Nositelka rozštěpu patra, své nebo darované vajíčko?
Dobrý den dámy, chci se zeptat, co byste dělaly v mé situaci. Jsem nositelkou rozštěpu patra a riziko přenosu je vysoké. Máme jít s manželem na ivf a já bych chtěla darované vajíčko, než své 😒 ošetřující lékař mi to na ivf rozmlouval se slovy - přežila jsi to ty, přežijí to i tvé děti... Každá máma chce zdravé děti... I já si to přeji, protože to není nic příjemného 😒 Děkuji všem za názory 🙂
@verunkablack Asi bych se informovala na možnost IVF s genetickým vyšetřením embryí, zda je možné ho využít při vadě tohoto tipu. Přeji hodně štěstí.
@malinka6 děkuji,budou nám dělat tu prenatální diagnostiku 😉
@verunkablack Na jednu stranu je tvůj přístup neskutečně zodpovědný - chceš miminko, které nebude zatížené žádnou vadou. Na druhou stranu dneska se tohle dá operovat hned po narození, kdy se děti hojí téměř bez jizev a nebude mít žádné komplikace. Pokud je ten rozštěp u vás v rodině jako izolovaná vada a nevyskytuje se kombinaci s jinou vadou (třeba mentální retardace, jiné deformace nebo já nevim co), tak bych šla do vlastního dítěte. Ty sama jsi důkazem, že se s tím dá dožít dospělosti a mít milujícího partnera a když se to dnes dá řešit tak, aby na dítěti nebylo ani v dětství nic poznat a mělo plnohodnotný život, šla bych do toho. Třeba já mám vrozenou srdeční vadu a určitě bych chtěla dítě svoje. Zvládla jsem to já, mám krásný život, zvládne to i ono. Pro mě je nejvíc to, že moje geny budou poračovat.
Hodně maminek tu píše, že rozštěp patra není žádná hrůza. Ano, možná není, ale on se rozštěp nemusí objevit jen na patře ale i na páteři a to je už o dost o něčem jiném...
@verunkablack Tvůj přístup je opravdu velmi zodpovědný a to konečné rozhodnuté bude na Tobě. Ať se rozhodneš jakkoliv, nebude to špatně....Ono se radí lehce, když člověk v nějaké situaci není, ale jak se do ní dostane, vidí to jinak.....některé tu píší, že miminko při darovaném vajíčku by nebylo Tvoje. Bude, mámu netvoří jen genetika. I ti, co adoptují, považují děti za své....hodně štěstí.
Je pravda, jak píšou ostatní, že rozštěp je dneska jen kosmetická vada. Sama nevím, jak bych reagovala, ale sestry manžel má rozštěp patra a rtu a rozhodně nepřemýšlí o tom, že by vzali darované vajíčko. Ale záleží na tobě a tvém manželovi, jak se rozhodnete 🙂

@soleilll já jsem svůj názor taktéž vyjádřila, takže nechápu proč reješ. Pokud žena porodí potomka z darovaného vajíčka, geneticky nikdy nebude její. Prenatální vývoj dítě určitě ovlivní,ovlivní i matku, ale genetika se dítěti nezmění. Je to v podstatě jiný způsob adopce a je jasné, že je to velmi citlivé a choulostivé téma a dle zákona je rodič ten, kdo dítě porodí, ale o tom se nebavíme. Neodsuzuji, jen upozorňuji. Píšu zde svůj názor a debatuji, to je princip debat...