Jak zvládnout IUI/IVF včetně nezdarů a nezbláznit se?
Ahojte holky🙂
Tak jsem se taky mezi Vás konečně přidala.. Okukuji podobná fóra už delší dobu, až jsem se rozhoupala něco napsat..
Přítel mi radí, abych si pokecala s někým, kdo je na tom podobně jako já.. Asi už mi z toho trochu hrabe.. 😒
Takže po nedostavení MS na podzim 2013 jsme si uvědomili, jak moc bychom chtěli miminko a od té doby se tak jakože snažíme.. Po několika pokusech o léčbu u mojí mudr nás před pár měsící poslala do CARu do PCE, kde jsem se asi po třech měsících léčby dostala na nějaký optimální stav a 4.5. byla poprvé na IUI.
V sobotu jsem si udělala test a byl negativní, tak jsem to obrečela, ale tak nějak jsem to čekala...
Dokonce jsem dostala i MS, ale strašně slabou a prostě pořád se nic neděje.. Pořád nejsem schopná s jistotou říct jestli jsem nebo nejsem těhotná a strašně mě to vyčerpává.. Navíc v práci to je poslední dobou na nic, vždycky jsem si nějak s holkama prohodila směnu a docela to i fungovalo, ale teď bude jedna kolegyně končit a mám strach, že mě to ovlivní.. Že si prostě nebudu moci vzít volno, jak budu potřebovat a že se vše o 100% ztíží..
Zajímá mě, jak jste na tom byly Vy? Jak jste reagovaly na IUI, kdy jste si dělaly testy? Jak to brali v práci?
Prostě cokoliv, asi si potřebuji pokecat.
Tak doufám, že se snad některá přidáte, prosím...
Ahoj, u nás to bylo docela podobné jako u tebe. Taky se mi najednou ms nedostavila a podvědomě jsem věděla, že to bude problém a řekli jsme si, že bychom se začali snažit o miminko 🙂. Doktor mi říkala, že po vysazení prášku je normální, když je rozházený cyklus a do půl roku se to srovná. No, bez injekčních hormonů, na které jsem chodila 3x týdně jsem nemenstruovala vůbec a s nimi též žádná sláva. No, u mě tohle trvalo 2 roky, kdy nebyl cyklus nic moc a miminko stále nikde. Zjistili nám oběma na imunologii silné protilátky, ale léčba nezabírala, až jsem si řekla dost, s hormony skončila a šli jsme do CAR. Jak píšeš, též byl u mě vůbec problém podstoupit IUI, protože moje tělo prostě nereagovalo, ale po třech měsících to paní doktorka vychytala a podstoupili jsme 1. IUI - neúspěšně. Chtěli jsme zkusit IUI ještě jednou, ale prostě u mě to nešlo, takže jsme šli do IVF. Na stimulaci při IVF jsem reagovala tak, že jsem měla pouze 4 vajíčka a z toho jediný oocyt, u kterého jsme se modlili, aby byl schopen transféru. Já jsem si pořád nepřipouštěla, žeby to za takových podmínek mohlo vyjít a brala jsem to jako zkoušku a psychickou přípravu na další IVF.
Ale ten náš jediný oocyt se prostě rozhodl, že s námi zůstane 🙂 a teď mi v postýlce spinká 5ti měsíční dcerka 🙂 .
Nechce se to vzdávat. Potřebuješ se vyplakat? Popovídat? Do toho, opravdu to pomáhá, ale musíš si pořád říkat, že naděje je vždycky a na vás se to štěstí prostě brzy usměje. Vždycky jsem řvala, když jsem se dozvěděla, že kamarádka je těhotná a ani neví jak. Ale víš co, my si toho zázraku více vážíme, víme, že dítě není samozřejmostí a tak nějak jsme si srovnali co je pro nás v životě důležité. Takže jsem vlastně ráda, že jsme si tím vším prošli.
A co v práci? Prostě jsem chodila k lékaři, kolegyně, kterým věřím, jsem to řekla a u vedení jsem prostě mlžila - při IVF jsem si prostě vymyslela jiný zákrok. Je to zkrátka tvoje věc.
Tak moc držím palce!!
