IVF a jeho strasti

vercanika
6. srp 2015

Ahoj holky jsem dneska 8.den po ET (6.denní HA blastocysty+AH) na testu ani duch no prostě nic. Příznaky nulové. 6-7. den po ET jsem špinila a od té doby nic(snad to byl příznak nidačního cyklu). Trochu z toho stresuji i když si namlouvám, že to prostě 100% musí vyjít a tečka. Na krev mám jít až 13.8. Na různých fórech jsem se dočetla, že touhle dobou už některé holky měly dálnice, jiné slabé duchy a ty sílily ... Nervy pracují a já si nevím rady. Má s tím někdo stejnou zkušenost a jak to dopadlo?? Jsem po 2 potratech (přirozené těhu) jedno v 9tt (dvojčata) a druhé bylo na samém začátku. Snažíme se už 6 let. Na další IVF už penízky(naše první) nejsou a nechci první dítě ve 30 letech(je mi 25 let). Pořád poslouchám, jsi mladá to výjde ale nervy jsou nervy. Snažím se myslet pozitivně, hodně odpočívám, utroš už zavádím 2-2-2 byla jsem z něj brutálně unavená(když jsem ho polykala) S manželem se o tom moc nepobavím je pořád v práci i když mě pořád hlídá, vaří, uklízí atd .. Tak holky jen do mě a předejte mi trochu naděje a pozitivního myšlení. 🙂

lavinka
6. srp 2015

Ještě je brzy na testování....zbytečně se stresuješ...počkej s testováním od 10. dne... 🙂

vercanika
autor
6. srp 2015

Vydrž to se řekne lehko ale hůř se to provádí :(

merope
6. srp 2015

Já s Utrogestanem ani nešpiním a to když jsem poprvé netušila, že to zdržuje menstruaci, tak mě z toho už i docela bolelo břicho a přišla skoro hned po vysazení. Takže špinění fakt nemusí znamenat z tohoto hlediska nic.

A co se týče peněz - no, když jsem něco pronesla doma ohledně peněz a říkala, že se na IVF stejně chodí co 3 měsíce max, dozvěděla jsem se, že snad taky něco vydělám. Tak bych se na to určitě (zvláště ve tvém věku!) nedívala jako "na další IVF nejsou peníze".

Možná bych ti poradila, ať si místo depkování doma spočítáš, kolik peněz vyhážeš za věci, co vlastně nepotřebuješ - a zjistíš, že to prostě není poslední IVF, do kterého jdeš, pokud budeš dávat něco stranou. Já musím říct, že nemít na účtu peníze ještě na jeden cyklus, asi budu taky vyšilovat (a to mám ještě slíbenou dlouhodobou půjčku v rodině, pokud bude potřeba).

Stačí, že jsem ráno chystala snídani, ustlala, hodila při cestě prádlo do pračky a začalo mě pobolívat v podbřišku a už řeším, jestli to jako nebylo moc pohybu a zda se embryo drží a nemůže pustit a zda je ok a zda se mu u mě líbí, není přehřáté a já nevím co ještě 🙂. Jenže já se válela včera (ET) a už mě to skoro nebaví a doktorka sama říkala, že se nemusí ležet, jen to prostě nepřehánět. Tak si možná zkus uvařit něco dobrého k obědu nebo jdi na procházku (pokud jsi z vesnice - ve městě teď v poledne určitě zůstat doma, přehřátí prý dobře nedělá 🙂 ).

Jestli tě to uklidní, budeš znát určitě výsledek dřív než já a jsi o mnoho mnoho let mladší než já takže i kdyby to nevyšlo, určitě bude plno možností - jen místo kupování věcí na miminko se bude šetřit na další cykly IVF, aby to miminko mohlo být. Já taky chtěla mít děti před třicítkou... nakonec je třicítka dávno za mnou a mimi není (ve 30 nebyl ani tatínek pro možné mimi).

vercanika
autor
6. srp 2015

Ja vím, že na IVF se chodí co 3 měsíce ale i s těma půjčkama co máme, nejsem schopna ušetřit za 3 měsíce 20.000Kč děj se co děj. A mám stach, že když to odložím, do té doby než našetříme, tak na to nebudu mít znova odvahu.
Nebýt mého úžasného otce tak na to první IVF nemáme ani teď, dal nám na to s tím, že mu to nemusím vracet a když to výjde i kdyby ne, tak mu za to mu budu nesmírně vděčná.
Už teď nikam nechodíme a spravování rodinného domu taky není levná záležitost. Obzvlášť, když jsem teď kvůli tomu na nemocenské. Věci pro mimi zásadně nekupuju za prvé je ještě brzo a za druhé všechno jsem podědila😉 Držím ti pěsti drž se...

