icon

Dilema. Jak byste to řešili?

reeeza
28. únor 2025

Holky, zajímalo by mě, jak byste vyřešili tohle dilema..

Žijeme v zahraničí, líbí se nám tu, plat máme dobrý, daří se nám ušetřit, nemusíme nijak řešit jestli výjdeme s platem atp. Já se časem, do 10ti let, chci na 100% vrátit do ČR. Partner taky, ale bojí se, že si nenajde práci, bydlení, že nebudeme schopný ušetřit, takže to odkládá a bude odkládat. Já mám BC humanitních oboru. Partner je nástrojář bez maturity. Já 35, Partner 45.

Děti zatím nemáme, a to je proměnná, díky které máme dilema. Minulý rok jsme v ČR podstoupilI IVF. Vše jako samoplátci. Se všemi testy, léky, nutným UTZ v zahraničí, ubytováním, letenkami atp nás ty 3 týdny přišly stimulace vyšly tak na 250 tisíc Kč možná i víc. Měli jsme 6 embryí. 3x jsem jela na KET sama, I tak nás každé KET stojí cca 40 tisíc Kč ( včetně nutných utz v zahraničí, letenek na poslední chvíli protože přesné datum se nikdy neví předem, ubytování).

Tam kde žijeme je strašně nekvalitní zdravotnictví a máme nárok na jedno ivf. Před dvěma roky jsme se zaregistrovali na zdarma IVF, ale rok uplynul a já byla poslána pouze na jednu prohlídku, takže neskutečná ztráta času. Proto jsme se pak rozhodli jet do ČR jako samoplátci na IVF.
Nicméně v ČR je zdarma 3xIVF pokud se nemýlím. Zřejmě bych si musela platit zdravotní pojištění alespoň jeden rok, abych mohla zažádat o příspěvek na IVF. Takže žít v ČR už rok před IVF.

Upřímně je mi 35, brzy mi bude 36, takže je čas na lámání chleba. Momentálně jsme opravdu hodně z úspor vrazili a vrážíme do IVF. Bojíme se, jak to bude s prací v ČR a navíc vše je v ČR opravdu hrozně drahé. Přijdeme oba o super práci kterou v zahraničí máme, která nás baví a naplňuje. Budeme muset začínat vlastně skoro od nuly...
Na druhounstranu v ČR budeme mít 3xIVF zdarma, což bude v našem případě zřejmě potřeba :/

Jak byste situaci řešily vy? Mám pocit že jsem tím úplně zavalená a nejsem schopná se nějak zmobilizovat..

Prioritou je pro nás dítě. Na druhou stranu se bojíme vrátit do ČR.

kristyn86
28. únor 2025

A nelze zustat v zahranici a platit si jen ceske zdravotni pojisteni? Clovek nema povinnost se odhlasovat,ne?Nerozumim tomu,jen me to napadlo,tak se kdyztak omlouvam.

mariti
28. únor 2025

Pokud je prioritou dítě, tak je to asi víceméně jasné. A kromě věku z hlediska početí (což je asi jasné a netřeba rozebírat) bych zmínila ještě jednu věc. Pokud se stejně chcete jednou vrátit, tak možná raději dřív než později, moc bych to neodkládala. Uvažovala bych tak, že ve 45 se bude partnerovi uplatnění (ať už zaměstnání nebo podnikání) hledat rozhodně lépe než v 55, to už bude mít zřejmě méně energie a hůř se přizpůsobí. Anebo zůstat kde jste a našetřit si. Nikdo Ti nezaručí, jak to dopadne s IVF....No, nezávidím, soucítím, držím palce.

reeeza
autor
28. únor 2025

@mariti souhlasím, teď se mu bude hledat právě přece jen líp než potom...Navíc jestli pak budou i děti, bude to celé ještě komplikovanější se stěhovat a tlak najítbsi dobrou práci bude o to větší...

reeeza
autor
28. únor 2025

@kristyn86 bohužel zdravotní se platí v zemi ve které člověk pracuje/žije..nebo aspoň co vím já..

mysh_me
28. únor 2025

No, vzhledem k veku uz opravdu neni na co cekat. Dite vzdy znamena urcitou zmenu zivotniho stylu a obet, ale u vas to plati jeste mnohonasobne vice. Pokud opravdu dite je vase top priorita a neobejdete se bez ivf (nevim jestli mate nejakou diagnozu nebo jen takove to “nedari se”), tak to proste znamena opustit zivot v zahranici a zacit v CR od nuly. Souhlasim, ze pokud se mate vracet, tak cim driv tim lip, a pokud chcete vychovavat v CR dite tak tim spis (i z hlediska materske, rodicaku, uziveni rodiny, zarizeni bydleni, vybudovani zazemi atd). Je to tezke, chapu uplne ten pocit, ze vsech jistot a vseho pohodli co ted mate byste se museli vzdat. A ten tlak ze to musi byt ted, nejlepe hned, tomu taky nepridava 😕 Ale pokud chcete to dite, tak to vidim jako nutne do toho ted riznout… a nebo se smirit s tim, ze dite mozna nekdy bude a mozna ne, a ze pokracovat v zivote v zahranici tak jak ho mate zarizeny ted stoji i za to, ze to pripadne s rodinou nevyjde… protoze si myslim, ze to co delate ted, rvat penize do ivf v CR a zustat v cizine, se nemuze vyplatit ani financne a hlavne kdyby se zadarilo tak co, stejne se budete chtit stehovat… o tolik nasobne vic tam urcite nevydelate, aby to pokrylo ty statisicove vydaje navic.

