Tolik problémů s otěhotněním - čím to podle Vás je?

pine
6. srp 2018

Poslední dobou se zamýšlím, jak je možné, že je poslední dobou tak strašně moc párů, které mají problém s početím dítěte, potažmo tedy párů, který jsou nuceni využít "služeb" asistované reprodukce... Čím to podle Vás je? Nejde mi vůbec o nějaké studie apod., o tom si každá můžeme najít x informací na netu, ale čistě o Váš osobní názor...dojem...postřeh... Jak je možné, že za jednu generaci se problémy s početím tak strašně rozmohly... Za časů mládí mých rodičů, byl u nás ve městě v podstatě jeden jediný manželský pár, který neměl děti a byl pro celé město tak trochu jako rarita... To samozřejmě bylo před cca 35 lety, kdy asistovaná reprodukce snad ještě neexistovala, minimálně v ČR (nevím přesně, nechce se mi to hledat)... A dneska? V mém okolí a i tady virtuálně jsou desítky, stovky případů, kdy dítě pochází z umělého oplodnění...

journals
6. srp 2018

Jedna věc je ta, že jsme dospělé a všímáme si jiných problémů - řešíme jiné životní situace, takže najednou se nám zdá, že je toho všeho strašně moc. Ono to bylo moc i třeba před 10 lety, jen to člověk neřešil, protože byl někde jinde.
Ale ano, je toho víc, než za doby našich rodičů. Podle mě je to jedno s druhým - jiný životní styl, jiné priority, rodičovství se odsouvá na pozdější dobu (Oproti generaci našich rodičů i o 10, 15 let!), je víc chemie a hormonů v potravě a nějak nás taky tahle doba naučila, že když něco chci, chci to hned. Takže dostuduju, udělám kariéru, něco si pocestuju a teď je na pořadu dítě. A když nepřichází do 3 měsíců, tak se z toho pak hroutíme, protože jsme dnes zvyklí mít vše hned a okamžitě a neumíme si na něco počkat. A pak už v tom jede i hlava, což je jeden z velkých negativních faktorů... Za sebe si myslím, že to je jedno s druhým. Málo aktivní styl života, ne vždy úplně čistá potrava (co se hormonů a chemie týče), pozdější rodičovství, psychika...

leniczka23
6. srp 2018

Ja osobne si myslim, ze se tehotenstvi hodne odklada a lidi si porizuji prvni dite az hodne po 30. Podle me je to dost proti prirode na to ze zena je nejlepe pripravena uz kolem 21..to je proste 15 let na vic a zrovna v tomhle pripade je to hodne znat.
A pak to bude i stravou a nezdravym zivotnim stylem.

knoflikarka
6. srp 2018

Chemie kolem nás a v nás, hormonální antikoncepce, která je i ve vodě plus tikání biologických hodin později. Konkrétně u mě si myslím, že je to nejvíc tou hormonální antikoncepcí. A to je té chemie víc a víc, teď už je i v plenkách, kde to může mít negativní vliv později hlavně na kluky.

martinka_33
6. srp 2018

Podle mě na to má velký vliv hormonální antikoncepce, v dobách naší puberty bylo moderní, že mámy nechaly dcerám napsat antikoncepci brzo po prvních měsíčkách, v 15ti, místo aby dceři vysvětlily, jak se má chovat a chránit, na střední škole jsme byly z dvaceti holek dvě, které hormony nebraly :-/ Tím teď plno ženských mělo zabržděný cyklus dřív než se pořádně rozjel.. Za dob našich maminek braly ženský antikoncepci většinou až po dětech! Zvyšující se věk prvorodiček tomu taky nepřidá, i když znám i holky mladší třiceti, které mají problémy ☹ Taky jsem moc neslyšela, že by měly problém s početím holky ze sociálně slabých rodin, zaprvé začínají rodit výrazně mladší a za druhé nemají peníze na antikoncepci..

dmiska
6. srp 2018

Aniž bych se nad tím zamýšlela nějak víc, napada mě hned několik důvodu - stres a nezdravý životní styl, rozhazene hormony, děti v pozdějším věku, no a taky že se o tom víc mluví (internet atd - dříve člověk tyhle informace něj max i svém nejbližším okolí a třeba ani to ne; teď ví o spoustě případů z koníka a podobnych zdrojů)

babanci
6. srp 2018

Já si myslím, že je to antikoncepcí. Neodbourává se údajně z odpadních vod, pak se vrací do oběhu a dělá z mužů neplodné samečky ☹

babanci
6. srp 2018

Holky dneska zobou hormonální antikoncepci od patnácti, ve třiceti vysadí a teď, ideálně hned, chci počít. Chceme mít Blížence. 🙂 No, a ono to tak na povel nejde.

