Mohu odmítnout hospitalizaci dítěte při léčbě doma?
Dobrý den, mám jako matka právo na to odmítnout hospitalizaci dítěte?
Dcera byla jednou v nemocnici se zánětem ledvin. 5 dní, každých 6 hodin infuze antibiotik a měření teploty. Když byla tak panadol. Nic víc. Bylo to naprosté peklo v té nemocnici.
Pokud by se to mělo opakovat, a nebyla by v nějakém ohrožení života, mohu odmítnout? A na inzufe prostě dojíždět? Raději tam budu jezdit 2x denně než tam být a ještě přes vánoce. Dekuji za rady
@treasurka zadouci urcite ne. Zadouci je zdravy rozum. Ja chapu, ze ta organizace je hodne dulezita a potrebna, ale v tomto pripade je vymahani nejakeho meho pseudoprava uplne mimo.
Zdravi ditete a jeho ochrana je u me na prvnim miste a rozhodne pred to nebudu stavet svuj komfort nebo nazory typu Ja jsem matka, kdo je vic…?!? To vubec nemusi a neni o tom ze jsi matka a svoje dite prece znas a vis lip nez lekar. Vis jako matka laik prd.
Nektere zkusenosti jsou neprenosne. Preju ti, aby jejich absence nebyla nikdy doplnena.
@zmrzlinka ja jsem na to ani nechtela reagovat. To by nas snad nepropustili ani po tom tydnu, ale az po dobrani leku? Ty jsem mimochodem podavala sama i v nemocnici, sestra mi je vzdy privezla na vozicku nebo jsem si pro ne sla na sesternu. Jinak ne, opravdu nas nemohli povazovat za socialni pripad/podezrivat z nepodavani leku. Trochu me popravde zarazi ta arogance, s jakou vis, jak se postupuje, kdyz neznas dg, ktera nemocnice to byla atd. Tak pekne a klidne svatky.
Určitě je to na pohovor s lékařem, aby vysvětlil vážné důvody hospitalizace a nastínil i jakékoliv jiné možnosti léčby. Chápu tě, mám z nemocnice s dětmi celkem bohaté zkušenosti a ne úplně pozitivní. Když chtěli syna po jeho 9. narozeninách hospitalizovat kvůli kloubní borelióze na infekční, což je podle mě u nás to nejhorší oddělení, sesypala jsem se. Doktoři mi vysvětlili, že není jiná možnost než dostávat antibiotika do žíly, je nutné udržovat klid, který bych doma se 3 dětma nemohla zajistit, pravidelně kontrolovat jaterní testy a všechny životní funkce... odjížděla jsem zdrcená, nakonec to syn nesl úplně v pohodě, nám se podařilo získat víc informací, které hovořily ve prospěch toho, co mi doktorka ve stručnosti sdělila (mohla mi věnovat trošku víc času a brát ohled na mé rozrušení, ale tam jsou prostě fakt drsní). Důležité je, že on z toho žádné trauma nemá, je zcela zdráv a já se smířila🙂 Myslím, že dětem se u nás věnuje mnohem důkladnější péče než dospělým a je to dobře. Nejsou všichni a všude úplně milí, ale i tady si kolikrát přečteš případy zanedbání péče, takže pokud někdo nazná, že pobyt v nemocnici je nutný, vzala bych to tak a spíš se snažila vymyslet, jak to udělat co nejpříjemnější pro to dítko.
@zuzkasim samozřejmě by předcházela komunikace s lékařem. Zajímalo mě, jestli to vůbec mám právo odmítnout nebo budu za úplného idiota, když se doktorů zeptám. Jde o to, že už jsme to jednou zažili. Vim přesně co to obnáší, vím přesně, jaký je režim. Vím, že si nás vsimali jen kvůli infuzi a jestli nemá teplotu. Vím, že býka úplně vyřízena protože se tam v noci nevyspala, měla pak dlouho celkem trauma do teď má veliký strach z doktorů i když ji třeba jen poslouchají srdce. Předtím to neměla. A tak bych mohla pokračovat dlouho. Takže mě jen zajímalo, pokud by situace byla stejná nebo lepší, zdali je nějaká šance navrhnout lékaři jinou domluvu.
Tak pokud by musela dostavat atb nitrozilne tak mi prijde nesmysl nezustat v nemocnici a dojizdet. Na druhou stranu chapu, ze chcete byt na stedry den doma. Nevim jestli existuje neco jako propustka (nejspis scifi, ale nikdy jsem se nezajimala), ale zanet ledvin opravdu neni legrace.
Pro anonyma:
Jednou jsi to už zažila tak přesně víš co nemoc obnáší a jsi na to odborník? Gratuluju! ...k sebevědomí které máš. Obdivuhodné.
V nemocnici se dítě nemohlo vyspat a ty máš pocit, že když budeš dojíždět xx km uprostřed noci na infuze a pak zase zpátky a ráno opět, tak dítě bude vyspalé a bude to pro něj prospěšné?
Nemůžu uvěřit že nejde o trola. Zánět ledvin není prdel a právě proto že jsi to už jednou zažila bych čekala, že si závažnost zdravotního stavu svého dítěte budeš uvědomovat. Fakt zbytečný risk, neblbni.
@journals zřejmě i s riziky, kdyby náhodou tu horečku náhle dítě dostalo, vid? Se divím, že studium mediciny a specializace dětské nefrologie se studuje tak dlouho. Cesta i kdyby byla půl hodinky, tak s oblikanim, cekanim na infuzy a vykapanim, cestou zpet to je cca 2-3h? Takze doma na odpočinek dost nemocného dítěte pár hodin a na novo. Auto ve vytopene garáži, předpokládám, protože do studeného nemůže, že.
@lv Já nemám slov. Já to zažila a naopak mám z toho stažený zadek ještě teď, po víc jak dvou letech. A při každé zvýšené teplotě taky. Bez sterilní zkumavky a teploměru už nikam ani nejezdím. Jsem doteď strašně vděčná naší doktorce která hned odhalila co za tím vysokým crp je a okamžitě nás poslala na příjem do nemocnice. Fakt to není prdel, vždyť to není tak dávno, kdy na to děti umíraly poměrně hodně (snad každé druhé?).
Napíšu něco, na co jsi se primárně neptala, pokud pobyt v nemocnici způsobil takové trauma, že se doteď doktorů bojí, řešila bych to na nějaké terapii. Já jsem zaměřená alternativně takže bych hledala kineziologa, nebo něco takového, protože být ve stresu už jenom z návštěvy doktora, je na škodu. Lékař by měl být partner, se kterým dáme zdraví zpátky do kupy, ne nepřítel, co mě šikanuje léčbou a léky. Ten strach bych řešila nejen u dítěte, ale i u sebe, protože svým primárním nastavením ve stylu dítě bude hysterické, já se s ním bojím jít k doktorovi, protože to zas bude něco, ho ovlivňuješ. Děti umí tyhle pocity velmi dobře vycítit a pak je zrcadlí.
Obecně, já se třeba cítím doma o dost víc komfortněji než v nemocnici, takže paní v jistém ohledu chápu, že není nadšená z hospitalizace, ale musí si uvědomit, že zánět ledvin není sranda a pokud se neléčí může vést k selhání ledvin.
Pak se divme, že lékaři s matkami jednají jak s jednoduchými bytostmi, když mají v portfoliu i takové exempláře co všechno znají a všechno ví a dokážou sami odhadnout co je a není nutné 😠
Co tak lidi kolem mě měli zánět ledvin (moje mamka v mládí, kamarádka několikrát v dětství, syn od kamarádky před pár lety), vždy byli v nemocnici. Myslím, že je to už docela závažná diagnóza, ale nefrolog skutečně nejsem. Probrala bych to s ním, zeptala se ho na možná rizika. Pobyt v nemocnici není nikdy příjemný, není to dovolená, proto se nařizuje ve vážných případech, ne pro zábavu. Vždy, když jsem s dětmi nebo sama v nemocnici byla, bylo to bohužel nutné. I přes všechny nepříjemnosti, které jsem tam zažila, mi 2 dětem zachránili život, kdybychom žili někde v rozvojové zemi, 2 z mých 3 dětí už bych dávno neměla. Naprosto chápu, že se ti do nemocnice nechce, ale pořád je to péče pro vás, pro zdraví tvého dítěte...
Já bych se tedy primárně nejvíc zamyslela, jestli se mi chce své nebohé nemocné dítě nechat x krát denně napichovat, protože si úplně neumím představit, že bych pustila domů dítě se zavedenou flexilou a přechytralou matkou, to se taky mohou stát nepěkné věci. Už jsem úmrtí na vzduchovou embolii viděla.
TROLL...to jinak není možný
Jako laik nevyhodnotíš stav kanyly. Neumíš s ní ani zacházet. Pokud, jak už tady bylo psáno, by ti vůbec dítě s kanylou domu dali. A pak by následovalo opětovné napichování a traumatizace dítěte. Jsi schopna vyhodnotit močení a posouzení kvality moče u zánětu ledvin? Asi ne. Takže tohle je na zvážení.
Ale samozřejmě, máš právo hospitalizaci odmítnout.
Naprosto chápu stres z pobytu v nemocnici. Asi to vyzní drze, ale pokud jsi tuto nemoc s ditetem už zažila, nejjednodušší a zároveň nejtěžší je pracovat na tom, aby se to už nikdy neopakovalo. Vzít do svých rukou zodpovědnost za zdraví svoje a svých dětí. Tím nechci říct, abys dítě které má čtyřicítky a bolesti nechala trpět, ale zamakat na tom ,aby se to už neopakovalo. Byliny, čaje, odhalení příčiny nemoci.... Já na záněty ledvin trpěla, prodelala jsem jako dospělá tuším čtyři. Takže vím o čem je řeč. Pokud už dítko nemocné je, nebojuj s tím, příjmi nemoc, do nemocnice jděte pokud je to na hospitalizaci a zkus vám to co nejvíce zpříjemnit. Boj stojí spoustu energie. A ledviny jsou primárním zdrojem energie, nebojuje tvoje dítko třeba taky proti něčemu? Jen malé laické zamyšlení, ale víc bys ani od anonymní diskuze čekat neměla . Držím palce, ať je dobře.
A ty víš, že nebude v ohrožení života? Jako laik bych si to rozhodně netroufala říkat 🤔
Myslim, ze minimalne ty dve konikovky, co jsou v tehle diskuzi a maji pred jmenem MUDr., u cteni jen mlati hlavou do zdi. Neuvieritelne, co nektere matky dokazou vymyslet. Chtit radeji tahat ditko se zanetem ledvin sem a tam na infuze jen proto, ze je v nemocnici urcita mira dyskomfortu, tak to je fakt na sosku Zlate kloaky. 🤦
Není to úplně odpověď na tvou otázku, ale nemáš možnost hospitalizace v jiné nemocnici s jiným přístupem a režimem? Protože já mám velmi čerstvou zkušenost s hospitalizací. A i když si dcerka také odnesla trauma, na kterém teď musíme pracovat, tak v noci ji fakt nikdo nebudil, sestra k ní klidně lezla přes sousední postel, aby jí mohla vyměnit infuzi nebo změřit dýchání bez buzení. Snídaně byla před devátou, i přes den jsme měli spoustu klidu na spánek. A všichni byli velmi nápomocní, abychom to zvládli co nejlépe. Nejhorší bylo napichování kanyly, to mě budí ze spaní - a právě tomu bys dítě vystavila opakovaně, tedy tomu nejhoršímu.
@sudylichozrout Přesně 👍
Naše malá mívala zánět ledvin kvůli refluxu snad každý rok, někdy i 2x, do těch 5 ti let, než se to srovnalo.
Každopádně ne, určitě takovou věc neodmitej, zánět ledvin není žádná sranda a jen tak nějaká chřipka. To, že pro tebe je to v nemocnici peklo chápu, taky jsem snasela špatně ale o tebe tu nejde, mysli na zdraví té malé a doma to jen tak nějak vyléčit opravdu nejde 😇
Mně teda rozum zůstává stát. Jsem ledvinový pacient a v životě by mě nenapadlo se zánětem ledvin odmítnout hospitalizaci svoji, natož dítěte. Ano, pobyt v nemocnici je náročný. Ano, doma máme svůj klid. Ale proboha, nikomu bych nepřála si zažít selhání ledvin nebo dialýzu. Tohle fakt není sranda.
Záleží na celkovém stavu dítěte, takže se nedá odpovědět úplně jednoduše. Podstatná je také nutná medikace, ne všechno má svůj ekvivalent ve formě per os léčiva.
@levandule_k ona to nechce neléčit, hledá nějaký způsob mimo hospitalizaci. Což já docela chápu.
@tahejhula U zánětu ledvin dokud neklesne crp a nález v moči prostě jiný způsob než atb v kapačce není. Těch pár dní než pustí domů se sirupem se dle mě zvládnout dá….
@leymea Poznala, jsou to děsný bolesti 😬
@lilian2111 ale ano, je. Mám dítě s oboustranným VUR III. stupně. Záleží na několika faktorech. Jaká antibiotika (citlivost konkrétní bakterie, případně se nasadí dle etiologie předchozí infekce), stav dítěte, hydratace, celkový příjem per os, reakce na standardně podávaná antipyretika, hodnota CRP, případně PCT, atd

@lysecek sorry ale dítě s ATB v sirupu se v nemocnici nechává u " socek" a jiných existencí u kterých je podezření,že nebude léky podávat jak je potřeba.....