thalia
6. srp 2015

Tak s myšlenkou mít dítě do 30 jsem se bohužel taky musela postupem let rozloučit (už je mi přes 35) a nevím, zda to někdy v sobě překonám. My teda na ivf chodili s roční pauzou, test jsem vždy dělala až 12. den, nikdy dřív. Třikrát byl negativní, pouze jednou pozitivní slabá čárka, ale neudrželo se. @merope to píše pěkně. Ale vím, že je těžké přepnout na pozitivní myšlení, já to moc neuměla a byly to pro mě hrozné roky. No ale píšeš i o naději, tak my nakonec máme dvě děti přirozeně, nebo teda spíš za chvíli budeme mít dvě 🙂.

merope
6. srp 2015

vercanika: Ale co 3 měsíce je to max, co můžeš, pokud je míň peněz, můžeš i míň často. Nevšimla jsem si poznámek o inseminaci - pokud jsi 2x otěhotněla přirozeně, je důvod na IVF nebo by šla i IUI? Inseminaci máš 6x do roka na pojišťovnu a pokud nepotřebuješ speciální léky, tak lze zdarma (max 1x vyšetření na průchodnost vejcovodů). Jako jasně, že mít na IVF každé 3 měsíce je už záhul na rozpočet, ale mě přijde, že to musí být šílené i co se týče času, běhání po doktorech, kupy hormonů a podobně a že trošku vysadit není na škodu.

A jinak mě hodně pomohla psycholožka - ač jsem u ní byla párkrát, dost věcí jsem si v hlavě srovnala (plus teda materiály z CAR, kde doporučují i právě to srovnat se s tím, že to prostě vyjít nemusí a vymyslet "záložní plán"). U nás v CAR je několik konzultací zdarma.

vercanika
autor
6. srp 2015

@merope IUI jsem měla 6x během minuleho roku jak píšeš a ani jednou to nevyšlo... pak jsme si dali na před Vánocemi pauzu a šetřili kde se dalo..a IVF začali řešit až v červnu, mezitím jsme si zajeli na dovču odpočinout a dát psychice voraz(dovolená u nás byla 3denní festival ale i to se počítá🙂 ) Je mi jasné, že to vyjít nemusí nežiju v růžovém světě ale pozitivní myšlení dělá hodně. To mi poradila moje psycholožka🙂

evcann
6. srp 2015

@vercanika jeste je cas, ja mela 8. den dlouhooooo po limitu slabouckeho ducha, na fotce nebyl ani videt a ted uz mam u sebe 14 denni miminko, takze vydrz jeste to rozhodne neni ztracene

vercanika
autor
6. srp 2015

@evcann Ja ho tam nemam ani po limitu... tak s ad to bude O.K. gratuluju k chrustadlu a ať ti dělá jen radost: -)

evcann
6. srp 2015

@vercanika no je to jeste brzo, me se pak po 14 dnech ukázala čárka ne úplně moc silna, test to byl 10 a v krvi bylo už 666 jednotek. Takže to klidně jeste muže vyjít. Děkuji a tobě přeji moc štěstí a moc sily a neboj ono to přijde.

vercanika
autor
7. srp 2015

Tak jo asi je to v dupě... Dneska jsem začala krvácet jako při MS ale bolesti žádne nemám(vždycky mám křeče když to dosanu) Volala jsem do svého centra a na kontrolu jdu nakonec už v pondělí... Na testu stále nic ani duch a vážně už ztrácím naději ... Je nějaká možnost, že to bud cajk nebo se mám smířit s nejhorším ???? Utoš už nezavádím ale opět polykám... A vubec co jsem si myslela, že se na mě konečně usměje šťestí a vyjde to hned na poprvé?? To by byl zázrak a tak trochu scifi.....

merope
8. srp 2015

Hlavně se neobviňuj a nic podobného - a prostě to zkoušej dál. Krom toho pokud máš IUI vloni, tak letos bys měla mít další pokusy zdarma na pojišťovnu (pokud nepotřebuješ nějaké speciální léky, ty nevím, zda se platí, já neplatila vůbec nic, v pozdějších cyklech jen doplatek v lékárně na Utrogestan).