lamiaaa
6. srp 2018

Také jsem nad tím občas přemýšlela. Řekla bych, že na to má vliv spousta faktorů: dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce, odkládání prvního těhotenství (podle nějakého zdroje, už nevím přesně, ale seriózní medicínský, je nejlepší věk na otěhotnění 24 let, kdo to dneska splňuje?), dále nezdravý životní styl: koukněme kolem sebe, všude přebytek a neomezená dostupnost jídla, spousta lidí se přejídá, jí nevhodné potraviny, nedokáže se zorientovat v tom, co je prospěšné a co ne, na druhé straně blázni držící bezdůvodně bezlepkové diety, vegani...zdravý rozum, střídmost, přiměřenost, pestrá strava a jíst do polosyta jakoby už nikomu nic neříkaly, všude jen samé extrémy. Do toho málo pohybu, spousta mladých je obézních, často už i v mladším věků mají cukrovku, potíže s tlakem. Další podle mě podstatný faktor: stres. Dnes a denně všude kolem nás. Navíc se jedná o dlouhodobý stres, na který tělo není adaptováno, a který způsobuje v těle změny-krom toho, že je to jeden z rizikových faktorů civilizačních onemocnění, má vliv i na produkci pohlavních hormonů (takže už celkem přímý vliv na otěhotnění). To jsou hlavní věci, které mě napadly, důležitý je, že to není jedna jediná věc, ale všechny tyhle faktory, které když se sečtou, tak takový je výsledek. Netvrdím, že všichny ženy jsou tlusté, nemocné, před psychickým zhroucením, stravující se denně v mekáči a léta užívající antikoncepci, ale zkuste se zamyslet, kdo splňuje aspoň některá uvedená kriteria...já sama dvě určitě ☹

berynka
6. srp 2018

Většina možných příčin už je uvedena výše... odkládání (prvního) těhotenství, dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce, zhoršení "životní prostředí".
Já tedy ve svém okolí mám/měla jsem několik párů, kteří byly bezdětní. Otázka je, jak by to bylo, pokud by před 50 lety byla možnost asistované reprodukce 😉.

@lamiaaa ten stres bych v úvahu brala taky, protože jsem přesvědčená, že je původce stále více problémů a onemocnění. Na druhou stranu v případně otěhotnění si nejsem tak jistá. Lidé těhotněli a měli potomky za daleko horších podmínek (ekonomická nejistota, války, hladomor apod.).

simona_33
6. srp 2018

myslim ze stres bude velky faktor, ono taky existuje mraky paru, co meli prvni umele a druhe slo samo, tak jak se to vysvetli? a pak taky bych neprecenovala tu minulpst, to se tady casto resi.... je toho ted vic to jiste, ale ja treba resila problem a ptala se mamy na anamnezu a ona mi rekla, ze u nich nic, vse ok.... ale ma sestru mladsi o 8 let a zadne dite mezitim nezemrelo.... takze ackoliv o tom s babickou nemluvila, je otazka proc to tak maji.... a co se tyce te vody... jako jo ja vim ze to tak je, ale delaji se rozbory a myslim ze mnohem horsi je pit vody z pet lahve na kterou nekde na rampe pred obchodem prazi slunce, nez pit vodu z radu.... a cetla jsem ze nejvetsi koncentrace jsou ted antidepresiva... 🤣 to by mohlo plodnpst tochu zvednout ne?

brindik
6. srp 2018

Já před dětma určitě ctyri. Málo pohybu, stres, špatná strava. A deset let s antikoncepci. Na první pozitivní test jsem čekala rok a čtvrt. Před druhým dítětem mi přibyl pohyb, zbytek zůstal stejný. Na druhý pozitivní test jsem čekala skoro roky dva. Zpětné nejhůř vnímám tu antikoncepci. Téměř žádné testy, změny druhů bez zkoumání příčiny problémů.. a hlavně mi nikdy nikdo neřekl že užívat tak dlouho bych vlastně vůbec neměla

raschwa
6. srp 2018

Myslím, že všudypřítomné hormony dělají své. Tu minulost bych si ale moc neidealizovala. Když se moje babička jednou nečekaně rozpovídala, nestíhala jsem valit oči - nemožnost otěhotnět, opakované potraty a vymodlené děti byly i tehdy a navíc bez možností to nějak smysluplně řešit. Sice to určitě není optický klam, dnes je těch případů víc, ale mám spíš dojem, že příčiny se čím dál častěji přesouvají na stranu mužů a tam ten životní styl páchá určitě velké škody, možná větší než u nás žen.

