icon

Je u vás dětský jídelníček důvod k rozepřím v rodině?

jitka_avene
19. zář 2014

V dnešní době, kdy děti trápí různé potravinové alergie, ekzémy, atd. dětem pečlivě vybíráme, co do jídelníčku zařadit a co jim nedělá dobře. V lepším případě máme děti bez zdravotních obtíží, ale jde nám o to aby nejedly či nepily cosi nepřirozeně obarvené, nastavené či konzervanty prošpikované. Taky na vás okolí hledí jako na tyrana, když odmítnete dítěti dát nabízený bonbon? Jak čelíte podobným "útokům"?

Strana
z4
indy2
19. zář 2014

Naštěstí to není důvod k rozepřím v rodině, ale pár nechápavých pohledů jsem si již užila... proč ji jako nechci dát toto a proč ne tamto apod... nemá cenu zbytečně a dlouze vysvětlovat a potažmo obhajovat svůj postoj..prostě si to nepřeji a hotovo 😵 už jsem si také vyslechla, že my jako děti jsme to taky jedly a žijeme (kdo se s touto větou nesetkal, že? 😝 ) a to mě tedy dokáže vytočit.. minule nám kamarádka (bezdětná) dovezla x brumíků, že se v tom nevyzná, ale známá, která prý řeší stravu docela dost to dětem dává, tak to bude asi v pohodě 😲 😲 😲 no, v klidu jsem ji vysvětlila, ať si přečte složení a hned bude mít jasno 😝 takže příště prý přiveze třeba jablíčka (čerstvá! 😀 ) jojo, kdo v dnešní době řeší stravu, je hned označován za bio lesanu pomalu 😀 😀 ale za zdraví dětí a vybudování správných návyků to rozhodně stojí 😉

isolee
19. zář 2014

@indy2 kraasne jsi to napsala!! Plne s tebou souhlasim!! A je pravda, ze cim vice jsem se snazila vysvetlit...tim to bylo jen a jen horsi...do toho prisla min.tyden ma mamka a zacala mi rikat, ze se vraci krivice a ze slysela.ze je to tou stravou...ze jsou samy vegani a detem nedavaj mliko a maso a ble ble ble...jezisi..... No a asi pred dvema mesici, jsem byla na sportovnim vikendu s Elenkou a v restauraci jedna z maminek dvou cca kluku 3,5 let...rika.obsluze trikrat.hranolky a rizek...jo a hlavne nic zelenyho.tam.nedavejte..nejime zeleninu..... V tu chvili jsem.se v duchu zamyslela a dekuji asi bohu...ze to mam uuuuplne jinak a je pravda, ze vysvetlovat a popisovat...nema smysl...no a aby toho nebylo malo, pristi nedeli se vdavam a tchyne se angazuje s cukrovim...prej 29 druhu..jsem se malem slozila...nakonec dvanact druhu ( ja chtela jen svatebni dort a kolacky) a ona mi rika "cukrovi musi byt!!! Co by tam ty chudacci deti jedli!?" ... Tak tak... (sory za preklepy..na mobilu mi to moc nepise)

jitka_avene
autor
19. zář 2014

@indy2 krásný díky, myslím, že jsi přesně popsala, co řadu z nás potkalo 😎 😀

luciferinka
19. zář 2014

ano občas se kvůli toho nepohodnu budto s manželem nebo s mamkou... Například když jí muž dá vodu se štávou a přitom tam má uvařený čajík... nebo jsem šla s malou a s mamkou do parku a vzala jsem ji sebou na svačinu hroznové víno,ale ona ji musela koupit koblížek a nabízela ji ho i když jsem sebou měla ovoce s domu,to mě pěkně rozčílilo... nejraději by ji cpala jenom pečivo. Přitom mi tak hezky jedla hroznové víno a ona ji stejně musela vecpat koblih do ruky ☹ to jsem byla celkem rozčílená teda,nebo když ji manžel cpe před oběd sladkým mě taky dokáže vytočit

jitka_avene
autor
19. zář 2014

@isolee hodně štěstí a lásky nevěsto, ať děti přežijou ten zával cukrem 😀 😀, když jsi zmínila tu scénku s hranolkama a řízkem, vybavilo se mě v restauraci rychlého občerstvení sedí maminka s cca rok a půl starým dítětem a cpe ho hranolkama, tím, že jsem postižená svým zaměstnáním, bylo mě ho fakt líto, ale zase jsem tušila z čeho má tu vyrážku na obličeji. 😨

jitka_avene
autor
19. zář 2014

@luciferinka vím přesně, co prožíváš. Měla jsi vidět výraz babičky, když jsem řekla, že máme s sebou svačinu a k pití zelený ječmen 😀 😉.

