Dát nebo nedat dítě k adopci?
Zdravím, jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství a přítel mě náhle opustil z nejasných důvodu. Já zůstala sama se svou čtyř letou dcerou s kterou jsem už tři roky vedena jako samozivitelka. Prosím poradte co mam dělat
@slavikova24 Hele, hlavne se nenech stresovat radami typu 'delej si co chces, ja bych se ditete nikdy nevzdala'. K adopci maji lide ruzne duvody a nikdo nema pravo te soudit. Na rozhodnuti mas ale jeste casu dost, ted se tim nestresuj, delej vsechno pro to, aby to miminko bylo zdrave. Jedine, co bude dulezite, je rozhodnout se definitivne. Pokud se opravdu rozhodnes dat to mimco pryc, hned po porodu si pro nej prijede pestounska rodina, kde ho budou opecovavat do doby, nez pujde k adoptivnim rodicum. Mas po porodu 3 mesice na to vzit to rozhodnuti zpet, ale pokud tak neudelas, vzdej se ho uplne, aby nemuselo nikam do ustavu (jak uz tady nekdo uspesne strasil), ale mohlo rovnou do rodiny. Deti k adopci je u nas nedostatek a pro nekoho muze byt tve dite tim vlastnim vymodlenym.
@slavikova24 Já teda radím nikoho k adopci nedávat. Jednou byste toho litovala. On ten přítel není sám na světě, však dvě děti uživíte. Asi nejsou důkazy, že jste nebyla samoživitelka, nebo jsou?Takže i kdyby dotyčný na své dítě neplatil, ačkoliv musí, stát Vám pomůže.
@nikolkaamarianek Huraaa prve dieta mame dievca, tak kupujeme ruzove maslickove dupacky a druhe decko dam na adopciu...nerozumiem, preco kupovala vyslovene dievcenske/ruzove oblecenie pre prve dieta. To ju nenapadlo, ze druhe moze byt chlapec? Predpokladam, ze nikdy nebola moc financne zabezpecena, ked sa jej podarilo zklznut az do take chudoby, ze dava dieta na adopciu... Clovek, co nema peniaze, musi trochu rozmyslat pri nakupoch a planovat aj do buducnosti.
@filipatereza ano, já to vím, jak se pohybují ceny, protože jsem se o to docela dost zajímala před porodem - chtěla jsem taky látkovat, ale nakonec jsem od toho ze zdravotních důvodů upustila. Já můj komentář narážející na cenu látkovek nemyslela tak, že by to byla pálka, která člověka položí na lopatky. Myslela jsem to jako reakci na komentář, který byl jak od děcka ze 8. třídy ZŠ. Když tady někdo řeší vyloženě existenční otázku a někdo mu napíše (necituji, parfrázuji, jak to vyznělo) "tyvole, co řešíš - místo jednorázovek koupíš látkovky, budeš kojit a víc to děcko nepotřebuje a nestojí ani korunu", tak nemá cenu se pouštět do žádnejch velkejch akcí. 😎
včera jsem náhodou viděla nějaký starý díl výměny manželek 😀 a byla tam rodina, co měli 8 dětí, žili v pidi 3+1....druhá(vyměněná) maminka se strašně podivovala, že to dopustili, že dětem nemůžou poskytnout hromadu hraček a značkových hader a já nevím čeho......a mě to úplně dojalo...myslím, že jsem nikdy neviděla líp fungující rodinu, všechny děti byly strašně slušné, hodné, milé...bylo vidět, že se mají strašně rádi a na nějaké značkové hadry kašlou....a jejich maminka prohlásila, že radši bude do smrti žrát suché rohlíky, než by je dala pryč ( tolik dětí nechtěla, opakovaně selhala antikoncepce a měla i nějaká dvojčátka)...tím nechci říct, že to tak musí udělat i tazatelka, samo je ten případ hodně jiný....ale líbí se mi ten přístup- že maminka dělá cokoliv, aby děti nemusela dát pryč..že to nevzdala a nelekla se toho.....a ta rodina ji naplňuje štěstím....
