Dát nebo nedat dítě k adopci?
Zdravím, jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství a přítel mě náhle opustil z nejasných důvodu. Já zůstala sama se svou čtyř letou dcerou s kterou jsem už tři roky vedena jako samozivitelka. Prosím poradte co mam dělat
@slavikova24 at už se rozhodneš jakkoliv fandím ti..a všřím že je to jen momentalni pomateni mysli... že nevíš kudy kam... drzim alečky at to dobře dopadne...třeba se i otec vzpamatuje!
Tezka situace😕,ktera neprospiva miminku ani Vam😕,máte zkušenost jako samoživitelka, takze presne vite o cem to je,starat se sama o dite...je to tezke rozhidnuti😕pokud nemate zazemi,ani penize,alimenty na prvni dite,pomoc rodiny, vite,ze nejste schopna se postarat o dalsi dite sama,vite,ze bude dite trpet,zvolte adopci,otevrete moznost tem,kteri vasemu diteti daji vsechno,v prvi rade lasku a rodinu,je mi za vas smutno,ale za me bych na to nemela srdce😕doufam,ze to vse zvladnete a drzim vam ve vasem rozhodovani palečky,z tech pokryteckych komentářů si nic neberte,ono je strasne jednoduche nekoho kritizovat a udelovat mu tzv. chytre rady,kdyz nikdy nebyl ve vasi situaci....
@keny123 dokonalá rozhodně ne, jen upřímná. a když si pročtete diskuzi já jsem se snažila radit v dobrém. Situace paní mě taky zasáhla a chtěla jsem nějakým způsobem poradit.. dokud jsem se nedočkala škaredé agresivní reakce. Pak jsem se zachovala stejně agresivně jako paní ke mě.. A ano mě se to vážně stát nemůže. dokonalá nejsem, ale mám své priority a od té doby co mám dítě, tak vím, že není nic důležitějšího a v životě bych se dítěte nevzdala.. tohle pochopím u šesnácti leté holky.. ale né už matky, která už má vše zažité a za dítě bojovala a moc po něm toužila.. suďte si mě jak chcete... já si z cizích názorů nic nedělám
Určitě miminko pryč nedávej. Naopak bojuj, aby jste se měli dobře....dej přítele k soudu a zajisti si, aby zaplatil výbavičku, alimenty, aby se o vás postaral.....máš na to právo. Můj bratránek byl v té samé situaci...rozešel se s přítelkyní a ona mu po měsíci nadělila, že je těhotná...on se samozřejmě cukal, že to není jeho atd. Dala to k soudu a bylo to rychlé...zaplatil výbavičku a musel se o ní postarat (finančně) ještě dřív než se miminko narodilo. Po narození miminka si zažádal o test otcovství a ukázalo se, že miminko je jeho a tak vesele platí dál....Já vím je to těžké, ale dítě snad chtěl taky a teď najednou ho nechce a řekne ti ať ho dáš k adopci...Držím palce a nevzdávej se 🙂
@japona a taky možná neomezený přístup na internet...to taky něco stojí to tady řešit... 😉
@gabriiela já s tebou souhlasím a to jsi koukám ještě mladší než výše uvedená...máš pravdu 😉
proste napsat nekomu ,,mě se to nikdy nestane,, mi přijde jako by jste žraly celý svět takové sebevědomí bych chtěla mit.. tohle mi prostě vyznělo nefer jakoby jste ze zakladatelk delaly buhvi co..
@martulkaaa děkuju Ti 🙂 věk je jen číslo, záleží na čem člověk staví že ano 🙂
@keny123 proč bych měla sežrat celej svět? :D kde berete tu drzost mě takto soudit? to spíš asi vy budete velice inteligentní, když jste mě tak prokoukla! A ano sebevědomá jsem(dokonce si myslím, že je to velmi dobře), jsem sice mladá, ale já a má rodina jsme zajištění a připravení na cokoli. neponechávám to náhodě. kvůli tomu jste si na mě udělala takový názor? Protože jsem paní, která mi napsala :počkejte až to potká Vás. odpověděla, že mě se to nestane?
