Hubnutí a vůle. Jak ji posílit?

martina468
18. zář 2020

Ahoj maminky,už léta se snažím zhubnout,ale vydržím maximálně 14 dni a pak začnu zase jist.Uz jsem vyzkoušela lowecrab,různé jidelnicky,dokonce na jaře js si nechala udělat jídelníček na miru ale stejně to nevydržím.Nejaky tip,jak posílit vůli?Největší problém je u mě sladké .dekuji

evika_1105
18. zář 2020

@martina468 na to asi rada neexistuje. Je to vsechno v Tve hlave. Me se jednou neco v hlave proste preplo a prestala jsem jist sladke s pecivo a zhubla 17kg. Je pravda, ze jakmile neco malo zhubnes tsk Te to dal motivuje. Hlavne si ale musis uvědomit, ze nedrzis dietu ale menis zivotni styl navzdy ne jen do doby nez zhubnes.

martina468
autor
18. zář 2020

@evika_1105 děkuji za zprávičku.A to je asi ten problem,ano přepne mi to,na jaře jsem zhubla 7kg ale pak se dřív nebo později vrátím do starych kolejí ☹ tak bych to chtěla přemoct ale nevím jak to v té hlavě přepnout

jjasmina
18. zář 2020

@martina468 Přemoci se a prostě ty kraviny si nekupovat. Já to drřím a přitom muj se cpe tučnýma věcma a v komoře má krabici plnou čokolád, oplatků a bonbošek. Je to prostě jen o tom bud chcete nebo nechcete..

jjasmina
18. zář 2020

@martina468 A taky je to hodně o tom jak chce člověk vypadat, mě stačilo se vidět na fotce a bylo to. Ano , třeba muj chlap nikdy neřekl ani popel , ale v duchu vím, že zrovna si taky musel říkat, že takovou mě nepoznal a, že to je dost síla

lv
18. zář 2020

Zkusit nejaky doplnek stravy s chromem, jist takove potraviny, ktere uvolnuji energii postupne a dele, aby moc nedichazelo k poklesu krevniho cukru a chuti na sladke.

evika_1105
18. zář 2020

@martina468 me treba hrozne pomohlo kafe. Pila jsem ho misto sladkosti 🙈

jjasmina
18. zář 2020

@evika_1105 Kdyžtak o tom uvažuju, taky jsem se dala na kafe , asi na tom něco bude 😀 Ale tak já to mám aj v kombinaci s tím, že se mi malá v noci dost budí

odula
18. zář 2020

@martina468 možná to zkusit nastavit trochu jinak. Ne "nejím to a to, protože NESMÍM, abych zhubla", ale "nejím to a to, protože to NECHCI jíst, protože to ničí zdraví, a já chci být dlouho zdravá a fit". Jde o to, že když máš zákaz, tak to furt strašně láká, je to něco, co je vlastně žádoucí, ale teď to nesmím. Ale ve skutečnosti nezdravá strava nebo přejídání žádoucí není, je to nezdravý a člověk z toho může onemocnět (dost vážně - cukrovka, infarkt, rakovina, ztučnění jater - který vede k jejich postupnymu selhání... Atd atd). Takže tak. Já jsem "zhubla" tak, že jsem se o sebe začala bát (když jsem čekala na výsledky biopsie). Uvědomila jsem si, že tu vůbec nemusím být dlouho, a že se tedy nehodlám v mezičase ještě ničit různýma sra*kama v jídle. Začala jsem sportovat - a šlo to samo. Ty věci co jsem jedla už nejím - protože nechci. A nechybí mi to. Zkus se zaměřit ne na to, že chceš zhubnout, ale že chceš být zdrava a cítit se dobře . Opravdu si v hlavě prober co ti to jídlo dává. Ono totiž - paradoxně - po tom zdravějším jídle se člověk cítí mnohem líp a tělo si pak samo říká co chce. Já teď když si dám něco těžšího(nebo sladkyho) tak je mi zle -a na salát k večeři se vyloženě těším 🙂

evika_1105
18. zář 2020

@jjasmina jestli na to mas na materske fin moznosti tak dopirucuju kavovar nespresso a k tomu mokka konvicku a kupivat vyberovou kavu z lokalnich praziren☕️Proste si z toho udelat ritual a poteseni😀jako to maji treba ti co pujou vino

antoinet
18. zář 2020

Chuť na sladké značí nedostatek komplexních sacharidů, popř. další nedostatky v jídelníčku (málo bílkovin, vlákniny...) a to se dlouhodobě nedá, to žádnou vůlí nepřepereš.
Doporučuju dobrého nutričního terapeuta, ten vymyslí řešení tobě na míru a bude tě dlouhodobě doprovázet, není ostuda nechat si pomoci v oblasti, kterou sama nezvládáš.