@slavikova24 Sústredila by som sa na to, čo je najlepšie pre dieťa. Veľmi vecne vzaté, prvá najlepšia možnosť pre dieťa je zostať s vlastnou matkou, ktorá ho prijme a s láskou vychová. Urobila by som všetko, čo by bolo v mojich silách, aby som sa oň dokázala postarať. Dať dieťa na adopciu je pre dieťa až druhá najlepšia možnosť.
@slavikova24 jak seš na tom?už si se nějak rozhoupala?a co otec stále nic?
@keny123 otec se včera ozval stim že si přeje ať ho dam k adopci že se ho klidně zřekne okamžitě a že pokud ne tak se ho mám vzdát že si ho vezme k sobě ...
@slavikova24 moja kamaratka bola v podobnej situacii ako ty. Cakala prve dieta - dievcatko a otec dietata sa zobral a uz ho nebolo. Ona nemala zazemie doma ani v rodine a vedela, ze postarat sa o dieta je takmer nerealne. Tiez uvazovala o adopcii. Ale ked sa mala narodila tak si povedala, ze ju nedokaze dat prec a mala bola v nejakom docasnom domove pre deti. Ona tam za nou neustale chodila a planovala si ju neskor zobrat domov. Neviem ako to dopadlo lebo ja som sa odstahovala do zahranicia a stratila som s nou uplne kontakt. Ale mas aj moznost dat syna docasne niekam do pece - aj denne za nim dochadzat a neskor si ho zobrat domov - skus sa poradit aj o tejto moznosti. Nie je to idealne samozrejme, ale podla mna lepsia moznost ako sa nenavratne vzdat dietata.
@slavikova24 Nějak nerozumím, co vlastně otec dítěte chce? Bud ho dáte k adopci (tj. dítě ho absolutně nezajímá) nebo si ho vezme k sobe (tj. dite chce a bude se o něj 20 let starat)? A co varianta, že si dítě necháte a budete se o něj starat spolecne, když jste si ho spolecne udělali? Ta ho nenapadla?
@kittykat22 děkuji za radu 🙂 poptam se na vse ... Až budu o všem informována buď to zatnu zuby a půjdu do toho ikdyz s otcem malého to bude ještě velmi těžké ... Pořad nad tím premyslim nic jsem ještě nevzdala
@japona ano jsem z toho stejně zařazena nechapu co ho to popadlo ale musím to překonat ... Vím že se to začne ještě stupňovat v tomhle je šílený a dokáže člověka tak vydeptat že se snad neslozim...nevím co chce ale co vím jisté dítě mu rozhodne nedam 🙂
@slavikova24 To nechápu, on chce dát dítě do adopce a na druhou stranu se ohání tím, že se o dítě bude starat sám? Nezlobte se, ale s takovým magorem bych se vůbec nebavila. Nenechte se od něj vynervovat a soustredte se hlavně na sebe a své děti.
nevím zda si se už rozhodla ale určitě bych to hodně zvažovala přeci jenom aby jste toho jednou nelitovala... co se týče výbavičky byla tu i skupinka kde maminky nabízeli oblečení jen za poštovné apod., jasný plenky a kosmetika jsou drahé ale co třeba rodiče? že by třeba ke svátku a k vánocům narozeninám vám třeba nakoupili nějakou zásobu plenek a kosmetiky pro miminko?? a i tady nejsou mainky lhostejné vím že tu už několikrát proběhla sbírka jak peněz tak věciček potřebných pro miminko pro maminku která zůstala náhle sama bez tatínka... no a v neposlední řadě určitě z otce vytřískat alimenty i kdyby to mělo jít přes soud... i kdyby popíral otcovství soud může nařídit testy a když se otcovství potvrdí je povinen platit..