olusenka
19. zář 2014

ano, když nemáme přímo rozepře, tak se setkávám s nepochopením nebo s něčím ve smyslu "Vy jste to taky jedli a jste dneska v pořádku" nebo "syn měl taky nějaké flíčky, ekzém, Vy s tím naděláte", to slýchám teď hlavně, když držím s dcerou eliminační dietu kvůli bílkovině kravského mléka, a není to nějaký můj výmysl, mám to tentokrát nařízeno od doktorky z gastra.
Co dostane syn od babičky, když je občas odpoledne u ní, nevím, tuším, že nějaké bonbony (želatinové, ne cucací, ale to je asi jedno), 1x se přiznala, že mu koupila Brumíka, když jsem dala najevo svoji nelibost, tak už mi radši neříká, co mu dává :-/ Jak často a co to všechno je, bohužel netuším. Já jsem na tohle pes, syn piškoty nedostal min. do roku a čtvrt, ne-li déle, a sladkosti poznal poprvé letos po 2.naroz., na Velikonoce kvalitní čokoládu (on ji stejně nejí, on to jen olizuje, takže spotřeba veskrze žádná 🙂 ). Teď už jsme trošku polevili, občas něco dostane, já ale konkrétně sladkost koupila 3x, 2x z toho ve Zdravé výživě, lízátka bez bílého cukru, třeba z kukuř. nebo jiného sirupu, medvídky od Sonnentoru.

S manželem se taky dohadujeme a to o kupovaných skleničkách... Uvařím večeři a když ji dítě nechce, hned chce dát náhradu-skleničku, což se mi nelíbí, myslím si, že se dítě naučí být vybíravé, bude vědět, že večeři nemusí jíst, že mu tatínek dá vždycky nějakou náhradu.

luciferinka
19. zář 2014

@olusenka to mi připomíná našeho tátu...když vidí že to malá nejí,tak se ji zeptá,jestli chce něco jiného...na tu větu jsem přímo alergická... vím co jí a co nejí...ona prostě jen věčně odchází od stolu a dává přednost hraní...když za ní utíkám s talířem,tak sní všechno co ji nachystám a táta si to automaticky převede,že to nechce,že ji to nechutná... něco na moje nervy,si ještě bude vybírat,abych mohla chystat 10 chodové menu ne 😀
@jitka_avene jo a muj tatka se na mě díval jako na exota,že jsme si s malou nalili vodu z kohoutku... mamina ji jednou nalila nějaký nechutný 50 % džus a dodala že ,, u babičky nebudeš strádat... já bych tě děvucho tak vykrmila '' to už jsem vyloženě kvetla,když pomyslím na to že jeden vnuk už má v 12 letech přes 70 kg,díky špatné životozprávě celkově ☹ ... díky bohu že bydlíme v rakousku a mužu si na stravovací návyky mé dcery dohlížet sama

indy2
20. zář 2014

@isolee Přeji krásnou svatbu, co nejméně sladkého 😅 ( i když na svatbě bych já sama asi neodolala 😀 ) a co nejvíce pochopení okolí 😵 a pokud už nebude pochopení, tak alespoň silné nervy 😎

isolee
20. zář 2014

@jitka_avene mockrate dekuji za prani 😉) jj...ty hranolky...😀 a nejen ty hranolky....jak rikam, nekomu to dojde a jiny na to neprijde po cely svuj zivot, co je a co neni prioritni 🙂 diky bohu za mou materskou a procitnuti do tyto "problematiky" diky bohu za knihu "radost ze zdravych deti" a za selsky rozum 😀 papa drahe spoluchapajici 😉 😀 jdu se venovat rodine

