Nechci HA po porodu, plánujeme druhé dítě - jsem divná?
První dítě se nám narodilo v listopadu, těhotenství jsem měla pohodové, dítě bylo plánované, idyla. Nyní si dovolím říct, že rodičovství snad zvládáme, syn prospívá, až na prodělanou bronchitidu je zdravé a dělá nám radost. Dnes jsem byla na kontrole u svého gynekologa po šestinedělí a velmi mě zarazilo množství otázek na antikoncepci jak ze strany sestřičky, tak lékaře. Ani ne tak proto, že bych byla proti podstatě antikoncepce, jakože spíš bychom se rádi za nějakého půl roku snažili o druhé dítě. Je to divné? Nerozumné?
Určitě existují různá pro a proti, u nás ale pro rozhodně převažují. Jsme zdraví, relativně ještě mladí, chceme děti blízko od sebe, aby si spolu hráli a měli k sobě blízko. Zároveň já mám náročnou práci, která vyžaduje další vzdělávání a atestaci a nemůžu si dovolit být doma na mateřské třeba 6 let.
@celaskon87 ja jsem teda rada, ze muj doktor mi pri kontrole po sestinedeli antikoncepci jen nabidl, ale stacilo rict, ze nemam zajem. Sice jsme dalsi dite neplanovali tak brzy jako vy, ale ja do sebe prasky cpat nechtela a muj manzel by to po mne taky nechtel. Telisko je zase na delsi dobu a my chteli deti tak do tech 3 let od sebe.
Pokud se citite na dalsi dite uz takhle brzy, tak do toho bezte. Predem stejne neodhadnete, kdy se zadari, a proc se zbytecne necim cpat 🙂
@blahova_andrea my se mezi detmi chranili jen prerusovanim, protoze jsme ty dalsi deti jeste planovali. A vzdycky jsem znovu otehotnela az planovane. Ale ted uz to riskovat nechci, zakon schvalnosti plati vzdy a vsude... ja teda doufam, ze manzel by s tim u nas souhlasit mohl. Vi, ze mam problemy s krvi, takze v mem pripade je jakakoliv operace tak trochu riziko. A jestli jde u muze jen o mensi zakrok, tak osobne mi prijde, ze by to mohl pochopit a vzit to na sebe. Ale nutit ho samozrejme nebudu, bude to na nem...
My používali uz před otěhotněním glóbus Pharmatex (cipky) funguje to jako bariera a je bez hormonu.Pouzivame to i ted po porodu a budem dokud nebudeme chtit druhé mimco. HA mi taky nedelala dobře zkoušela jsem ruzne druhy, uz se k ni vratit nechci
Jeee ne globus samozrejme. ....globule🙂
tak mne doktor taky po šestinedělí hned vnucoval HA, ale řekla, jsem, že nechci, že jsem spíše uvažovala o nehormonálním tělísku ( možná bychom chtěli ještě jednoho prcka na last minute mých biologických hodin .-) ) no nicméně se mi doktor tak trošku vysmál, prý co pořád máme- jakože my ženský- s těma tělískama, že to je prý moda 80tých let.... no a když jsem se ho zeptala, co by mi tedy doporučil, tak podvázání vaječníků a v případě že bych chtěla dítě, tak prý není problém zkumavka .... no trošku mne tedy dostal ...
@palomitacheca my se taky chránili jen přerušováním. monička teda v plánu úplně nebyla. sice jsme s tou myšlenkou koketovali, ale furt jsme to odkládali. pak jsme se jednou nechali unést a máme naši princeznu 😅 no nelitujeme! asi jí bylo jasné, že buď tehdy, nebo už asi nikdy 😀 u muže jde fakt jen o pidi zákrok. trvá to něco přes půl hodinky, na každé straně je to malé naříznutí a max. dva stehy, jen pod lokálkou a velmi rychle je muž fit. to s operací u ženy nedá srovnávat 😉
@blahova_andrea Myslím, že už se to dělá méně invazivně, četla jsem, že zavedou do vejcovodu spirálku, která tam zaroste a tím se vejcovod zneprůchodní. Po dětech rozhodně chci sterilizaci, ať už mou či mužovu. HA nehodlám brát, tělísko je mi nějak proti mysli, přerušovat se mi nebude chtít, myslet na kondomy taky ne.