Ano svou dcerunku mám z předchozího vztahu byly jsme dva roky samotné a pak jsem poznala přítele s kterým nyní čekám dítě ... Bohužel s otcem malé jsem žít mohla ale nenecham se zabit! Všichni co tady mají řeči typu miminko nestojí moc, budeš mít alimenty atd ... Beru příspěvky alimenty atd...a nevím zda je výhra že s jedním dítětem mi zbývá 4000 na měsíc ... Bohužel s právníkem jsem měla schůzku ten mi řekl že dokud není dítě na světě nezmůžu nic vím že mi bude platit alimenty atd...ale mám strach z toho že to prostě nezvladnu ani po psychické stránce a také se bojím toho že budu stále na vse sama že se něco pokazí a já bohužel se nemám o koho opřít ale to už tady v těch vašich radach nevidite...nevím pro mě je fungující rodina vše a pokud mému dítěti nemohu dat co potřebuje proč bych měla být tady podle některých nezodpovědné a zvyklá na nadstandart když bude u náhradní rodiny šťastný ...
Skoda, ze @slavikova24 neodpovida na otazky. Hned by bylo vse jasnejsi. Z nekterych prispevku cisi namyslenost. Skoda, srazi to jeji situaci.
@slavikova24 zrejme jste uz rozhodnuta. Ukoncete tedy diskuzi. Akorat jedna urazi druhou.
Verim ze to musite mit tezke ale myslim ze adopce byste pozdeji velmi litovala a to uz nevratite nazpatek... Ja bych si spis nasla brigady a zkusila si privydelat abych deti uzivila nez abych se jich vzdala ale to ma kazdy jinak..jste urcite dobra maminka jen jste ted zoufala z te situace drzte se a nebojte si rict o pomoc .. Je spousta hodnych lidi co vam veci daruji verim v to <3 ... !! Byla jsem v podobne situaci kdy jsem v 6 tt zjistila ze mi opet pritel zahyba nakonec mi hrozil potrat a ja si vse uvedomila ze prece nemuzu nechat odejit moje detatko .. Sve stesti jsem " potlacila" s nim jsem porad ale mam i (druhou) dcerku a stoji mi to za vsechny "omezeni" nebojte on se najde casem i spravnej tatka 😉
@janie1988 ano máte pravdu prosila jsem o radu o radu ke konkrétnímu problémů a některé chytre maminky dokonce ví na co jsem zvyklá atd...takže tuto diskuzí ukončují a některým maminkam které se drželi toho o co jsem prosila moc děkuji snad ať udělám cokoli bude to pro to malinké spravne 🙂
@slavikova24 a co mamka tatka segra nebo kamosky? Jak jsi na tom s nimi?
Jo jeste si zkuste zjistit zda nemate od nej narok na vyzivne jako tehotna neco se mi zda ze po nem mate pravo chtit.. Socialni system je strasny to je hruza .. ☹
Vim ze do dvou let ditete by mel platit na vas vyzivne- nemusi byt manzel .. A v tom tehotenstvi prispivat na vydaje teh.obleceni vitaminy atd.. Na vse se zkuste informovat!
@lenkalenulka už jsem zkusila ... Bylo mi řečeno že bez rodného listů nic nezmůžu prej ať si to vyridim až bude dítě na světě..
@slavikova24 Pokud si dokážeš představit, že porodíš dítě a odevzdáš ho cizím lidem, pokud myslíš, že dokážeš žít s vědomím, že někde vyrůstá tvoje dítě a pokud věříš, že to celé ustojíš a nebudeš se ho snažit kontaktovat a vstupovat do života, nevidím na tvém rozhodnutí nic špatného. Naopak oceňuji, že neuvažuješ o potratu a dáváš mu šanci na život. Pokud víš, že to nezvládneš, rozhodla ses správně a nemusíš nikde hledat ospravedlnění, nikdo tady tvůj život nežije. 4000 na měsíc je opravdu málo, to máš čtyři větší nákupy. Taky asi bude docela náročné vysvětlit dcerce, co se děje, už je přeci jen velká, aby rozuměla tomu, že budeš mít dítě.
@slavikova24 4000,- na měsíc pro tebe a dcerku? Nádhera.. jak jsem psala výše, vím, že partner mě ve štychu nenechá, ale i přesto, že mateřskou budu relativně hezkou, pořád mi na ni exekutor může a nepředpokládám, že mi z ní zůstane o moc víc než co mám teď. I když po narození miminka se mi zvýší tzv. nezabavitelné minimum.. ale pořád budu platit nájem 6000,-... je pravda, že nemám představu jak moc velké náklady máš na dceru - jestli kvůli nemoci nemusí mít speciální stravu, léky taky nejsou zadarmo.. ale pořád to považuju za velmi dobrou startovní částku, se kterou se podle mě žít dá.