vercanika
autor
9. srp 2015

@merope Po IUI jsem vždy brala utrogestan a před clostylbegyt ale moc tehle metodě nevěřím... nevím o nikom komu by to vyšlo... ale jsem rozhodnutá, pokud to teď nevyjde půjdu ještě do jednoho pokusu a pokud to neklapne ani na podruhé,tak se na to vykašlu... Ono se dá žít i bez dětí a hold moje rodina se s tím bude muset smířit... Na adopci nemám nervy a asi bych do toho ani nešla... Doufám, že to i přes všechny mé pochyby klapne a já i má drahá pod vička budeme konečně happy...

leikkka
9. srp 2015

já si děla vždy testy při IVF až 14 den, tak jak to tam je uvedeno 🙂 do té doby jsem to ani nezkoušela, zklamání to bylo, že se nepovedlo, ale byla i nějaká naděje, že třeba ty zmražené se už uchytí. Určitě bych nedoporučovala IVF každé 3 měsíce, tak jako tak je to záhul pro tělíčko, my si vždy dali nejméně půl roční pauzu, třeba by i pomohli lázně. IVF do peněz leze, my tam nechali 30 000 za první a 40 000 za druhý odběr a do toho stavěli dům, tak se penízky kutáleli hodně rychlea představa, že těch pokusů k odběru jsou jen tři děsí ještě více. Držím pěstičky, ať to dopadne.

vercanika
autor
10. srp 2015

@leikkka My žádné zmražené nemáme, hold se nám chytlo z těch 9 jen jedno a to dali mě ... uvažuji o lázních a snad mi to klapne přes pojišťovnu .. ty pokusy hradí pojišťovna 4 ale pouze v tom případě, že si v prvních 2 necháš zavést jen jedno embryjko ... Uvažuji, že ale na podruhé (pokud to nevyjde) půjdu do rizika a nechám si zavést dvě ... dík za podporu a tobě to na podruhé vyšlo ???

leikkka
10. srp 2015

@vercanika určitě ti lázně klapnou, lékař musí napsat primární nebo sekundární sterilizace. Já byla 2x a super, po 3 jsem taky mohla jet, ale neměl se kdo postarat o děti. My šli na IVF v době, kdy platilo 3 odběry a v každém odběru myslím 3 zavedení, ale i tak tobylo peněz hodně. Při prvním odběru jsme měli 3 vajíčka - zavedli dvě, neuchytily se, a pak po půl roce jsme šli na další zavedení zmraženého embria, to se uchytlo - běhá tu 4,5 letý synek a říká hrdě já jsem byl půl roku v mrazáku 🙂, potom jsme museli jít do dalšího IVF, nemoc útočila a hrozilo, že už nebudeme mít děti žádné, že mi vezmou už i ten zbytek a tak jsme do toho šli, 1 rok po porodu, odběr dopadl špatně, jen jedno emrio, ale i to se vyvíjelo špatně, i přesto ho zavedli, uchytilo se, ale v 8tt jsme měli vážnou autonehodu(ne naší vinou) a já potratila /holt jsme přišli o 40 000 za IVF, druhého sourozence/ a já to vzdala, smířila se s tím,že děti už další nebudou (1% přirozeně, 25% přes IVF a 99% mimoděložní těhotenství - rizika veliká), 2 měsíce po potratu jsem otěhotněla přirozeně a běhá tu 2,5 letý synek a i když nemoc stále útočí, tak jsem zvolila čínskou medicínu, nemoc zastavila a snažíme se o 4. těhotenství i přes všechny prognózy. Hondě mi pomohlo pití čaje z bylinek (směs měsíček, třezalka, kopřiva, hřebíček apod.), ale každá jsme jiná a každá to jinak bereme. Moc držím pěstičky. Chce si to odpočinout, nemarnit pokusami a když se na to budete cítit, tak to zkusit 🙂

vercanika
autor
11. srp 2015

@leikkka Tak to neklaplo ... ale svět se kvůli tomu nezboří ... jen mám pocit, že mi to asi ještě úplně nedocvaklo ... každopádně mě včera odpo chytl menší rapl, když jsem se dozvěděla, že moje 18-letá sestřenice je těhotná a to ještě k tomu omylem ... tak jsem se šla ostříhat úplně nakrátko ... 🙂 (vždycky když mě něco totálně dorazí, dělám šílené věci ... :D )