@blahova_andrea u nas by mohl k rozhodnuti manzela nahravat i fakt, ze pred 1.porodem, kdyz jsem chodila na monitory, tam zrovna byla jedna pani pred asi uz 4. porodem. A mam pocit, ze byla prave po te sterilizace... zatimco jsem byla na monitoru, tak se s ni muj partner bavil v cekarne.
Máš recht. Antikoncepci neberu od 18ti, kdy dělala fakt paseku... Po obou porodech jsem jí chvíli brala (měla jsem císaře a fakt jsem se bála nechtěného otěhotnění) a byla to velká chyba :( Už nikdy víc to nechci ani vidět. Chci ještě třetí a pak si nechám u operace podvázat vaječníky. Vím že to bude zase císař, takže rozhodnutí je jasný...
Omlouvám se, ale vůbec nechápu co tady řešíte. Pokud chcete druhé dítě nebo antikoncepci nechcete, tak to prostě řekněte. Doktor a sestřička to májí v popisu práce, tak se ptají. To, co se vám honí v hlavě těžko odhadnou... 😀
@kajalka mě je jedno, jak se to u žen dělá. spodem na nic nejdu a na laparoskopii taky ani náhodou, takže to raději ani nezjišťuju 😅
@palomitacheca no ono to není 100% prý ani u chlapů. pár týdnů po zákroku by měli jít na spermiogram, aby se zjistilo, jak moc to pomohlo 😅
@blahova_andrea to je taky dobry vedet 😀 asi si budeme muset s manzelem sednout a poresit ruzne moznosti. Sice je pekny, ze je cas priblizne do cervna, kdy by mi melo koncit sestinedeli, ale zase by bylo lepsi mit to tou dobou uz vyreseny...
taky když jsem byla na kontrole v šestinedělí tak doktorka šahala tak nějak automaticky po receptu na antikoncepci a já to odmítla, tak nejdřív vyvalila trochu oči, ale pak říkala že to je dobře že do sebe nechci nic cpát🙂 chtěla jsem sice rozdíl tak kolem dvou let, ale po tom porodu jsem byla tak nějak nadšená z mateřství že mi nevadila ani představa toho že to vyjde dřív a ono to vyšlo - v létě budeme mít druhé - čtrnáct měsíců po prvním🙂
Děkuju všem za názory, jsem ráda, že v tom nejsem sama a trochu mě to upevnilo v tom, že bychom si dalšího broučka klidně mohli pořídit už na příští jaro/léto... tak uvidíme, jak se to zadaří
Mě se doktor pouze zeptal, jestli chci antikoncepci, když jsem odmítla, tak to jen zapsal do karty a šlus...
@majvik mame stejny vekový rozdíl...občas to bylo náročné, ale ne dramaticky...jen když byly nemocné nebo když jsem mela obavy, jak to zvládnout....a než jsme se v zime vždycky vypravili......ale vekový rozdíl 14mes je nádhera...jak jsem psala jinde, rozumí si, mají se rády.....a já cca od roku a půl mladší - vše stihnu relativne v klidu....ony si vyhrajou....neumím si představit mít jen jedno mimi.....mám pocit, že by bylo ochuzené a co bych s nim delala?? chdila po jeslích, školkách, hracích centrech každý den??? no nevím...mě to takhle moc vyhovuje.... 😉
@tarra27 právě, neumím si moc představit mít jedináčka, jak bych ho zabavila celé dny. Jsme na poměrně malé vesnici, takže školku tu sice máme ale jinak na dětská hřiště, do mateřských center a podobně by jsme museli pořád dojíždět. Sice tu ve vsi je pár dětí, ale zatím jsem se s žádnou maminkou neskamarádila natolik aby jsme se navštěvovali a děti si spolu mohli hrát, takže pořídit sourozence je nejjednodušší způsob jak sehnat parťáka🙂 v podstatě se na to moc těším, akorát se bojím jak zvládnu uhlídat dva malý ďáblíky třeba v čekárně u doktora, v obchodě, nebo jak to bude jestli se budou v noci navzájem budit, protože tahle první vůbec nemá potřebu spát a v noci se často budí a chce si hrát..
