icon

MUDr. Uhrová, CAR Motol, postup v mém případě

crumble
27. črc 2016

Dobrý den všem. Vidím jak se tu všichni dělí o své pocity a dojmy a radí se s ostatními. Doteď jsem jen pročítala vygooglované diskuze, ale teď už nastal čas se někam připojit, tak jsem tu. a teď k věci.
Máme už jedno tříleté dítě, chodí k dr.Uhrové do motolského CAR kvůli tomu, že se nám celou dobu nedaří počít další dítě. Vyšetřili nám vše možné a přišli na buněčnou? imunitu u mě. Takže spermie zahubím ještě než stihnou někam doplout. Předepsáno IVF.Takže dostala jsem 5mg prednison a utrogestan 0-0-2 ve dnech MC 16-25. První den menstruace si mám zavolat a objednat se na UTZ, který bude asi 10 den MC, tam budou sledovat vajíčka?? na UTZ mám s sebou přinést Ovitrelle. potom se bude dít co prosimvas? Když se jim budou vajíčka na UTZ líbit tak mi píchnou tu injekci a pozvou mě za tři dny na odběr vajíček? a nebo to vše trvá déle? je tu někdo kdo to má podobné a vyzná se v tom třeba líp než já, aby mi popsal jak to zhruba vše probíhá dál?
Paní doktorka je super, mám jí ráda, ale nerozumím nikdy ničemu co mi předepisuje a plánuje a v podtstatě vše, co jsem doposud pochopila, tak jen díky internetu. Děkuji všem

crumble
autor
27. črc 2016

opravdu nikdo neporadí jak to probíhá?

jika10
27. črc 2016

@crumble Je tu více možností, co s tebou můžou dělat.
10 DC budou opravdu sledovat jak rostou vajíčka. Pokud budou alespoň kolem 16-18mm, tak píchnou injekci, aby došlo k ovulaci a pak už s tebou můžou dělat:
Takže buď mohou zkusit IUI, což znamená, že by do tebe partnerovo sperma vstříknou.
Nebo podstupuješ nativní IVF cyklus a vajíčka by ti odebírali nejpozději 48 hod po píchnutí injekce.
Nebo ti dají pouze injekci ke spuštění ovulace a budete mít s partnerem domácí úkol.
Takže je ještě potřeba vědět, co partner. Má někdy přijít s tebou? Protože on by měl v odevzdat sperma, pokud se bude jednat o IVF nebo IUI.

kvakuska
27. črc 2016

@crumble Ahoj, no to záleží co vlastně s tebou plánují, ale v tom bys měla mít jasno už ve chvíli, kdy od lékařky odcházíš ...
Spíš si myslím, že ti zaléčí tu imunitu Prednisonem, správné načasování ovulace podpoří píchnutím Ovitrelle, řeknou vám kdy se máte snažit a po ovulaci budeš zavádět ten Utrogestan ... takže domácí snažení tak trochu pod dohledem lékařů .......
Pokud by se jednalo o IVF, musela by být podaná žádost o schválení na pojišťovnu, o tom bys určitě věděla ... měla bys protokol s přípravou, rozpis léků apod., věděla bys předem alespoň orientačně kolik tě bude léčba stát ...
Každopádně ptej se své lékařky, musíš mít jasno v tom co plánuje dělat s tvým tělem. Píšeš že paní doktorka je super, možná jako člověk, ale ty k ní přece nechodíš jako na pokec s kamarádkou. Musíš vědět k čemu slouží léky které bereš a jaké budou další kroky.

crumble
autor
27. črc 2016

Dekuji vam🙂 ano psala jsem ze mi predepsala IVF. Takze o te pojistovne mi rekla, ale dalsi pokyny byl jen ty ohledne objednani na UTZ a tam se jako uvidi? Tak jsem to pochopila..:( takze od zacatku u o IVF vim. Me prijde ze to v tom motole funguje dost ze dne na den vsecko.
Lekum rozumim, tam tedy netápu zatim🙂

crumble
autor
27. črc 2016

A kdyz mi zazadala u pojistovny o IVF za jak dlouho od te zadosti muze zacit IVF delat?
Protokol s leky a tabulku s pripravou mam, ale dr. do toho tak krasne cmarala.. No je to mazec.. Nechci ji menit, tak proto chci info odjinud

kvakuska
27. črc 2016

@crumble nemůžeš sem hodit fotku toho protokolu?

crumble
autor
27. črc 2016

No moc tady nemam jak:( tak to je takova tabulka jako dni MC a tam ona vepsala prednison, utrogestan a ovitrelle. Tohle docela chapu.. Za tu dlouhou dobu samostudia mam uz docela prehled, ale ptam se spis jako ja musim cekat na nejaky oficialni vyjadreni pojistovny? A jak to ivf od ultrazvuku dal probiha?

