Dárcovství vajíček, někde bude dítě s mou gen. informací
Ahoj, je to asi rok, co jsem chtěla darovat vajíčka. Přemýšlím nad tím vlastně pořád. Chodím pravidelně darovat krev, tak vím, že jsem zdravá, i když na genetice jsem nikdy nebyla. Nechtěla jsem to ani kvůli finanční odměně, ale kvůli tomu, že bych ráda pomohla bezdětnému páru k vytouženému dítěti. Na čem jsem se ale zasekla-nedovedu si představit, že by po světě chodilo dítě s mojí genetickou informací. S tím bych se asi nikdy nedokázala smířit, vždy se na tomto zaseknu.
Měla jste to taky některá tak? A nevíte, kam putují vajíčka od českých dárkyň? Četla jsem, že do zahraničí, ale nevím ... 🤐
@maki73 Ano nejsem biologická matka,ale nejsou to cizí děti,vždyť mají polovinu genů mého muže! Nechápu jak myslíte to abych sebe neranila,já jsem již psala že první co mě napadlo byla adopce,ale že naopak nemůžu myslet jen na sebe,že manžel si taky zaslouží svoje biologické dítě když ho mohl mít,bylo to v zájmu celé rodiny,nejen pro mě abych je mohla nosit v břiše,to bylo to poslední na co jsem myslela v tu chvíli,že to bylo krásné období a každá žena si ho zaslouží prožít jsem usoudila až po tom co jsem ho sama zažila!
Podle me je dite toho, kdo ho miluje a stara se o nej. To, ci ma dite geny, je podle me v romro ohledu naprosto nepodstatne. Nazor, ze dite z darovaneho vajicka neni matky, ktera o nej pecuje, mi pripada neuveritelne povrchni. To, jestli nekde behaji nebo nebehaji treba moje geny by me urcite netrapilo, v zadnem pripade bych si nenarokovala nic z jeho existence, daleko duleziteji vnimam postarat se o lidi ve svem okoli.
Sama bych si dite asi neadoptovala, nechtela bych. Ale umele oplodneni treba s darcovskym vajickem mi problem nedela. Ano, geny urcuji cloveka, ale okoli, vychova a laska dokazou ten vysledek poradne ovlivnit.
@kacca11 mně se naopak tvuj názor zdá povrchný. kdybys viděla do hloubky, tak bys to nenapsala. povrchní je nevidět kolik úsilí a peněz se vynaloží na tento proces, který ještě může ublížit ženě, která ho podstoupí. je to jako bagatelizace důsledků brání hormonální antikoncepce. když žena vidí jen to, že neotěhotní. a nevidí, že si ničí organismus, nevidí, že její tělo přestává produkovat hormony přirozeně, protože jsou uměle dodávány. nevidí, že její děloze narůstá jen nízká sliznice, aby v případě, že k otěhotnění přecejen dojde tak neudržela oplodněné vajíčko a potratila. nevidí, že po vysazení může nastat velký boj o to, aby se vše napravilo a mohla otěhotnět. pak může potrácet z důvodu oslabení celého přirozeného mechanismu, který byl narušený.
Při darování vajíčka je žena předem stimulována. obrovský zásah do ženského organismu. Samotné nastimulování ženina těla k produkování více vajíček může vyvolat hyperstimulační syndrom a v nejhorším případě i smrt samotné ženy. I při zcela běžném dávkování stimulačních preparátů může u některých žen dojít k tzv. hyperstimulačnímu syndromu, který se projevuje nadměrným zvětšením vaječníků, zvětšováním objemu břicha tvořící se volnou tekutinou, zmenšeným objemem moči, nevolností, zvracením a dalšími klinickými i laboratorními projevy. Při závažnějších projevech vyžaduje hyperstimulační syndrom hospitalizaci a někdy bývá překážkou, pokud vede k IVF . Mezi další komplikace v souvislosti s výkony asistované reprodukce patří poranění orgánů pánve či dutiny břišní, záněty orgánů malé pánve, bolesti v podbřišku, otoky, selhání ledvinných funkcí, poruchy srážlivosti, apod. Výrazně častěji vzniká riziko předčasného porodu a s riziko komplikací v těhotenství.
@lauramyn Nevím, proč na mě reagujes, když jsem ve svém příspěvku řešila něco jiného. Samozřejmě, že asistovana reprodukce je jak z jedné, tak z druhé strany pro svepravne ženy, které své rozhodnutí stvrzuji podepsáním informovaného souhlasu. Až budeš mít něco k tomu, o čem jsem psala, tak s tebou klidně budu diskutovat, ale tohle není reakce na mě.
@lauramyn promiň,ale ty jsi tady vypsala všechny komplikace jako že jsou prostě u každé dárkyně a ono to je jen pár mizivých procent. Nic a žádný zákrok není bez rizika i hloupé trhání zubů v narkoze může končit exitusem. Sama narkóza o sobě může být nebezpečná a je jedno jestli je na 10 min nebo na 4 hodiny. Samozřejmě je dobře se seznámit s riziky,která můžou nastat,ale kdyby je měl každý moc řešit,tak by třeba na darování kostní dřeně nešel ani jediný člověk,protože tam je těch rizik taky víc než dost.Ano do těla se dají hormony a velká dávka,ale zase se to dává zdravým ženám,které by to měly ustát a ano nedá se předem říct jestli po zákroku bude nějaká komplikace nebo žádná. A je to každého věc jestli se rozhodně toto riziko podstoupit
No teda já nevím, ale brát to tak, že když se vzdávám vajíčka jako že se vzdávám svého dítěte mně už přijde trochu extrém :D Jednak těch vajíček daruju víc a z toho vznikne jedno dítě, ostatní se neuchytí a odumřou. Taky si myslím že je to jako když vám každý měsíc s menstruací odchází vajíčko a to vám není líto ho vyhazovat do koše? :D Moc to rozebíráte. Asi to zní dost cynicky ale je ot jako když jdete na potrat když máte v děloze ještě něco co je velké jako hlavička špendlíku co o sobě ani neví a kolik lidí už to bere jako "dítě" přitom to dítě ještě není. A myslíte, že chlapi litují každé spermie kterou slepě vypustí při masturbaci? :P :D
chlapy jsou jiná kapitola 🙂 kdybych na to měla věk, taky bych šla darovat. Sama děti nemám a ráda bych někomu pomohla, jen už je bohužel pozdě.
myslíš že i muži chodí darovat sperma?
no jasně. Když mužou ženy chodit darovat vajíčka, mužou i muži darovat sperma 🙂
myslíte si že jsou muži co chodí darovat sperma?

@marca22 díky, to jsem nevěděla, uklidnila jste mě 🙂