Sama doteď musím přežít měsíčně z cca 1500,- ze kterých si pořizuji i věci pro miminko. Partner mi je ochoten kdykoliv vypomoct, ale zatím jsem kromě koupě kočárku a přispění na několik dražších věcí na to nepřistoupila.
@slavikova24 Píšete, že vám s jedním dítětem zbývá 4000. S dvěma to bude +alimenty na druhé, s tím se vyzit dá. Ze se nemate o koho opřít, je sice spatne (co rodiče, sourozenci, kamarádi, rodina pritele?), ale to bude jistě docasne. Neznám nikoho, kdo by si do max. roka od rozchodu nenašel nějakou spřízněnou duši.. Jen tentokrát zkuste lépe vybírat🙂 Podle me jste ted ovlivněna hormony a vše vidíte cerneji, než ve skutečnosti je..
@japona prosím 4000 jsou to teď co se mi navysi na alimentech to mi stát strhne na příspěvcích ... A bohužel nejsou to jen léky od dcery i já mám od porodu velké problémy ... No musím si to vše nechat proletět v hlavě přečetla jsem tu toho dost teď to jen vstřebat a správně se rozhodnout
@slavikova24 Mne osobne po přečtení tvých prispevku připadá, že už jsi teměř rozhodnutá...že hledáš duvody, proč díte dát pryč...A nehledáš duvody, proč si ho nechat a bojovat za nej.Psala jsem ti do SZ, napsala jsem ti, že také ziju se dvema detma.A spatne se nemáme, vsechno jde když se chce...Já bych se sveho ditete nikdy nevzdala a delala bych vse pro to, abych si ho mohla nechat....Já osobne si privydelávám hlídáním deti-u me doma....školek je málo, deti hodne a je spoustu maminek, které potrebují paní na hlídání...Je možnost spousty dalších brigád, uklidu v domácnosti, atd......Jak říkám, já bych bojovala.Ale pokud cítíš, že jsi se schopná s tim smířit, že budeš žít celý zbytek života s tím, že ti nekde roste tvé díte...pak jednej dle svého uvážení...
@slavikova24 v klidu si sedněte.. začněte s tím jakou máte výchozí situaci.. je fakt, že spousta věcí pro miminko se dá pořídit levněji, někde i zadarmo.. u nás v poradně je dokonce i nástěnka kam můžou maminky inzerovat věci na prodej výměnu atp a někdy jsou tam i inzeráty že věci darují za odvoz..
plenky se dají taky sehnat levněji, stačí hlídat akce.. já jsem se kvůli prostoru, že nemám kde sušit, a hlavně sdílím pračku s dalšími lidmi, rozhodla, že budu kombinovat látkování a jednorázovky, sice to není úplně ideální, ale pro mě nejsnadnější cesta.. jen jsem se zmínila že budu látkovat, a šup.. už mám doma 20 klasických čtvrcovek.. což mám na 2-3 dny v kombinaci s jednorázovkama..
a hlavně se teď nestresuj hloupostma.. miminko sis přála, i když za trochu jiných podmínek, ono nemůže za to, že se chlap zbláznil.. těš se na něj.. snaž se najít pozitiva, která tě naopak posunou blíž tomu aby sis řekla "ANO JÁ HO CHCI.. JÁ HO MUSÍM MÍT"...
já když jsem se rozhodovala jesli ano nebo ne.. bylo to hodně těžké.. s partnerem jsme děti nechtěli ani neplánovali.. selhal prostě kondom a stalo se.. to že jsem těhotná jsem zjistila včas na to, abych případně šla na potrat.. ale stačilo, že jsem si přečetla článek o tom, že už v 6tt má plod vyvinuté srdce.. a byla jsem rozhodnutá.. i kdybych se měla připlazit k rodičům po kolenou a žádat je o pomoc, pro své dítě bych to udělala.. i kdybych měla jít bydlet do azylového domu - udělala bych to..
