Jak vybrat kvalitní centrum asistované reprodukce?
Ahoj, v souvislosti s IVF slyším, že je potřeba vybírat si kvalitní CAR a ne podle bydliště / vzdálenosti. To je moc hezké, ale jak zjistit, které CAR je opravdu kvalitní? Existuje někde nějaké objektivní hodnocení? Vím, že řada zařízení uvádí na stránkách úspěšnost, ale dá se tomu věřit? Můžu Vás poprosit o zkušenosti? Jsem z Prahy, ale budu klidně dojíždět kamkoliv. Osobně jsem třeba myslela, že Helios je top, ale některé zprávy tady mě vyvedly z omylu... Tak nevím.
@lucie097 já osobně mám dobré zkušenosti s Pronatalem, ne teda v Praze, ale tam je klinika taky dobrá, přátelský kolektiv, který vše vysvětlí a poradí a vybere to nejlepší řešení 😉
Kvalitní CAR - podle mě by se kvalita nejlépe hodnotila počtem úspěšných těhotenství v daných věkových kategoriích, počtem pokusů, které k nim vedly, ale tyhle data jsem úplně nedohledala.
Ženy spokojenost s daným Carem hodnotí podle toho, jestli to vedlo k vytouženému dítěti, nebo ne.
Já jsem byla v IVF Clinic v Olomouci, Dr. Machač má dost prořízlou pusu. V Ostravě by řekli, že mluví tak, jak mu zobák narostl, ale zároveň bych neřekla, že je povýšený, ale jde z něj cítit, že si věří, že má jisté znalosti, on je svůj. Působil na mě tak, že tomu rozumí. Dr. Ludvík se při vyšetřování průchodnosti vejcovodů choval normálně, nebylo to bolestivé. Akorát mi teda položil otázku, jestli mám dělohu zakloněnou dopředu, nebo dozadu. Načež jsem mu řekla, že nevím. Tak se mě zeptal, jestli mi to nikdo neřekl. Odpověděla jsem mu, že ne no. On mi řekl, tak já Vám to řeknu teď. Neřekl mi nic. Přečetla jsem si to až ze zprávy. V té chvíli, jak jsem měla roztažené nohy, jsem neměla sílu se na nic doptávat. (Inu byl to vskutku přínosný a inteligentní dialog.) Absolutně mi nesedla komunikace se sestrami na recepci, vytočily mě tam natolik, že jsem jim řekla, ať už mi ani nevolají a jestli něco chtějí, ať to řeší s manželem a už jsem tam víckrát nešla. Byla to fakt úleva, že už s nimi nemusím nic řešit. Znám jednu holku, co tam chodila kvůli tomu, že jim nešlo otěhotnět. Byla tak spokojená s přístupem, že tam přešla i na běžnou gynekologii. Byla relativně mladá, tak netlačili do IVF, když už si řekli, že do toho půjdou, tak se jim zadařilo přirozeně. V jedné skupině na fb, si IVF Clinic ženy pochvalují.
Hodně štěstí s výběrem CARu.
@lucie097 my přešli z hradeckého sanusu do Prahy do PFC a bylo to za nás za oba nejlepší rozhodnutí. Ať už se jedná o přístup zaměstnanců a doktorů,tak o vysvětlení a udělání všech možných testů. Neříkám,že to bylo napoprvé,bylo tam více faktorů,ale teď tu máme díky nim naší princeznu.
Za mě fakt koukej hlavně na reference. Já jsem tehdy pročítala všemožný fóra, FB skupiny, i klasický googlácký recenze. Mně nakonec nejllíp vyšla IVF klinika ve Zlíně, takže jsem šla tam. A to jsem to měla fakt daleko. Ale nelituju. Je to menší klinika, takový komornější prostředí, mají na tebe čas a fakt se ti věnujou. Měli jsme tam strašně fajn koordinátorku, která se vším pomohla. Nakonec se nám to tam i povedlo.
Já chodila do IVF Olomouc a nemůžu si je vynachválit. Sedli mi lékaři i sestry 🤷♀️ díky nim mám dceru a teď i druhé mimi na cestě.
Nevím, vybrala jsem si CAR podle recenzí na Googlu. Male CAR v Praze. Bylo to hrozný. Doktorka arogantní, řekla mi ze jsem stara (ano, přesně těmito slovy, bylo mi 37 🤷🏼♀️). Taky nás tlačili do DV, ze je to jediná možnost. Absolutně nechtěla slyšet nějakou rodinnou anamnezu. Děs běs. Druhá dcera byla pocata přirozeně. V CARu namereno AMH 0,03 a přitom ostatní markery byly v pořádku a nikdo, absolutně nikdo se nad tím nepozastavil. Z této návštěvy jsem se na terapii sbírala skoro 3/4 roku. Pak jsem otěhotněla, potratila v 7tt a za tři cykly znova otěhotněla. Výsledek nám teď spinka v cestovni postylce v hotelovém pokoji na výletě ♥️
Budu psát 15 let starou zkušenost. Byla jsem jen na inseminaci v Reprofitu v Brně. Za mě katastrofa, vše bylo od začátku do konce špatně. Ještě 2roky po tom jsem byla rozladěna. Kamarádka si vychvalovala Repromedu v Brně, známý o Repromede nemohl ani slyšet a naopak Reprofit byl u něj top. Nám se podařily obě děti nakonec přirozeně, jedno po osmi, druhé po dalších osmi letech bez jakékoliv antikoncepce, obě ve chvíli, kdy jsem se smířila s tím, že dítě (případně druhé) už nebude…🤷♀️ Je fakt těžké najít “kvalitní centrum”, kde Ti budou sedět, dle mého se určitě někde najde někdo, kde Ti něco nesedí. Početí pomoci asistence je u nás velký byznys. Důležité je umět opustit centrum, pokud se Ti tam nebude něco líbit a zkusit jinde, protože psychicka pohoda hraje velkou roli.
Jeste me napadlo, ze kamoska je spokojená s přístupem v Podolí. 2x embryotransfer. Poprvé přestalo tlouct srdíčko, podruhé to bylo úspěšně a ma termín v březnu. V Podolí bude i rodit, chodila tam na veškeré kontroly, prohlídky. Vse pod jednou střechou.
Mě docela překvapilo, kolik žen má špatnou zkušenost s nějaký CARem. Já bych čekala, že se budou víc snažit, budou vstřícnější a klientky si předcházet.

Já slýchávám chválu na CUBE v Praze.
My jsme naopak byli v IVF OLOMOUC a za nás katastrofa. I přes rodinnou anamnézu trombózy v mozku mi neudělali testy na srážlivost krve. Po velkých dávkách estrogenu po stimulovaném KETu jsem pak dostala trombózu mozkových splavů. Nikdo se neomluvil, nic. Navíc i předtím nespokojenost. Např. zaměnilu žluté tělísko s cystou, nešetrné zacházení arogantního lékaře přímo při KET atp. Ze 3 testovaných embryí se nezadařilo ani jednou. Zadařilo se nám zázračně až přirozenou cestou. Takže IVF Olomouc za mě nee.