merope
11. srp 2015

vercanika: No, ber to tak, že místo pár stovek, co se dostane normálně, má šanci se s vajíčkem potkat pár milionů - ale záleží i na ostatních aspektech, samozřejmě + se musí brát, že cca 6 cyklů IUI má zhruba stejnou pravděpodobnost otěhotnění jako jedno IVF. Takže nevím, kolik jsi platila jako doplatek na ten clostylbegyt. Já měla pregnyl + utrogestan a za tu padesátikorunu za utrogestan + 2 návštěvy CAR mi to určitě stálo - protože to sice trvá delší dobu nicméně je to velmi výrazně levnější.

Ale jak jsem psala tady či vedle - po zkušenostech bych už volila IVF dřív a IUI v těch měsících "mezi". A sem-tam úplně volno, to se ale naplánuje i samo (nachlazení, služebka...).

leikkka
11. srp 2015

@vercanika tak to mě moc mrzí, a držím pěstičky, aby to dopadlo příště, každopádně dej si klid, pauzu a pak to zuste znova, zkuste IUI a jiné možnosti, držím pěstičky ať se brzo zadaří-. Nám se taky nedaří, ale jsme stále ve stresu - příprava domečku na kolaudaci, starosti o dvě děti, nějaké ty problémy v rodině, tak až se to sklidní,tak se třeba zadarí 🙂

vercanika
autor
17. srp 2015

@leikkka @merope Tak jsem dnes byla na kontrole ... příští týden nás čeká imunologie a uvidíme jak to výjde ... Pan doktor navrhl, že na další IVF můžeme udělat už za 2 měsíce ale nevím jak se rozhodnout ... Zda jít nebo to nechat až na další rok ?? Rodiče mého muže nám navrhli, že nám na ten další pokus půjčí ať se nemusíme zadlužit u banky ... Manžel je toho názoru, že půjdeme až v lednu ale já si nejsem jistá (a co si budeme vykládat hlavní slovo tu mám já 😀 ) je možnost, že se to povede i přirozeně ???

thalia
17. srp 2015

Já bych nechala tělo odpočnout. Zadařit se mezitím klidně může, kdykoliv. Já jsem otěhotněla, když jsme se chystali jít po dvouleté pauze (ve ktere jsme zvládli vyřídit i adopci) na třetí stimulaci.

vercanika
autor
17. srp 2015

@thalia Tak jo počkám do ledna... a můžu se zeptat jak probíhala adopce??Na netu už jsem si něco načetla ale to je pořád jen teorie... neznám nikoho kdo by si to prožil takže bych ráda nějaké info.... Myslím, že všechno je o tom, že člověk příjde na jiné myšlenky... já poprvé přirozeně otěhotněla když jsme předělávaly horní patro(bohužel to nedopadlo) a podruhé když jsme stavěly podzemní garážpodzemní(taktéž to blbě dopdlo)

thalia
17. srp 2015

Jiné myšlenky udělají určitě hodně, ale je těžké na ty jiné myšlenky přijít 🙂. Jinak adopci jsme začali cestou na úřad (tuším soc. odbor, přeci jen už je to pět let), kde jsme dostali nějaké papíry k vyplnění (lékař, zaměstnavatel..., taky chtěli nějakou společnou fotku, vhodné je být nějakou dobu už manželé), po odevzdání nás paní navštívila doma a napsala na nás posudek. Pak to poslala na kraj, od nich si nás pozval psycholog na nějaká sezení, povídání a psaní (dotazníky a taky napsat sami svůj životopis formou slohu) o nás, o vztahu apod. Pak po nějaké době byly přípravy na náhradní rodinnou péči, ty byly i přes noc, společně s dalšími žadateli. Zas vznikl další posudek pro kraj a následně proběhly po nějaké době psychotesty u psychologa (dotazníky a klikačky na pc). Ten pak napsal závěrečný posudek a byli jsme doporučeni pro zařazení mezi žadatele o adopci. Papír jsme na to dostali cca po těch dvou letech, to už jsem byla těhotná. Ale byly tam dost prostoje, hlavně před těmi přípravami víc než půl roku, kvůli výběrovému řízení na pořadatele, jinak by to bylo kratší. Dobré je, že už tahle doba se počítá do čekání, takže teoreticky jsme mohli mít po dalším roce už naději na adoptované dítko. Osud to nakonec zařídil jinak 🙂, ale byla to zajímavá zkušenost. Akorát to svou časovou roztahaností nepřivádí moc na jiné myšlenky, ale oni i vysvětlovali, že to ničemu nevadí, těhotné jsme taky devět měsíců a na myšlenku dítěte si tedy nejprve nějakou dobu zvykáme a teprve pak ho skutečně máme. Vlastně takový čas ujasnit si, co chceme a někdy třeba jestli vůbec chceme.

