icon

Hubnutí a k tomu výživné vaření pro dítě. Máte zkušenost, tip?

mamamaki
30. srp 2025

Dámy, patřím do kategorie plnoštíhlých. Před dítětem jsem úspěšně zhubla a po dítěti se vrátily kila zpět. Protože prostě vůle držet dietu zmizela. Vím, že se má hubnout pomocí změny životního stylu. Však to byl můj úspěch, ale u té změny mě držela vůle. Teď bych chtěla zase zhubnout, ale co s jídlem? Jídlo jím s dítětem a to je ve vývinu, ale já chci být v redukci!!! Nevím jak 😅 to jídlo dělám výživné. Jak to dělají dámy, které jsou celý čas štíhlé? Jak vaříte dítěti a co jíte vy? A co děláte se zbytky? To mám to jídlo vyhodit?? Nebo mám dávat dítěti málo?!?! Prosím všechny přirozeně štíhlé dámy, jestli mi můžou napsat svou rutinu, co dělají jinak než já, abych se inspirovala. Jíte jídlo s dítětem, nebo máte naučené, že jí samo svou porci a sní vše? Pokud nesní vše, dojídáte? Vaříte zvlášť pro sebe a zvlášť pro dítě? Podělte se, prosím 🙏 díky a paaa

Strana
z2
skororozvedena
30. srp 2025

@mamamaki asi úplně neporadim, u nás to totiž bylo naopak - děti mi braly jídlo z mého talíře ("ochutnavaly "), pak už mi to vadilo a zatrhla jsem to. Já mám váhu víceméně pořád stejnou. Vařím hodně zeleniny, k tomu třeba Pohanku nebo Jahly. Děti teda miluji těstoviny. Nesnáším vyhazování jídla, nás je tedy hodně a zbytků moc nebývá. Ale abych do sebe něco soukala na sílu nebo dokonce s odporem ale "prece to nevyhodim" Tak to fakt ne, na to se mám moc ráda. A mám celkem dost pohybu - přirozeně kolem tří dětí, i cíleně - tančím, rychle chodím, plavu atd.

skororozvedena
30. srp 2025

@mamamaki jak máš velké dítě? Já jsem líná takže se snažím všechno zjednodušovat a být efektivní, v zásadě až na výjimky vařím pro všechny jen jedno jídlo. Případně něco jako švédský stůl - je rýže, čočka, brokolice, vejce, každý si nabere dle své chuti, více toho či onoho. Nicméně, bez vůle a disciplíny to asi nepůjde. Taky si uvědomuju, že nemít tu děti, tak jim zdravěji, co už, no...

alubif
31. srp 2025

Já se rozhodla dát zpět do kupy po dětech, vždy jsem byla vysoká a hubená BMI 18. . Po dětech se mi rozšířila panev a hrudník, takže i když jsem byla po porodu prvního na své váze, ne do všech starých kalhot jsem se dostala. Po ukončení kojení šla váha o 10 kg nahoru , u druhého o dalších 5 a ty se mě drží. rozhodla jsem se neomezovat se v jídle, ale cvičím silový tréning + půl hodiny orbitrack půl cvičení bez zátěže na rozehřátí a půl se zátěží. Takže a formovat postavu a snížit poměr tuku:svaly, coz se mi daří. Navíc svaly jsou to co pálí tuky.
Co se týče jídla jimé normálně, méně červeného masa, ale když už tak máme rádi mleté maso. Melu si sama, takže vybírám libové a minimem tuku. Dal hodně zeleniny, kvalitní šunka. Dělám pomazánky. Hodně těstoviny. Děti mají rády luštěniny. Mladší je hodně na sladká jídla , starší omáčky. Parky jednou za čas. Jídlo méně mastim. Tchánovi vaří hodně tučně a tam si pomluvám jen decentně. Zásadně po dětech nedojidam, nás je popelnice tatínek. V práci si nedávám polívky. Dřív se mi porce pro ně nedařilo odhadnout. Teď sni vše co jim dám na talíř. Nebo min ať si pak radši přidají.
U mě byl nejhorší začátek s cvičením, ale endorfiny skvěle zafungovaly a teď když týden necvicim mám výčitky.