@keeshka Tak to je krasny pribeh,moc gratuluji !!!! Presne tak,mit dite je vazne dar a zazrak a nekdo to bere jako samozrejmost a my o to musime bojovat..Ale budeme dobre mamy,tomu verim...Jsi mi dala brouka do hlavy po tom IVF asi je dobre zustat cca 3 dny doma? Ja nevim,jestli mam byt doma a nebo jit makat...Nemam tezkou praci,ale ani sedavou,cely den beham sem a tam...Tvym pribehem jsi dala spouste znas nadeji,ze i na poprve se muze vazne zadarit a ze i kdyz to nevypada dobre,muze se to vsechno uplne jinak vyvrbit..To je super 🙂
@gorgonaiv S tou prací se neboj udělat razantní kroky.. dyť v práci trávíme většinu dne a pokud tam to stojí za houby, tak si udržet dobrou náladu fakt nejde. Evidentně si v životě zvládla plno horších věcí! Ikdyž chápu, že třeba furt doufáš v ten odchod na mateřskou.. Já zůstávám kvůli tomu taky v práci, v které bych normálně už dávno nebyla.
Já jsem s přítelem 3 roky a svatbu už jsme vlastně měli naplánovanou včetně rezervace. Po roce vztahu jsme se chtěli vzít a mít mimčo, jenže plán - udělat tajnou svatbu a pak překvapit trošku ztroskotal, když moje svědkyně to považovala za největší chybu mého života. Tak já tu svatbu zrušila a řekla si, že až přijde mimi, tak nám to snad všichni "schválí". Jenže na to čekáme už dva roky... No asi bych taky měla říct jednu důležitou věc - máme vztah na dálku, tudíž spolu nežijeme. Vím, že je to velký risk, protože toho člověka poznáme až když s ním jsme každý den, ale třeba jak píšeš ty.. všichni se měníme.. a můžu s někým žít 7 let a pak se mi vlivem narozeného dítěte začne měnit před očima - třeba jak popisuješ ty. Proto do toho rizika jdu, ikdyž si dost lidí myslí, že jsem cvok :D
@hanickas1 jojo, čekám po druhé IUI na testík, ale právě dr. mi naznačil, že to spíš vypadá, že se vajíčko neuvolnilo a vznikla cysta.. podle bolestí co jsem popisovala.. ale tak třeba bude do třetice všeho dobrého 🙂 My totiž jinak žádný problém nemáme. Přítel je úplně super a já jen nemám ovu.
@hanickas1 prací mám pět, ale některé jsou mi zároveň "terapií". Například vedu kroužky pro předškolní prcky a to je obrovská dávka pozitivní nálady a hlavně fyzická podoba toho, proč má smysl se snažit 🙂 Jen zároveň závazek, který se stává stresujícím ve chvíli, kdyby člověk měl odpočívat...
@madalenas s tim vztahem na dalku to neni nic neobvykleho.Ja s nynejsim partnerem jsem se znala 8 let z toho cca 2 mesice jsme pred 8 lety spolu neco meli po 8 letech prijel k nam do rodneho ceskeho mesta,tam jsme se nahodne potkali a ja za 2 dny jela s nim za hranice 😀 takze uplne v pohode.A mame krasnych 2 a pul roku za sebou bez hadek.Takze pokud citis,ze to tak ma vyt proc ne.Naopak mozna vas to spise k sobe bliz posune...Nadeje umira posledni 🙂 mimi bude.Musite si rikat.Mimco bude
@hanickas1 tvůj příběh vytáhnu, až zas bude rodina rýpat :D My za ty tři roky zvládly spoustu složitého (včetně vážného úrazu atd.), že si říkám, že ten vztah už prostě nějak prověřenej je.
No to víš, že ve skrytu duše doufám :D Ale nechci být zklamaná, tak se snažím alespoň na venek působit jako děsně smířená :D Mě teď na fyzio (chodím se zády) řekla že cysta se musí rozhejbat ať cvičím... Taky mi řekla, že otěhotním za rok, že mi vaječníky nefungují kvůli blokádám v zádech a že v car mě zbytečně trápí léčbou. Člověk stejně musí i ty názory "odborníků" cedit. Ležet nehodlám, ale snažit se rozcvičit bolavé břicho asi taky ne 🙂
Holky dík za psaní, jsou tu zajímavý příběhy. Je neskutečné jak se život může zamotat a jaké je odholání se vším trochu zabojovat 🙂
@madalenas Jo je to tu super.Citim se tu s vami dobre.Mame neco spolecneho o cem muzeme tady otevrene mluvit...Zivot obcas nadela paseku,ale taky dokaze mile prekvapit.Jasan,a pak cemu verit vid.Ja jsem byla pred 3 mesicema u kartarky 😀 Takze dej i na radu jinych odborniku,nikdy nevis.Ale zase nic se nema prehanet.Ja vse beru radsi s rezervou...