marcinek
20. zář 2014

jo tak holky u nas to je velky duvod a bohuzel ted i rozepre v rodine: o prazdninach jsem nechala deti na 11 dni u babicek na Morave. Jako ze jim tam cpali horem dolem vsechno a ja to nemohla korigovat, to uz jsem tak nejak prekousla (snazila jsem se jim vnutit dejte jim aspon obcas ovoce a ne sladky jen obcas a ne pred obedem). Proste si rikam, ze vic uz to asi neovlivnim, kdyz tam nejsem. Co me ale vytocilo dobela uplne je, ze babicky deti za celou dobu nemyly, protoze byly nemocny a mely horecku. Navic jim po tom sladkym ani necistily zuby, pry ze bylo rozbity umyvadlo 😕 😕 ale jako ze maji jeste koupelnu nahore, tak tam uz nedosly asi. Bylo mi zle, kdyz jsem tohle slysela od dcery. Druhy den jsem je sbalila a jela domu.A pry jsem panicka prazska, kdyz jsem jim rekla, ze deti se koupat musi, i kdyz jsou nemocny. Nerikam kdyz maji horecku, ale aspon za 2-3 dny a ne je navlict do nekolika vrstev spoceny a nekoupat vubec. To bylo na zacatku cervence, od te doby jsem babicce nevolala. Pry mi uz odpustila 😕 😕 Ale jako co mi mela odpoustet, ze jsem chtela, aby se dodrzovaly zakladni pravidla hygieny?jsem z toho hodne spatna a nevim co mam delat. Pristi prazdniny uz tam nepojedou, ale zas nechci, abysme se nevidali vubec, navic babicka uz je v pokrocilym veku, kdyby se cokoliv stalo, tak byt takhle rozhadany ☹

marcinek
20. zář 2014

jinak tu stravu az tak prisne nedodrzujeme, varim domaci jidla zdrava i klasicke omacky, davam hodne ovoce, zeleniny, obcas neco sladky, spis pecu nebo delam hodne tvarohove chlazene dezerty. Jen treba nechodime do Mc´Donalda a takovy podobny, hranolky jim nedavame, takze u kamaradu jsem byla za exota, kdyz jsem dceri ve 2 letech objednala polivku a oni dali sve 1,5lete hranolky. Pry ji ani nedopreju!! jako co ji mam doprat, prepaleneho omastku? Chipsy jsem detem taky vzala u kamaradky a ona na me jestli si myslim, ze to nebudou nekdy jist. Rikam, ze budou, urcite, pubertakovi to asi jen tak neseberete, pokud ho nebudete mit uvazanyho porad u nohy, ale dokud to muzu kontrolovat, tak proc by se tim meli cpat?

jitka_avene
autor
20. zář 2014

@marcinek Máš zdravý přístup, hygiena a vyvážená strava, člověk by řekl, že nic nenormálního a přesto se na nás nechápavě dívají. V restauraci mám stejné zkušenosti, nejhorší je, když dětem objednají všichni hranolky a ty pak vysvětluješ tomu svému proč má těstoviny. 😒. Je to dle mého opravdu jen o tom respektovat přání rodičů, nerozumím proč to prarodiče nechápou. Určitě se situace uklidní, držím palce. 😉

irous
20. zář 2014

Dobrý večer,
já se snažím u dětí dodržovat zdravou výživu - hodně zeleniny, moc nekořenit atd. U mého syna jsme trošku z babičkami bojovali, ale musím říct, že i celkem měli pochopení. Když jsme měli přijet na víkend a bylo mi řečeno co se bude vařit (samozřejmě samé dobroty co mám ráda 🙂 ), tak jsem řekla ok, malému jídlo přivezu, popř. uvařím mu v neděli toto, nepočítej s ním na oběd. Takže dobrý. Horší to bylo z bombónama a čokoládou. Vždy když přijela na návštěvu, tak první co bylo, vytáhla babička čokoládu nebo bombóny. U nás doma je pravidlo, že po čtvrté hodině žádná čokoláda ani bombón. Syn je totiž celkem akční a když si dá čokoládu, tak je pak jak tornádo. Pokud má něco sladkého tak 3 - 4 hoďky před spaním, má pak noční děsy (to bych nikomu nepřála). Jednou si jedna babička zažila jeden noční děs, a pak už si v podvečer čokoládu dát netroufla.
U cácorek to mám tak, že se babičky ptají, jestli už můžou čokoládu nebo ne (stále to odkládám, je jim 21 měs.), takže taky pohoda.
Jednou se mi mamka ptala, co má přivézt za dárek, když k nám jede, říkala jsem že nic. Prý - tak aspoň nějakou čokoládu.Odpověděla jsem, že mám špajz narvaný čokoládama, ať přiveze třeba jablíčko, že to má Vojtík rád. Poprvé mi poslechla, a dovezla tři jablíčka - pro každé dítko jedno. Vojtík zvolal - jé jáblíčko, hurá - a hned ho slupnul. 🙂 Občas jsem na návštěvách před babičkami pronesla potají "zase mu dali/přivezli čokoládu, ach jo, kdyby mu radši dali banán... "😉
Takže se mi nakonec splnil sen. Obě babičky místo čokolád a bonbónů vozí teď jen ovoce ! 😉