@lrg no zatím miminko nemám.. ale ano, z toho jím a vlastně žiju.. a ano, kupuju z toho i věci pro mimčo.. pátrám po netu, nějaké plenky do zásoby jsem koupila v akci když mi výjimečně díky premiím přišla výplata 8200,- a takhle to táhnu už 1 3/4 roku.. a žiju.. a mj. bydlím v Praze..
neříkám, že mi někdy přítel nevypomůže tím, že třeba dojdeme společně nakoupit, a navařím pro nás pro oba a většinou po mě nechce ani korunu..
a taky proto jsem byla moc ráda, když mi naši pomohli v základním vybavení pro miminko.. jak jsem psala, babička koupila vybavení do postýlky, posháněla po známých a kolegyních spoustu věciček, dědeček zase pomohl materiálně - opravil starou postýlku (ošmirgloval a znovu nalakoval), pomohl mi přestavět v pokoji nábytek aby se mi postýlka tam vešla, atd.. každý dle toho jaké jsou jeho možnosti (pro vysvětlení moji rodiče jsou rozvedení) .. a moje babička (budoucí x-násobná prababička) mi zase pomáhá spoustou rad a pokaždé když sem mamka (babička) jela mi poslala něco - vajíčka, maso, bábovku, jablka - a za tyhle všechny drobnosti jsem strašně vděčná, protože vím, že ačkoliv mám rodinu cca 100km daleko, tak pořád mám na koho se obrátit..
Dlouho jsem přemýslela,co napsat. V žádném případě nechci soudit,moralizovat atd. Doufám tedy,že tak můj příspěvek bude brán.
Dle mě Vám tady nikdo poradit nemůže,protože jen vy sama znáte své možnosti,jak finanční tak osobní.
Pracuji jako sociální pracovnice a denně se v práci setkávám s rodinami,které o dítě přišly ať už proto,žejim bylo odebráno,či se ho vzdaly. Popravdě nikdy jsem nepochopila,co se musí stát a jak můžou rodiče dopustit to,že jejich dítě skončí u někoho cizího. Teď mám své dítě a nechápu to dvojnásob. Teď to berte s rezervou,ale i kdybych se svým dítětem měla spát pod mostem,nikdy bych ho nedala. Znám matky,které mají 8 dětí, rodiče bez práce,žijí v 1+1, ale děti jsou milované a tím pádem šťastné!
Adopci samozřejmě neodsuzuji,já sama bych také dítě adoptovat chtěla,ale sama bych své dítě do adopce nedala. Dobře to uvažte, protože je to nevratné! Přeji hodně štestí Vám, dceři i nenarozenému miminku!
@rousse Jsem lektorka seminářů o látkových plenkách a tak ad finance apod..🙂 Výbavička látková bazárková jde pořídit od 2 tisíc, Pokud budete kupovat a používat nové čtvercové plenky a svrchní kalhotky je to cca za 4 tisíce... Praní (energie, voda, prací prášek) za 2 roky je cca 3 tisíce. Látkové plenky můžete ještě po použití dál prodat a část financí se vrátí. Jednorázové plenky (průměrně drahé) stojí cca 25 tisíc za látkovací období. Samozřejmě nepočítám 3 plenky na den (dle zásad hygienického přebalování a doporučení pediatrické společnosti) by se dítě v jakékoliv plence mělo přebalovat nejdéle po 3 hodinách, nicméně slyšela jsem o různých věcěch co provádějí maminky používající jednorázové plenky aby ušetřily. U těch látkovek je výhoda, že perete tak jako tak...
Ohledně látkových plenek existuje bohužel řada mýtů a předsudků ještě z dob našich maminek. Plenky se nevyvařují, nežehlí. Když máte sušičku, je to prakticky bez práce. Pokud si plenky ušijete a zrecyklujete na jejich šití nějaké materiály, vyjde vás výbavička taky na pakatel...
Pořádáme osvětové semináře právě z toho důvodu, aby si maminky mohly vše prohlédnout, dozvědět se informace od někoho kdo skutečně látkuje (a ne jedna paní povídala).
Takže jinými slovy - s látkovými plenkami ušetří opravdu hodně, je to nějaká práce navíc, ale rozhodně nic strašného... Navíc vás může hřát i ekologické hledisko..🙂

@gabriiela nepřeháníte to trošku???!!!!!!!!!!!§ to jou strány aby si maminky pomáhaly ale vy jste asi dokonala a vám se to stat nemůže?to snad ne!je to hrozný jak dneska dokážou byt lidi zlý!