icon

Neprospívání miminka (atopický ekzém, ABKM). Poradíte, prosím?

begood
8. dub 2021

Zdravím všechny maminky!
Jsem už zoufalá, tak třeba je tu nějaká dobrá duše, co poradí.
Mám 4 měsíční holčičku. Z porodnice jsme odcházeli s příkrmem Nutrilon HA.
Ve 3 týdnech se jí ze dne na den vyházela kůžička po celém tělíčku i obličeji. Pediatr napsal mastičky (jedna na vysušení + infadolan) a doporučil koupání v řepíku. Po 3 týdnech, žádná změna.
Další pediatr (tam, kam chodíme se střídají 3), mě doslova seřval, že jsem zanedbala vyrážku a že je to nejspíše ABKM - nasadil Nutrilon alergy care syneo. Po měsíci vyrážka bez změny. Tak tedy nasadil Neocate a já musela přestat kojit.
Je to již měsíc, co malá pije Neocate a poslední 2 týdny je vyrážka horší (mapovité červené fleky) hlavně večer, při koupání je to katastrofa a malá se začala škrábat. Mléka pije čím dál méně (cca 700ml/24 hod), nedokážu do ni dostat víc.
Pediatr nás odmítá poslat na podrobnější vyšetření - řekl, že víc, už se nedá dělat (jen pít to mléko a pak opatrně s příkrmy).
Na vlastní "pěst" jsem si zaplatila vyšetření u kožní, která diagnostikovala atopický ekzém. Jako léčbu napsala mast na promazávání + ichtiolovou mast na červená místa + koupel v hypermanganu + dietu (žádné kakao, ryby, celer atd...).
Dnes na převážení zjistili, že malá zhubla 300g a hrozí nám hospitalizace v nemocnici.
Máte prosím někdo zkušenost/nápad/radu? Budu vděčná za cokoli 🙏
DĚKUJI

Strana
z4
anavi29
8. dub 2021

@begood určitě dr.Mačka zkuste zkontaktovat,informace najdete na internetu,staci zadat dr.Maček. Pokud se budete objednavat, apelujte ,ze je to akutni. ( ja jsem vovala v pondeli a ve stredu jsem byla v ordinaci)
Snad to Alfamino nebude problem predepsat,ono se da i koupit,ale je hrozne drahe,urcite bych zkusila nejprve recept od lekare
No,za jak dlouho vyroste zub,to uz si nevzpominam. Ale vim,ze syn par dnu pil spatne,pak zas par dni se prisaval vpohode a tak dokola... Myslim,ze rust zoubku bude ve vlnach...
Jinak,jak psala pani vyse,v roce bylo jeji detatko diky Neocate ciste,ale cim je starsi,tim ji zjistujou stale dalsi a dalsi potravinove alergie. A myslim,ze pokud se potravinove alergie resi co nejdrive,vyradi se,to co vadi- drazdi střeva, tak se strevo zhoji a posleze alergen nevadi.... Pripad meho syna, cim je starsi,tim muze jist cim dal vice alergenu, treba kravske mleko se zda,ze uz mu nevadi... Urcite si myslim,ze znovu kojit by bylo dobre,jen nevim,jak to pujde,kdyz se dcera nechce prisat. Leda odsavackou... urcite zkusit zkontaktovat laktacni poradkyni z Mamila.sk...
O ekzemech je toho napsano velke mnozstvi ve fb skupinach zminovanych jiz vyse... Nekdy se jedna prave o plisen/ kvasinku, nekdy kombinace kvasinka + potravinova alergie.... je to strasne slozite...

begood
autor
8. dub 2021

@veronikav31 tak to vyzkousim, dekuji za tip!

begood
autor
8. dub 2021

@klokanka31 uz toho dost lituji a kdyby to slo, stehuji se zpet do CR a to nemam nic proti Slovakum