hankaviki
18. zář 2020

Hubnutí je opravdu nastavit si to v hlavě, přepnout na jiný režim a držet se ho. To ti nikdo do hlavy nenaleje, těžko ti někdo vymluví díru do hlavy a dodá tím výdrž. Možná nějaká nutriční poradkyně, která tě bude kontrolovat a bude ten "bič" nad tebou. Já za půl roku zhubla na ketodietě 35 kg. Motivovalo mne kromě změny samotné, že jsem si koupila ketovýrobky, jsou docela drahé, takže i to, mě nutilo vydržet. Pak mi pomáhalo sledovat změny i u jiných, vidět srovnávačky - fotky lidí, co zhubli. No a ted mne motivuje to udržet, že jsem si nakoupila úzké džíny, trička na tělo a že mi to sluší.

klokanka31
18. zář 2020

@martina468 Jediná možnost jak něčeho docílit je to, že ty sama musíš chtít. Já když jsem před dvěmi lety zjistila že začínám hubnout, tak mě to tak nakoplo, že mě to začalo bavit, vychytala jsem si tipy, co mi na hubnutí pomáhalo, a když jsem se pak vešla do menšího oblečení a každý ze mě byl na větvi, jak to dělám, dodávalo mi to další energii abych pokračovala. Navíc mé tělo si rychle zvyklo, tak jsem se ani netrápila. Během asi půl roku jsem přišla o 23 kilo.

jjasmina
18. zář 2020

@klokanka31 jj já šla k porodu s 98 kg a 30 mám dole 🙂

klokanka31
18. zář 2020

@jjasmina Tak to je krásný 👍 já se bála že se na svou váhu po porodu nedostanu, a ono jo, týden po porodu mi přebývaly jen tři kila, a do měsíce byly taky pryč.

beruna84
18. zář 2020

A co spis zařadit víc pohybu k tomu? Jako ano strava základ, ale pri větším pohybu by se pak jídlo nemuselo tolik omezovat. A jak se pak něco shodí nebo zpevní, možná to namotivuje i omezit sladký a tak.. Jinak doporučuju mít doma pytlík se semínky, oříšky, mandlemi, kdyz je chuť na sladký, místo sušenky atd si zobnout např hrstku mandlí.. Trochu osalit mozek 🙂

dashyyy
18. zář 2020

@beruna84 já to tak dělám.. mám u dětí v košíčku pytlík s ořechama a když mám pocit, že musím něco užrat, dám si ořechy a jdu dál.. já je teda ale naštěstí miluju 🙂

mialagia
18. zář 2020

@martina468 ahoj mám to stejně, resp já měla celý život 55-60kg a v 1. těhotenství jsem přibrala 20kg a nešlo to dolů a nešlo..pak ve 2. těhotenství se synem jsem naopak hubla, páč mi bylo furt špatně (zajímavé), takže po porodu jsem měla asi o 3kg míň než před otěhotněním..teď praktikuju dlouhodobě přerušovany pust a už mam zas dole asi 6kg za měsíc..tj jíst přes den vše, a od cca 19.hod už jen pít vodu.. samozřejmě to chce taky vyvážení bílkovin, sacharidů, vlákniny..u mě byl i problém málo bílkovin, pak má člověk ty chutě, takže si myslím, že opravdu pokud ti navrhne nutriční specialista jídelníček na míru, kde bude vyvážený poměr živin, tak vůbec hladem ani chuti na sladké trpět nemusíš..

levandule_k
18. zář 2020

@martina468 Někdy ti ten jídelníček od specialisty na výživu (nutričního poradce) nemusí sednout, protože mají různou kvalitu.

Mně se nejvíce osvědčilo při hubnutí osvědčilo, když jsem přestala držet dietu, ale začala jíst zdravě. Dieta je pro mě omezení, při kterém si musím něco odepřít. Když jsem ji držela, tak po celou dobu jsem myslela na to, co bych si dala dobrého. Při dietě jsem měla větší chuť na sladké než normálně. Když jím zdravě a mám povolené dát si občas něco dobrého, tak nemám pocit, že něco nemůžu a pořád nemyslím na jídlo.

Pak se mi osvědčilo přestat pít sladké nápoje. Nedojídat věci, když už nemůžu. Je to těžké vyhazovat jídlo, ale když se přejíš, tak to budeš hubnout ty. Vybírat si sladké, nemám ráda dorty s máslovými krémy, musela jsem se je naučit odmítat na návštěvách. Postupně jsem začala zařazovat zdravé potraviny.