@majvik vše se sladí...když budou malé, je to náročnější, ale ne zase tak dlouho....my jsme pořídili easy wallker pro vojčata...hodně ti to usnadní nákup atd - připneš je do kočárku a hotovo 🙂)) a nemají dojem, že jedno musí pešky,druhé kočárkem....ani bych mezi nima nedelala velke rozdíly, ber je jako obe malé....a to víš že nekdy budeš unavená, hotová...ale čím budou straší bude líp a líp....a hlavně budu mít k sobe hodne blízko....
@blahova_andrea můj muž má vasektomii a je to super... já antikoncepci nemůžu vůbec, nesnesu ani tu nejslabší, navíc celkově špatně snáším léky a měla jsem nižší hormony už před dětmi, takže u mě by podvázání bylo dost riziko předčasné menopauza... takže chápu @tarra27
muž je Američan a tam je to velmi běžné... je to za chvíli hotové, ani to moc nestojí... vedlejší účinky žádné 😉
já se divím, že to není víc rozšířené..
proti plno jiným umělým věcem je tohle fakt pohoda a muž ani po letech nelituje
@lu777 takže tvůj muž to podstoupil v americe? škoda...jsem myslela, že z tebe vytáhnu nějaké bližší info o tom kam a za kolik 😅
@blahova_andrea původně ano, podruhé byl na vasektomii v Německu - Düsseldorf... tady vím, že to taky někde dělali, ale byli jsme u doktora a tam na něj koukali jak na magora a když jsme viděli toho doktora a jak s námi jednal, tak jsme do toho radši nešli... ale on už měl ten kontakt z Německa (kde mu dělali reversed vasectomy, tedy to odstranění) a je to špičkový mikrochirug - dělá všechny možné operace v tomhle oboru... dělá jich fakt hodně, takže má hodně zkušeností... což se nakonec hodilo, protože to bylo komplikovanější vzhledem k předchozím operacím, co už muž prodělal..
ale na "obyčejnou" vasektomii není asi takový špičkový mikrochirurg potřeba, ono je to jednoduchý zákrok 😉
jinak jsem zadala vasektomie do vyhledávače a vyplivlo mi to tenhle web... ono to sem určitě dorazí jsem říkala před pár lety a taky jo... je to obrovský trh a opravdu s tím je hodně lidí spokojených, ono ženským ta antikoncepce fakt nesvědčí, já už to nemůžu vůbec brát, měla jsem snad všechny vedlejší účinky a byla jsem totálně rozhozená a opravdu jsem si pak uvědomila, že to tělo bylo jako spící když jsem to brávala..
http://www.vasektomie.cz/
@lu777 já právě vím zhruba o čem to je, přečetla jsem si články na netu a tak...ale spíš teda nevím kam přesně jít, kdo to udělá, jestli je třeba před tím jít k obvoďákovi, nechat si udělat nějaká vyšetření, kolik to v čr stojí a tak... 😉
@blahova_andrea mrkni na ten web... ono to asi někde dělají levněji, ale tady člověk asi získá víc info ještě... určitě je potřeba předoperační vyšetření až byste měli termín...
jinak muž hned to odpoledne letěl domů
@lu777 ten web jsem už kdysi četla, takže obecné info mám. právě si říkám, že když je to praha, tak že jinde by to mohlo být levnější 😅 spíš nevím kam na to jít na moravě. jestli jako normálně na chirdu v nemocnici nebo je tu taky nějaké speciální středisko. vím, že je to jen ambulantní zákrok. nejlepší by bylo, kdyby se přítel poptal u svého dr., ale to on neudělá. spíš by ho chtěl asi úplně obejít. on je to totiž i firemní lékař, asi se bojí porušení tajemství 😅
@blahova_andrea nejlepší se zeptat u urologa, ti by měli vědět... už je to známější...
mně to v Brně vyjelo např. http://www.lekari-online.cz/lekari/urologie-pacik
tady je diskuse http://diskuse.doktorka.cz/vasektomie/archiv/110/
no a v té diskusi je, že prý na Slovensku to je bez komise... tady se kvůli tomu chodí ke komisi? 😅 😕
to nechápu, takže když někdo jde na potrat tak může, ale na vasektomii je komise? 😕 😅
nevím jestli jsem se nepřehlédla, čtu to jen zběžně

@blahova_andrea já bych si podvázat vaječníky nenechala.... 😉