martinka_33
31. srp 2025

Neptej se tech co jsou štíhlé celý život, ty mrchy to maj zadarmo geneticky dobrym metabolismem 😅 To ti nepomůže. Ja jsem pracně zhubla ze 74 na 56 kilo od Noveho roku a je to pakárna to držet. Vyvařuju a peču pro rodinu a sama to nejim nebo jen ochutnám (jsem velmistr v ochutnavani, takze kolikrat uz pak ani nejim 😅). Pomaham si kalorickymi tabulkami, abych mela predstavu kolik ceho je jeste ok a 3x tydne hodinu cvicim na eliptickem trenazeru. Neni to muj zivotni styl a desim se ze prijde stresove obdobi a priberu, bohuzel jsem typ co ze stresu žere 🙄

ada22
31. srp 2025

Přesně hubených se neptej. Ty to mají většinou zadarmo 😉 já teď hubnu že 74 Kg na 69 Kg při 170 cm. Hodně pomáhá psát si kalorické tabulky a pak si vybudovat svalovou hmotu. Ja má celkem problém s příjmem bílkovin. Takže jsem si koupil protein v prášku. Jinak nedojidat za děti a ovládnout se a neujidat při vaření. Až na čočku jim vařím stejná jídla jako sobě.

betelgeuzz
31. srp 2025

jsem štíhlá, ale geneticky to nemám. Kdybych se cpala a nic nedělala, tak mám BMI 37, jako moje mamka. Ale ta je pro mě největší strašák.
já nějak nerozumím v tom prvním příspěvku tomu vaření výživného jídla. To je snad normální, že je jídlo výživné, ale pro všechny. Malému dítěti nevařím přece bůček. Je to maso, zelenina, příloha. Když chci hubnout, uberu té přílohy, která má nejvíc sacharidů, přidám si masa, kde jsou bílkoviny. Zbytky jsem dojídala, ale základem je naložit dětem málo, když všechno sní, tak si přidají. Lepší, než jim dát plný talíř a vědět, že stejně to nesní a já půlku budu dojídat. TAkže dojídání u nás znamenalo třeba brambor a kousek masa. Z toho se fakt nepřibere.

biciklissie
31. srp 2025

Ja držím uz roky prerusovany pust. Ten mi umožňuje jist co chci, ale jen určitou část dne. Tím se mi daří udržet cca porad stejná váha. Občas vybocim, třeba dovolená, ale zase se k tomu vracím. Děti mam 3 a 6 let a vařím pro všechny to stejne. Snídaně a obědy jíme společně, večeře maji sami. Treba snídaně o víkendu máme takové slavnostnejsi, společně. O víkendu oběd se taky snažíme. Dávám dětem spíš min a přidávám. Zbytky od snídaně se doji na svačinu nebo veceri, zbytky od oběda na veceri nebo do prace. Taky nerada vyhazuji, ale jde o trosky. Jídlo vařím takové normální, ani moc zdravé a ani moc nezdravé.

zuzkasim
31. srp 2025

Tak jestli žádáš o radu přirozeně hubené, nebude to fungovat u tebe... Můžu sníst kolik chci a nepřiberu.

konidana
31. srp 2025

@mamamaki ono je totiz rozdil kdyz je nekdo prirozene stihly a nebo ma sklony se kulatit. Ja muzu zrat co chci a jak chci, furt v jajwm koli mnizstvi a priste nepriberu. Takze moje rady pro tebe moc nebudou.

klokanka31
31. srp 2025

@mamamaki Já vařím pro všechny, a dám si prostě malou porci 🤷‍♀️ když se něco nedojí, tak buď zblajzne náš pes, nebo vyhazuju.