andrea93133
8. dub 2021

Ahoj, na neocate zkuste ještě zůstat, aby se střevo zahojilo, případně ať pediatr zkusí třeba napsat alfamino (neocate jí nemusel sednout), jestli máš fb přidej se do Non toxic skupiny a načti to tam. Určitě nekoupat denně, max 1x týdně. Prát v non toxic třeba sonnetu, oblečení a vše okolo jen 100% bavlna. Každopádně si vydupej žádanku na alergologii a to jdi klidně přes mrtvoly! Biogaiu vyměň za Smidge infant, nebo jiná probiotika která jsou pro alergiky, ale pořádně pročíst složení. Co se týče mazání, nám se osvědčila Bioderma atoderm intensive baume (to samé i gel na mytí, nebo tuhé mýdlo a-derma), lipobase, ale není to non toxic. Na svědění Fenistil kapky. Mrkni i do https://www.modrykonik.cz/group/6098/
Jsi skvělá máma, každopádně tu žádanku na alergologii si vydupej, protože tohle vyšetření je hodně důležité. Držím palce 😊

zuzroko
8. dub 2021

@begood Rozhodně žádné HA mlíko, tyto mléka nejsou určena pro děti s ABKM. HA mléka obsahuji kravskou bílkovinu. Pokud se nezlepšilo po Nutrilonu AC, tak je alergie pravděpodobně o dost silnější. Jsou mléka jako Althéra, Alfaré, Neocate a tam záleží zda Syneo nebo Infant! Některým dětem nesednou ty probiotika v tom, pak je jeste Alfamino, ale to mám pocit, že obsahuje bramborový škrob a to některý dětem také nemusí sednout. Rozhodně podstoupit vyšetření na alergologii nebo gastru.
Pediatr ani kožní vám moc nepomůžou, budou řešit převážně jen povrchově.
Nicméně na fb si najděte skupinu alergie na mléko, intolerance laktózy apod. Je to dlouhý název, ale určitě to hned vyskočí. Jsou tam opravdu maminky, které si tímto peklem prošly a ví co a jak. Ne, že vám tu některé maminky budou radit HA mléka apod a vlastně o tom nic moc neví 😩
Kozí mléko má dost podobnou složku, tím pádem se nedoporučuje!
Škoda, že vás s kojením ješte neposlali na alergo. Dalo se to zachránit a ne okamžitě dát na UM. Je totiž potřeba vyřadit o dost víc věcí než jen mléko například. Nasadili by eliminační dietu kdybyste musela vysadit opravdu skoro vše. Já například nesměla vejce - k tomu se váže kuřecí maso, mléko -hovězí maso a sója a další luštěniny, žádné náhražky jako kozí mléko apod. Jen jednoduché potraviny a pak by se přičina hledala snáž.
Každopádně přeju ať se brzo uleví a vy najdete zdroj problému! 🙏

begood
autor
8. dub 2021

@anavi29 dekuji, urcite zkusim!
tak to zoubky asi nebudou, ptz to slintani a rucicky v puse, uz ma mesic a problem s prisavanim ma uz od porodu, proto nam pousteli rovnou s prikrmem...
napadlo me se zavedenim prikrmu, vyzkouset eliminacni dietu, to by mohlo pomoct...
s kojenim uplne nevim, bojim se znova zacinat, zacatky byly tak umorne, ze jsem mela osklive deprese a nonstop jsem brecela... z Mamily jsem mela 2 poradkyne (nemuzu o nich rict spatne slovo, ale prave ten fokus pouze na kojeni, me dovedl az na hranici zoufalstvi), az, kdyz jsem si pripustila, ze dokrm neznamena, ze jsem spatna mama, dcerka se mi zacala prisavat... nikdy jsem plne nekojila, ale bylo obdobi, kdy jsem dokrmovala jen jednou davkou
tak plisen, me treba vubec nenapadla... ziju v domeni, ze je to pouze o potravinach

lutu11
8. dub 2021

Dobrý den, ja poradím, co pomáha moji dceři. Ale v takovém stavu to nikdy neměla. 1. Spodní vrstva oblečení jen 100% bavlna. 2.koupat minimálne, s nasypanyým herřmánkem do vaničky. 3. Mazat suchou kůží obyčajnou nechtíkovou indulonou. 4. Neočkovat. Nám doktorka nedoporučovala žádne očkování pokud děti nebyli zdravé. Stačil souhlas, že doočkuješ později. Co naopak stav zhoršovalo byli všechny doporučené přípravky na ekzém. Taky oblečení, které nebylo jen z bavlny. Jo a do 2 let dcéra dobrovolně odmítala všechno pečivo, a nejedla vůbec nic sladký.

