icon

Tolik problémů s otěhotněním - čím to podle Vás je?

pine
6. srp 2018

Poslední dobou se zamýšlím, jak je možné, že je poslední dobou tak strašně moc párů, které mají problém s početím dítěte, potažmo tedy párů, který jsou nuceni využít "služeb" asistované reprodukce... Čím to podle Vás je? Nejde mi vůbec o nějaké studie apod., o tom si každá můžeme najít x informací na netu, ale čistě o Váš osobní názor...dojem...postřeh... Jak je možné, že za jednu generaci se problémy s početím tak strašně rozmohly... Za časů mládí mých rodičů, byl u nás ve městě v podstatě jeden jediný manželský pár, který neměl děti a byl pro celé město tak trochu jako rarita... To samozřejmě bylo před cca 35 lety, kdy asistovaná reprodukce snad ještě neexistovala, minimálně v ČR (nevím přesně, nechce se mi to hledat)... A dneska? V mém okolí a i tady virtuálně jsou desítky, stovky případů, kdy dítě pochází z umělého oplodnění...

Strana
z2
katkatomaskova
14. srp 2018

Osobně bych to viděla na vliv životního prostředí - zaneřáděné ovzduší, chemikálie a konzervanty v potravinách, ovoci a zelenině. Plasty v pitné vodě (zkraje zimy se o tom hodně psalo). Dále se ví, že antikoncepce je neodbouratelná čističkami odpadních vod - hormony máme ve vodě, vrací se v koloběhu. Zdraví obyvatel taky není zrovna valná. Chronická onemocnění, která mají vliv na plodnost (už jen "hloupá" štítná žláza v nerovnováze dokáže udělat neskutečnou paseku). Životní styl - kouření, alkohol, špatná životospráva, chlapi si přehřívají "nádobíčko" notebooky, položenými na klíně. Sedavá zaměstnání, nedostatek pohybu, nadváha, a z té plynoucí hormonální nerovnováha mužů i žen (tuková tkáň také produkuje hormony). Odkládání mateřství na pozdější věk - prvorodičky čtyřicátnice nic divného v dnešní době. A tohle asi nebude konečný výčet, je to jen nástřel toho, co mě v první chvíli napadlo, kdybych zadumala, určitě bych ještě přišla na hromadu dalších věcí

kristyn.g
14. srp 2018

věk, moda těsných slipů, životní prostředí, příroda se brání přelidnění? málo trpělivosti

lennnab
15. srp 2018

Životním stylem - všichni jíme a pijeme samé hormony, muselo se to projevit. A bude to stále horší.

Strana
z2