krisatko
6. srp 2018

Já třeba vím, že i moje babička (dnes kolem 70) čekala na první miminko rok, manželova prateta dvakrát potratila, druhá teta sedmkrát bus potratila sama nebo skla na úpravu kvůli vvv (dnes kolem 50). Nemyslím si, že je toho víc, jen se o tom více a otevřeněji mluví.

barchen
6. srp 2018

@pine Osobně si myslím, že věk není až tolik důležitý faktor ani u žen. Moje babička rodila také později ale první děti zemřeli brzo po narození na nemoci, případně potraty. Větší problém je genetika, co tato dnešní generace zdědila/nezdědila, pak stejný podíl na tom má znečistěné životní prostředí (od věcí v domácnosti, přes vodu a kontaminované jídlo, vzduch, ozón atd.) Dále stravovací návyky a zdraví - nadváha a obezita, kterou si většina lidí nepřizná a dávají vinu genům, zdravotní problémům, nedostatku peněz, atd. Minimum pohybu a maximum stresu je také slušná rovnice. Hormonální antikoncepce a růstové hormony v potravinách (maso, živočišní ale i rostlinné produkty) mají taky velký podíl na tom, co se nám a nenarozeným dětem vrací do těla. A v neposledním řade se o tom mluví, jsou toho plné média a internet, ke kterému má přístup kdokoliv a kdykoliv. Žena s takovýmto problémem vyhledává stejné ženy, vyhledává stránky se stejným problémem, obklopí se tímto, uzavře do bubliny a pak má pocit, že vlastně všichni tento problém mají. No nemají, pouze ona to nevidí.

adelinda89
6. srp 2018

Já jsem např. s bývalým manželem neotěhotněla během dvou let.
v prosinci jsem vysadila antikoncepci, kterou jsem s přestávkami brala možná 11 let, a s novým přítelem jsem otěhotněla hned a teď už je v očekávání i bývalý manžel. říkám si, že je to osud. (aspoň u nás). ale také to může být tím, že jsme byli vůči sobě imunní za ty léta strávené spolu. nevím.

jasione
6. srp 2018

@martinka_33 Souhlasím, HA byla době mé puberty strašná komerce, asi to je tak pořád, protože mi ji začali na gyndě cpát hned po šestinedělí. Taky jsem byla výjimka, že jsem ji na gymplu nebrala, plno spolužaček to bralo i když neměly zatím žádný sex, prostě "aby se jim zlepšila pleť a vlasy". Nechápu, je to zahrávání s vlastním zdravím a potažmo i životním prostředím. Od té doby si dávám velký pozor na to, co stojí za nějakým rádoby lékařským doporučením, protože často jsou to jen prachy a prachy. Jinak souhlasím, že teď se o tématu neplodnosti mnohem více mluví a narozdíl o minulosti s tím jde i něco dělat a tak se to i medializuje jako dnes vše. Ve svém okolí ale třeba žádný neplodný pár nemám a to jsme všichni začali minimálně ve třiceti.

uzivatelkapetra
6. srp 2018

Podle mě jeto civilizační choroba stejně jako všechny ty alergie apod.
Bohužel kolem sebe stále častěji sleduju, že lidé berou auto i do 500m vzdáleného obchodu, svému tělu ubližujeme různými detoxy, dietami a nárazovému zařazování či vyřazování potravin a "superpotravin", je toho plno a holky už to tu vypsaly. Vzpomeňte si jak jste trávily dětství a porovnejte, jak to probíhá dnes.

mary.jane
6. srp 2018

Mimo to, co uz tu zaznelo, jeste jedna “teorie”, ktera tedy souvisi s hormonalni antikoncepci. Kvuli ni mivaji zeny potlacene libido a muzou si za partnery vybirat muze, se kterymi nejsou “chemicky kompatibilni” a to muze byt duvodem neplodnosti paru z nezjistenych pricin. Kolikrat tu ctu, ze zena, kdyz vysadi HA, tak se ji najednou zacne partner hnusit - bez HA by si ho nikdy nevybrala a proste na nejake urovni tam nefunguje ta spravna chemie a je to takove to “z medicinskeho hlediska jste oba zdravi, proc vam nejde pocit, proste nevime”

priefi
6. srp 2018

@pine je to hrozne individualni, nekdy to je psychikou, nekdy spatnym zivotnim stylem, nekdy spatna kombinace paru (dany muz a dana zena proste dite spolu mit nemuzou a s jinym partnerem by to bylo jako mavnutim kouzelneho proutku, nekdy takove pary maji dite az po xxx letech), nekdy zdravotni problemy na jedne nebo druhe strane a hlavne posledni dobou je problem v odkladani ditete na neurcito a pak najednou to nejde, cim je telo starsi tim pomaleji jde pocit, ale nekdy se zadari i temto parum hned. Poceti je slozoty proces nahod, priroda je hold priroda.

