Inseminace a špatná morfologie. Má cenu zkoušet IUI nebo rovnou IVF?

lylynka1
4. únor 2022

Ahoj s přítelem se snažíme 3roky o miminko 3krat sem potratila mame udělané veškerá vyšetření ja jsem zcela v pořádku jen přítel má špatnou morfologii 2% tak se chci zeptat ma vůbec cenu zkoušet iui nebo rovnou ivf? Lze zlepšit morfologii? Děkuji

merope
4. únor 2022

Poraďte se v centru, ale pokud tomu dobře rozumím, tak to je rovnou na IVF.

katule1990
4. únor 2022

@lylynka1 Záleží na hodně faktorech. Kolikrát byl přítel na spermiogramu? Už zkoušel dlouhodobě užívat nějaké vitamíny na zlepšení spermiogramu? Jaké mu vyšly ostatní parametry spermiogramu? Otěhotnět přirozeně se dá i s 0 % morfologií, i když je to samozřejmě míň pravděpodobný. Manžel měl taky 2 %, zkoušeli jsme 5x IUI a nic, pomohlo až IVF, ale měl i horší koncentraci spermií. Řídila bych se asi podle toho, kolik času jste ochotni ještě věnovat zkoušení přirozeně. Pokud žádný nebo málo, šla bych rovnou do IVF.

lylynka1
autor
4. únor 2022

@katule1990 byl to první spermiogram...právě užívá vitamíny selen zinek koenzym a maca ale jak sem četla tak s morfologii se nic moc neda dělat jinak pohyblivost atd.vše v pořádku jen ta morfologie je špatna

katule1990
4. únor 2022

@lylynka1 On může být spermiogram pokaždý dost jiný. Užívání vitamínů se projeví nejdříve za 3 měsíce, za nás můžu doporučit Fertilan, tam je vše. U nás se morfologie vždy pohybovala mezi 2-4 %. Když jsme šli na IVF, tak najednou byla 9 %. A když jsem se tomu divila, tak mi řekli, že tentokrát vyhodnocovala spermiogram jiná paní a že tento jediný parametr částečně podléhá subjektivnímu posouzení daného pracovníka. Psala jsi, že máte všechna vyšetření, takže i genetiku, imunologii?

lylynka1
autor
4. únor 2022

@katule1990 ano vše v pořádku tak snad to až takový problém nebude když sem 3krat otěhotněla přirozeně myslíš že špatna morfologie mohla způsobit ty potraty?

katule1990
4. únor 2022

@lylynka1 To strašně těžko říct, nejsem doktor, ale možné to je. Nicméně to samozřejmě neznamená, že příště to nevyjde do zdárného konce 🙂. Držím palce 🍀.