martina1317
28. únor 2025

Ahoj, jen te chci uklidnit, ze jsem pri rizikovem tehu lezela s dvema maminkami, co otehotneli po ivf po milion pokusech “az” ve 40 letech … ze se to proste povedlo nakonec….

petramana
28. únor 2025

@martina1317 utecha to sice je, ze to lze i ve 40 letech, ale... mam 38 a deti 6 a 3 roky, obe prirozene... i s chlapem si obcas rekneme, ze jsme meli mit deti drive - uz nemame tolik energie a trpelivosti co drive... uz je to zkratka znat, kdybych mohla vratit cas, tak prvni dite tak v 25..

monny3
28. únor 2025

@reeeza ještě k tomu bezplatnému ivf v ČR, tak je zde i věkový limit 40 let, respektive 39 protože je hrazené do dne 40.narozenin.

reeeza
autor
1. bře 2025

No čas právě tlačí a je to opravdu šílené dilema. A nebo můžeme zůstat v zahraničí a šetřit jen na ivf, všechnu dovolenou plýtvat vlastně jen na to atp...ale jaký to má smysl, když se stejně do ČR časem chceme vrátit? 😅 Jen jsme mysleli že později...

Do toho tu ještě musím odpracovat 4 roky abych měla na zdejší důchod. No není to dnadný rozhodnutí...ale nechci zpětně ničeho litovat..

mysh_me
1. bře 2025

@reeeza no podle me jsi ted v situaci, ze nemuzes mit proste vsechno. Pokud se pro neco rozhodnes, tak si tim zavres jine dvere. Konkretne urcite nejde, abys odpracovala jeste 4 roky na ten duchod a zaroven stihla dite a vychovavat ho pak v CR. To proste uz nevychazi, vzhledem k tomu kolik ti je. Budes si muset vybrat jenom jedno z toho… prijde mi, ze ani vlastne sama nevis co bys chtela vic/radsi. A co partner, ten ma jasno co by si vybral? Protoze nejdriv si to musite ujasnit kazdy pro sebe a pak z toho udelat nejake spolecne rozhodnuti…
Ta moznost zustat v zahranici a vsechny penize a vsechnu dovolenou placat na to ivf mi prijde jako nejhorsi kombinace 🙈 kdyby se to ivf povedlo, tak co? Budes dal pracovat v zahranici, budes tam chodit na kontroly, budes tam rodit? Dostanes tam materskou nebo neco podobneho? Pokud bys ted otehotnela, tak jaky by byl dalsi postup? Stehovali byste se?

ruzova_pastelka
3. bře 2025

Zvažovala bych několik bodů:

1) V zemi s nekvalitním zdravotnictvím bych nechtěla být těhotná a nechtěla bych v ní rodit. Ani v ní žít s dítětem do 1 roku. Obvzlášť, pokud by má cesta k těhotenství nebyla úplně snadná a já bych chtěla mít naprostou jistotu, že vše bude tak, jak má být.

2) Proplacení IVF v ČR probíhá po individuálním schválení pojišťovnou. Raději bych si předem a u více různých zdravotních pojišťoven ověřila, jestli ti IVF proplatí, pokud budeš v ČR pojištěná pouze kratší dobu. Přiznám se, že netuším, jak to je u IVF, ale u jiných diagnóz a některých pojišťovem to může být problém.

3) Zvážila bych dojíždět na IVF do třetí země. Jsou státy po Evropě s velmi dobrou pověstí a cenovou politikou (nic proti ČR, IVF taky umíme). Ale mohlo by to pro samoplátce vycházet finančně lépe než tady a za stejnou kvalitu.

Pokud bych to řešila já, tak bych se asi vykašlala na snahu získat příspěvek na IVF v ČR (čekat rok ve skoro 36 letech je nesmysl, navíc s nejistým výsledkem). Dokončila bych KETy (ono to vyjde, uvidíš, možná ani další IVF nebude!) a rozhodla se, v jaké zemi chci vychovávat své dítě. Práce, bydlení, to se vždycky nějak dořeší. Obvzlášť, pokud máte na přechod nějaký čas...

suzanna123
3. bře 2025

Tak to si budete muset sami spočítat, jak vám to finančně vychází - kolik vyděláváte a platíte teď vs. kolik byste cca. vydělávali a platili v ČR... O IVF moc nevím, ale co jsem pochopila, tak se i k tomu, co hradí pojišťovna dost doplácí.
Ze zvědavosti - pokud chceš napsat - kde teď jste?

puglina
4. bře 2025

Jen upresnim, ze pojistovny prispivaji na 4 pokusy ivf. Rozhodne to neni “zadarmo”. A jak psali ostatni jen do veku 39let a 364dni