crumble
autor
27. črc 2016

Holky a co myslite tim protokolem..? To nemyslite teda lekarskou zpravu a tu tabulku?

jika10
27. črc 2016

@crumble Tak od podání žádosti na pojišťovnu to může trvat 1 měsíc. Já si myslím, že oni teď vyzkouší podporu ovulace a domácí snažení.Přeci jenom už jedno dítko přirozeně máš, tak to asi chtějí na začátku zkusit takhle.
Protokol máš buď dlouhý, kdy si už od nějakého 20 DC cyklu pícháš injekce a pak máš další injekce až do ovulace, takže si pícháš klidně 3-4 týdny. A pak je krátký protokol, kdy injekce se nasazují od 2DC do cca 10 DC (chodíš na pravidelné kontroly, jak reagují vaječníky). No a pak ten konec je u obou protokolů stejný, určitý en, kdy vajíčka dosáhnou optimální velikosti, tak se píchne injekce na podporu ovulace, pak se jde na odběr vajíček, potom začneš zavádět utrogestan a pak jdeš na vklad embryjek mezi 3-5 dnem od odebrání vajíček a pak už záleží na tom, jací jsou embroušcu bojovníci a zda se chytnou nebo ne

crumble
autor
27. črc 2016

Dekuji moc!! Toto me presne zajimalo! Jsi zlataa!
A ty injekce to je jako stimulace jo? To dostava kazdy? Neni mozne ze uz mi tento mesic odeberou vajicka jen tak s tim co mam? Lekarka mi rekla jednoznacne ivf, o nejakem nasem snazeni nemluvila, resp. ho zcela vyloucila a to jeste na jeden cely mesic.

jika10
27. črc 2016

@crumble No právě že ty injekce jsou na stimulaci a podporu růstu vajíček. A jelikož podle toho co jsi psala nemáš žádné injekce, krom ovitrele, která je až na podporu ovulace, aby se vajíčko uvolnilo z vaječníku, tak si myslím, že teď to bude spíše domácí snažení. Protože ještě určo nemáš schválený IVF od pojišťovny, tak dr asi nechce ztatit měsíc

kvakuska
27. črc 2016

@crumble souhlas od pojišťovny dostane lékař
protokol je ta tabulka ... kromě Prednisonu, Utrogestanu a Ovitrelle žádné jiné léky nemáš? V tabulce bys tedy měla mít poznačený na 10DC ultrazvuk a co tam máš potom? Jsou tam zkratky jako třeba OPU?
- po ultrazvuku buď ti píchnou Ovitrelle a nebo ti řeknou ať příjdeš třeba za dva dny na další kontrolní ultrazvuk
- pokud ti Ovitrelle píchnou, tak potom záleží co mají dál v úmyslu:
1/ řeknou vám kdy se máte snažit doma
2/ řeknou vám kdy máte s manželem přijít a udělají vám inseminaci
3/ řeknou ti kdy máš přijít na odběr vajíčka (ale to se mi zdá málo pravděpodobné, že by ti dělali nativ jako první volbu léčby)

crumble
autor
27. črc 2016

Tak jsem vam zavarila mozky a uplne zbytecne, omlouvam se.. Vse se vysvetlilo.. Jak? No zavolala jsem tam a mela jsem stesti, byla tam ta odusevnelejsi sestra, ktera mi vse velmi podrobne vysvetli tak, ze jsem to az ted doopravdy pochopila. Pry kazdym dnem ocekavaji dopis z pojistovny ze to schvalili a to mi tedy vychazi tesne s MS. Bud se to pry stihne jeste tento cyklus, nebo az dalsi, a injekce pry dostanu normalne, tedy vse bude tak jak rikate. V pondeli mam prijit, domluvit se na detailech a penezich, presne jak jste rekly. Dekuji vam moc, a promite, jsem v tom takhle prvne a fakt ani nevim co cekat..:(

petruska23
31. črc 2016

@crumble Ahojky..taky chodím k paní doktorce Uhrové a jsem tam spokojená. Každopádně hlavu zamotanou mám řádně. Vždycky si pamatuju hlavně to nejdůležitější. Řekli,..až to dostanu, tak ten den zavolat a údajně hned ten druhý den se dostavit na ultrazvuk.( asi se zeptám blbě, hlavně mě nekamenujte...ale o jaký druh ultrazvuku se v tomto případě jedná? 😀 ) no a tam rovnou nafasuju léky...Chystám se tam cca 11.8...Třeba se tam někdy potkáme..nebo i tady si můžeme ,,postěžovat,, 😀 Držím palce