@slavikova24 z mojho pohladu sa na situaciu pozeras triezvo. Ja som s dietatom a s manzelom, a tiez nemam zazemie v rodine. Nedokazem si predstavit ze by som sa dostala do takej situacie ako ty. Nejde o to, ze dieta nieco stoji, alebo ze nebude mat hracku. Ale ze sa nieco stane - cokolvek - choroba, uraz, problem, a su ohrozene deti aj ty. Ja ta chapem. Pristupujes k mimcu velmi zodpovedne 😉 mne sa paci ze chces pre dieta to najlepsie a nie si ho nechat za kazdu cenu. Ale myslim ze je viac moznosti ako len mat alebo nemat 🙂
@slavikova24 tak zřeknout se dítěte nemůže, je-li biologickým otcem. Je jeho a on je za něho zodpovědný a má k němu povinnosti stejně, jako Vy. A po Vás nemá nárok žádat adopci, Vy jste matka, Vy rozhodujete. Konečné slovo je to Vaše, ať se mu to líbí, nebo ne. Nenechte s sebou manipulivat ani se nenechte citově či jinak vydírat. A nerozumím větě: '...pokud ne tak se ho mám vzdát že si ho vezme k sobě ...' Takže on Vám jednou řekne, že se ho zříká a ať jej dáte k adopci, aby Vám vzápětí oznámil, že sr ho máte vzdát a vezme si je on? Myslím, že je duševně nevyzrálý na 31 let, manipuluje s Vámi jako s loutkou a využívá situace, do níž Vás sám dostal. Navíc jste teď velmi citlivá a reagujete silněji. Nenechte s sebou takto cvičit. Jednak ubližuje Vám a malému, ale i dceři, vždyť to vnímá...
@englerova14 neboj té se já vím ... Nevím co mu preskocilo nevím co tímto sleduje ale nepovede se mu to 🙂 už kvůli tomu že se nesmim složit kvůli dětem kdo by se o ne staral
@slavikova24 zlneber mu nějaký čas telefon, ať se mu to v makovici srovná...nemusí svůj vnitřní zmatek ještě ventilovat na vás, ne?
@englerova14 přesně to nedělám nereagují na jeho SMS zprávy na nic ... Místo toho abych si užívala těhotenství dělá mi jen špatně po jaké koli stránce jsem z toho všeho tak špatná že jen hubnu a je mi hrozné :(
ahoj @slavikova24 premyslela jsem zda ti napsat,ale tak jdu do toho byla jsem v trochu jine situaci nez jis ted ty ale podobne to bylo, pritelem jsme meli 2 decka a otehotnela jsem neplanovane pres antikoncepci,financne jsme na tom nebyli zrovna ruzove vicemene jsme zili od vyplaty k vyplat e,nakonec jsme se rozhodli pro adopc a miminko nechali v porodnici podepsali vsechny papiry,je to ma nocni mura do dnes,byl to patek kdy se prdola narodil byl krasny vlasaty,pres vokend plny slz a myslenek na maleho jsem v pondeli rano volala na ospod ze maleho chceme zpet bohuzel uz to proslo soudem a ten urcil ze maleho si odvezou pestouni,2 dny trvalo nez nam prislo predvolani od soudu kde se rozhodovalo zda maleho na daji zpet,navteva pani z ospod atd.tyden trvalo nez jsme si pro maleho mohli dojet k pestounum,za ten tyden nebyla minuta kdyby jsme nelitovali te chvile da ho pryc,i kdyz maly kolikrat mel na sobe ruzove,i kdyz jsme si s chlapem museli kolikrat odtrhnout s chlapen od huby,uz je to rok a pul a maly ma vse co potrebuje,mame doma skvelou trojku ktera se doplnuje,sice jsem v roce maleho musela nastoupit do prace aby jsme jim mohli doprat vice,ale nelituji toho,poradne to promysli je to hodne tezke na psychiku co se tyce dat dite k adopci,jinak kdyz bys chtela mam tu veci po nasem juniorovi,klidne bych ti je darovala,opravdu to poradne prober mas jeste dost casu,treba jeste behem tehotenstvi najdes nejakeho nahradniho tatinka ktrery ti se vsim pomuze
@slavikova24ono je vidět, že pán sám neví, co chce. Tak a+9-´t se nejdříve sám srovná. Některým to holt trvá, někdo je dítě až do důchodu.Ale srovnat by se měl potichu a zalezlý, aby nikomu neubližoval a nikoho neotravoval, hlavně ne děti a těhotné. 🙂 😝
