Dárce spermií. Kde nabídnout pomoc?

santosirte
29. říj 2023

Zdravím,
byl jsem dárce spermií na klinice, rád sportuji, dodržuji nějaký jídleníček, netrápí mě nic co se týče zdraví. Ani v rodině nejsou problémy, tak jsem to zkusil a podařilo se mi být dárcem.
Něměl jsme štěstí na rodinu, mít partnerku, děti, tak jsem to zkusil a povedlo se.
Bohužel na klinice se nikdy nedozvím jestli se to někdy povedlo mít dítě, tak jsem si řekl, že je tu spousta párů, žen, které přemýšlí nad dárcem spermií, buď ze zdravotních důvodů, protože partner nemůže, samotné ženy nebo jsou dvě holky, které mají bohužel značné omezení co se týče klinik tu u nás v republice a musí si hledat fiktivního partnera a to nemluvím o těch penězích co se do toho musí vrazit.
(Píšu jen proto, abych trošku vysvětlil důvod proč chci pomoci) 🙂

Přeci jen, když dojdete na kliniku, tak si dárce můžete vybrat jen podle základních rysů jako barva vlasů, očí, výška, váha, tak proč rovnou jednoho takového dárce nepoznat. Myslím, že je to mnohem zajímavějhší varianta a možnost. Člověk se dozví o tom dárci mnohem více i hlavně co se týče povahových vlastností.

Tak se chci zeptat jestli vítě o nějaký možnosti, forum, diskuze, kde se tihle lidé můžou najít, shledat. Vím jen o stránkách lesbickykoutek.cz. Tak třeba někdo poradí nebo se tu najde někdo, kdo by měl i třeba zájem. A ne nejde mi o peníze, chci pomoci, pro některé lidi je to bohužel nepochopitelné obzvláště pro lidi, co už děti mají a neměli s tím problém a nepřejí druhým je mít. Už jsem se s tím také setkal bohužel. Tak prosím zdržte se komentářů, které nemají s mou otázkou nic společného děkuji 🙂

wladimira
29. říj 2023

@santosirte fuuuuu úplně mě přejel mráz po zádech … opravdu nic ve zlem jen píší svůj názor … když už par (muž a žena) mají problém a musí se obrátit na kliniku s darcovskym programem tak ta anonymita je opravdu na místě 🙏🏻 nedokážu si představit ze nedej bůh by nás pak kontaktoval biologicky rodič … ale takhle to vidim já tenhle svět je celkem dost zkažený no já bych do toho fakt nesla a zajímalo by mě kdo jo ! Jak by se asi cítil ten partner co bohužel neměl šanci se stát rodičem 🫣

martinka_33
29. říj 2023

Kolega daroval spermie páru v jeho vesnici, dokonce dvakrát. Má dve deti, potkává je, ale táto řikají jinému (ten deti mit nemohl). Detem uz tahne na dvacet a funguje to. Jinak ten kolega je taky sólo týpek bez ženy a bez rodiny.
Takže přeji hodně štěstí při hledání 😉

martinka_33
29. říj 2023

@wladimira mně popravde na té anonymitě nesedí, že ty deti pak nemají šamci pozmat svoje geny. Ony jsou pak nejaké a nevedi, ze je to proste genetická zátěž. Proto bych zavedla uchování infirmací o dárcích, aby v dospelosti ty deti mohly přijít a říct "ahoj, jsem tvoje spermie/vajíčko 😀", Opacne je ten kontakt zbytecny, kdyz nektere s darovanych deti nema potrebu se svymi geny setkat, beni to nutne.

krisstina93
29. říj 2023

Mě ta anonymita dava smysl, asi bych se bala, kdyby dárce vedel, kde je “jeho” dítě. Neříkám, ze je to tvůj případ, ale muze se najít cvok, co to dítě bude sledovat a jednou mu přepne a někam ho unese, protože je přece jeho. Zvlášť v tvém případě, když nemá vlastní rodinu, muze se stát, ze te touha po te rodině dozene k nějakému krajnímu řešení. Ale uchovávat informace opačně, jakoze si pak dospělé dítě muze zjistit, kdo byl jeho otec, hlavně teda po te zdravotní stránce, by nebyla úplně mimo.