emillyhk
31. srp 2025

Můj jídelníček se s dítětem výrazně zlepšil 😁 Jím víc zeleniny, syrové i tepelně upravené, rozmanitější přílohy, apod. Dokud byl na příkrmech, často jsem se něčím odbyla a dojídala se večer sladkým. A poprvé v životě šla kila nahoru. Co začal jíst normální jídlo a vařila jsem pro oba, tak jím líp. S návratem do práce je to zase bída, ale když jsme doma, tak snídani máme obvykle každý jinou, na co je zrovna chuť, často je to něco nasladko (kaše, cereálie, pečivo s nutelou). Dopoledne doma nesvačíme, protože snídani máme pozdě, ale dřív to bylo prostě ovoce nebo bílý jogurt (syn jiné dlouho nechtěl, teď ve školce nebo u babi je sní, ale doma ne). K obědu často maso a k tomu hodně zeleniny. Buď jako příloha, třeba na másle, nebo prostě zamíchat už do toho jídla. Sacharidy oba potřebujeme, ale tím, že na talíři byla spousta zeleniny, tak jsem si dala porci jen o trochu větší než dítěti. Hodně u nás jedou luštěniny, dřív i ryby (teď to syn nechce), takže celkově ten oběd bývá v pohodě. Ke svačině si dávám kafe a něco sladkého (buchtu, kousek sušenky, apod.), dítě to co dopoledne. Večeře se buď dojí co zbylo od oběda nebo pečivo s něčím.
Velikost porcí jsem taky jednu dobu těžko odhadovala, protože dítě často snědlo svůj oběd a ještě ujidalo ode mě, takže já byla spíš hladová než že by zbylo 🙈 Ale když náhodou zbylo, tak já po dítěti nedojídám. Jako fakt nikdy. Když se v jídle ponimral a vlastně nic nesnědl, ohřála jsem mu to k večeři. Když zbylo maličko, tak vyhazuju.

antoinet
31. srp 2025

Jak můžeš jíst ty i dítě stejně:
1. V každém jídle bílkoviny, sacharidy, rozumné množství tuků (tam oproti dítěti musíš ubrat, třeba máslo na brambory dát až na talíři, dítěti dát pečené stehno, sobě prso), ovozel
2. Několik vyvážených jídel denně, mezitím žádné uzobávání
3. Vyhnout se pochutinám, sladkostem a jiným blblostem, upéct bábovku, ty si dáš jen jeden kousek a k tomu bílý kefír a kousek ovoce
4. Kromě šunky nekupovat uzeniny, hledat zdravé zdroje bílkovin (ryby, mléčné výrobky, luštěniny)
V čem je rozdíl:
1. Děti nesmí tolik vlákniny, počítá se věk plus 5 g na den, to je málo, tedy celozrnné výrobky budeš jíst víc ty než dítě, měla bys sníst nějakých 30 g
2. Dítě ve vývinu může víc tuků, tedy třeba polotučný mléčný výrobek, tobě udělá službu nízkotučný (už je překonaný mýtus, že takový výrobek není zdravý)
3. Dítěti bych sem tam dala sladkost, křupku apod., kdyby se hlídalo s tebou, jinde se pak urve ze řetězu. Obecně budovat návyky, že všeho s mírou, to je dar na celý život.

palja
31. srp 2025

@mamamaki já si jídlo vážím a zapíšu do kalorických tabulek. Jinak bych nikdy nic nezhubla a pořád pribirala. Tak aspoň vím, co si ještě můžu dát a co už ne.

cherie24
31. srp 2025

@mamamaki co znamená výživné jídlo pro děti? U toho bych začala. Nevím, co bych si pod tím měla představit. Já teda nemám pocit, že by děti potřebovaly speciálnější jídlo než my dospělí. Akorát koření jsem vždy řešila. 😃 Já mám teď 4 měsíce po 3. porodu a mám pořád stejně 56 kilo. Ale náš jídelníček se taky zdá mnoha lidem dost zvláštní, spousta chlapů by to zcela jistě nedalo. Už 10 let jsem nepoužila v kuchyni cukr. A už několik let máme i značně omezené mléčné výrobky. Obě starší děti měly alergii na bílkovinu kravského mléka, teď už jí nemají, ale nakonec nám to zůstalo už na stálo. 🙂 A ne, nikdy jsem nevařila jídlo sobě a dětem zvlášť.

