 2019

@maova jj ten laparoskopicky se dělá jen v jednom městě ikdyz mi Dr říkal i té možnosti i u nás v OV. Ale mi stačil napotřetí steh dříve a ATB preventivně a donosila jsem ale dvě předchozí ne, u.orcniho cerklaz s prolaps vakem blan a u stehu praskla plodová, druhé steh záchrany ve 20 TT při zjištění otevřeného čípku steh držel za tři týdny se mi rozjely kontrakce kvůli zánětu. Třetí steh preventivní 15 TT plus ATB a drželo i po odstranění stehu. Otázka zda by to takto fungovalo stejně ještě jednou? 😎🤔

27. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli