Nechci druhé dítě. Jsem opravdu sobecká?

11. črc 2020

Po dvou nevydařených těhotenstvích se mi narodila krásná holčička. Před pár dny jsem skončila šestinedělí a už tchyně otravuje ať jdeme do dalšího. Ale já další nechci z mnoha důvodů ( strach z těch dvou nepodařených těhotenství, kdybych přišla o další mimi, nedala bych to), a chci se plně věnovat naší holčičce. Chci jí dát všechno co budeme moct (myslím materiální věci). Jenže když se o tom zmíním před rodiči nebo tchýní, prý jsem sobecká, že děti nemusí všechno mít, a že bysme se uskromnili... Ale já nechci dát své dceři dětství jako jsem měla já - o pytlík bonbónů se dělit s bráchou, žádný počítač, žádné dražší hračky, oblečení nové jen k vánocům, žádná dovolená, výlet na hrad jednou za deset let, protože vstupné za 4osoby něco stojí. Chci abychom si život s dcerkou užili, aby měla vše po čem já jen snila. Nechci se jen rozmnožovat že se to má, a přitom živořit a otáčet každou korunu... Jsem opravdu sobecká?

piskoteka
11. črc 2020

Naše dcera má 3 roky. Už po šestinedělí jsem věděla že druhé nechci a stav trvá. Finanční důvody by se nějak vyřešily, ale jde spíš o mojí psychiku. Píšu to ale proto, že ten důvod je vlastně druhořadý. Jde hlavně o to, jestli jste v tom zajedno s partnerem. A jestli unesete myšlenku že vaše dítě nebude mít sourozence. Pokud máte v tomhle jasno, nikdo další vám do toho potom nemá co mluvit. Sobecký je ten, kdo nutí ostatní dělat věci co jsou správné podle nich. Pokud se na druhé necítíte, tak si ho přeci neuděláte kvůli naléhání rodiny.

legelata
11. črc 2020

Kratce po porodu? Proc na to vubec myslis a s rodinou se o tom vybavujes? I kdyby nakrasne jste chteli druhe, tak by to stejne bylo az za dost dlouho ne... Zbytecne se stresujes, pust to z hlavy a rodine rekni, ze o tom zatim nechces vubec premyslet🙂

miba10
11. črc 2020

Teď bych to neřešila. Uvidíš sama časem. Je to jen tvé rozhodnutí

majsina
11. črc 2020

Myšlenka na druhé dítě po šestinedělí je dost neobvyklá 😀...já byla opravdu přesvědčená, že druhé dítě nechci ještě další 2 roky. Zlom přišel v synových 3 letech, kdy se z něj stal soběstačný a samostatný kluk a přišlo by mi hrozně líto mít takového úžasňáka jen jednoho. Ale byl to takový vnitřní boj, vážení na miskách vah...nakonec jsme se k druhému přiklonili aby malý zažil ten pocit sourozenecké lásky...já sama mám 2 sourozence a přítel taky... A vím, že by mě to za pár let mrzelo a nechci být stará matka, už takhle nejsem nejmladší 😀. Ale děti rok od sebe bych vážně nechtěla 😀.

lolam10
11. črc 2020

Jsem jedinacek a prijde mi že jsem přišla o spoustu srandy s potencionálními sourozencemi.a sestrenice a kamaradky to vazne nevynahradi.ale je zbytecne to řešit ted.my vzdycky chteli 3 deti a po 2.porodu jsme si říkali zda to ještě zvládneme s tim tretim ale časem se vse usadilo a situaci jsme přehodnotili a budeme mit vazne 3🙂 nechte tomu cas a na rady rodiny se vykašlat,oni je vychovávat nebudou...ale jinak si myslim ze s jedinackem je ve finale vic prace protoze potrebuje partaka a to budete "jen" vy..

zelenaesmolda
11. črc 2020

Ne,nejsi.Sobecka a netaktni je tchyne.Osobne to vidim uplne stejne,radsi jedno nebo dve deti ale spokojene nez velka rodina kde se zije z ruky do huby

sudylichozrout
11. črc 2020

Tchyne je na presbubu. Nic ji do toho neni. I kdyz si myslim, ze vic deti je faj, mame z tri dost po sobe, tak te chapu. Je to jen mezi tebou a manzelem, nikdo jiny vam to toho nema co kecat.

zelenaesmolda
11. črc 2020

@sudylichozrout
no,kdyz dojde na interupci tak s tim nic neudela ani ten manzel i kdyby se stavel na hlavu 🙂

me_druhe_ja
11. črc 2020

Sama uvidíš časem. Je to úplně čistě na tobě a partnerovi. Nevidím nic špatnýho mít jen jedno dítě a dopřát mu víc zvlášť, když finanční situace není úplně top. Naopak.
Budeš tu mít spoustu argumentů jak sourozenecký vztah, nejlepší kamarádi a blablabla: na to se vykašli. Protože nikde není psáno, že si sourozenci sednou, budou se milovat a rozumět si celý život. Třeba my jsme se sestrou jak cizí, jsme naprosto odlišné osobnosti už někdy od mých 14 let. Takže pořizovat sourozence jen kvůli tomu, aby nebyl jedináček, je blbost.

klea81
11. črc 2020

Neznám ženu, která by hned po šestinedělí plánovala další dítě. Takže buď změníš názor časem nebo ne, tvůj život, tvoje volba a tchyně do toho nemá co mluvit.

jade85
11. črc 2020

I kdybys druhé chtěla, tak jít do toho hned po šestinedělí, jak navrhuje tchýně, mi přijde maximálně nezodpovědné - miminko tě potřebuje na 100%, tvoje tělo si potřebuje odpočinout...Vůbec bych s ní ani s rodiči neřešila, jestli chceš nechceš a proč. Uvidíš, co přinese budoucnost za rok, za dva. Tvoje důvody proč mít jen jedno dítě mi přijdou naprosto legitimní a logický, ale touha po dítěti bývá často iracionální a všechny dobré důvody přebije. Takže je prostě zbytečný se teď s někým hádat o něčem, co ani nemůžeš vědět, jak bude 🙂

krupka3
11. črc 2020

Absolutně nevhodná doba teď řešit, jestli NĚKDY budeš chtít druhé dítě nebo ne. Tchýni bych řekla, ať se stará o své, a máš klid. Buď budeš mít jedináčka nebo časem změníš názor, ale to je teď přece jedno, bude to stejně vždy volba jen tvá a tvého muže.

janedv
11. črc 2020

Vubec o tom s tchyni a rodinou nediskutuj. Jestli budou mit nejake reci,rekla bych neco jako "Jeste se mi ani nezavinula deloha a ani nemenstruuji, takze tezko". Z toho si lidi obvykle uvedomi, jak intimni vec se te ptaji a sklapnou. Rikam obvykle, tva tchyne je ocividne jiny pripad. Ale vubec se s ni proste o tom nebav. No a za druhe - ja o druhem nechtela ani slyset 2 roky. Pak dva potraty, dalsi pokus byl posledni, dalsi potrat bych uz nedala. No a nastesti se chytlo a je mu 15mes. Takze 4x tehotna, 2 deti... Ja tedy materialni a financni stranku nastesti zas tolik resit nemusim, vim, ze se mame dobre (a jsem vdecna), ale chapu te. Nicmene ted se dvema vidim, ze jen jeden by byl jiny. Starsi je diky mladsimu sourozenci proste jiny clovek, nez by byl bez nej. Jiny ve smyslu lepsi, vnitrne a citove bohatsi. Kazdy vecer mi dekuje, ze ma tak krasnou segru (starsi 5 let, mladsi 15mes a miluji se neskutecne). Obvykle usinaji na sobe, pres sebe, v objeti.. ja je pak rozlozim na posteli az usnou, ale ten pohled, kdyz se k sobe tuli, to je laska az mi srdce useda, vazne.
Ale uvidis, mne rict v sestinedeli, ze kdy druhe, taky bych rikala nikdy.

zuzkasim
11. črc 2020

Rozhodně je tvoje a manželova věc, kolik dětí si pořídíte. Tchýně měla taky tolik dětí, kolik ve svém produktivním věku uznala za vhodné. Ostatně po šestinedělí jsem žádné další děti neplánovala, a to jsem si vždy přála velkou rodinu, uvidíš, jak to budeš cítit s mužem časem. Ale přece jen mě na tvém příspěvku trošku zarazily tvé důvody, zvláštní... jestli vidíš jako problém dělbu o balíček bonbónů... že jste nechodili na prohlídky hradů rozhodně není kvůli tomu, že jsi měla bratra, stejně tak s dovolenýma, vaši toto asi spíš nepovažovali za důležité, nechtěli. Na úžasnou dovolenou se dá jet do kempu do stanu (nejlepší, děcka jsou celý den venku, mají to nejradši, spíš dospělí vnímají ten horší komfort, děti nikoliv). Oblečeního je v dnešní době všude mraky, kvalitní hračky vydrží na víc dětí (a fakt není potřeba mít vše 2x nebo víckrát). Víc dětí jde pak poznat ve školním věku - školy v přírodě, hory, výlety atd., ale i tak v tom nevidím zvláštní problém, dá se v pohodě ušetřit jinde, pokud je potřeba a dítě má 2 vydělávající rodiče. Nevím, jestli nemáš se svým bratrem dobré vztahy, ale myslím, že pro většinu lidí sourozenec znamená hodně. Rozhodně respektuju rozhodnutí každého v počtu potomků, jen mi ty tvoje důvody připadají trošku divné (nemluvím o strachu z těhotenství), i tak je to jen a jen tvá a manželova věc.

inkheart
11. črc 2020

Já osobně chci víc dětí (dokonce víc než dvě), ale zároveň zastávám názor, že je každého věc, kolik má dětí, ať už je to 0 nebo třeba 6. Já osobně bych jen jedno dítě nechtěla, ale nikdy bych nikomu svůj názor nevnucovala, protože je to jen můj názor, který se týká mě a to je všechno. Hlavně nechápu, proč to tchyně řeší takhle brzy po porodu. To je fakt na hlavu.

adel2507
11. črc 2020

Taky bych řekla, že je teď úplně zbytečné na to myslet a s někým to řešit. Zaprvé je to jen a jen vaše věc a zadruhé po šestinedělí je úplně přirozené nechtít další dítko.😀
Taky jsem byla přesvědčená, že budu mít jedináčka a za dva roky jsem změnila názor.
Opravdu je hrozně brzy nad něčím takovým přemýšlet.

errol4388
11. črc 2020

Naprosto vás chápu, mám to stejně. Po třech letech snažení a jednom mimoděložním se zadarilo, ale mimčo s vývojovou vadou, naštěstí operace to napravila, rodila jsem ve 30 týdnu a následovaly zmiňovaná operace a 2,5 měsíce v nemocnici, takže nikdy víc. Synkovi chci navíc tohle všechno vynahradit a věnovat se mu na 100%. A ani po půl roce po porodu jsem názor nezměnila a šijí do mě všichni. Tchyně, kamarádi, kolegové,... Věta:,, však ty si to ještě rozmyslíš,, mě neskutečně vytáčí.

autor
11. črc 2020

@zuzkasim Když jsem se rodičů ptala proč jsme nejezdili na výlety, dovolené, tak mi sami řekli že na to nebyly peníze... Oni to měli tak, že prostě nemusíme mít všechno, hlavní bylo abysme měli jídlo a střechu nad hlavou. Ale to že se mi děti smály že nemám nové hezké oblečení, později kosmetiku, počítač (s tím jsem měla na střední problémy i s učiteli), to je nezajímalo. A já nechci aby to moje dítě muselo prožívat taky.

pavlinar
11. črc 2020

Chapu, taky me to toci. U me dotazy na druhe jeste pred porodem 1. 😟a tlak pred 1.tehotenstvim na me pusobil naprosto antikoncepcne. Vubec to s nima neres. Je to vase vec, at jsou duvody jakekoli

legelata
11. črc 2020

@pavlinar Clovek si to nesmi brat, jinak by mu z tehle dotazu jeblo, lide vubec neresi, ze se ptaji naprosto nevhodne.

autor
11. črc 2020

Manžel naštěstí nemá problém s jedním dítětem. To že časem uvidím je další problém, když bych se rozhodla např. za pět let mít další, tak by na můj vkus bylo pozdě. Ano, dnes je normální rodit kolem 40 let, ale nechci abych byla stará bába, až mi dítě vyleze ze školy. Tchýně měla mého manžela ve 40,a ten je smutný, že už jeho máma tady nemusí být dlouho. A sourozenecká láska? Manžel a jeho sestry = nenávist. Já a bratr - jako děti ok, ale od puberty chladno, a teď v dospělosti nulový kontakt. A tak to je i u jiných lidí v mém okolí...

zuzkasim
11. črc 2020

Myslím, že je to od rodičů skutečně pouze výmluva. O dovolené jsem už psala, stačí stan a kempy. Výlety se dají dělat vlakem (když tedy ne dovolenou, tak několik výletů), velkou svačinu si nachystat doma, to opravdu nemusí stát mnoho. Od 15 let jsem chodila na brigády, abych měla oblečení i kosmetiku dle mých představ. Kdybys neměla bratra, nebylo by to jiné, tvoji rodiče zkrátka nebyli akční a nehledali, jak to udělat, abyste měli zážitky. Jestli jste přesvědčení, že jedno dítě je pro vás ideální, tak je to taky správné. Mám kamarádku, která dítě nechce vůbec (už je jí přes 40, vdaná dlouho, takže už to tak opravdu zůstane). Někteří z okolí ji odsuzovali, nechápu, je to její rozhodnutí (muž se s tím tedy musel smířit), její život, nikdo jiný to za ni neodžije. Je šťastná, má zvířata, pracuje s dětmi, má stejně naplněný život jako já se 3 dětmi, jen jsme ho každá naplnily jinak, to je přece v pořádku.

miba10
11. črc 2020

Souhlasím se @zuzkasim. Je to od nich pouze výmluva. My jsme byli 3 děti mamka mě měla ve 37 letech a to se jí pak ještě pokazilo zdraví. A stejně nás každý rok brala do kempu aspoň na týden. Jako děti jsme to milovali. To jak sourozenci drží spolu je o výchově. Já mám o 8let starší ségru a o 6 let staršího bráchu. Ani jednoho bych nevymenila. Brácha je občas na preshubu, ale i tak ho miluju. Oblečení jsme taky neměli podle poslední módy, ale co? Nechodili jsme s holym zadkem a o to víc jsme si vážili nových věcí. Nikdy bych to rodičům nevycitala. V životě bych si to nedovolila. Dali mi výchovu, jídlo, bydlení, lásku a vzdělání a postavili mě do života. Od 15 jsem pracovala a to jsem u toho dělala střední školu a na vysokou jsem šla, až když jsem nastoupila do práce. Nelituji ale ničeho.
Jen dodám, že pokud to jsou pro tebe opravdu tak důležité argumenty, tak je to v pořádku. Je to tvá věc,tve rozhodnutí a nikdo nemá právo ti do toho pindat, nebo tě do něčeho nutit.