@madalenas PS ten pribeh klidne vytahni,protoze me vsichni rikali jaky jsem blazen a ze nejsem normalni a blaa blaa blaa.V tu chvili jsem byla ta nejhorsi,ze ho vlastne neznam atd.A jo,meli pravdu,ale ja citila,ze to je proste ON tak jsem sla...Haha a dopadlo to dobre.Nenech se od nich ovlivnit a taky poznas ve finale kdo je opravdovy pritel a kdo je scine prevlecena za kamarada 🙂 Me to hodne dalo a nevzalo mi to nic..Tak se niiceho neboooj.🙂
Doost se mi líbí jak jsi se vším hned hotová.. 😀
@hanickas1 Ježíš marjá.. Nebreč, to nebyl můj záměr.. Jen některý věci vidím jinak, než většina lidí a je to asi mou minulostí.. Hele ono to ani nevidíš, když to žiješ.. To až po čase.. 😀
A navíc, já si nemyslím, že to bylo tak hrozný.. Jako ano, bylo.. Ale dovedu si představit daleko horší.. A i znám osobně.. I po takové době beru jako největší ránu svoji hloupost.. Že jsem neviděla co a jak je.. A že mě zradil člověk o kterým jsem si myslela, že spolu budem celý život.. Takže si teď dávám větší pozor.. Jsem citově uzavřenější.. K nikomu nejsem otevřená.. Ale vidím to jako zápor, působim jak studený čumák, ale je to spíš venek.. 😉
Mno tak jsem zjistila, že vedoucí zítra nejde.. Tak to nevím, kdy vyřeším.. Asi až v úterý, ale už jsme se doma domluvili, že končím.. Když uslyším obvyklé, když se ti to takhle nelíbí, můžeš si to psát sama, dám jí podepsat papíry a tradá.. 2 měsíce utečou jako voda.. Ale co pak 😀
@keeshka Ahoj,
tak to jsem ráda, že se vám zadařilo.. Jak to popisuješ, příjde mi to jako zázrak 🙂
Já tomu taky věřím.. doufám, že to vyjde i nám..
Ale u nás to je jiný.. Když už mám dítě.. Spíš vidím jak to dceři nesvědčí být jedináček, jak jí nesvědčí, že jsem pořád v práci.. Normálně bych řekla, že je na mě upnutější teď co chodí do školy, než když byla malá a byly jsme samy.. Přitom si myslím, že přítel se o ní stará víc než dobře.. Ale prostě není to maminka.. 😀
A mě ty hodiny tak nějak hodně tikaj.. 😀
@madalenas Počkej, jak jako že ti to svědkyně rozmluvila.. ¨To si neumím představit..
Vztah na dálku není špatný, ale není to ani stereotypní rutina.. Takže těžko říct..
Takže vy to máte takhle pěkně naplánovaný, to je super.. Jak jsem psala, nový život.. 🙂
A kdy si budeš dělat test?
Tak při večeru ještě trocha vyprávění 🙂
@gorgonaiv moje svědkyně je skvělá kámoška. Měla strach že dělám chybu. Znali jsme se s přítelem necelý rok a z toho se dost měsíců léčil z těžkého úrazu, takže to poznávání všedních společných dnů prakticky neproběhlo. Takže ta svatba byla hlavně euforie z uzdravení a pocit, že není na co čekat, protože taková nehoda, co ti obrátí celý život, se může stát kdykoliv. To už se ale hodně odkláním od snažení o miminko, co? :D
Jinak s tou prací držím palce a hlavně aby to vyšlo ideálně tak, že za ty dva měsíce nebudeš mít potřebu řešit nějakou jinou 🙂 Pokud cítíš, že tě malá potřebuje doma, tak by to byl fakt ideál jít na mateřskou a celkově by byla asi malá nadšená ze sourozence, co? No budu držet palce!