merope
18. srp 2015

@vercanika Pokud bez problémů stihneš ty 4 placené pokusy pojišťovnou (jakože jo), tak bych klidně dala tělu i sobě odpočinout. A rozhodně pokud manžel chce do něčeho jít, zkus znovu IUI - tam máš 6 pokusů do roka hrazené pojišťovnou. Tzn. pokud máte IUI vloni, můžete letos znovu a pokud chtěl CAR doplatek navíc, tak si zkus najít CAR, kde to je zadarmo (za Pregnyl se u IUI neplatí, Clostylbegyt a Utrogestan se bere v lékárně a měly by mít oba velmi malé doplatky do 100 Kč za krabičku).

A gratuluji k tomu, že ti rodina půjčí na další pokus.

leikkka
18. srp 2015

ahojky 🙂 určtiě bych s dalším IVF počkala až na další rok a zkusila IUI a snažila se přirozeně. Držím pěstičky 🙂
My jsme už snažení vzdali, usoudili jsme, že si chceme užít dětí, přeci jen 4 roky zapřah se stavbou, do toho dvě malé děti a že chceme cestovat drobek více a to s dalším mimi by bylo náročné a že nám ty dva stačí🙂 hodně sil, jiné myšlenky a ať se brzo zadaří 🙂

vercanika
autor
28. srp 2015

Holky vím,že je to mimo téma ale na netu jsem nic nenašla... když mám nastoupit znova do práce 7.9. a vypsaná z nemocenské budu už od 4.9.(dělám i víkendy ale zrovna ten 5.-6.9 mám volno) kdy odnést nemocenské lístky do práce a jsem ten víken ještě nějak krytá kdyby mi přišla kontrola??? Máme na ten víken jet na oslavu až do Plzně...

krmv
30. srp 2015

Dobry den.snad neva ze se pridam. jinak mame dcerku po iui na prvni pokus.ted chceme druhe a druhe iui nic.jerte zkusime treti a pak mozna ivf ale ty penize za nej jsou horsi. tak se chci zeptat co vse pred ivf mushte podstoupit atd.dekuji j vsem drzim pesti at se zadari

zluva
26. zář 2015

Ahoj všem, sama jsem před několika lety absolvovala proces IVF, KET apod...a nyní jsem si téma asistované reprodukce a Center asistované reprodukce vybrala do své seminární práce. Ráda bych těm z Vás, které budou ochotné odpovídat, položila pár otázek. Odpovědi na ně mi prosím pošlete do soukromé zprávy nebo sem do textu, záleží na Vás. Zároveň bych chtěla poděkovat těm z Vás, které se mi rozhodnou se seminárkou svými odpověďmi pomoci 🙂

1/ Po jak dlouhé době od začátku zkoušení počít jste navštívili CAR?
2/ Proč právě po této době?
3/ Podle jakých kritérií jste vybírali své CAR?
4/ Měnili jste CAR? Pokud ano proč?
5/ Po kolika stimulacích, pokusech, letech se Vám podařilo počít a porodit dítě?
6/ Kolik potomků se Vám díky IVF či KET narodilo a v jakém časovém rozmezí?
7/ Jakého pohlaví jsou děti, které se Vám narodily díky umělému oplodnění?
8/ Na jakou finální částku jste se v CAR dostali než jste se dočkali vytouženého potomka?

Ještě jednou předem děkuji za Vaše odpovědi 🙂

michaelanavrc
7. říj 2015
Uživatel michaelanavrc je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od michaelanavrc.

Holky ceka me první IVF na konci zari..mam strach ze to nevyjde nevim jak ten strach zahnat nekam dozadu v hlave. Nemate nejake rady?

jarkamodra
13. říj 2015
Uživatel jarkamodra je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od jarkamodra.

@michaelanavrc ahoj ja primo osobní zkusenosti nemam, ale kamaradka u nich ted s manzelem jsou jelikoz mají nejake potize. Rikala ze je tam opravdu profesionalni tym.