barchen
6. srp 2018

@mary.jane To máte pravdu. Já mám čich jako pes a klidně bych identifikovala kolegy v práci podle nošené košile. A musím říct, že tuto teorii jsem si ověřila již na začátku puberty na základce bez vědomí této vědecké teorie. "Voněl" mi pouze jeden spolužák a ostatní jaksi ne. Ne že by zapáchali ale prostě to bylo "jiné". V dospívání a v dospělosti jsem prostě vždy rozeznala, který chlap mi voní a který ne. A třeba vzhledem se mi mohl líbit ale jakmile se přiblížil na 1,5 metru a ucítila jsem, že se nic neděje nebo ta "vůně" mi nesedí, tak tím to skončilo. A nejlepší je, že to nepřebije i parfém ani umělé feromony. Doufám, že moje holčičky budou mít stejný čich a hormonální antikoncepci se vyhnou pokud to půjde. A budou mít na výběr dostatek normálních, nezženštilých partnerů 🙂

aklin
6. srp 2018

Taky jsem nad tim premyslela. A dosla jsem k tomu, ze za to muze stres. Dnesni doba je hodne stresujici a hekticka, kazdy se zene za cilem. Kdysi to tak nebylo.Tchyne nemuze pochopit, ze nemuzu otehotnet. Kdyz jsem ji rekla, ze mi bylo doporuceno ivf, na to mi rekla "ale prosim te", ona s otehotnenim potize nemela. Jak si rekli tak se stalo. Dalsi otazka zni: proc starsi generace zen nedokaze prijmout fakt, ze dnesni zeny maji potize s otehotnenim a vyhledavaji pomoc na klinikach?

elwe
6. srp 2018

Z mého pohledu je to v první řadě vysoký věk prvorodiček (biologicky prostě není dobře mít první dítě po 30, ani po 25) a pak braní hormonální antikoncepce od útlého věku.

priefi
6. srp 2018

@pine a 100% souhlasim s prispevkem @journals
Jinak jak tady damy pisou, ze to je ha, tak tezko rici, ja si myslim, ze ha to ani tak nebude, ze dotycne by mely problemy i bez ha. Ja osobne jsem ha zacala brat v 17 a brala jsem ji 9 let, po 2 mecich od vysazeni se nam podaril syn, ktery ma ted 2 roky, pak jsme se rok snazili o druhatko a to jsem teda pred snazenim o druhatko ha nebrala, duvodem bylo, ze jsem mela vystavene telo, jak ziskalo zpet co potrebovalo, dokazala jsem otehotnet znovu. Ale problemy s pocetim byly i kdysi, jen se to tak neresilo, jak dnes. Ciste teoreticky v dobe nasich babicek nebyla ha, nektere mely 12 deti, jine je 3, dalsi jen 1 a touzily po dalsich detech a nektere 0 a neskutecne touzily po diteti. Nektere, co mely 0 byly verne a nektere pak kukackovaly a mely teda i dite (byl partner neplodny, nebo si proste nesedli?)

aklin
6. srp 2018

@elwe nj jenze nektere zeny nemaji stesti na partnera. Ja chtela prvni mit jeste pred mymi 25, bohuzel nebylo nam prano a prvni se narodilo az po 3 letem snazeni a to jsme zacaly kdyz mi bylo 23 let.

aselluska
6. srp 2018

Prababička měla několik let problém otěhotnět, až jednoho lékaře napadlo vyřešit štítnou žlázu. Po té se jí konečně zadařilo. Na tu dobu měla děti velmi pozdě, ve 30 letech a měla 2 po roce. Sama jsem měla HA od 15 nakázánou, protože mě měla máma hodně brzo (16) a jak už to tak bývá babičky poručili ... Vysadila jsem ji po 5 ti letech, protože už jsem nechtěla hormony (přečetla jsem si diskuzi a zhnusilo se mi to). Nyní je mi 25, už jsem dospěla do věku, kdy plánují v brzké době rodinu a reakce ostatních? Proč? Užij si, kam pospícháš, jsi ještě moc mladá? Mě tikají, nechci mít mimi po 30ti, pokud mám tu možnost a bude dopřáno, dle mě není na co čekat. Můj názor je, že to všechno se vším co tu je vypsáno výše. Pak jsou individuální problémy každé znás.