PS: Je jasné, že tu čokoládu nebo bombón občas samozřejmě dám 😉

denyzuza06
20. zář 2014

u nás to byl problémy se zácpou a uplný zákaz čokolády, i přes zdravotní důvody to starší příslušníci nerespektovali, dcera věděla že to nesmí takže při obdržení poděkovala ale nejedla to a donesla to domů kde jsem to vyhodila. Po překonání prvotních potíží už má čokoládu dovolenou ale kupujeme pouze kvalitní, většina rodiny to respektuje ale i tak kontrolujeme vše co dostanou. lízátka tvrdé bonbony zakázal zubař, taky se všichni naučili že mají kupovat hroznový cukr nebo gumové bonbony,ale i tak ještě lustrujeme aby v tom nebyly zbytečná barviva, apsartam apd. je mi uplne jedno co si o tom rodina myslí jsou to moje děti a já to chci takto...... co se normální stravy týče, bohužel školní stravu neovlivníme, jinak jedí děti převážně doma takže to co jedí si ohlídáme, ale i když jedí u babiček vzhledem k tomu že žijeme na vesnici máme hodně potravin od zemědělců nebo vlastní zdroje takže to příliš neřeším.

magdalenax
20. zář 2014

Tohle je snad problém všude. Já jsem se neustále dohadovala se svým otcem, který pořád měl tendenci dávat malýmu - prý jen ochutnat.... a to bylo furt

isolee
20. zář 2014

jo a dám vám otázku...zkuste si tipnout...😉 Dneska jsem ještě (kvůli svatbě) byla odsouhlasit menu v restauraci..řekla jsem jim, že růžová panenka s pečenýmy brambory nebude dobrá volba pro děti od jednoho do pěti let...celkem 7 😲 dětí..a ptala jsem se na jinou variantu...no tak mi bylo navrhnuto - bramborová kaše.../aspoň teda dělaná/ a smažené řízečky....hej...pomoooc..no nic..pro Elenku stejně budu mít vlastní jídlo ještě je malá, zítra má 13 měsíců a tak jsem na FB napsala ostatním, že bych navrhovala bram.kaši a aspoň na přírodno kuř.maso...a teď otázka...kolik rodičů bylo pro řízky a které pro přírodní??? Jáááá se picnu.... vrrr...

irous
20. zář 2014

@isolee tipuji, (podle průvovídek) dvoje rodiče ? Já bych svým dcerkám smažený řízek ještě nedala (21 měs.), ale možná si řeknou, pro jednou to přežijou.... 😒 Přeju hodně štěstí a užijte si SVŮJ DEN ! 🙂

bobina79
20. zář 2014

Je to jsem ráda, že nejsem mimozemšťan. Vařím malému (1 rok) doma, hodně zeleniny, ovoce, kuskus, quinoa a z mas jehněčí, krůtí králík a žádná sůl ani cukr. A všichni na mě koukaj jak na blázna. Zrovna dneska jsme byli na oslavě řekla jsem, že malému žádný dort, tak jsem byla za macechu. A tchýně mi ho chtěla při oslavě narozenin prcka také nacpat dortem, tak jí naštěstí zarazila moje mamina, že mu to nedávám, tak ať ho tím necpe. Taky na mě většina lidí civí, když mu dávám jíst pravidelně po dvou až třech hodinách + 2 kojení přes den a zbytek v noci a ráno. O mojí babičce radši pomlčím, ta mu koupila kinder mléčný řez v 9 měsících a pribiňák. A jkdyž jsem šla na wc tak mu nacpala rohlík, ale malej byl hodnej a zahodil ho :o) Jsem připravená, že si teď častěji vyslechnu kritiku, protože mu byl přeci už rok, tak ho můžu nacpat vším, ne .....

magdalenax
20. zář 2014

Když ještě nebyl malému ani rok, tak dlabal o vánocích bramborový salát a kapříka..., to budou reakce..., ale nebojte, jídlo uzpůsobené jeho věku

lu777
21. zář 2014

naštěstí ne, babičky jsou v tomto docela vzdělané....
a tím, že když byli malí tak je buď nikdo nehlídal nebo výjimečně a měli dietu (oba měli velké trávicí potíže dlouho, mladší i bezlaktoz. dietu), tak si nikdo "nelajstnul" dát jim něco co pro ně nebylo připravené 😉
protože pak by taky zbytek hlídání mohl trávit s plačícím dítětem a řešením zdr. potíží... takže někdy to byla výhoda paradoxně 😅

já beru vaření pro děti jako motivaci pro sebe jíst lépe, donutilo mě to hledat alternativy a jsem za to ráda! objevila jsem plno chutných a zdravých věcí 🙂 rozhodně vaříme zdravěji