miryp
31. srp 2025

Přirozeně štíhlá nejsem, procházím redukcí, ale beztak si myslím, že rady přirozeně štíhlých žen jsou jaksi v rozporu s tvými potřebami. Takže si dovolím reagovat i tak.
V prvé řadě je třeba si uvědomit, že nejsi popelnice a tudíž bys neměla dojídat vše, co děti nechají. Pokud po nich zbývá jídlo, dávej jim na talíř menší porce, přidat si mohou vždy. Co se složení jídel týká, vařím všem totéž - přisoluji a kořením střídmě, manžel si dochucuje dle potřeby na talíři. Rozdílné tak máme s dětmi jen množství toho kterého pokrmu. Hmotnost redukuji jídlem a pohybem, využívám k tomu kalorické tabulky a různé poskytovatele on-line workoutů + procházky. Žádné jídlo si nezakazuji, když si chci dát zmrzlinu, dort, brambůrky, apod., tak si hlídám množství a přizpůsobím tomu jídelníček tak, aby mi to průměrně v daném týdnu sedělo a nedostala jsem se z deficitu. Nutno dodat, že díky vyváženému jídelníčku chutě vlastně nemám. Jedu v tom již od prosince (začala jsem hned po Vánocích) a už nepotřebuji tabulky zapisovat každý den, protože už mám v oku množství surovin, které používám často, tak je to také příjemné, že u tabulek nemusím nutně sedět před každým jídlem... Jo a jím 3x denně (výjimečně a zpravidla v době PMS a MS 4x denně) a mezitím žádné uzobávání. K tomu dostatek pití a spánku...

prejeta_zaba
1. zář 2025

Vařím normálně, co chceš slyšet. Udržení váhy přece není o tom jíst nějaká kouzelná jídla. 🤷‍♀️ Samozřejmě si nenandám 3 talíře smaženého. Ale vyhýbat se skoro všemu a chroupat jenom mrkev s jáhlama přece nikdo dlouhodobě nevydrží. Pokud si chci jídlo něčím obohatit, přidám si víc zeleniny nebo bílkoviny (tvaroh je takový rychlý univerzál snad ke všemu). Já teda vařím takovou zdravější klasiku celou dobu. Knedlíky a smetanové polévky u nás člověk moc nenajde. Ale řízek nebo lasagne si klidně dáme, proč ne. Pointa je v tom nevyjíst v 10 večer lednici a držet si zdravé množství a poměr živin. 😉

mamamaki
autor
1. zář 2025

Moc všem děkuji za skvělé reakce!! Je to moc zajímavé číst si různé přístupy i v čem se některé shodují. Je fakt, že přirozeně štíhlý člověk má asi jiný metabolismus a i výška trochu ovlivňuje tendenci být štíhlejší, ale v neposlední řadě jsou to právě i návyky, na které se ptám. Aspoň něco. Ale rozhodně moc děkuji i za postřehy dam, které to mají asi jako já a jsou už trochu pokročilejší v řešení🙂
Syn má 2 roky a čtvrt, jedeme si takový ten neřízený blw styl, nebo jak to nazvat, prostě příkrmy žádné kašičky, ale normální jídlo, začal tedy jíst spíš až teď nedávno, takže to nemáme vychytané, ani porce nic. Ale jí už cokoli mu dám, jenže hodně podle nálady a kolikrát mi to jídlo nedojí. Malinko jsem úzkostná s tím druhým ohříváním jedné porce, ale zřejmě to je rozumná cesta, když se to nějak zaopatří proti kažení. Vařím výživné jídlo ve smyslu jakože nabušené, tuky, bílkoviny. Dělám to s ohledem na jeho potřeby, takze právě když to dojídám (už teda nebudu, začnu dávat menší porce, případně to dojí později), tak z toho já přibírám. Nebo nehubnu. Ale trochu jsem byla i úzkostná z toho, aby dostatečně jedl a rostl... Samozřejmě mu nechci pěstovat obezitu, to hlídám také. Jen jsem chtěla asi moc věcí v jednom kroku a to nejde.

reeeza
1. zář 2025

Já mám takhle nesoulad s partnerem ( zatím jsme jen sami dva). Vaříme pro oba stejné jídlo s tím, že se vždy dělá i salát. Já si dávám velkou porci salátu a menší/ střední porci jídla. On zase velkou porci jídla a malou porci salátu. Takhle nám to vyhovuje nejvíc.