Já asi zkusím testík ve středu. To bude 12 den od IUI, tak by se snad mohlo něco ukázat 😕
@hanickas1 a věříš kartářce? Asi záleží co předpověděla, co 🙂 Já jsem si karty nikdy vykládat nenechala. Nevěřím na to. Nebo si to alespoň říkám a pozitivní zkušenost by mě mohla rozhodit v mém přesvědčení :D
@gorgonaiv To musiis,ja vzdy byla takova tunta.Kam jsi me postavila,tak jsem zustala.Od ex pritele jsem se nechala ponizovat a urazet a pak me chytla ta nemoc.A ta me postavila na nohy a otevrela oci a od te doby jsem jina...S nikym se nematu.Kdyz miluju tak na plno a kdyz si udelam cil tak za nim jdu.Jako ted to miminko 🙂 Ja ho proste budu mit a Vam to rikam devcatka taky.! My ty deti mit budeme.Pak se jednou tomu vsemu tady zasmejeme 🙂 Jestli sefka ma mozek a srdce tak ti vyhovi..A jestli ne,tak bud rada,ze jsi se rozhodka hledat jinde,jenze ona to taky neni prca hledat praci,vid.Jinaak holky me se taky tak ulevilo,ze tu s vami pisu.Mam pocit,jako bych si psala s letityma kamaradkama a cotim se konecne sva a tak,ze vim ze me chapete.Moje nej kamoska decko uz ma,krasnou princeznicku a kdyz se bavime o IVF tak rika jak to chape atd a jak by udelala tohle a tamto,jenze ja si myslim,ze ten kdo primo v te situaci neni,nedokaze to uplne tak pochopit.Dekuju vam.
@madalenas No ona svedkyne na jednu stranu ma pravdu,a na tu druhou bych ji neposlechla 🙂 Zivot je holky moc kratky.A taak verim,neverim..Ta kartarka mi pred lety rekla,ze se odstehuju hodne daleko a ze budu zit s nekym koho uz znam a ze budeme mit 1 dite.Pry syna.No tak az na to dite se to splnilo.A ted mi rekla,ze vidi ted tehotenstvi a ze mimi bude.Jenze,porad to beru s rezervou..Ale zase taky se nad tim zamyslim,ja vlastne nevim co si o tom mam myslet.Budu na tebe ve stredu myslet,hned musis napsat !!!!! Jasan??
Omlouvam se za chyby..Pisu z mobilu a evidentne mam vetsi palec,nez je klavesnice 😀
@hanickas1 tak já myslím, že takové předpovědi kartářky bys věřit měla 🙂 Asi taky záleží na koho narazíš.. Jistě něco mezi nebem a zemí je a funguje, ale to aby se člověk zorientoval, když je svět plný podvodníků.
Ještě když čtu tvůj příběh, tak si nemůžu odpustit napsat jednu zkušenost, která mi moc dala. Moje mamka také prošla rakovinou, bylo jí 27 a už měla 3 děti. Vyléčil jí jeden skvělý doktor a ten měl někde v divadle besedu, kam jsme dostali pozvánku. On se specializoval na rak. lymfatických uzlin, což bylo tenkrát komplikované léčit. On vůbec nevěděl, že tam budou pozvaní vyléčení a jejich rodiny a pak někdo řekl, že mají vstát všechny vyléčené ženy, které měli po léčbě děti. Vstala půlka sálu a bylo to hrozně emotivní. Tenkrát medicína nebyla moc daleko a teď je plno možností, takže opravdu nepochybuju, že i hodně zapeklité případy půjdou vyřešit a my se dočkáme toho, po čem toužíme 🙂
Jestli na testík dojde, tak dám určitě vědět 🙂 Dnes jsem ale začla slabě krvácet, tak to vypadá, že dřív přijde MS 😠
Jo a s tou prací. Tak si vem volno jako na dovolenou? A vážně si tu dovolenou udělej? Přeci nemusíš nervozně čekat doma. Naplánuj si spoustu aktivit, kterým se ráda věnuješ, ale tak, aby tě to nestresovalo a klidně ses na to mohla vykašlat, když budeš unavená🙂 Taky záleží co děláš za práci, já to tu mám víc v klidu, než kdyby byla doma, kde je furt hromada práce :D
@madalenas
Mno vidíš, já jsem skoro udělala to samý..
Než se kamarádka vdala, řekla jsem jí, že se mi její muž moc nelíbí a kdyby na ní byl zlej, ať se mi svěří..
No ona mu to asi řekla, protže od té doby on se mnou nemluví.. :-/
Ale mám radost, že jsem se v něm zmýlila a i když není tak úplně šťastná, že to není tak, jaký jsem z něj měla dojem já.. Hele kdybych to neřekla, nedalo by mi to.. Tak si to asi dovedu představit, i když mě to prvně zaskočilo..
A zase tu euforii z uzdravení a nabytí většího nadhledu, nepovažuji za nejhorší důvod k svatbě..
Já bych nějaký impuls taky brala.. Ne samozřejmě takový.. Ale když se bavíme o svatbě řešíme spíš peníze atd..