rnika
11. črc 2020

Naprosto souhlasím se @zuzkasim je to spíš o postoji rodičů, že jsi měla takové dětství... a rozhodně to neznamená, že kdybyste měli děti dvě, tak by to bylo stejné. My máme děti 4 ( a i se třemi dětmi jsme byli na delší dob v zahraničí u moře, moji kluci chodí oblečení pěkně, i když teď po sobě spoustu věcí na zahradu a občas i jinam dědí, proč ne... když je to pěkné... a určitě budou mít vše co bude potřeba do školy... takže je to hlavně o tom jak se rodiče zařídí).
Nicméně... nemění to absolutně nic na tom, že je to rozhodnuté tvé a tvého muže v kterém byste měli být za jedno a všichni ostatní by to měli akceptovat. Užívej miminka, na ostatní kašli a časem uvidíte jestli budete mít jiný pohled na věc nebo ne 😉

jjasmina
11. črc 2020

Je tp vaše věc, u nás další také není v plánu a raky taky to poslouchám furt dokola

michaela_2
11. črc 2020

Mám 3 děti, ale těsně po sestinedeli, jsem byla už u prvního přesvědčena, že další nikdy 😂😂👍
Teď už mám pocit, že jsme opravdu kompletní 🙂 byť z finančního hlediska by ani další skřítek u nás nestradal. To není úplně nepodstatné, souhlasím s tím, že určité zázemí by rodiče měli být schopni poskytnout ;) jak děti rostou, rostou i jejich výdaje, to je jasne.
Na druhou stranu, ten plný pocit rodičovství jsem zažila teprve ve chvíli, kdy pozoruji, jak se mezi sebou chovají naše děti. Teprve až s nimi (v množném čísle), chápu ten vyznam “rodina” do rodiny proste sourozenci patří 🙂
Takže určitě neberu jako sobeckost, pokud někdo zhodnotí, ze na další dítě finančně fakt nemá. Na druhou stranu, tohle se muže za par let změnit ;)
Ale teď to neřeš, užívej si mini miminko 🍀

veronikav31
11. črc 2020

Máme dvě děti a nemůžu říct,že bysme doma seděli na zadku,že tam a tam nemůžeme,ano,nejezdime na výlety 4x do týdne,ale o víkendech.kupuji dcerce i synovi nové věci,stejně jako z druhé ruky,když z toho vyrostou,tak hned prodávám dál.po novém roce se vracím zpátky do práce z rodičovské dovolené,tak bude víc peněz a uvidíme jak zvládneme dovolenou,letos bysme to nedali,ne,že bysme na to neměli,ale celkově si chci dovolenou užít s all inclusive a to teď moc nejde.me se každý ptá co třetí dítě-moje odpověď je,že nechci,chlap by možná chtěl,ale porod nebyl lehký a dvě děti jsem chtěla,máme je vymodlený (11 těhotenství,z toho 2 úspěšné).

journals
11. črc 2020

Máš po šestinedělí. Tohle říká mnoho, mnoho rodičů a za rok, dva, tři... 😀

orisek56
11. črc 2020

Jestli ti jde jen o hmotné statky, aby dite mělo vše a vadí ti, když rodiče uci děti se navzájem dělit, tak to si druhé fakt neporizuj. Nevíš jak se ti takove detatko přepychu, které nezažije nepohodlí a má nač si vzpomene, odvděčí v pubertě a na stará kolena. Zní to hnusné ale je to tak. Ale to je už můj názor jiným směrem. Navíc řešit toto v šestinedělí je ujeté. A tchyni do toho už vůbec nic není. Prostě mějte jedno dítě a tečka. Buď časem názor změnis nebo ne. Ale je to vaše. Věc, vás problém. Vy budete živit jeden krk, nebo více krku, nikdo další.

te_reza
11. črc 2020

Já věděla že další nechci už během těhotenství. Rodičovská mě v tom jenom utvrdila, v životě nikdy, nikdy, bych neřekla, že se moje tělesná schránka změní na něco nepoužitelného a já měla celou dobu bolesti jak svině. Po gynek.stránce jsem stále nepoužitelná. Ale i kdybych ty bolesti neměla, další bych stejně neměla, je to čistě moje věc. Tuhle mě moje teta řekla, že jsem sobecká (sama má 4)a že jedno nebere a X dalších keců, dost ostře jsem se do ní pustila.