crumble
autor
31. črc 2016

@petruska23 ahoj🙂
Tak ja po tyhle diskuzi a nekolika rozhovorech se zdravotni sestrou z motola mam uz relativne jasny prehled. 🙂 urcite ze sebe nedelej blbce pred uhrovou, nema to cenu. Jediny, kdo ti tam neco ochotne a srozumitelne vysvetli je takova hubena, zariva blond na mikado strizena sestra, cca 50 let, s brylema.. Tenhle UTZ se ti jenom podivaj vaginalne na ty vajicka.. Bude ti tim trosku tlacit na delohu aby lepe videla folikuly a zmeri si je tak. Ziska tak lepsi prehled o vyvoji vajicek, jejich velikosti v dany den atd. Kdyztak mi napis, ja to chapu dva dny, ale konecne chapu🙂 hodne stesti🙂

petruska23
2. srp 2016

@crumble Moc děkuji za info 🙂 Jojo, tu sestřičku si vybavuju..Koukala jsem na léky a mám napsáno Gonal F 900UI, Gonal F 450UI, Cetrotide 0,25mg, Pregnyl 5000 IU a teď beru Utrogestan 16-25 DC..Nemáš to nějak podobně? Třeba vůbec nevím, jak se ten pregnyl ředí či co..nebo to se asi dozvím.... 😀 A ještě se zeptám, nevíš, jak je to s placením? Kdysi mi říkali, že se platí 15 000 Kč záloha a léky a doplatek po transferu? Je to tak ? 😀

nany84
2. srp 2016

@petruska23

@crumble
Holky, jestli vám doktorka vše podrobně nevysvětlí, včetně zodpovězení všech otázek, doporučuji změnit lékaře nebo komplet car. Prchal jsem takhle od slavné Rezacove z Podolí a byl to nejlepší krok, co jsem udělala. Btw.druhý den cyklu určitě není na sledování vajíček, ale na kontrolu cyst.

kvakuska
2. srp 2016

@crumble přesně jak píše nany, druhý den cyklu ještě žádné folikly nejsou, ty budou ke sledování až tak od 10DC ... platí pro tebe i pro @petruska23 co už jsem psala v příspěvku výš, obě píšete že paní doktorka je příjemná a že jste spokojené, ale vlastně nic nevíte ... je normální napsat si na papír otázky a dožadovat se od lékaře jejich zodpovězení, nemůžete od ní odcházet s tím, že nic nevíte ... není normální obracet se s dotazama na jednu jedinou sestru, protože nikdo jiný vám to nechce nebo neumí vysvětlit 😠

petruska23
2. srp 2016

To já se samozřejmě na všechno zeptám..je to už déle, co jsem tam byla..protože jsem řešila problémy s tachykardií a do toho jsem měla synka na ARU, takže co jsem věděla, jsem spolehlivě zapoměla...Mám teď místo mozku velký uzel, tak jsem moc ráda, když si tu můžu poslechnout nějaké zkušenosti 🙂

crumble
autor
2. srp 2016

Tak ja si asi nevsimla ze utz bude 2.den.. Me ho delali pozdeji a sledovali a zapisovali si vajicka.. A s tou pani doktorkou.. Ted jsem u ni byla pro ten protokol. Slo o vic nez jen o nejake povidani o nicem takze si dala zalezet a velmi peclive mi vse vysvetlila🙂) evidentne jsme uz v necem co ji bavi, tak si dava vic prace se mnou🙂

nany84
3. srp 2016

@crumble tak to je dobre, hlavně se nenechat odbýt! chápu i ze třeba lékař nemá pokaždé čas a náladu, ale je někteří prostě na nějakou slušnou konverzaci nejdou zlomit. Přeju hlavně hodně štěstí, to ti nevycaruje žádnej doktor.

crumble
autor
3. srp 2016

@nany84 souhlas.. Ted trochu stesti prosim🙂

petruska23
9. srp 2016

@crumble Ahojky..tak jak pokračuješ? Jak se daří??? 😎

crumble
autor
10. srp 2016

@petruska23 ahoj🙂 jsem rada ze se ptas, jsem rada ze to tu tak hezky funguje ta komunikace🙂
Pojistovna mi to schvalila ale trochu pozdeji, nez se ocekavalo, takze jsem promarnía cely cyklus kvuli jejich zpozdeni..:( doktorka je tak krasne sprdla..:D uz jsem dostala zase o neco vic leku a injekci atd, ale pry mi nic nebude delat, dokud nebude mit vysledky zase z podoli ohledne ty imunity.. Takze vlastne kdyz si to tak pocitam, tak se neco zacne dit az na konci rijna.. No tak treba dostanu miminko k jeziskovi:D