zuzekk
7. srp 2018

Určitě tu padlo mnoho pravd, přidám ještě jednu na zamyslenou: MULTITASKING. To je velká změna, která spadá právě na 1 generaci - nesoustředíme se na to, co děláme právě teď, ale hlavou nám běží milion dalších myšlenek, úkolů a povinností. Každý zaměstnavatel ocení/požaduje to, že zvládáme víc věcí najednou, všechno obsáhneme. S práci samozřejmě řešíme své zařizování, obvolavame, úřadujeme, objednáváme, v práci přemýšlíme nad nákupem, při nákupu nad prací, při řízení nad vším... a to rozhodně nemluvím o workholicich, karieristech, topmanagerech! Všichni to tak dnes "musí" mít. A když do toho začne strašit majaček výroby dětí, termíny ovulací atd., nemůžeme se divit....

elinka90
7. srp 2018

Také si nemyslím, že HA v tom hraje takovou roli. spíš se to na ní svede pokud se nám nedaří jak chceme. Já antikoncepci brala v kuse 8-9 let a po vysazení jsem otěhotněla za 2 měsíce. Dcera je zdravá a vše bez problému. Spíš bych to přikládala tomu stresu, vyššímu věku a špatnému životnímu stylu.

zetta01
7. srp 2018

Tak já osobně se přidám z vlastní zkušeností a jsem si jistá, že za to může hlavně ta HA. Já jsem nikdy žádné problémy neměla a ani v rodině nebyly problémy s otěhotnění ba spíš naopak. Od 12 let jsem měla pravidelný cyklus. V 17 začala užívat HA asi 10 let, po svatbě jsem se rozhodli pro dítě prášky jsem vysadila a nastal problém, cyklus se nedostavil. Tak jsem čekala, hormonální profil šílený, dr, mě hnal k dalšímu lékaři, zkoušeli to rozběhnout práškama, ale zase nic. Je to 3 roky od vysazení a menstruaci bez prášků nemám, nakonec jsme i my skončili na klinice kde po pár neúspěších jsem momentálně v 19tt. Mě můj dr. tvrdil, že 10 let užívání HA není dlouho na klinice zase, že je to hodně dlouhá doba. Každé tělo reaguje jinak a co jednomu neublíží druhému může. Rozhodně ale souhlasím, že velikánskou roli v tom vše hraje i stres díky problémům jsem byla v opravdu šíleném stresu, proto možná i ty neúspěchy, až jsem vše hodila za hlavu, začala řešit jiné věci a s tou čistou hlavou šla i do posledního pokusu zadařilo se. Ale pravdou je, že i má mamka vždy říkala, že ne nadarmo za jejich mladých let, dokud neměla ženská po porodu jí nikdo HA nepředepsal a asi tehdá věděli proč. Dnes už se to tak neřeší, chceš ji, tak ji dostaneš.

eithelwing
7. srp 2018

Mám jen laicky osobní názor... Pozdní věk, kdy se o dítě pokoušíme, několikáté generace, která je zahlcena různými jedy a antikoncepce.
Osobně jsem nikdy prášky nebrala a otěhotněla jsem ihned. Neříkám, že je to tím, ale jinak opravdu nemám zdravý životní styl, nic příkladného. 🙂
Já prostě umělé podávaným hormonům nevěřím, vidím kolem sebe jen negativní důsledky. Pokud není vážný zdravotní důvod, proč takové léky brát, tak pak bych se jim vyhnula obloukem.
A v poslední řadě je to o hlavě. A to je možná největší problém. Moc o tom všem přemýšlíme.

aselluska
12. srp 2018

Ještě takový poznatek k HA. Dostala jsem ji předepsanou v 15ti. Ptali se mě na vstupní prohlídce i gynekologa, zda mám pravidelnou ms. Nikdy jsem pravidelnou neměla. Dr mi na to, předepsala HA, což je nesmysl, protože tím se to nevyřeší, jen zaplácne "jakoby". Po vysazení HA by měla ms normálně naskočit, tak, jak je od přírody nastavená: Pokud ale byla ms nepravidelná už před HA, nemá si tělo co pamatovat, tudíž nejspíše nebude fungovat, stejně jako předtím. Nepravidelná mám na mysli, že přišla třeba jednou za 2-3 měsíce.