Nebo někdy máme stejnou přílohu, omáčku atp...ale on si upeče bůček a já si dám místo bůčku rybu nebo kuřecí, prostě si to odlehčím. Když je knedlík, dám si 1-2 max a mám víc masa a zelí atp..

...Ale kompletně dvě celá odlišná jídla nevěříme. Maximálně tak u večeře, preferuji lehčí. Takže já si třeba dám řepový salát s kozím sýrem nebo polévku..on si udělá chleby se salámem, sýrem prostě to má vydatnější.

cherie24
1. zář 2025
@mamamaki

Moc všem děkuji za skvělé reakce!! Je to moc zajímavé číst si různé přístupy i v čem se některé shodují. Je fakt, že přirozeně štíhlý člověk má asi jiný metabolismus a i výška trochu ovlivňuje tendenci být štíhlejší, ale v neposlední řadě jsou to právě i návyky, na které se ptám. Aspoň něco. Ale rozhodně moc děkuji i za postřehy dam, které to mají asi jako já a jsou už trochu pokročilejší v řešení🙂
Syn má 2 roky a čtvrt, jedeme si takový ten neřízený blw styl, nebo jak to nazvat, prostě příkrmy žádné kašičky, ale normální jídlo, začal tedy jíst spíš až teď nedávno, takže to nemáme vychytané, ani porce nic. Ale jí už cokoli mu dám, jenže hodně podle nálady a kolikrát mi to jídlo nedojí. Malinko jsem úzkostná s tím druhým ohříváním jedné porce, ale zřejmě to je rozumná cesta, když se to nějak zaopatří proti kažení. Vařím výživné jídlo ve smyslu jakože nabušené, tuky, bílkoviny. Dělám to s ohledem na jeho potřeby, takze právě když to dojídám (už teda nebudu, začnu dávat menší porce, případně to dojí později), tak z toho já přibírám. Nebo nehubnu. Ale trochu jsem byla i úzkostná z toho, aby dostatečně jedl a rostl... Samozřejmě mu nechci pěstovat obezitu, to hlídám také. Jen jsem chtěla asi moc věcí v jednom kroku a to nejde.

@mamamaki u nás se celkově jí hodně zeleniny a snažím se to nabízet dětem už od malinka. Starší dcera má zeleninu ráda, mladší se v tom většinou jen roznimrá a nechce to. Každopádně kvůli ní neomezuji ostatní. Prostě buď se najít stejně nebo ať si to vypreparuje, její boj... 😃 Hodně se snažím obměňovat přílohové jídla, aby se u nás dělala například i pohanka, jáhly, quinoa. Já třeba nemám moc ráda maso, takže to pak řeším tak, že já si to dám bez masa nebo jen málo a zbytek rodiny si dá každý jak chce. Když děti něco vyloženě odmítají jíst (často jen z principu a ani to nechtějí ochutnat), tak mají smůlu, já jim nic jiného servírovat ani vařit nebudu. Ve školce a ve škole kvůli nim taky nebude nikdo vyvařovat zvlášť. 🙂 Samozřejmě jim neuvařím jídlo, o kterém vím, že jim fakt nechutná a nenechám je o hladu, ale když vím, že to normálně jedí a teď zrovna vymýšlí kraviny, o hladu je klidně nechám. Místo sladkostí nabízím ovoce, všichni máme sladké hodně rádi, jakože fakt hodně. 🙈 Právě proto se snažím hledat alternativu ve zdravějším mlsání. Takže ovocné pečení, vaření a pečení se zdravější alternativou cukru a tak. Teď už jsou holky starší a už je i velmi baví, když si něco upečeme nebo vyrobíme třeba ovocné bonbony, domácí nanuky a tak.