@slavikova24 hlavne si nic nedelej z tech nekterych komentaru tady.. prijde mi ze se cim dal vic tady rozmaha prijdu si zamachrovat a kopnout do nekoho kdo resi vazny problem protoze ja jsem dokonala.. ja narozdil od nekterych chapu tvuj komentar k bydleni ono nez se dite narodi bude mit dcera 5 a rok na to do skoly a v jedne mistnosti s prckem a s tebou se ji budu hur spinkat aby byla odpocata.. ono vyzit ze 4000 ve trech lidech si nedovedu predstavit zvlast pokud nebudes kojit. Nevim jaky prijmy ma otec ditete a jestli alimenty a na tebe bude platit, ono je totiz pekny ze sice musi platit, ale kdyz nebude tak sice to bude resit soud ale pokud bude delat na cerno tak ti to nepomuze. Adi bych na tvem miste zvazovala obe varianty, mas jeste par mesicu cas a vse poradne propocitala a treba dostane aspon tolik rozumu, aby platil. Pokud ale uvidis ze to nemas sanci zvladout, pak to ber tak ze das nekomu ten nejkrasnejsi dar na celem svete
@slavikova24 tak to nechapu uz vůbec... bud ho chce nebo ne..ale tady je videt ze asi nechce aby si ho mela ty??rej bud ho dej k adopci nebo si ho vezmu ja???je tohle normalni?hele domluvte se na stridave peci anebo ze si ditko bude brat dle domluvy s tebou. to by si mela vyhrano....a nemá on nejakou jinou?strasne me to zarazi ze ta site chtěl a ted jak otehotniš te opustí.. :(
@kittykat22 já teda nevím paní nebo slečny je mi líto, ale takových dětí, kterých se rodiče "nechtějí vzdát" a raz za čas se připomenou, ale děcko místo v milující rodině vyrůstá po ústavech....Podle mě to není šťastný nápad.
Pořádně se rozmyslet a buď ho definitivně dát k adopci a nebo si ho nechat. Věřím, že rozhodnutí není jednoduché, ale držím palce ať se rozhodneš tak, aby to mimčo mělo fajn život
Já teda nevím, co bych ti poradila, děti nemáme (bohužel ani mít nemůžeme) a o adopci si budeme za čas vyřizovat papíry (manžel to musí ještě sám v sobě srovnat). Za možnost vzít si miminko od maminky, která se v těhotenství chová relativně vzorně (tj. nepije, nekouří - to teda nevím jestli kouříš, ale předpokládám, že když nemáš peníze, tak na to nemáš, že ta maminka nebere nějaké drogy, chodí na kontroly k lékařům apod.) bysme byli určitě moc vděční. A věř, že takových párů jsou mraky a tomu děťátku dají velký nadstandart (nejen materiální, ale i psychický), Tím tě teda nechci nabádat do adopce, ale mnohé "odsuzující komentáře" to prostě nevidí i z té druhé stránky. Vidí slovo ADOPCE a to je apriori špatné. Podle mě je dobře, že přemýšlíš nad budoucností. Ono napsat tady, že ti otec dítěte musí platit je hezké, ale jak je to v praxi? Platí ti otcové? Zodpovědní tatínci ano, ale kolik je těch, kteří na dítě neplatí měsíc i roky? Nemůžeš přece dopředu počítat s penězi, které nikdy nemusíš vidět. Na druhou stranu s manželem jsme za 4000 měsíčně žili asi 6 let a vyžít se dá (tím myslím, že nám po zaplacení všech nákladů zbyly 4000 na jídlo a domácnost). Není to teda žádná sranda, kontrolu nad penězi jsem měla já a věta "nemáme peníze" (když manžel chtěl třeba koupit knížku), byla u nás jedna z nejčastějších. Když mi třeba přinesl kytku, měla jsem z ní radost, ale v sobě jsesm za ní viděla např 70Kč, které bych využila plnohodnotněji. Takže když do toho půjdeš a mimčo si necháš, myslím, že to zvládneš, maminky ti pošlou nějaké oblečky, i ty plínky se dají sehnat levněji - jak už tady bylo řečeno. Když se ho zřekneš, podle mě budeš opravdu časem nešťastná a budeš si to vyčítat. Jediné, co tě bude hřát u srdce bude, že má milující úplnou rodinu a materiálně je na tom velice dobře. Ať už se rozhodneš jakkoliv, myslím, že obě cesty jsou dobré.
