Co udělat, aby 10měsíční chlapeček přibral?
Mam 10m chlapecka, ktery, podle me krasne papa, ale uz dlouho bojujeme s tim, ze moc nepribira... ted bych rekla ze basti fakt luxusne, ale za mesic nepribral vubec nic, ani nevyrostl... hodne se plazi, je jak motorova myska 🙂 kdyz neji nebo nespi musi byt porad v pohybu... mate nejaky figl s cim pribrat?
Narodil se 2080g a 45cm na 37+0, do pul roku pribiral super, ale od te doby moc nic... aktualne ma 6,7kg a 68cm... proste zivej drobek, podle doktoru uplne zdravy...
Bohuzel vubec nepije mliko, takze jen basti...
Rano ma cca 160g jogurtu napul s presnidavkou (snazim se aby v tom bylo musli atd)
Dopo pak ma cca 160g ovocne presnidavky s piskotama nebo susenkama
Obed mezi 150 a 200g masozeleninky
Svacina jogurt 80g
Navecer polivka cca 120g
A pred spanim masozelenina 130-180g...
Bohuzel domaci nebasti (to nejedla nikdy ani dcera), takze vsechny prikrmy kupuju... do zeleninovych pridavam jeste olivovy olej...
Moc diky za rady 🙂
Mimco v tomto veku by melo mit asi navic prave to mlicko..me dcerce ted bylo 10 mesicu a ma 75 cm a 9.3 kg..
Pri narozeni 3 kila a 49 cm...38+4. Kojim, jidel ma tak 3-5 , kojim tak 10 x urcite..
Jinak mimi ma v roce ztrojnasobit svou vahu, nedonosene deti az zsestinasobit..
Prvni syn je ve 30+5 1760 g, spadl na 1470 g . v roce mel 9,5 kg....vysku bych musela hledat, ale v tabulce byl vic jak nad prumerem...ale do 11 mesicu jsem trosku kojila a pil k prikrmum i bebu..mel minim. 7 jidel denne.
Mleko tak dulezite neni, pokud je nahrazeno jogurtem/tvarohem. Ale kupovane prikrmy jsou kaloricky postaveny nize nez varene domaci jidlo. . . Kde je ryze/testoviny, brambory???
Malý fígl mám. Dcera od půl roka do roka prakticky nepřibrala, její neprospívání bylo tématem pro mnoho lékařů. Je to velmi živé dítě, kterému opravdu chutná. Doporučení lékařů je následující - přidat na přílohách a holt ubrat na zelenině, a stravu fortifikovat - tj. do každého (ne jen do maso-zeleniny) přidávat lžičku kvalitního oleje (ne olivového, ten nemá ten správný efekt), másla nebo maizeny.
namočit rohlík do polívky 🙂 Uvařit přílohu a rozmixovat s příkrmem. Ale asi by bylo lepší, naučit na domácí.
Přikláním se taky k názoru, že má prostě málo přijatých kalorií. Třeba tady uvádí, že dítě 7-12 měsíců by mělo přijmout 870 kcal, dítě 1-3 roky 1315 kcal. http://www.naseinfo.cz/clanky/tehotenstvi-a-det...
Zkus si spočítat, kolik malý přijme. Když to jsou v převážné většině kupované příkrmy, bude to jednoduché, na každém výrobku to píšou. Můj odhad z toho, co píšeš je, že by to mohlo být 600-700 kcal. Nedávno byl někde test dětských příkrmů a psali tam, že problém je, že nejsou dostatečně výživné (výrobci šetří na příloze a mase, nastavují zeleninou a vodou). Nejvíc jsou na objem kaloricky vydatné tuky, takže přidat do oběda/večeře lžičku řepkového oleje nebo másla je určitě dobrý nápad. A přidat trochu té přílohy taky.
Myslím, že ten olivový olej.. Bych dávala jak do oběda, do večeře. prostě všude do slaných jídel. Nebo i jinej tuk 🙂
Pokud je zdravy neresila bych to,kdyby byl nejaky problem pediatr by ti urcite neco doporucil.Muze mit proste takovy metabolismus,ja se taky snazim jak chci a nedokazu pribrat,nepribrala jsem ani v tehotenstvi a cpu se jak nedovrena.