begood
autor
8. dub 2021

@zuzroko máme infant, ani jsem nevedela, ze je jeste syneo...
na gastru jsme byli - on ten pediatr je totiz i gastroenterolog a jedine co udelal, ze ji rozepnul overal, kouknul na vyrazku (ta byla zrovna v klidove fazi), rekl, ze se to zlepsilo a mame prijit v 7 mesici...
tu eliminacni dietu bch rada zkusila pri zavedeni prikrmu 🙂
zkusim ji sama objednat nekam na alergo i imuno... snad ji nekde vezmou

begood
autor
8. dub 2021

@lutu11 dekuji za tip!
obleceni proberu a vyhazim, co neni bavlna
ano, budu koupat mene
ockovani jsem odlozila, ikdyz teda, me neustale presvedcuji, ze toto neni kontraindikace atd...

lutu11
8. dub 2021

Někdo ti tady doporučoval potřít bříško mateřskym mlékem. Zkus to. Když měl syn zapálené očko, střikla jsem mu na očko moje mléko a pomohlo to.

zuzroko
9. dub 2021

@begood eliminační dieta s příkrmy, ale nepomůže pokud dělá problém mléko. Dokud se neuklidní střeva a ekzém nemělo by se s příkrmy vůbec začínat. Může to udělat pěknou paseku. Očkování určitě nedávat, naše pediatra čekala až ekzém úplně zmizí. Do té doby v žadnem případě nechtěla dát.

anavi29
9. dub 2021

@begood Tak to bych se s tim kojenim uz nezabyvala,kdyz jste mela takove problemy. Ale urcite bych vyzkousela to Alfamino. Jinak nejprve jsme meli Neocate syneo,a az po roce Neocate infant. Ja jsem to mleko mela na pripravu kase.
Jinak jak tady pise jedna maminka,ze pokud je ekzem rozjety ,tak se nemaji zavadet prikrmy. Ale pokud dite neprospiva,tak je to neco jineho. Syn byl sice o malicko starsi nez vase miminko,ale mel ekzem v te nejhorsi rozmokvane fazi,kdy jsem musela s prikrmy zacit. Nebyla jsem schopna tolik materskeho mleka podat lzickou,kdyz se nechtel kojit. Paradoxne,mu zatez na strevo v podobe prikrmu,malinko ekzem zlepsila. Ale obrovske zlepseni pak nastalo branim bylinek tradicni cinske mediciny+ vysledky z alergo ( uz jsem nevedela co vyradit a prave diky testum jsem vedela co asi jeste nesedi).
Kdyz o tom tak premyslim,asi bych zkusila ten Sinlac,pokud ma tedy ukonceny 4.mesic. Sice je tam cukr,ktery taky neni zrovna o.k. na ekzem,ale vy potrebujete,at miminko nehudne. Sinlac chvali i pani Lida Jiřičková ( autorka online kurzu Jak na potravinove alergie).
Jinak tem plisnim v organizmu taky moc nerozumim, ale pry to tak je....
A urcite odlozit ockovani. Mi všichni lekari rikali,ze rozjety ekzem je kontraindikaci ockovani.

anavi29
9. dub 2021

@begood opravuji se,nejprve jsme meli Neocate Syneo a pak Neocate Junior. Mam tady jedno neotevrene Neocate Syneo,klidne Vam ho zdarma zaslu pres zasilkovnu,pokud mate nejakou pobliz,kde byjste si ho mohla vyzvednout. V pripade zajmu napiste tady pres postu nebo na muj meil anavi.29@seznam.

levandule_k
9. dub 2021

@lutu11 indulona mi nikdy úplně nesedla, přišla mi strašně neprodyšná, i když si ji někdo na ekzém chválil.

@begood Píšu z pozice dospěláka, některé věci ber jako inspiraci. Měla jsem ekzém na rukách, popraskané do krve. Jednou i na nohách. Vyzkoušela jsem ledacos. Nejvíc se mi na akutní fázi osvědčila lopuchová mast od Dr. Popova, po tom se mi ekzém krásně zahojil, kortikoidy jsem nechtěla. Na hojení je dobrý ještě rakytníkový olej, pidi lahvička 50 ml stála si 200, míchala jsem si ji s niveou (obyč. modrou). U tebe bych to míchala s vnitřním sádlem, (ideální sama vyškvařit, syrové sádlo koupíš v masně, tohle sádlo se nejí, je jemnější než klasické), nebo bych rakytníkový olej nemíchala s ničím. Co se týká kosmetiky, šla bych co nejvíce přírodní cestou, oleje (olivový, arganový atd.), vnitřní sádlo. Bez parfemace, konzervantů. Tyto látky mě dráždily. (Dietu jsem nikdy nedržela, jen jsem se vyhýbala exotickému koření a mořským plodů, protože mi zhoršovaly projev. Možná kdybych vysadila ještě něco, tak zabráním nejhorším stavům.)