@bobina79 vydrž, ono lidi se holedbají jak nacpou děti vším... já nechápu co je na tom za plus... když mám malé dítě, tak přece musím počítat s tím, že mu stravu budu nějakou dobu upravovat... a popravdě řečeno, ani mě nezabije když si dám čerstvou šťávu nebo koláč bez cukru apod 🙂 naopak, udělám si dobře zdravotně a je to dobré i na postavu, na pleť, vlasy, nehty...
ono je "zajímavé", že lidé, kteří jedí hodně nezdravých věcí (tlusté maso, smažené, majonézové věci, pořád knedlíky apod.), tak jsou většinou tlustí a mají zdr. potíže (nejpozději od 50 let, což mi přijde docela brzo, mám okolo sebe několik velmi čiperných lidí, kterým je 75-85 let - ale všichni cvičí a jedí zdravě, nekouří, jsou aktivní 😉 )....
pro mě je tohle ještě větší motivace... vždycky je dobré si pořádně prohlédnout člověka, který mi nabízí něco nezdravého... pokud mu je více než 30 let, tak se může člověk vsadit, že to je na něm vidět 😉

nevím jak to bude v budoucnu, ale pokud můžu, tak chci udělat maximum,aby moje děti byly šťastné, tzn. zdravé taky 😉

jitka_avene
autor
21. zář 2014

@irous Skvělé gratuluju, dosáhla jsi parádního úspěchu. Je to prima, že existují i babičky, co pochopí, že sladkost nevyjadřuje lásku k vnoučatům. 😉

jitka_avene
autor
21. zář 2014

@isolee všichni chtěli smažený 😒

jitka_avene
autor
21. zář 2014

@bobina79 měla jsem to u dcerky stejné, doufám, že se mě i u syna podaří co nejdéle ho ochránit před nekvalitními a nezdravými potravinami, protože se vstupem do školky se už musí člověk vzdát hodně svých představ ohledně stravování 😒

jitka_avene
autor
21. zář 2014

@lu777 je vidět, že se to obrací k lepšímu, vypadá to, že bychom mohly vychovat zdravější generaci 😉

isolee
21. zář 2014

@jitka_avene ze sedmi 5....smazeny
..dve nechteji nic...😉 po svatbe dam vedet...jestli a co ti dva jedli 😉

sulemina
21. zář 2014

já jsme pro pestrost v jídle, žádný cukr a žádná sůl je už pro mne hranice úletu, nemám ráda, když se věci přehánějí

jitka_avene
autor
22. zář 2014

@sulemina žádný cukr a žádná sůl je téměř hranice sci-fi, protože v kupovaných potravinách a nápojích jsou, v domácí stravě, dle věku dítěte samozřejmě se proto snažíme, aby okusilo pravou chuť potravin a ne tu dochucovanou, snížila jsem sůl a cukr i pro sebe a manžela, když vaříme a užíváme si plných chutí potravin a ne jenom slané a sladké 😉, ulítáváme si na zdravější vlně 😀, až čas ukáže jestli to bylo správně 😉

konidana
22. zář 2014

Bohužel tchyni nevysvětlím , že děti nemá každý týden zavalovat bonbóny ☹ Mamka taky občas něco dá, ale s tou je aspoň řeč a nebere to tak ve velkém... Manžel má bohužel podobný přístup jako jeho maminka, ale občas se s ním dá i mluvit, a zdá se že chápe, že bonbóny nepřispívají ničemu dobrému (nicméně tak moc nejedná). Děti jsou relativně zdravé, ale omezení bonbónů , bílé mouky a pod. by určitě přispělo ke zlepšení např. mírného at. ekzému u syna, nebo imunity dcery. Jinak manžel vaří těžkou českou kuchyni a to bylo velmi často zdrojem hádek mezi námi, když to nutil jíst i dceru, která na takové jídlo opravdu moc není.

konidana
22. zář 2014

@isolee kuřecí kupované nebo v restauraci není zrovna nic moc... aspoň tohle manžel chápe a vaří spíš krůtu, jehněčí, ryby, králíka a samozřejmě i vepřové a hovězí 🙂 Když už kuře tak někde sehnat domácí.

Strana
z4