Tak jsem schválně koukla do průkazky a moje malá měla v roce 70cm a 7170g . Doktorka s ní vždycky byla spokojená a to opravdu vždycky byla hubenourek a začala se kulatit až okolo desátého roku. Letos jí bude 12 let a už má takové pěkné dívčí tvary.. řešila jsem to s doktorkou několikrát, jestli je to v pořádku, ale říkala, že ano, že je zdravá, čiperná a hezky roste a že nemá být po kom silnější nebo vyšší.. ale u nás to bylo jiné v tom, že jsem kojila do roka a půl a kaše mi pak malá jedla také hezky. Jinak porodní váha byla 3210g a 48cm
Za mě jako matku extra hubeného šestiletého nejedlíka - necpat zbytečně kalorie. Vždyť má krásný jídleníček, tak proč do něj zbytečně rvát rohlíky (bílá mouka a sůl, k čemu to je?), maizenu (?! - to jako raději zalepíme střeva a zaděláme na nemoci ve jménu přibírání?) a podobné blbosti. Nepřibírání nevidím jako problém, dokud roste do délky (výšky). A že jsme si s tím naším užili (je po mně malý, takže fakt ani nerostl, pročež všichni doktoři zaveleli, že musí víc jíst, chudák z toho nakonec zvracel, než jsme pochopili, že je fakt jinak stavěný. Dnes v šesti letech je pořád malý, hubený (dáno geneticky), ale moc hezky stavěný a šikovný, i když baští už mnohem víc.) Pokud není nikde zdravotní problém typu ekzém, průjem, koliky nebo krev ve stolici, váhu bych vyhodila z okna a na vážení u doktorky se zvysoka vybodla. Dodnes si vyčítám, co jsme malému způsobili za trauma - už dlooooouho ho do jídla nenutíme, ale pořád, když vrací nedojedený talíř, má hrozně provinilý výraz a plaše se ptá, jestli to nevadí...
Uplny souhlas s @cheetah_ , ma hezky jidelnicek a pokud vylozene nestagnuje nebo nehubne a dle doktoru je zdravy, tak bych to fakt nehrotila, kazdy dite nemusi mit v roce 12 kilo a vypadat jak michelin🤷♀️ Na cpani ditete jako posvicenskou husu fakt nevidim nic prinosneho a bez rohliku mu fakt nic neutece😅 Pokud te to hodne trapi, zkus do stravy pridat veci bohate na zdrave tuky, avokado (vyborny s bananem), recky tucny jogurt, olivovy olej, tento typ veci, ne ho cpat rohlikama a kasema, ktere mu z vyzivoveho hlediska daji nula nula nic🤷♀️
Jeste me dcera take nechtela umele mleko,na radu doktorky od te doby,co jedla jogurty jsem davala i kefir na piti a ten ji chutnal.Vim,ze ne kazdy je dnes fanousek mleka,ale dcera si rada da kefir dodnes.A je ji uz 7.
to je normální v tomhle věku už ne? kdy maj hodně pohybu... mně dítě pak přibíralo za půl rok pár stovek gramů max....
do přesnídávky lze kokosovej olej🙂 ten se rozpouští už při hodně málo stupních, tkaže lze rozhřát v dlani a přidat tam. výbornej je v kaších. ty odmítá i domácí? ovesnou z normálního mlíka třeba? s banánem?
@normalnimatka on bude evidentne masozravec... ani ovocne presnidavky neji s takovou chuti jako masozeleninove... a krome jogurtu zadny mliko nepozre, radeji bude o hladu
@mku zkusila bych jogurt vyměnit třeba za zakysanou smetanu, poctivou, bez škrobů - zakysaný výrobky jsou obecně i zdravější, líp stravitelný pro tělo. jogurt je taky vp ořádku, ale ve skutečnosti jen domácí.
Jídelníček super🙂, rozhodně ne rohlík a bílou mouku, to jsou jen prázdné kj, zbytečné hoto učit.
Přidala bych rýži, těstoviny, ale mě se zdá ok, děti v tomto věku přibírají skokově, delší dobu nic, pak najednou. Taky jsem měla hubeňoura, drobného kluka, teď se vytáhl, osvalil a je z něj kluk jak buk. Prosím, nezkaž mu ten jídelníček, drž se toho, co jí.
nj všichni jsou děsně vysraný z tý vražedný bílý mouky dneska... hlavně, že rejže je na tom o moc líp, kromě toho, že to je prázdnej sacharid, má v sobě ještě arzen:D a těstovina (včetně třeba kuskusu) je taky jen pšenice...

Laicky nazor, ale ze zeleniny se moc nepribere 🙂 krom tech piskotu tam nevidim sacharidy, treba zkusit nejaky bezmlecny kase?