Jo a ještě - jak tu někdo v diskuzi psal, že miminko k tobě prostě přišlo z nějakého důvodu a máš si ho nechat, třeba k tobě přišlo proto, aby mohlo přijít k lidem, kteří na něj toužebně roky čekají.
@englerova14 Jen k tomu, že se zřeknout nemůže... může. Ale jde o to, že v RL ho musí nahradit někdo jiný. Alespoň tak to bylo u nás. Bývalý se holky zřekl, podepsal mi papír, kde svolil s tím, že si dceru může osvojit můj manžel a bylo... Proběhla změna příjmení, změna RL, rodného čísla... bio otec nemá nárok ani povinnost. Můj manžel je právně otcem mé dcery.
@deathy Já myslím, že pokud nejsou svoji, tak ho prostě jednoduše do RL neuvede (to se dělá v případě adopce - je uvedená jen matka, otec neuveden - z důvodu, že kdyby otce uvedla, nestačí pak k adopci jen její souhlas a sociálka řeší, zda není možné, aby se postaral otec, případně jeho rodina). Z hlediska adopce je jednodušší, když je otec neznámý.

@cattus jsi borec 😉 A navíc sympatiš! Přeji pohodový konec těhotenství, krásný porod a zdravé mimi!!!
Omlouvám se za krátký offtopic 😉 Teď k topic: nedokážu si představit, že bych byla v této situaci-už jenom to, že bych byla s člověkem, který je takto nevyzpytatelný, ale na mnoha příbězích žen je vidět, že se to stává, a že chlapovi hrábnout může, chjo:( Za druhé:hormony dělají své a slečnu-maminku(ačkoli mi její odpovědi také připadají arogantní a hlavně minimální!)bych neodsuzovala, zkrátka si asi teď svou budoucnost se dvěma dětmi neumí vykreslit v zářivých barvách,možná se nad tím pousměje, nebo pozastydí🙂za pár týdnů, až mimi začne "kopat", podívá se na svoji dceru a řekne si, že by to přece nedokázala. Za třetí je možnost, že to opravdu udělá, za což bych ji nesmírně obdivovala,a dá své dítě páru, který na takové mimi čeká, ovšem obávám se,že odstřihnout pupeční šňůru na dvakrát v tak krátké době bude opravdu velmi složité, nehledě na to, jak už tu zaznělo, že se to musí vysvětlit dceři-a to tu možná nezaznělo(?)-nebude mít ta cácorka třeba jednou pocit, že mamka dala pryč jejího bratříčka proto, aby ona se měla lépe? Kór v pubertě se takovéto věci dost v hlavinkách honí-aby nakonec neměla pocit viny atd...a nemuseli se sourozenci po letech potkat v Poště pro Tebe 😉 To jen tak na odlehčení na konec, asi nevhodné, ale píše mi to samo...
Jinak zakladatelce přeji jen to dobré, je mi líto, že nemá takové zázemí a musí řešit tak moc složitou situaci, kéž se rozhodne správně-dle svých možností...a tímto Tě zakladatelko zdravím 🙂