mamamaki
autor
1. zář 2025
@cherie24

@mamamaki u nás se celkově jí hodně zeleniny a snažím se to nabízet dětem už od malinka. Starší dcera má zeleninu ráda, mladší se v tom většinou jen roznimrá a nechce to. Každopádně kvůli ní neomezuji ostatní. Prostě buď se najít stejně nebo ať si to vypreparuje, její boj... 😃 Hodně se snažím obměňovat přílohové jídla, aby se u nás dělala například i pohanka, jáhly, quinoa. Já třeba nemám moc ráda maso, takže to pak řeším tak, že já si to dám bez masa nebo jen málo a zbytek rodiny si dá každý jak chce. Když děti něco vyloženě odmítají jíst (často jen z principu a ani to nechtějí ochutnat), tak mají smůlu, já jim nic jiného servírovat ani vařit nebudu. Ve školce a ve škole kvůli nim taky nebude nikdo vyvařovat zvlášť. 🙂 Samozřejmě jim neuvařím jídlo, o kterém vím, že jim fakt nechutná a nenechám je o hladu, ale když vím, že to normálně jedí a teď zrovna vymýšlí kraviny, o hladu je klidně nechám. Místo sladkostí nabízím ovoce, všichni máme sladké hodně rádi, jakože fakt hodně. 🙈 Právě proto se snažím hledat alternativu ve zdravějším mlsání. Takže ovocné pečení, vaření a pečení se zdravější alternativou cukru a tak. Teď už jsou holky starší a už je i velmi baví, když si něco upečeme nebo vyrobíme třeba ovocné bonbony, domácí nanuky a tak.

@cherie24 Diky, to je moc hezky pristup. Nechci vyznět jako úplný blázen, ale trochu hrotim tu výživu syna i s ohledem na snahu co nejvíc využít potenciál růstu, aby hezky vyrostl. Aby měl v tom jídle fakt všechny živiny a aby jich měl dost. Já jsem malá po mámě a synův tatínek není prcek, ale ani dlouhán. Se obávám, že syn by mohl po mně být menší a ráda bych mu isud v tomhle směru nějak aspoň trochu ulehčila. Můj brácha je po mámě také malý a myslím, ze to jeho život ve společnosti a i ve vztazích trochu poznamenalo. A také ho chci vést ke sportu.

veroniqess
1. zář 2025

Řídím se pravidle, že neni důležité co sníš, ale KOLIK

alubif
2. zář 2025
@mamamaki

@cherie24 Diky, to je moc hezky pristup. Nechci vyznět jako úplný blázen, ale trochu hrotim tu výživu syna i s ohledem na snahu co nejvíc využít potenciál růstu, aby hezky vyrostl. Aby měl v tom jídle fakt všechny živiny a aby jich měl dost. Já jsem malá po mámě a synův tatínek není prcek, ale ani dlouhán. Se obávám, že syn by mohl po mně být menší a ráda bych mu isud v tomhle směru nějak aspoň trochu ulehčila. Můj brácha je po mámě také malý a myslím, ze to jeho život ve společnosti a i ve vztazích trochu poznamenalo. A také ho chci vést ke sportu.

@mamamaki ale výška je o genetice, tam prostě neuděláš nic. Třeba bude mít syn štěstí a projevi se u něj gen nějakého předka, který by vyšší. Dnešní generace jsou vyšší, ale to se mu budeš dávat kalorické jídlo, bude akorát širší... 😉. Moje děti jí to co já, syn od malinká překračuje horní 90. percentil , dcera si jede průměr a bude menší než já, protože se u ní projevily geny jedné z babičce a prababiček. Jinak máme všichni přes 180cm... Někteří přes 190.

betelgeuzz
2. zář 2025
@mamamaki

@mamamaki ja pořád nevím,co mu teda varis. Co si představit pod jídlem nabusenym tuky? Já jsem malá,holky jsou malé po mně,ale nenapadlo by mě je nějak speciálně vykrmovat.

reeeza
2. zář 2025
@mamamaki

@mamamaki no tak jestli ho chceš opravdu poznamenat, tak do něj buš tuky a hromadu jídla a vtloukej mu do hlavy mantru, že je špatně pokud bude vzrůstově menší, přirovnávej ho k chudáku malýmu strejdovi atp... Nechápu.

