Tolik problémů s otěhotněním - čím to podle Vás je?
Poslední dobou se zamýšlím, jak je možné, že je poslední dobou tak strašně moc párů, které mají problém s početím dítěte, potažmo tedy párů, který jsou nuceni využít "služeb" asistované reprodukce... Čím to podle Vás je? Nejde mi vůbec o nějaké studie apod., o tom si každá můžeme najít x informací na netu, ale čistě o Váš osobní názor...dojem...postřeh... Jak je možné, že za jednu generaci se problémy s početím tak strašně rozmohly... Za časů mládí mých rodičů, byl u nás ve městě v podstatě jeden jediný manželský pár, který neměl děti a byl pro celé město tak trochu jako rarita... To samozřejmě bylo před cca 35 lety, kdy asistovaná reprodukce snad ještě neexistovala, minimálně v ČR (nevím přesně, nechce se mi to hledat)... A dneska? V mém okolí a i tady virtuálně jsou desítky, stovky případů, kdy dítě pochází z umělého oplodnění...
věk, moda těsných slipů, životní prostředí, příroda se brání přelidnění? málo trpělivosti
Životním stylem - všichni jíme a pijeme samé hormony, muselo se to projevit. A bude to stále horší.

Osobně bych to viděla na vliv životního prostředí - zaneřáděné ovzduší, chemikálie a konzervanty v potravinách, ovoci a zelenině. Plasty v pitné vodě (zkraje zimy se o tom hodně psalo). Dále se ví, že antikoncepce je neodbouratelná čističkami odpadních vod - hormony máme ve vodě, vrací se v koloběhu. Zdraví obyvatel taky není zrovna valná. Chronická onemocnění, která mají vliv na plodnost (už jen "hloupá" štítná žláza v nerovnováze dokáže udělat neskutečnou paseku). Životní styl - kouření, alkohol, špatná životospráva, chlapi si přehřívají "nádobíčko" notebooky, položenými na klíně. Sedavá zaměstnání, nedostatek pohybu, nadváha, a z té plynoucí hormonální nerovnováha mužů i žen (tuková tkáň také produkuje hormony). Odkládání mateřství na pozdější věk - prvorodičky čtyřicátnice nic divného v dnešní době. A tohle asi nebude konečný výčet, je to jen nástřel toho, co mě v první chvíli napadlo, kdybych zadumala, určitě bych ještě přišla na hromadu dalších věcí