Švagr chce, abychom se postarali o jeho miminko
Ahoj, jsem v dost zvláštní situaci a nevim jak ji řešit. Mám dva syny(13 a 3 roky) můj švagr je bezdomovec a jeho těhotná přítelkyně taky ( nebudu zde rozebírat proč, je to jejich věc)
Oni po manželovi a mě chtějí abychom se postaraly o jejich miminko. Jsou ochotni se ho úplně vzdát.
1 otázka: jak tuto situaci řešit právně - soud, sociálka
2 otázka: ona nebyla ani na jednom vyšetření - nemá žádné doklady ani průkazku pojištěnce a je to ke všemu slovenka
3 otázka: jak byste danou situaci řešily? Šly byste do toho? Já osobně mám strach!
Děkuju za pomoc, podporu a názory
Jana
@jana.nina -- nenechala bych dítě jít do ústavu, pokud bych tomu mohla zabránit. Samozřejmě vaše situace přináší spoustu "ale" a hodně možných otázek a problémů. Přesto bych tomu dítěti chtěla dát šanci na normální život. Už tak si třeba ponese nějaké následky -- kdo ví, jak těhotenství probihá, když nejsou žádné kontroly.
Co se týče "prozrazení" původu -- do šesti let by se adoptované děti a děti v pěstounské péči mají ze zákona dozvědět o svém původu. (samozřejmě je ale otázka, jak by se ověřovalo, že to opravdu proběhlo) U těch v PP se automaticky předpokládá, že tam bude kontakt s rodiči, pokud o dítě mají zájem. Pokud to dítěti vyloženě neškodí, tak je povinnost pěstouna ten kontakt s rodiči umožnit. A holt to musí umět dítěti vysvětlit -- od různých výchovných postupů až k tomu, když bio rodič něco naslibuje, ale nedodrží.
Vy budete malého teta a strejda, tudíž jeho vlastní rodina. Myslím, že pro jeho budoucí vývoj je lepší, když bude s rodinou než s úplně cizími lidmi. I kdyby se rodiče do toho nepletli jednou přijde okamžik, kdy bude chtít poznat svoji rodinu, atd. A odpovědi najde nejlépe u vás 🙂
@panickatlamicka Tak z náručí ti nikdo dítě logicky nebere, ale jestli si myslíš, že máš kdoví jakou dobu na rozloučení a případně možnosti dalšího vztahu s dítětem, tak to taky tak není. Takže defakto to tak je, ale rodiče by měli být profesionálové, takže miminko sbalit a předat bez problémů. A ono i kdyby jsi chtěla, tak za rok máš třeba i 5 dětí a musíš je umět jak přijmout, tak odevzdat. Na to by opravdu každý neměl. Vem si, že si miminko odvezeš třeba hned z porodnice a dvouměsíční odevzdáváš. Lidi, kteří tohle dělají (pár jich v okolí mám) strašně obdivuju, protože to je opravdu velmi psychicky náročné.
@jana.nina ja nehovorim, ze by si nebola rovnako dobra ako hociktora adopcna rodina, ved ta vobec nepoznam. Ja sa len pytam, co by z toho malo to dieta, ze si ho adoptujete vy. Nevidim tam ziadnu vyhodu oproti hociktorej adopcnej rodine. Praveze vidim potencionalne riziko, ze si ho mozu rodicia prist po neakom case zobrat naspat a urobit mu chaos v hlavicke a vziat ho byvat medzi pochybne socky. A tiez si nie som ista ci sa nebude citit na pritaz a vlastne ze ma byt 'vdacne vam' , s tym sa nevyrasta dobre
Je to hodně složitá otázka, na tvém místě by mi asi taky srdce říkalo miminko si nechat. Ale o tvoje srdce tady nejde, jde přeci o to, co je nejlepší pro budoucnost toho dítěte. Když zůstane u vás, pravděpodobně mu budou jeho biologičtí rodiče zasahovat do života, ty jejich problémy se s ním povlečou nadosmrti a raději nebudu domýšlet, kam dál by to ještě mohlo zajít. Přijde mi lepší dát miminko k adopci, jako zdravé bílé dítě brzo najde novou prověřenou rodinu, kde bude moct začít s "čistým štítem".