Lepší menší vzrůstově, ale sebevědomý chlap, sportovec atp. Než menší vzrůstově, ale zamindrákovaný vyžránek😉

Zamysli se, genetiku přece jídlem neošálíš. Důležitá je pestrost stravy. Maso ( nemyslím tučné nebo uzeniny), obiloviny, luštěniny, zelenina vařená i čerstvá, ovoce, mléčné výrobky, zdravé tuky !!!( vejce, avokádo, ořechy atp).
A pohyb.

miryp
2. zář 2025

Podvýživa (ať už v důsledku nedostatečné stravy či v důsledku zánětlivých procesů ve střevech, při kterých se špatně vstřebávají živiny) samozřejmě může ovlivnit růst dítěte, avšak neplatí to naopak, že nadmírou tuků a bílkovin ve stravě z něj uděláš dvoumetrového chlapa. Doporučuji obrátit se na výživového specialistu či terapeuta (ne výživového poradce s nějakým rychlokurzem, ale skutečného specialistu, který ten obor vystudoval) a s ním probrat správné nastavení jídelníčku, aby měl syn optimální příjem.
Jinak souhlasím s tím, co psala reeeza, zapracuj na svém přístupu k němu, abys ho svými obavami trvale nepoznamenala...

cherie24
2. zář 2025
@mamamaki

@mamamaki no, výška je tedy opravdu daná geneticky. Můj muž byl profesionální sportovec a tenkrát jim jako dětem dělali odhad výšky při sportovní medicíně a opravdu se trefili s výškou v dospělosti všem klukům. Dříve se i tvrdilo, že se nesmí v dospívání posilovat se závažím, že to ovlivňuje růst, teď už se ví, že to taky není úplně pravda. Jako naprosto chápu obavu z malého vzrůstu, co si budeme povídat, vysoký chlap je prostě atraktivnější a má i více možností, ať už při výběru partnerky nebo při tom sportu. Je hodně sportů, kde výška hraje velkou roli, ale bohužel jídlem to člověk nezachrání. 😔 Ale šance tam pořád je, můj bratr je taky hodně vysoký, ač můj táta je spíš prcek a můj ex měl oba rodiče mrňavý, brácha i ségra taky menší a on měl ke 2 metrům. Není vše ztraceno, ale výkrmem to rozhodně není. 🙏

skororozvedena
2. zář 2025
@biciklissie

Ja držím uz roky prerusovany pust. Ten mi umožňuje jist co chci, ale jen určitou část dne. Tím se mi daří udržet cca porad stejná váha. Občas vybocim, třeba dovolená, ale zase se k tomu vracím. Děti mam 3 a 6 let a vařím pro všechny to stejne. Snídaně a obědy jíme společně, večeře maji sami. Treba snídaně o víkendu máme takové slavnostnejsi, společně. O víkendu oběd se taky snažíme. Dávám dětem spíš min a přidávám. Zbytky od snídaně se doji na svačinu nebo veceri, zbytky od oběda na veceri nebo do prace. Taky nerada vyhazuji, ale jde o trosky. Jídlo vařím takové normální, ani moc zdravé a ani moc nezdravé.

@biciklissie mužu se te zeptat jak to más konkrétně s tím přerušovanym půstem? Ty tedy vynechávás večeři?

biciklissie
2. zář 2025
@skororozvedena

@biciklissie mužu se te zeptat jak to más konkrétně s tím přerušovanym půstem? Ty tedy vynechávás večeři?

@skororozvedena Hodně jsem si to přizpůsobila svému. Tedy o víkendech jím cca od devíti do čtyř. A ve všední dny cca od pul sedmé do pul třetí. Tak mi to vyhovuje podle denního programu. Spát chodívám kolem deváté nebo desáté. Nijak se nepreziram, ale ani neomezuji. V čase, kdy nejím, tak jen piju vodu nebo ovocny čaj.

