icon

Jak to probíhá v CAR?

lussinka88
2. srp 2015

Ahoj Holky, možná je to hloupá otázka. Ale jsem po dvou zamlklych potratech, jednom mimodeloznim tehu (pred dvema lety) a od ty doby nic. Je pravda ze intenzivne se snazime pouze 6mesicu ale i tak jsem z toho posledni dobou nejaka nervozni. Jsem domluvena s Dr. Ze kdyz to nepujde tak me nekam posle. Vubec netusim co se muze dit. Jak to probiha co se dela... Nemohla byste mi to nejaka priblizit?

lenikova
8. srp 2015

Ahoj, jsem na tom podobně jako ty...Snažíme se přes 2roky...Letos v únoru mimoděložní těhotenství - bohužel i s odstraněním pravého vejcovodu. Přítel je i po vyšetření spermiogramu-u něj vše ok.
Tak jsme se po mém zákroku začali snažit znovu, ale zatím bezúspěchu. Jsem rozhodnutá, že v pondělí zavolám Dr. objednám se, aby mi mohla dát nějaké doporučení do Centra asistované reprodukce. Takže taky zatím nevím jak to probíhá....

merope
13. srp 2015

Ahoj, nejdřív se do CAR objednáš. Dle obsazenosti tě buď berou hned nebo se čeká. Vloni jsem se v červnu registrovala v Gennetu Praha a ozvali se mi až v září. Tam to trvá dlouho, jinde třeba 14 dní (ale zase otázka, zda jsou dobří 🙂 ).

Pak přijdeš na první konzultaci, kde se probere anamnéza. S tolika potraty už bych určitě chtěla řešit genetiku, imunologii, není od věci si skočit na sono prsu i kdyby tě tam neposlali (cca 250 Kč, jde přijít i bez papírů). Samozřejmě chlapovi dělají spermiogram - ale pokud ho už máte, přineseš s sebou. Asi ti budou zkoumat i průchodnost druhého vejcovodu - možná už je pro tebe zcela nevhodné IUI a rovnou půjdete na IVF.

Já k tomu všemu a všem žádankám vyfasovala ještě stoh všemožných papírů. Pochopila jsem je až tak asi po 3 měsících diskusí tady na koníkovi (ET, KET, OPU, PGD,... a samý podobný termín). Naštěstí doktoři i sestřičky jsou v CAR super a vše skvěle vysvětlí.

No a když máš všechna vyšetření a ví se, že to či ono není problém a otěhotnění je možné (případně třeba poté, co dostaneš z imunologie léky) se domluví stimulační protokol, zase ti vše vysvětlí co a jak a začneš brát potřebné hormony. Pak je odběr vajíček - a pak embryotransfer - a pak nekonečné čekání na těhotenský test. Většinou se už od odběru vajíček bere utrogestan, takže člověk fakt pořád spí a rozhodně doporučuji si před IVF udělat doma veškerou nutnou těžkou práci nebo rovnou domluvit někoho na výpomoc doma. Protože pak je to asi měsíc, kdy bys neměla dělat žádnou těžkou práci.