santosirte
autor
29. říj 2023

Zapoměl jsem podotknout, že to anonymně chci a nemám s tím problém. Třeba se jednou povede mít svou vlastní rodinu a bylo by opravdu nepříjemné, kdyby Vám pak někdo zaklepal na dveře. Dokázalo by to člověku zničit život. Takže darovat anonymně, ale to je všechno na domluvě jak to kdo chce. Lidé jsou různí a možnosti máme také každý jiné 🙂

santosirte
autor
29. říj 2023

@wladimira Chci to dělat anonymně, nikomu nechci do něčeho zasahovat. Nemám problém s tím, že dítě nikdy neuvidím. Ono přeci jen, my muži v tomhle můžeme být více citově chladnější. My to dítě neporodíme, takže to pouto mezi matkou a dítětem nemusí být tak velké a silné jako jen, když člověk nabídne své spermie a dítě nikdy nevychová neuvidí. Je to o důvěře a chápu to riziko, že lidé by se mohli bát, že bych se pak mohl doprošovat nějakých práv. Ale stejné riziko hrozí i člověku co nabídne takovou pomoc někomu. Třeba jednou bude mít člověk ženu, děti a teď se ozve někdo, komu člověk pomohl. To riziko je oboustrané. A ano pschopatů je spousta a bohužel lidé to nemají vytetované na čele, to jaký kdo je. Kdyby ano, byl by ten svět o něco krásnější.

santosirte
autor
29. říj 2023

@martinka_33 Je fajn číst, příspěvky o lidech, kterým se to povedlo a nejsou s tím problémy a může to fungovat. 🙂

martinka_33
29. říj 2023

@santosirte ukazoval mi fotku a jsou mu strašně podobný 😃

fyii
29. říj 2023

hele ja ti napisu co se stalo me kamaradce.. seznamila se s chlapem.. casem ji ukecal k diteti.. uz ji je vic let. a ejhle, kdyz byla tehotna, prisel s tim, ze kdysi byl darce spermatu a ta zena kdyz zjistila, ze on ma jinou, tak najednou chtela byt v kontaktu, pac pan se ma celkem dobre. Takze to dopadlo tak, ze on si bere obe deti jednou za 14 dni na vikend ke sve matce a plati alimenty jak blbej, pac pani si zjistila, ze se ma dobre..

santosirte
autor
29. říj 2023

@fyii rozumím, ale tohle bylo normální seznámení, přeci jen to co jsem tu napsal je situace jiná. Nepsal jsem, že se tu chci seznámit, mít děti, vychovávat je. To bych šel na seznamku a hledal si ženu (což mimochodem v týhle době najít si partnera do života není sranda) Chci se nabídnout, třeba lesbickým párům, které mít dítě nemohou a musí složitě hledat partnera co s nima půjde na IVF kliniku, kde si pak vyberou z katalogu dárců spermií, o co by měli zájem. Nabízím možnost stříkačkovou metodou, nemám s tím problém. Anonymně to lze, pořídit šifrované emaily, používat jiné IP domény, pořídit si druhou simkartu atd. Je to o tom si s tím párem sednou a říct si na rovinu, jak to kdo chce a jak to bude. Buď si to odsouhlasí nebo ne. Je pravdou, že důvěřovat cizímu člověku je riziko. 😕

reeeza
29. říj 2023

Tohle vnímá každý jinak. Není jedna správná cesta, jak k dárcovství přistupovat. Je to strašně individuální.
Někdo si nechce pŕipustit že je to z darovaného spermatu, raději dělá, že to ani nenastalo. Jiní chtějí aby se dárce podílel na coparentingu atp.

Existuje stránka coparenting.com, kde se zaregistruješ jako sperm donor, nejlépe s fotkou a můžeš se tam domluvit s kýmkoliv s kým si padnete do oka 🙂 Je to vše o domluvě a přání obou zůčastněných stran. Čili si sami zvolíte jestli chcete udržovat kontakt s dítětem a jaký, jestli se chcete podílet na coparentingu či ne atp..

fyii
29. říj 2023

@santosirte ne to nebylo seznameni, to prislo az kdyz ta pani byla tehotna s nim jako darcem spermatu... ale to je jedno.. kazdopadne, aby jsi nebyl prekvapen az si nekdo bude neco narokovat..

broskef123
9. únor 2024

@santosirte Ahoj. Mně by stačil podpis v IVF centru, taky by mi to pomohlo...i když je to jiný případ a nejedná se o darování spermatu.