mamamaki
autor
2. zář 2025

Díky dámy, já jsem řešila jen tu věc, že chci zhubnout a společným jídlem se synem to nejde, tedy ne tak, jak jsem to dělala doposud. Některé si z toho převzaly, že syna překrmuju a ponižuju za malou výšku, nebo že budu. To už ale někdo moc dedukoval. Je prokázaný vliv výživy na výšku, vliv sportu, vliv spánku a vliv genetiky- ten je hlavní. U průměrných životů s průměrně vlivnými proměnnými se dá předpokládat vývoj podle grafu. Dá se to ale ovlivnit správnou výživou. Jídelníček mám od nutriční terapeutky a sama jsem v oboru výživy mnoho let amatér a nedávno i ten odborný rychlokurz jsem si udělala. Ten kurz je skvělá věc, rozhodně bych ho nezavrhovala dřív než ho sama absolvuji 😉 nutriční terapeut je ale specialista na místě hlavně, pokud někdo řeší nějaké velmi specifické potíže a má například nějakou diagnózu, která ho limituje v jídelníčku. Ale nikdy jsem neřešila problém, který řeším teď a to je- opakuji- hubnout s dítětem, které se učí jíst a nevyhazovat jídlo. A zajímalo mě, co dělají jiné dámy jinak než já, protože i ten zpusob chování, ne jen genetika mají vliv na to, jak ten člověk vypadá. I když genetika taky hodně, to beru v potaz...

cherie24
2. zář 2025
@mamamaki

Díky dámy, já jsem řešila jen tu věc, že chci zhubnout a společným jídlem se synem to nejde, tedy ne tak, jak jsem to dělala doposud. Některé si z toho převzaly, že syna překrmuju a ponižuju za malou výšku, nebo že budu. To už ale někdo moc dedukoval. Je prokázaný vliv výživy na výšku, vliv sportu, vliv spánku a vliv genetiky- ten je hlavní. U průměrných životů s průměrně vlivnými proměnnými se dá předpokládat vývoj podle grafu. Dá se to ale ovlivnit správnou výživou. Jídelníček mám od nutriční terapeutky a sama jsem v oboru výživy mnoho let amatér a nedávno i ten odborný rychlokurz jsem si udělala. Ten kurz je skvělá věc, rozhodně bych ho nezavrhovala dřív než ho sama absolvuji 😉 nutriční terapeut je ale specialista na místě hlavně, pokud někdo řeší nějaké velmi specifické potíže a má například nějakou diagnózu, která ho limituje v jídelníčku. Ale nikdy jsem neřešila problém, který řeším teď a to je- opakuji- hubnout s dítětem, které se učí jíst a nevyhazovat jídlo. A zajímalo mě, co dělají jiné dámy jinak než já, protože i ten zpusob chování, ne jen genetika mají vliv na to, jak ten člověk vypadá. I když genetika taky hodně, to beru v potaz...

@mamamaki za je to hodně o zvyku. Mě na přechod na "jinou" stravu donutili alergie mých dětí. Zpočátku jsem měla pocit, že třeba bez mléka pojdu hlady. Kafe nebo lupínky z rostlinným mlékem mi přišli odporný, po těch 5 letech mi teď zas přijde odporné kafe s kravským mlékem. Už mi kravské mléko nechutná. Stejně tak mi třeba omáčka z mléčné smetany přijde teď už v jídle hrozně tučná a těžká, mnohem raději vařím z rostlinné smetany, ač už děti alergii nemají. Co se týče alternativ cukru, chtělo to hodně zkoušet. V jednom jídle je třeba dobrý čekankový sirup, v jiném jídle zas udělal takovou hnusnou divnou pachuť a příště jsem proto zvolila třeba med nebo rýžový sirup. Děti mi samozřejmě taky některé jídla zpočátku roznimraly, teď už je jedí normálně. Je to prostě opravdu všechno o zvyku a zkoušení. 😉 V dobách studia jsem byla 7 let vegetarián a po nějakém čase mi třeba maso neskutečně smrdělo. Stačilo otevřít balené maso a už se mi navalovalo na zvracení. Nemohla jsem být ani v kuchyni, kde se vařilo maso, příšerně mi to smrdělo. Teď už si čas od času maso dám, navíc jsem do přikrmování stejně musela začít s masem pracovat. Ale zpočátku musel všechno maso očichávat manžel, protože mě smrdělo úplně všechno a nebyla jsem schopná poznat, zda to smrdí normálně nebo zkaženě. 😃

Strana
z2