Přiznám se, že nejím vždy úplně zdravě, ale netrápím se dietama a postavu mám celkem ok, ke spokojenosti bych potřebovala sundat dolů 2-3 kg, ale časem to dám 🙂.

loylii
18. zář 2020

@martina468 u Lowcarb vás nepresla chuť na sladké? To je jedine co mě odnaucilo se zbavit závislosti na sladkem, které jsem si vypestovala v těhotenství a při kojeni. Ale chce to fakt dodržet na stoprocent, jinak to nefunguje. Musí se držet glykemie dole a pak nejsou vůbec chutě, díky vyváženému jídelníčku plný živin. Ale chce to mít i v hlave. Pokud do toho člověk jde s tím, ze je slabý kus bez vůle, tak proste selhá..

eva267
18. zář 2020

Mně stačilo nainstalovat kalorické tabulky. Stačí se toho držet a bez navýšení pohybu jsem měla za rok 25 kg dole. Ale je to o tom přepnutí. Mně to v hlavě přeskočilo až skoro ve čtyřiceti, bohužel. Pokud vydržíte "jen" dva týdny, nemáte stále přepnuto. Pomohlo mi, že jsem na rodičovské s vytouženým druhým dítětem. Nemám stresy z práce, no a nakonec jsem navzdory všem lékařským očekáváním znovu těhotná, přirozeně 😀 takže vlastně stačilo akorát najít vnitřní klid. Prostě najít to, co Vám nedovolí to přepnutí v hlavě a to vyřadit ze života.

beruna84
18. zář 2020

@dashyyy ja taky :D mně to celkem pomáhá, i když občas kdyz je fakt pernej den, tak jde vůle do háje a sez*ru na co přijdu 🙂 ja se ale jídla těžko vzdávám, tak to musím kompenzovat pak pohybem..

drep
18. zář 2020

Já bych doporučila nedržet diety. To je hnusný slovo a má v sobě takovou tu dočasnost. Já jsem zhubla poměrně dramaticky, když jsem ve třiceti bilancovala a řekla jsem si, že tímhle stylem (nezdravé jídlo, málo pohybu, hrozně práce, permanentní chronický stres doplněný spoustou akutního stresu bez možnosti adekvátně stres vybít) dostanu ve čtyriceti první infarkt. Něco jsem načetla, pustila se se do toho zgruntu (ale já jsem taková ta buldočí povaha, obecně dramaticke změny nedoporučuju). Začala jsem běhat a do práce si vařit a nosit svačiny, což pro mě bylo zásadní (protože jsem si dopolední kávě dala jablko z krabičky a ne koblihu z bufetu a k večeři jsem neměl pizzu z rozvozu, ale domácí salát). Nebyla to dieta, jen jsem se zbavila průmyslově upravených potravin a fakt mě úplně přesla chuť na sladké, mastné a jiné fujtajbly. Teď už to řeším trochu míň, furt se snažím běhat a jím plus mínus dobře, ale z případných vybočení se nehroutím

martina468
autor
18. zář 2020

@loylii to mi opravdu vyhovovalo,co se tyce právě chuti na sladké a trávení jsem měla perfektni,jenže mi zkrátka přílohy začli chybět

martina468
autor
18. zář 2020

@levandule_k co se týče jídelníčku od výživové poradkyně ,tak první asi 3 dny byly kritické (protože jsem byla samozřejmě rozežraná).Po prvních 14 dnech už jsem si občas co bych neměla dala a postupem jsem se vrátila zpět 🤦Jinak jídelníček je založen na dostatku bílkovin,sacharidy do oběda a odpo svaca a večeře už bez sacharidu

antoinet
18. zář 2020

@martina468 jestli jsi byla u výživové poradkyně, tak to je ten problém, to jsou rychlokvašky z nějakých kurzů, co sekají jídelníčky na jedno brdo, najdi si opravdu nutričního terapeuta, ti mají vystudovanou lékařskou fakultu a žádné zákazy sacharidů večer (když ti to nevyhovuje) od nich neuslyšíš.

loylii
18. zář 2020

@martina468 v jakem smyslu? Příloha má byt ke každé bílkovine, o tom žádná. Ale má byt zeleninova. Tepla zelenina nejlépe. Studenou bych taky nedala 2-3 denně.

martina468
autor
18. zář 2020

@loylii ve snídani sacharidy,k dopo svačině také ,k obědu příloha a odpo už bílkovina ale bez sacharidu(takže většinou jsem měla bílý jogurt+orechy)a večeře vždy bilkovina+nějaký tuk ale už bez přílohy,Místo přílohy zelenina

martina468
autor
18. zář 2020

@loylii jeee pardon já psala o klasickém jídelníčku .Jojo vím u té lowcarb že příloha zeleninová... Mě prostě začlo chybět to,že si třeba nemůžu udělat ovesnou kaší a tak...

antoinet
18. zář 2020

@martina468 no tak to právě můžeš ') a nikdo, kdo má rozum, ti to nezakáže. Omezení vhodných sacharidů večer je jen móda, takhle to celý život nevydržíš, kaše z ovesných vloček a bílku, doplněná o ovoce, semínka, jogurt...je skvělá večeře 🙂
Párky nebo pytlík brambůrek, to není to pravé 😉

evika_1105
18. zář 2020

@martina468 zkus mrknout na instagram a blog nehladu 😀 tam najdes spiustu informaci