@jana.nina vracím se ještě k začátku diskuze, k tomu že budoucí rodička nemá doklady ... je to trochu jinak než píšeš, k vydání průkazu totožnosti (OP, pas) nepotřebuje rodný list, ale naopak, k vydání rodného listu potřebuje průkaz totožnosti s fotkou ... vydání OP nebo pasu je podmíněné předložením jiného dokladu s fotkou ... pokud žádný doklad totožnosti nemá, musí s ní na úřad osoba, která svým podpisem dosvědčí kdo je a udá svůj vztah k této osobě ... nevím jestli ty můžeš třeba dosvědčit kdo ta žena je, když ji znáš jen přes tvého švagra, nebo zda by si švagr troufnul sám jí dosvědčit kdo je /pokud teda sám švagr vůbec doklady má) ... každopádně pokud bude mít svědka, nemusí na Slovensko, ale stačí zajít v ČR na Slovenskou ambasádu a tam požádat o náhradní doklad, s tím dokladem potom na Slovensko a tam si vyžádat kartičku (nepojištěného těhotného) pojištěnce... pokud tady v ČR nebude mít svědka totožnosti, bude to muset řešit asi nějakým svědkem ze členů své rodiny na Slovensku ... ale pozor, pokud ji na to Slovensko povezeš, budeš mít v autě člověka bez dokladu totožnosti, fakt že na někoho promluví slovensky z ní ještě automaticky slovenku neudělá, na hranicích vám můžou dělat problémy (a nejen na hranicích) ... pokud má rodit na konci března tak máte co dělat ... pokud teda sama vůbec bude o doklady stát ... a nejsem si jistá, zda rodička bez dokladů může nechat do RL zapsat alespoň otce (pokud teda otec ty doklady má) ... zvláštní případ, matka neznámá, otec známý ...
@lajla nemyslela jsem přímo kontroly na hranicích, ale stále častěji hned za slovenskými hranicemi postávají policejní auta a kontrolují namátkově doklady přijíždějících ... jezdíme tam často a je to fakt čím dál častější, i naši známí s tím mají své zkušenosti ... je to o náhodě, ale jak všichni víme, náhoda je blbec ...
@jana.nina no já jsem to nezjišťovala, já jsem to už včera věděla, jen jsem nějak víc obrátila pozornost na to co by asi bylo lepší pro dítě ... ale přesně jak píšeš, dítě nebude mít v RL rodiče = nemůžete prokázat že je to váš příbuzný ... a hlavně teda potom musí mít doklad i tvůj švagr, aby mohl být zapsaný v RL, protože pokud tam zapsaný nebude, tak zase máte smůlu, nejste totiž příbuzní matky --- bylo by fajn, kdybys sama mohla tohle probrat přímo s tou těhotnou, abys měla jasno jak moc hodlá vůbec ve získání nějakých svých dokladů spolupracovat ... 😕
Na to nedá nic napsat. Nechápu 😞 proč?
Proč se takové věci dějí....
sleduji tady tvuj pribeh a ted ctu ze ma spatny konec ☹ je to nezodpovednost a tvoji svagrovou bych profackovala.😠
@jana.nina Takové věci se dějí....Proč se dějí? Z různých důvodů-asi je to pro ni teď-to zdůrazňuji-pohodlnější.Horší je smířit se s tím, že do životů cizích lidí nemáme možnost zasahovat, i když se třeba sebevíce snažíme.Myslí si, že to bude lepší. Udělala jsi, co bylo v Tvých silách. Časem ji třeba bude mrzet, že ho opustila.Jednou k němu bude hledat cestu. Možná marně.😕
Když ale na to koukám z hlediska toho miminka asi to pro něj bude to nejlepší co pro něj tato nezodpovědná osoba může udělat. Bude mít třeba adoptivní maminku už pár dní po tom co vykoukne na tento svět 💜
Ty jo,chudak drobek. Na druhou stranu myslim,ze se dostane do adopcni rodiny brzy a bude zit s cistym stitem. Nebude si muset tahnout svoje bio rodice u nohy jako kouli.
Akorat teda nechapu myslenkove pochody te bio matky,kdyz to dite planovala. To ho jako planovala kvuli tomu aby ho pak odlozila? Na ni fakt nemam slov!
@lucinkaxxx bio matky????
@lucinkaxxx ty myslíš že bezdomovci plánují?
to jsem taky nepochopila miminko bylo planovane proc?aby ve finale zuztalo v kojenaku ☹ co ja bych zato dala mit druhe miminko
Teda sleduju a je mi úzko! Mám husí kůži...toto nikdy nepochopím, že si neváží miminka, které nosí....
@jana.nina Já si myslím, že takhle to ale ona vyřešila nejlíp jak mohla. Ne, že by to byl veselý plán, ale rozhodně šťastný je. Minimálně pro to malé. Vy, jako rodina máte vyřešno své případné černé svědomí, udělala jsi vše, co jsi udělat mohla a co v této situaci udělat šlo. Tím, že tam dítě nechá a snad se o něj nebude i zajímat, by mohlo být právně volné, takže si myslím, že by si ho mohl odvést nějaký přechodný pěstoun a pak by mohlo jít hned do adopce. Věřím, že to bude rychlé a to nejlepší řešení pro to malé. Já bych ten konec vůbec neviděla tak špatně! Rozhodně lepší, než kdyby se o miminko potom nějak zajímala.

jsi super, moc držím palce a fandím tobě i miminku - ať je šťastné a hlavně zdravé. Nemám ráda říkat "Já bych to udělala" / "Já bych to neudělala", když v dané situaci nejsem, ale také by mě to nenechalo chladnou. Nejdůležitější je tvůj manžel a synové, pokud to všichni cítíte, jděte do toho....a švagrovi a budoucí matce nafackuj. Přinejmenším...Hodně sil 🙂