Mně hodně pomohla psychosomatika, musela srovnat vztah sama k sobě, naučit se mít ráda, nepotlačovat emoce. Jedno takové alternativnější odvětví říká, že děti jsou schopny na sebe převzít problémy rodičů a pak onemocní, že to zrcadlí.

Dnes neřeším kosmetiku, čistící prostředky, stravu nic a nemám problém. Jo a to mi na kožním jako dítěti, říkali, že je to napořád. Věřím, že najdete cestu, jak z toho ven. Já se nedivím, že malá nechce jíst. Tohle mít na celém těle, je na zbláznění.
Vůbec nejsi špatná máma. Jsi skvělá a posílám ti velké obejmutí.

V takto šíleným ekzému bych neočkovala, i kdyby doktorce z očí šlehaly blesky a vyhrožovala mi sociálkou.

Zkoušela bych tradiční čínskou medicínu, homeopatika, psychosomatiku, protože západní medicína je super na akutní léčbu infarktu, ale co se týká ekzémů je to bída.

petrasipkova1
9. dub 2021

Nemám čas číst komentáře, tak se budu asi opakovat, ale nedá mi to, v roce 2015 se mi narodila dcerka, byla plně kojená, ale od narození řev, kroucení, věčný neklid, nemohla spát, přidala se špatná stolice a veliký ekzém, nejspíše nějaký lehký reflux. Pročetla jsem několik dní, rady paní Zíkové, různé diskuze, dceru jsem objednala k panu doktoru Fuksovi, specializuje se na dětské alergie, a byla jsem s ní na kožní, měla ten ekzém do krve, nespinkala, po konzultaci s velice dobrou kožní lékařkou jsem dobrovolně svolila ke slaboučkým míchaným kortikoidum, kterými se ekzém stahnul během pár dnů, aby nebyl zánet v kůži a pak už promazávala standartníma mastičkama Lipobase a Vitella. Začala jsem s nejpřísnější možnou dietou, umělá mléka jsem odmítla, že to prostě zvládnu, v prvních testech v 5 měsících vyšlo dceři alergie na obiloviny, vajíčko, mléko, lakotosu, soju, s tím vědomím že testy v tomto věku nejsou přesné, ale bylo to pro mě takové vodítko. Dcera tedy na mateřském mléce prospívala výborně. Takže jsem držela dietu, dcera se postupně lepšila. V 8 měsících byla v podstatě v pořádku, bez ekzému a nějakých velkých problémů. Zkus napsat panu doktoru Fuksovi a popsat mu váš problém, třeba pomůže.

petrasipkova1
9. dub 2021

Jo a Lovelu určitě ne, je to sajrajt.

janedv
9. dub 2021

@begood ja jsem Slovenka, rict to tedy muzu - slovenske zdravotnictvi je sto let za opicemi. Nenech se vydeptat. Ja atopik, jako decko jsem s tim zila, bylo to peklo. Odmitla jsem se smirit s tim, ze za 30 let veda nepokrocila, kdyz jsem slysela to, co ty (v Praze na drahe soukrome klinice, mimochodem). ale nastesti jsem tady nasla pani Zikovou a od te doby ji blahorecim. Dietla v prnich tydnech byla drsna, ale vysledky byly. Nevidet to na vladtnim decku, neuverim.

Doktorum razne rict,, ze ockovani samozrejme neodmitas, ale ockovat dite v akutni fazi jakekoliv nemoci JE kontraindikace. TECKA. Je potreba vyresit, proc. Jestli u mleka breci, asi vi proc. 700ml je malo. Horsi to byt nemuze. Proste je potreba najit neco, co jist bude. od ukonceneho 4.mesice muzes prikrmy, pani Zikova doporucuje cuketu, ta je nealergizujici. Kroutit u jidla by se nemela. Drzim palce a u doktoru se obrn! Jsi skvela matka, nenech se vydeptat. Atopicky ekzem LZE dostat pod kontrolu a tlacit nasilim neco do decka a davat takove rady by melo byt trestne!!! Jsem nas*rana jen co to ctu.
Drz se, bude lip.

mujdend
9. dub 2021

@begood Neocate dostala v 5. měsících, po hospitalizaci v nemocnici.Zlepseni ekzému nebylo určitě po měsíci.Nejdrive se zlepšila vodova stolice a neprospivani. Ekzém začal pomalu ustupovat cca od 8. měsíce.

begood
autor
11. dub 2021

@zuzroko aspon jeste existuji pediatri, kterym na detech opravdu zalezi... tise zavidim
ve stredu jdu s malou na gastro do nemocnice, tak se rovnou zeptam na ty prikrmy, ale taky si myslim, ze by se melo zacit, az po uzdraveni

begood
autor
11. dub 2021

@anavi29 uz shanim nekoho, kdo by ji vzal na alergo i imuno... myslim, ze by se diky tem vysetrenim, rozlousklo presne, to co potrebujeme a mozna bych i mohla zacit s tema prikrmama, kdyz budu dopredu vedet, co ji urcite nedavat 🙂
s tim "neockovanim" me nikdo nezvykla... nejsem blazen, abych ji v tomhle stavu nechala ockovat... pediatri radi zapominaji, ze pouze rodic je zodpovedny za sve dite a v pripade problemu se k vam vsichni otoci zady (protoze z ockovani, to prece nemuze byt, ze...)

begood
autor
11. dub 2021

@anavi29 dekuji, jen se zeptam, jaky je rozdil v tom Infant a Syneo?... my mame totiz ten Infant

begood
autor
11. dub 2021

@levandule_k ten rakytnik je dobry napad 🙂 to urcite vyzkousim...
psychosomatika, to je tez velmi dulezita vec... kdyz se tak nad tim zamyslim, 6N bylo pro me doslova jako psychicky teror a nebyla jsem moc pri smyslech, takze verim, ze jsem ji ten start do zivota bohuzel neulehcila :(
ockovat ted nenecham ani nahodou!
a moc dekuji za podporu!

begood
autor
11. dub 2021

@petrasipkova1 myslite tohoto pana doktora: https://www.stob.cz/cs/mudr-martin-fuchs
jinak od narozeni presne jako vy, plac, krouceni, spatne spani, ale u ni se to vekem zhorsuje...
dekuji moc za rady a typ na pana doktora!

begood
autor
11. dub 2021

@janedv mluvite mi z duse!
nemuzu si pomoct, ale zatim jsem tu nepotkala lekare, u ktereho bych si rekla "pani, doktor na svem miste"... zatim me tady vsichni zklamali (mozna ta kozni, je celkem fajn doktorka)...
pockam si na vysetreni a verim, ze se to konecne pohne tim spravnym smerem
moc dekuji za podporu!!!

begood
autor
11. dub 2021

@mujdend to je dobre vedet, ze to tedy trva dele (me totiz doktor presvedcoval, ze do 2 tydnu uvidim zmenu)...
kazdopadne u ni zadna zmena nenastala, ale naopak se to zhorsuje (neji poradne, u jidla a po nem se krouti ve velkych krecich a place)

kafr
11. dub 2021

Ahoj, super, že se ti Věrka Ziková ozvala, určitě jdi k ní do skupinky! Přečti si úvodní článek- hodně ti vysvětlí. Je tam vsechno- nejdůležitější je strava a mazání, pak to ostatní jako přání, žehlení, mazlíčci a ha nevím, co všechno. Hlavně se neříď těmi moudrými radami typu- namazat ekzém MM 🤦 nebo že se musí ekzém promastit 🙄...
Nám tato skupinka a stránky Věrky Zikové
httpss://verazikova.cz/ pomohly neskutečně 🥳🥳🥳💗 budu ji chválit až do nebes. Dcera bude mít 3 roky a ekzém ji vyskočí jen když to přežene se sladkým (třeba teď na Velikonoce).

anavi29
12. dub 2021

@begood Dobrý večer, tak jaky je rozdil mezi Infant a Syneo to bohuzel nevim...

zuzroko
12. dub 2021

@begood Neocate Syneo obsahuje více probiotik a to spoustě dětem nesedne a sedne víc Infant. Dělal vám někdo někdy i výtěr? Může být ve střevech i nějaká bakterie a nemusí to být problém alergie mě ještě napadá 🤔

Strana
z4