Tak jsem na tebe zvědavá, jak to bude.. Do středy přeci jen ještě chvíle zbývá.. :-/
@hanickas1
Njn.. Tak něco vymysli, nebo si vezmi tu dovolenou, nebo i neplacený volno, nebo jak to máte..
Ale prostě bych se zkusila zašít mimo všední svět.. Řekla bych, že každý má něco, co by chtěl dělat.. Nebo aspoň zkusit.. Nějaký koníček atp. který odsouvá protže je moc práce a málo času..
Dělej to, co si řekneš, že tě mrzí, že toho není víc a hlavně dělej to, co tě potěší..
ENJOYING DAYS 😀 😀
Takže ženy.. Abych se podělila... Dnes jsem přišla do práce a chtěla po kolegyni, ktará zastupovala vedoucí, aby mi vytiskla rozpis.. Abych měla něco v ruce...
A to jsem se tam právě koukala už ve středu, tak jsem byla naštvaná, kvůli odpoledním, ale já nemám svoje heslo, ale to jsem si samozřejmě opatřila ale zase jsem to neříkala, že už to vím..
My jsme s jednou holčinou právě ve středu u toho seděly, že ona chce jet na Rock for people a vedoucí jí tam vypsala směnu a že jí nebaví mít pořád odpolední atd.. A že kdybch měla ranní já, že by to chápala, protože mám rodinu atd a že už několikátý měsíc po sobě má skoro celý měsíc po sobě jiná holčina, která bydlí u rodičů, její matka u nás taky pracuje takže kontakt s rodinou jí nechybí..
Já měla včera volno, takže jsem dostala dnes do ruky nový přepracovaný rozpis, který tedy vedoucí nevytiskla, asi záměrně, bo je to hnus..
Takže ta první kolegyně si asi stěžovala, že má pořád odpol, takže jí pár směn přepsala na ráno a mě nafrkala víc odpoledních..
Takže červen má 22 pracovních dnů, kolegyně všechny dělají tak 19, protože většinou máme za den víc než je úvazek.. Mno a já mám 24 dnů..
A ještě kdyby jste to viděly.. Prvního odpol, druhho volno, pak šest dní odpoledích (i když jsem měla mít o víkendu volno), pak JEDEN den volno, zase šest odpoledních, opět Jeden den volno, pak tři nebo 4 dny odpol, konečně jeden volný víkend a pak zse pět dnů v práci, den volnoatd.. Mno MAZEC..
Takž poslední víkend v květnu mám volno a pak dceru uvidím asi tak 20.června teda dýl než cca hodinu denně..
Už se nemůžu dočkat na pondělí, až rozpoutám peklo. ŘEkn u si o zvdnutí platu a o naplánování normálních směn a když ne, tak o výpověď..
Skutečně mám dost..
A tentokrát se omlouvám já za pravopis. sice píšu na nb, ale byla jsem tak naštvaná, že jsem datlovala jak datel.. 😀
@madalenas Ahoojky,ta kartarka sama sobe predpovedela ted mimco a noveho chlapa ...neskutecny,fakt..verim ji,ale bojim se zklamani...
Tak to muselo byt dojemne s tim lekarem a jeho pacientkama.U nas nic takoveho nebylo "-) ale i tak jsem mu vdecna,ze me z toho dostal a ze snad uz se to nevrati a ja muzu alespon jedno dite mit.Je otazka ted,jestli se vazne zadari.Mas pravdu,volno si vezmu a zabavim se.To uz budeme prestehovany,tak si pomaloucku budu delat dekorace a taaak...Je blbost litat a nervovat se v praci..Jsem jak pako,kazdy den se tesim vic a vic 😀 a pritom je to jeste taak moc daleko....Jak se cotis,nejake zmeny pocitujes?🙂 mysliim na tebe !!!!!
Jinak jsem zacala brat kyselinu listovou,holkyy ja vubec nevim,jestli to neni jeste moc brzo,ale jsou to uz vitaminy urcene pro planovani tehotenstvi...saakrys,ale ublizit to nemuze preci

@gorgonaiv Ted jsem si pobrecela u tveho pribehu.To je hrozny co mas za sebou a ja si stezuju.Ale zvladla jsi to vsechno..Hold nebyl ten pravy,tak bud rada,ze jsi z toho pryc a zacni se zase radovat ze vseho.Obcas ta naivita musi byt,ale ve zdravem slova smyslu.A co se tyce prace a vychovy to nejde.Urcite si s ni primluv,preci by po 10ti letech neztratila svoji zamestnankyni jen kvuli tomu,ze neumi logicky napsat rozpis sichet